Depeche Mode: koncert v Praze 2023 – Memento Mori Tour

Koncem července se Praha konečně dočká koncertu hudební legendy Depeche Mode. Skupina vystoupí v rámci Memento Mori Tour, se kterou projedou celý svět.

KONCERT V PRAZEVSTUPENKYALBUM MEMENTO MORI

Depeche Mode a Memento Mori Tour Foto: Profimedia

Hodnocení alba Memento Mori: 9,5/10

  • 12 písní, které jsou tematicky obrazem doby
  • album skvěle přijato kritiky z The Guardian, The New York Times nebo The Independent

Koncert Depeche Mode Praha 2023 – Memento Mori Tour

Po pěti letech se legendární Depeche Mode rozhodli zvednout kotvy a znovu se vydat do světa. U příležitosti nové desky Memento Mori v březnu započalo turné, které se postupně posune skrze severoamerické arény až do Evropy, kde si členové kapely užijí společně s fanoušky letního stadionového turné.

Pražský koncert:

  • Datum konání: 30. 7. 2023
  • Místo konání: Letiště Letňany (Praha)
Depeche Mode: evropská část turné – květen 2023
16. a 18. května 2023 Amsterdam
20. května 2023 Antverpy
23. května 2023 Stockholm
26. května 2023 Lipsko
28. května 2023 Bratislava
31. května 2023 Lyon

Po první části turné, kterou odehrají v některých městech Severní Ameriky jako Los Angeles nebo Chicago se Depešáci přesunou do Evropy a od 16. května povede jejich šňůra skrze největší evropská města, v některých zemích se ale dočkají i na více místech než jen v metropoli.

Depeche Mode: evropská část turné – červen 2023
2. června 2023 Barcelona
4. a 6. června 2023 Düsseldorf
9. června 2023 Madrid
11. června 2023 Bern
14. června 2023 Dublin
17. června 2023 Londýn
20. června 2023 Mnichov
22. června 2023 Lille
24. června 2023 Paříž
27. června 2023 Kodaň
29. června 2023 Frankfurt

Turné probíhá u příležitosti nově vydaného, v pořadí patnáctého studiového alba: „Na tomto projektu jsme začali pracovat na počátku pandemie a jeho témata byla přímo inspirována touto dobou,“ popsal tvorbu kytarista Martin Gore.

Depeche Mode: evropská část turné – červenec 2023
1. července 2023 Frankfurt
4. července 2023 Bordeaux
7. a 9. července 2023 Berlín
12. července 2023 Řím
14. července 2023 Milano
16. července 2023 Bologna
21. července 2023 Klagenfurt
23. července 2023 Záhřeb
26. července 2023 Bukurešť
28. července 2023 Budapešť
30. července 2023 Praha

Projekt Memento Mori je první album, které vzniklo po smrti jednoho ze členů Andrewa Fletchera, který zemřel v květnu minulého roku. Skupina o vydání alba informovala na podzim roku 2022 na tiskové konferenci v Berlíně.

Jako takovou malou ochutnávku nadcházejícího alba kapela vypustila do světa už začátkem února naprosto geniální píseň Ghosts Again.

Depeche Mode - evropská část turné - srpen 2023
2. srpna 2023 Varšava
4. srpna 2023 Krakov
6. srpna 2023 Tallinn
8. srpna 2023 Helsinky
11. srpna 2023 Oslo

Depeche Mode – Memento Mori album

Album má být podle členů skupiny tematicky takovým obrazem doby – začalo vznikat na počátku covidové pandemie – dalo by se říct, že písně obsahem kopírují průběh pandemie, do paniky přes rezignaci až po úlevu z jejího „konce“.

Album je obecně kritikou velmi dobře přijímáno, jeho kvality a to, co je pro Depeche Mode typické vyzdvihovali kupříkladu v The New York Times, v Rolling Stone, kde zmínili „specifickou hudební krásu“. The Guardian kapelu nazval „nejkultovnější vůbec“. Některá media dokonce považují Memento Mori za jedno z nejsilnějších alb Depeche Mode.

Písně na albu Memento Mori:

  1. My Cosmos Is Mine
  2. Wagging Tongue
  3. Ghosts Again
  4. Don´t Say You Love Me
  5. My Favorite Stranger
  6. Soul with Me
  7. Caroline´s Monkey
  8. Before We Drown
  9. People Are Good
  10. Always You
  11. Never Let Me Go
  12. Speak to Me

Depeche Mode – smrt Andyho Fletchera

„Po Fletchově smrti jsme se rozhodli pokračovat, protože jsme si jisti, že by si to přál, a to dalo celému dílu ještě větší rozměr,“ vysvětlil Martin Gore v rozhovoru pro Live Nation Entertainment.

Baskytarista a klávesista Andrew Fletcher, spoluzakladatel skupiny, který byl u absolutního zrodu Depeche Mode, minulý rok v květnu zemřel v 60 letech na disekci aorty, což je poměrně vzácná, o to však zrádnější zdravotní komplikace. „Andy utrpěl doma letos 26. května disekci aorty. I když to přišlo moc, moc brzy, zemřel přirozeně a bez delšího utrpení,“ oznámila skupina na sociálních sítích.

Disekce aorty je bohužel nepříliš dobře předvídatelný stav – jde o rozštěpení stěny největší tepny v těle. Obvykle vzniká kombinací vysokého tlaku a dědičného (případně aterosklerózou) poškození stěny tepny.

Depeche Mode nejúspěšnější hity (Enjoy the Silence, Personal Jesus) a první problémy

Jako spousta celosvětově úspěšných kapel, i v Depeche Mode si prošli krušnými časy spojenými s drogovou závislostí. Dave Gahan se v devadesátých letech potýkal se silnou závislostí, která vyvrcholila pokusem o sebevraždu a předávkováním speedballem, kombinací heroinu a kokainu, která je tvrdým oříškem i pro dlouhodobé uživatele drog.

Gahan se se svými démony však vypořádal a k drogám se nikdy nevrátil, a tak přestože během turné Devotional tour, kde zaznívaly největší hity jako Personal Jesus nebo Enjoy the Silence, panovalo mezi členy skupiny obrovské napětí a chvíli se zdálo, že to skupina neustojí a rozpadne se, Depeche Mode vytrvali a dali světu rekordní množství hitů.

Davea Gahana spoluzakladatelé Fletcher a Gore objevili v jednom klubu, kde zpíval píseň Heroes od Davida Bowieho (v roce 2017 nahráli její coververzi). Zajímavé je, že Dave měl před tím, než se připojil ke skupině, opakovaně problémy se zákonem.

Byl to právě on, kdo vymyslel název Depeche Mode, což volně přeloženo znamená „módní aktuality“. Inspiroval ho francouzský módní časopis.

Koncert Depeche Mode Praha 2023 – vstupenky

Vstupenky na koncert se dají zakoupit prostřednictvím stránek Live Nation CZ nebo rovnou na serverech na Ticketmaster či Ticketportal. Cena lístků se pohybuje od 1 690 Kč do 6 315 Kč v závislosti na prodejci, sektoru, který si vyberete, a případně dalších speciálních služeb, které zahrnují některé VIP balíčky.


Momentálně probíhá turné v Americe. Podívejte se na malou ochutnávku:

#️⃣Kdy budou Depeche Mode v Praze?

Depeche Mode zahrají v Praze 30. července 2023 na Letišti Letňany.

#️⃣Co znamená Depeche Mode?

Název kapely Depeche Mode vymyslel zpěvák Dave Gahan, inspiroval ho k tomu stejnojmenný francouzský magazín a ve volném překladu to znamená něco jako „módní aktuality“.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ben Cristovao

Ben Cristovao životopis a profil, koncerty, alba a přítelkyně

Ben Cristovao od dob své účasti v SuperStar ušel dlouhou cestu a stal se z něj jeden z nejprogresivnějších umělců v Čechách. Kdo je Ben...

Eva Burešová

Eva Burešová životopis: od Talentu až po ZOO

Eva Burešová dnes hraje hlavní role v nejsledovanějších seriálech, kariéru ale začínala účastí v talentové soutěži. Jak vypadala Evina...

Ed Sheeran

Ed Sheeran se otevře v dokumentu na Disney+. Co všechno odhalí?

Už 3. května si předplatitelé Disney+ budou moci pustit čtyřdílný dokument o jedné z nejzářivějších hudebních hvězd současnosti Edu...