Otakar Petřina alias Marpo: rapper, bubeník a zápasník v jednom

Hudbě se věnuje celý život a stejně tak odmalička miluje sport. Otakar Marpo Petřina je zkrátka muž mnoha talentů. Jak se dostal k rapu a co všechno bojovník a držitel titulu vicemistr České republiky v thai boxu dělá?

Otakar Marpo Petřina Foto: Profimedia

Otakar Petřina Marpo – věk, výška, rodiče, instagram, hudba a sport

Ota „Marpo“ Petřina měl kolem sebe hudbu odjakživa. Otec byl kytarista, a ne ledajaký – spolupracoval například s Václavem Neckářem a skládal pro hvězdy jako Petra Janů.

I Otova maminka se pohybovala jako manažerka v hudebním průmyslu. Bylo tedy nasnadě, že se podobnou cestou vydá i malý Ota. Odmalička byl trochu hyperaktivní a měl tendenci neustále do něčeho bušit, a tak byla volba jasná – koupily se mu bicí a paličky a bylo vymalováno.

  • věk: 36
  • výška: 180
  • rodiče: rockový kytarista a skladatel Ota Petřina a hudební manažerka Hana Petřinová (zastupovala shodou okolností i skupinu Chinaski)
  • instagram: mcmarpo

Marpo odjakživa také tíhnul ke sportu, ale k těm bojovým se chvilku dopracovával. Nejprve se věnoval házené.

Marpo – z bubeníka rapperem

S bicími mu to šlo jedna báseň, jenže mu na tom vadila jedna věc: jako bubeník bude potřebovat celou kapelu, aby se mohl realizovat, je závislý na dalších lidech a to se mu moc nezamlouvalo. Uvažoval, jak dělat hudbu tak, aby mohl vystupovat sám a jeho kariéra závisela jen na něm.

K životnímu rozhodnutí ho prý inspirovala jedna z rapových legend Tupac – když ho slyšel, uvědomil si, že k rapu by nikoho nepotřeboval, a tak se ve třinácti letech rozhodl pro kariéru rapera.

Marpo – první alba a spolupráce

Hned od začátku do toho šel naplno a vydal tři neoficiální alba: Lyrical Heavy Weight, Verbal Expression Vol.1Verbal Expression Vol. 2. Poté co se potkal s MC Wohnoutem, založili ještě s pár dalšími kapelu s názvem Charakter.

V roce 2005 přišla debutová deska Původ umění, které se prodalo kolem tisícovky a přispělo na ni několik známých jmen české hip-hopové scény jako například Hugo Toxxx.

O rok později – už podruhé ve spolupráci s Gypsym ze Syndrom Snopp – vyšla další deska Marpokalypsa. Toho roku se ale začal rozpadat Charakter a nakonec z pěti členů zbyli jen Marpo a MC Wohnout.

Už v roce 2006 Marpo vyhrál cenu TV Óčko v kategorii hip-hop.

Jeho kariéra se rozjížděla čím dál více a následovalo jedno album za druhým. K tomu všemu se v roce 2007 vrátil k hře na bicí a asi o půl roku později začal hrát s kapelou Chinaski.

Marpo také roku 2018 zavedl zcela nový trend, když se jako první český rapper odvážil hrát v O2 aréně. Tu zcela vyprodal a rapoval pro dvanáct tisíc fanoušků.

MARPO - vydaná alba
2005 Původ Umění
2006 Marpokalypsa
2007 Bang! Mixtape
2007 Rapstar
2010 Knockout
2010 Free Gift Rapping EP
2012 352EP Marpo x Wohnout
2013 R!OT
2015 TroubleGang Album*
2016 Lone Survivor
2018 Dead Man Walking
2019 Dva*
2020 FXCK2X2XEP
2021 Backwoods Bred

Marpo a TroubleGang

„Vybral jsem si lidi, se kterými jsem chtěl trávit čas,“ vysvětloval Ota v podcastu TOP TEN. V týmu nazvaném TroubleGang je jich prý asi dvanáct a Marpo prohlásil, že jsou jako rodina. Prý by bylo jedno, co přesně by společně dělali, jde hlavně o to být spolu. Ale není to jen růžové, samozřejmě dochází i na neshody a pak musí jít prý demokracie stranou – poslední slovo má v takových případech Marpo.

Marpo – bubeník v Chinaski

Otu jsme také dlouhá léta vídávali za bicími kapely Chinaski. Než se ke skupině přidal, mnozí netušili, že vůbec umí hrát na bicí, což není tak překvapivé – Marpo se k nim totiž vrátil jen chvíli předtím, než ho Chinaski angažovaly.

Hrál s nimi dlouhých deset let, a jakkoli by se mohlo zdát, že taková doba musí utužit vztahy, ty v kapele Chinaski byly ke konci dost napjaté: „V Chinaski jsme se už nesnášeli,“ pronesl v rozhovoru pro TOP TEN podcast. V lednu roku 2018 byl Ota spolu s pár dalšími členy z kapely vyhozen.

Marpo – od házené k thajskému boxu

Sport hraje v Otově životě obrovskou roli a stejně jako hudbě se mu věnuje v podstatě odjakživa. Jeho fyzická kondice na něho má obrovský vliv i po psychické stránce, a proto dělá všechno pro to, aby se cítil dobře. „Když jsem nabíral na Karlose... byl jsem hrozně zalitej... a cítil jsem se fakt na h***o.“

Všechno ale začalo házenou, kterou hrál od zhruba pěti let závodně. S thai boxem začínal v sedmnácti. „Mám blbý pocity, když nejdu (cvičit),“ prozradil v rozhovoru pro TOP TEN podcast.

Marpo – zápasení, box, Oktagon

Ota se věnuje boxu hlavně pro to, že ho baví. Jeho výdělky nejsou závislé na zápasech, i když přiznává, že jsou to fajn peníze navíc a lhal by, kdyby tvrdil, že mu o ně vůbec nejde. Na sportu má ale rád především disciplínu a dril, které mu v obdobích mimo přípravu na zápas chybí.

Marpo si vybojoval titul vicemistra České republiky v thajském boxu, přesto jak sám tvrdí, zas tolik zkušeností se zápasením nemá. Absolvoval něco kolem devíti zápasů v thai boxu a asi dva v boxu, a to všechno zhruba od dvaceti let.

Marpo v TOP TEN podcastu prozradil, že svůj nejhorší zápas zažil na mistrovství Evropy, protože měl po angíně, na kterou celoživotně trpí. Jeho soupeřem byl jakýsi Litevec, kterému se podařilo Marpa dostat v zápasu k zemi a kopnout ho hlavy, a tak si Ota přivezl z mistrovství Evropy otřes mozku.

Marpo vs. Rytmus

„To se mi vůbec nepovedlo... Byl jsem ze sebe zklamanej... rval jsem se jak na ulici,“ prohlásil Marpo o svém zápasu s Rytmusem. Marpo byl, pokud jde o zápasení, zkušenější a někteří jeho fanoušci očekávali, že Vrbovského snadno ukončí před limitem, to se ale nestalo. Rytmus mu prý buď utíkal, nebo si ho bral do clinche a Ota si s ním už pak nevěděl rady.

Někteří se dokonce domnívali, že byl zápas zaplacený, ale to Ota razantně odmítl: „Nikdy bych nevzal zápas za prachy, i kdyby mi nabídli deset mega...“

Ze zápasu si navíc odnesl zlomenou ruku a lidé vtipkovali, že má Rytmus zřejmě hodně tvrdou hlavu, Marpo ale uvedl na pravou míru, že měl ruku nalomenou už před zápasem z tréninku na lapách.

Marpo vs. Vémola

I pokud jde o zápas s Karlosem Vémolou, Petřina přiznává, že se mu nepovedl, jak si představoval. Přesto se mu nelíbilo, že byl zápas ukončen kvůli jeho údajné „nečinnosti“. Nezapírá, že se to tak mohlo zdát, ale vyčítal rozhodčím, že měli v tom případě brát v úvahu i Vémolovy fauly.

„Měl jsem šílený boule z těch hlaviček, co jsem dostal,“ prozradil. „To bylo nepříjemný... rozhodí tě to.“

Další zápas si měl Marpo odbouchat v rámci turnaje organizace RFAIljou Škondričem, ten byl ale z důvodu Marpova zranění odložený na neurčito.

Marpo a životní bitvy – smrt tatínka a rozvod

V roce 2015 nečekaně zemřel Marpův otec, skladatel a jeden z nejlepších rockových kytaristů v Čechách Otakar Petřina, který byl pro Marpa celoživotním a největším vzorem. Překonat tatínkovu smrt byla a stále je pro Marpa životní bitvou.

Mezi své největší životní boje řadí i rozvod s matkou svých dvou dětí. „... odešel jsem od své bývalé ženy, protože pro mě to byl přechozený vztah. Byl jsem s ní od čtrnácti, osmnáct let spolu. A strašně dlouho to už podle mě nefungovalo,“ přiznal Marpo pro Extra.cz.

Spíše než samotný rozvod bylo náročné zklamání z konce vztahu, avšak partneři se rozešli v klidu a v dobrém. Marpo v rozhovoru s Jiřím Tkadlčíkem prozradil, že i jejich okolí vnímalo jejich rozvod jako velmi pohodový.

Marpo a Lenny

Protože Marpo vztah se svou ženou ukončil po osmnácti letech kvůli seznámí s jeho současnou přítelkyní, zpěvačkou Lenny, dočkal se Ota spousty negativních ohlasů. Lidé si ale nakonec zvykli na současný stav věcí a fakt, že teď Marpo a Lenny tvoří pár.

Partneři se seznámili při nahrávání písně Kruh a během natáčení videoklipu. Zdá se, že to páru funguje, mají stejnou práci, podobně nabité kalendáře, ale umí si vzájemně vyjít vstříc. „... život umí překvapit. Vždy, když si člověk myslí, že nic nového nepřijde, něco se stane,“ přiznal Ota pro Extra.cz.

Ota Petřina jako otec – Marpo a jeho děti

Bývalí partneři si v současné době předávají děti ve střídavé péči a tento systém se jim osvědčil. „Děti máme ve společné péči, což znamená, že si je střídáme po čtyřech pěti dnech. Tím pádem jsem musel i tréninky trochu upravit. Děti jsou pro mě hlavní prioritou, čili jsem se vše snažil vyvážit, jak bylo třeba,“ vysvětlil pro Extra.cz.

Dceři Emmě je deset let a miluje koně a všechno kolem nich. Syn Ota je o dva roky mladší a podle jeho otce z něho možná jednou bude atlet. V každém případě po něm malý Ota podědil dispozice a lásku ke sportu.

Zatím se zdá, že pokud jde o hudbu, děti se nijak zvlášť nepotatily, ale kdoví, co není, může být.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ben Cristovao

Ben Cristovao životopis a profil, koncerty, alba a přítelkyně

Ben Cristovao od dob své účasti v SuperStar ušel dlouhou cestu a stal se z něj jeden z nejprogresivnějších umělců v Čechách. Kdo je Ben...

Eva Burešová

Eva Burešová životopis: od Talentu až po ZOO

Eva Burešová dnes hraje hlavní role v nejsledovanějších seriálech, kariéru ale začínala účastí v talentové soutěži. Jak vypadala Evina...

Monika Bagárová

Monika Bagárová životopis: SuperStar, vztahy, dcera a Něco víc

Moniku Bagárovou jsme poznali v pěvecké soutěži jako mladou talentovanou zpěvačku. Dnes je to dospělá žena, úspěšná hudebnice a šťastná...