Pražský majáles 2024: vstupenky, program a další města

Blíží se další ročník jednoho z nejoblíbenějších hudebních festivalů a organizátoři slibují nabušený program, jaký jsme ještě nezažili. Jak Majáles vznikl a na jaká vystoupení se letos můžeme těšit?

PRAHABRNOOSTRAVAHRADEC KRÁLOVÉPARDUBICE

Pražský Majáles Foto: Facebook/praha.majales

Hodnocení akce Pražský Majáles: 9,3/10

  • sobota 27. 4. 2024
  • letiště Letňany
  • více než dvacet hudebních vystoupení a doprovodný program

Majáles – historie oslav českého studentstva

Majáles je ve své podstatě oslava studentského života, mládí obecně a příchodu máje. Některé zdroje uvádějí, že první zmínky o podobných slavnostech se objevují už v 18. století, kdy se studenti společně se svými učiteli v den před filipojakubskou nocí (dnes známe spíše jako pálení čarodějnic) a zpěvem vítali příchod máje.

Například spisovatel Alois Jirásek tyto oslavy prý vnímal jako volnomyšlenkářský a vlastenecký svátek, který se už v 19. století vyznačoval průvodem (mnohdy v nějakém recesivním oděvu) a volbou krále majálesu – tradicemi, které nám zůstaly dodnes.

Do konání majálesu hodily vidle jak války, tak režimy, ale v roce 1956 se režim rozhodl za určitým podmínek tradici obnovit a vznikla tak příručka, která tato pravidla specifikovala: „Ako pripraviť majáles“. I tak první ročník majálesu s sebou nesl petice, které byly tehdejší vládě trnem v oku, a tak se další ročníky konaly pod přísným dohledem bezpečnosti.

V roce 1965 byl vyhlášený králem majálesu americký beatnik Allen Ginsberg. To se nezamlouvalo režimu, a tak byl okamžitě zatčen a posléze vyhoštěn z Československa.

Po mnoha peripetiích s režimem se majáles v 80. začal pomalu formovat do podoby, jakou známe dnes, a průvody byly doplněny hudebními vystoupeními.

Majáles Praha – kdy jít na Pražský Majáles

Pražský Majáles se koná na letišti Letňany, které v minulosti hostilo například rockové legendy jako AC/DC, Linkin Park nebo Rammstein, kdy svou rozlohou prostor pojal 110 000 diváků. Minulý rok v červenci se tam konal velkolepý koncert britských Depeche Mode. V případě Pražského Majálesu bude Letiště Letňany dějištěm přes 20 koncertů.

  • Datum: 27. 4. 2024
  • Místo: letiště Letňany

Pražský Majáles 2024 – program

V pražských Letňanech to za pár dní vypukne a program je jako každý rok fenomenální. Vystoupí velké hvězdy české popové scény, ale také punkrockové legendy či velká jména hip-hopu:

Pop /poprock / metal Rap / hip-hop / rnb / trap Rock / punk
Mirai Calin a Viktor Sheen Wohnout
Mikolas Josef Yzomandias a Nik Tendo Horkýže Slíže
Ewa Farna Ben Cristovao Vypsaná fiXa
Chinaski
Grey256
Jaroslav Uhlíř STEIN27
Sima Dorian
Sofian Medjmedj PTK
John Wolfhooker
Refew
Cocotte Minute
Gleb
Gaia Mesiah
Kontrafakt
Kojo
Separ & DMS

Pražský Majáles vstupenky / lístky na Majáles: 2024

Vstupenky můžete zakoupit na oficiálních stránkách Majálesu. Ceny vstupenek jsou odstupňované podle věku a dalších kritérií.

VSTUPENKY NA MAJÁLES: 2024
6-12 let (včetně) a ZTP + ZTP-P 399 Kč
studenti ZŠ a SŠ 699 Kč
studenti SŠ, VOŠ a VŠ 799 Kč
Nestudující 18-99 let 899 Kč
VIP 1 999 Kč

Moravský Majáles – první krůčky dnešního Majálesu

V roce 2004 se pár moravských měst (Zlín, Brno, Olomouc) rozhodlo spojit síly a společně uspořádat festival plný průvodů a vystoupení, oslavující příchod jara, ale i studentský život. O rok později se zformoval projekt Český Majáles, v rámci něhož se konaly festivaly v dalších městech.

Oficiální Český Majáles

V roce 2007 pod touto hlavičkou pořádalo Majáles celkem deset měst. Některá města se však rozhodla pojmout festival po svém a letos se pod záštitou Českého Majálesu konají akce ve čtyřech městech:

  • Praha,
  • Brno,
  • Ostrava,
  • Hradec Králové.

Majáles Brno – kdy navštívit brněnský Majáles

Majáles Open-Air na brněnském Výstavišti kromě velkého majálesového průvodu slibuje spoustu hudebních vystoupení. Na pódiu se objeví například Mirai, Ewa Farna, Vypsaná FiXa a spousta dalších umělců.

  • Datum: sobota 11. 5. 2024
  • Místo: brněnské výstaviště

Majáles Ostrava – kdy navštívit ostravský Majáles

Open-air v Dolní oblasti Vítkovice představí celkem více než interpretů, mezi nimiž bude třeba umělec Sofian Medjmedj nebo kapely Chinaski či Horkýže Slíže. Samozřejmostí je průvod a volba krále a královny Majálesu.

  • Datum: sobota 4. 5. 2024
  • Místo: Dolní oblast Vítkovice

Majáles Hradec Králové – kdy navštívit hradecký Majáles

Už dnes se uskuteční Majáles v Hradci Králové. Nově se pořádá v areálu Park360. Vystoupí na něm například Ben Cristovao, Mikolas Josef nebo duo Calin & Viktor Sheen.

  • Datum: sobota 20. 4. 2024
  • Místo: Park360

Majáles po vlastní ose

Některá města se projektu Český Majáles neúčastní a z mnoha různých důvodů se rozhodla zorganizovat si jarní studentské oslavy podle svých představ. Mezi ně patří například Plzeň, Liberec, České Budějovice a další česká města jako je například Šumperk, ve kterém vystoupil loni kontroverzní rapper Ektor.

Majáles Pardubice (pardubický Majáles) 2024 – datum, program, vstupenky

Pardubický Majáles si pozval spoustu interpretů, které letos v rámci jiného Majálesu neuvidíte. Na pardubických stagích vystoupí například Pavel Calta, Rybičky 48, MIG 21, UDG, Tomáš Klus nebo Voxel. Loni se představil také umělec Marpo a Leoš Mareš.

  • Datum: pátek 17. a sobota 18. 5. 2024
  • Místo: Pardubice Cihelna

První vlna prodeje vstupenek proběhla už v listopadu, nyní se prodává už třetí vlna. Variant je více a stojí za to si s koupí lístku pospíšit, protože od května budou lístky opět o něco dražší.

MAJÁLES PARDUBICE: 2024 - LÍSTKY
TEENS, ZTP + ZTP/P 399 Kč (430 Kč online)
STUDENT 899 Kč (960 Kč online)
DOSPĚLÝ 1 099 Kč (1 180 Kč online)a
VIP 2 499 Kč (2 630 Kč online)

Vstupenku budete moci zakoupit i přímo na místě: jednodenní za 600 Kč až 1 200 Kč, dvoudenní za 800 Kč až 1 600 Kč.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Seznamovací aplikace Tinder

Nejlepší české seznamky - srovnání online seznamek: Jak se seznámit?

Dříve se četly seznamovací inzeráty a navštěvovaly seznamovací akce pro nezadané. Dnes jde najít lásku online. Jaké jsou nejlepší seznamky?

Den matek 2023

Kdy je Den matek 2024 – datum, přání a tipy na dárek

Maminky patří mezi naše nejbližší, a tak bychom na ně neměli zapomínat, obzvlášť pak v jejich svátek: Den matek. Kdy se slaví a jaký zvolit...

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic 2024 – datum, zákaz ohňů, tradice

Pálení čarodějnic je za dveřmi. Od pondělí však platí zákaz rozdělávání ohně. Přečtěte si, kde se bez něj letos budete muset obejít.