Případy mimořádné Marty: Herci, recenze, seznam dílů, ČSFD

Omrzely vás všechny ty vážné kriminální seriály, kterých je celý oceán a nijak se od sebe neliší? Koho by také bavilo sledovat pořád stejné postavy, případy i vyšetřovací metody? Naštěstí se občas najde i nějaký originální počin, který do této šedi vnese trochu svěžesti. Řeč je o komediálně laděné kriminálce se superinteligentní uklízečkou s tváří Tatiany Dykové, ze které se stane policejní konzultantka – seriál Případy mimořádné Marty.

Díly online - Herecké obsazení - Předloha - Recenze

Případy mimořádné Marty: Herci, recenze, seznam dílů, ČSFD Foto: Archiv VOYO

Případy mimořádné Marty

Televize Nova a její streamovací služba Voyo se vydaly odvážnou cestou ve snaze přijít s něčím originálním a v seriálu Případy mimořádné Marty skloubí detektivní žánr s komedií. Televize si k tomu přizvala oceňovaného režiséra Marka Najbrta, který se o režii podělil s mladším kolegou, nadaným režisérem Tomášem Pavlíčkem.

sipka Sledujte seriál Případy mimořádné Marty online bez reklam

Tvůrci vycházeli z původního francouzského seriálu o mimořádně inteligentní potrhlé uklízečce a svobodné matce tří dětí, která se přičiněním náhody stane konzultantkou oddělení vražd. Zapeklité případy řeší po boku upjatého a na pořádek až neuroticky vzatého kapitána Kreinera v podání Romana Zacha.

„Spojení Romana Zacha a Tatiany Dykové je podle mě perfektní. Je mezi nimi strašně dobrá chemie a Romanova postava chladného a inteligentního suchara se v seriálu neustále sráží s živelností Tániny postavy,“ říká jeden z režisérské dvojice, Tomáš Pavlíček.

Kdy bude 2. série Případů mimořádné Marty (pokračování)?

Pokud vás první řada Případů mimořádné Marty nadchla, máme pro vás skvělou zprávu – v listopadu 2023 začalo natáčení druhé série. Stejně jako první bude čítat osm epizod, ve kterých bude zapeklité případy rozplétat geniální Marta opět v podání Tatiany Dykové. Jejího parťáka, neurotického kapitána Kreinera si znovu střihne Roman Zach.

Případy mimořádné Marty 2: Co přinese pokračování?

„Diváci se mohou těšit na Martu, kterou už z první série důvěrně znají, ale uvidí ji v situacích, které budou, možná i na ni, moc. Kapitán Kreiner bude s Martou stále tak trochu na ostří nože, a to hlavně co se týče správnosti vyšetřovacích procesů," poodhalil kreativní producent TV Nova Lukáš Borovička.

Vyšetřování zavede dvojici kriminalistů do rozličných prostředí – podíváme se například mezi šlechtu, amatérské divadelníky nebo do kasina. Objeví se také nové skutečnosti v případu zmizení Martina přítele a otce jednoho z jejích třech dětí, Romana. Jeho zmizení možná nebyla náhoda...

„Marta je stále stejně ztřeštěná a zapálená. Možná víc bezradná ve svém osobním životě, ale se svými případy si rady ví. Navíc bude velmi zajímavé sledovat její milostné zákruty,“ prozradila představitelka hlavní role Tatiana Dyková webu tv.nova.cz.

Novou tváří v druhé sérii bude Jana Plodková, která ztvární majera Fišerovou. Jako vyšetřovatelka GIBSu (Generální inspekce bezpečnostních sborů) přichází na oddělení vyšetřit přestupek kapitána Kreinera. Sama herečka ji popisuje jako šedou kancelářskou myš, která je ale velmi chytrá i sympatická.

Myslím, že pokračování Případů mimořádné Marty bude zábavné, veselé a o něco ztřeštěnější než první řada," shrnul režisér Marek Najbrt.

Předpokládané datum premiéry druhé řady Případů mimořádné Marty je podzim 2024.

Případy mimořádné Marty – díly online (Voyo)

Seriál byl původně vytvořen pro streamovací službu Voyo, kde první řada vycházela na podzim roku 2022. Do televizního vysílání byl seriál zařazen na jaře 2023 a ihned zaujal první příčky sledovanosti.

sipka Klikněte SEM a sledujte Případy mimořádné Marty online zdarma

Případy mimořádné Marty – seznam epizod

Číslo dílu Název dílu Premiéra na Voyo Premiéra na TV Nova
1. Východní vítr 23. října 2022 30. dubna 2023
2. Křížový steh 30. října 2022 7. května 2023
3. Tajuplný ostrov 6. listopadu 2022 14. května 2023
4. Pralesnička strašná 13. listopadu 2022 21. května 2023
5. Jaký pán, takový pes 20. listopadu 2022 28. května 2023
6. Třetí poločas 27. listopadu 2022 4. června 2023
7. Teplá cola 4. prosince 2022 11. června 2023
8. Trochu víc víry 11. prosince 2022 18. června 2023

Voyo - 2 000 filmů a seriálů bez reklam

Případy mimořádné Marty – Herecké obsazení

Zábavné sympatické postavy a jejich obsazení je u seriálů, ke kterým se diváci mají pravidelně vracet, zcela zásadní. Tvůrci se proto vyhnuli přehnanému experimentování a vsadili na jistotu v podobě známých herců.

Abnormálně intelektuálně nadanou a velmi svéráznou Martu s tváří Tatiany Dykové si diváci oblíbili takřka ihned a její herecký kolega Roman Zach v roli úzkostného kapitána Kreinera funguje rovněž skvěle.

V dalších rolích vystupují herci Matěj Hádek, Jiří Svoboda, Táňa Malíková, Barbora Marková, Jan Novotný a další. Přehled herců a jejich postav si můžete prohlédnout v tabulce…

Herec Postava
Tatiana Dyková Marta Adamcová
Roman Zach kpt. Mgr. Adam Kreiner
Jiří Svoboda kpt. Mgr. Filip Vlasák
Anita Krausová mjr. Mgr. Klára Hořavová
Táňa Malíková Dana Štovíčková
Jan Novotný Soused Hynek Svoboda
Matyáš Pekárek Eliáš Adamec
Barbora Marková Kristýna Adamcová
Matěj Hádek Libor Adamec
Jakub Gottwald Roman Dlouhý
Hana Seidlová Helena Jeřábková
Petr Polák Štěpán Kreiner
Andrej Polák MUDr. Jan Berger

Voyo - 2 000 filmů a seriálů bez reklam

Herečka Tatiana Dyková v roli excentrické a geniální Marty

„Je to taková neřízená střela. Má moc rychlý mozek, menší sociální cítění, ale je to dobrák od kosti a je naprosto autentická a otevřená,“ popisuje svou postavu herečka Tatiana Dyková. Zahrát Martu prý bylo sice velmi náročné, ale zároveň osvobozující díky její neskutečné energii.

„Všichni se musí vypořádat s neustále prudící a dvakrát rozvedenou matkou tří dětí, která je geniálním, ale zároveň nezkrotitelným živlem,“ dodává Dyková.

Nedávno se objevila v seriálech Dobré ráno, Brno! či Špunti na cestě a ve filmech jako Grand Prix, Večírek či Poslední aristokratka. Také účinkovala v historickém dramatu Bratři, který vstoupí letos v říjnu do kin, a který vypráví příběh skupiny bratří Mašínů.

Herec Roman Zach jako úzkostný suchar kapitán Kreiner

Pokud máte při sledování kriminálních seriálů někdy pocit, že je to celé až příliš vycucané z prstu, nejste sami. Herec Roman Zach je stejného názoru, a právě proto si účinkování v Případech mimořádné Marty užíval. Seriál je totiž spíše komedií s velkou mírou nadsázky a soustředí se především na chemii mezi hlavními postavami.

„Je to o kontrastu mého chladného a ultra čistotného vyšetřovatele a naprosto šílené konzultantky policejního týmu Marty, která je super inteligentní, ale zároveň je jí všechno jedno a má ve věcech chaos,“ vysvětluje Zach.

Tohoto charismatického čerstvě padesátiletého herce můžete aktuálně vídat také v seriálu ZOO. V posledních letech hrál ve filmech jako Deníček moderního fotra, Princezna zakletá v čase 2, Očitý svědek a další.

Voyo - 2 000 filmů a seriálů bez reklam

Případy mimořádné Marty a francouzský originál (předloha)

Postavu extrémně inteligentní uklízečky a svobodné matky, která pomáhá policii s vyšetřováním komplikovaných případů, vytvořili francouzští tvůrci v seriálu pojmenovaném HPI - Haut potentiel intellectuel (2021). Odtud pochází podtitul české verze seriálu MIN – Mimořádné intelektuální nadání.

sipka Pusťte si Případy mimořádné Marty pohodlně online zdarma

Na internetu jej pravděpodobně nenajdete, dokonce nemá ani hodnocení na ČSFD. O jeho kvalitách tak můžeme jen spekulovat. Postavy i jednotlivé případy jsou však dle tvůrců české verze své předloze věrné, a tak se nemusíte obávat, že byste o něco zásadního přišli.

Slovenská verze Případů mimořádné Marty

Kromě české verze vznikla i slovenská, tentokrát s názvem Výnimočná Nikol. Hlavní roli si zde zahrála Táňa Pauhofová a jejího zkušeného policejního kolegu, který s ní musí proti své vůli spolupracovat (v této verzi se jmenuje Adam Kadlec), ztvárnil Kamil Mikulčík.

O režii se postarala Marta Ferencová, která má na svém kontě filmy jako Přání k narozeninám, Příliš osobní známost či pohádku Řachanda.

Voyo - 2 000 filmů a seriálů bez reklam

Recenze seriálu Případy mimořádné Marty

Seriál je obstojnou adaptací francouzského originálu a stejně jako jeho předobraz jde o nenásilnou oddychovou zábavu, která dokáže kombinovat detektivku a humor.

Na poli českých kriminálních seriálů plných velmi seriózních vyšetřovatelů bez špetky humoru tak můžou Případy mimořádné Marty působit jako svěží závan. Podobnou cestou se vydala třeba Česká televize v minisérii Boží mlýny v režii Jana Hřebejka, který kriminální případy rovněž zabalil do komediálního kabátku.

I televize Prima se pokusila přijít s komediálně laděnou kriminálkou Polda s nespoutaným hlavním vyšetřovatelem, který tuctovou detektivku nějak okoření.

sipka Zkoukněte seriál Případy mimořádné Marty online zdarma

Samotné kriminální případy vás možná (pravděpodobně) nenadchnou, ale na rozdíl od mnohých monotónních českých kriminálek mají Případy mimořádné Marty alespoň nějaký styl a šmrnc. Ať už jsou jeho skutečné kvality jakékoli, nedá se mu upřít snaha přijít s něčím novým, neokoukaným.

Hodnocení seriálu Případy mimořádné Marty na ČSFD

Celkové hodnocení seriálu se ustálilo na 55 procentech. Z tohoto pohledu jde o spíše o podprůměr, každopádně více vám řeknou konkrétní recenze jednotlivých uživatelů. Ti totiž tvoří dva tábory – nadšení a chvála nad originálním a skvěle obsazeným seriálem střídá zklamání až zděšení z něčeho naprosto nevkusného a hloupého. Recenze si můžete přečíst tady.

A k jakému táboru se přidáte Vy? Své dojmy nám můžete sdělit v komentářové sekci.

Voyo - 2 000 filmů a seriálů bez reklam

Hodnocení seriálu Případy mimořádné Marty: 6.5/10

  • Námět a scénář: 7/10
  • Režie, technické zpracování: 6/10
  • Obsazení, výkony herců: 8/10

Zdroje:

  • https://tv.nova.cz/porad/pripady-mimoradne-marty/clanek/473693-kriminalka-nebo-komedie-pripady-mimoradne-marty-prekvapi-spojenim-dvou-rozdilnych-zanru
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99%C3%ADpady_mimo%C5%99%C3%A1dn%C3%A9_Marty

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

Dokonalý oddychový seriál. Herecké výkony byly zvládnuty perfektně a seriál mě okamžitě vtáhnul děje. Samozřejmě se musí brát seriál s nadsázkou, já osobně jsem se dost nasmála. Každý díl byl dokonalý sám o sobě a doufám, že další díly ještě přibudou.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

O čem je česko-slovenský fantasy seriál Vědma z dílny Voyo?

O čem je fantasy seriál Vědma a kde ho sledovat online?

Pokud milujete fantasy, rozhodně si nenechte ujít česko-slovenský seriál Vědma, který je u nás v tomto žánru, mimo pohádek, průkopníkem. O...

Seriál Láska, rozum, pomsta: Herci, počet dílů, TV program, Voyo

Seriál Láska, rozum, pomsta: Herci, počet dílů, TV program, Voyo

Milujete prosluněné turecké telenovely, které spojují romantiku, humor i napětí? ☀️ Pak pro vás máme skvělý tip –⁠ nový seriál Láska,...

Sledujte pořady na VOYO

Voyo: Přihlášení, registrace, cena předplatného a seznam seriálů

Voyo je platforma, která nabízí nejen zahraniční filmy a seriály, ale také vlastní exkluzivní produkci. Jak se na Voyo registrovat a jak...