Dopravní nehody dnes aktuálně - mapa nehodovosti

Co přesně znamená pojem dopravní nehoda? Jak se při autonehodě chovat a kdy volat policii a záchrannou službu? Jak vypadají statistiky nehodovosti v ČR? Jaká je sazba za ublížení na zdraví z nedbalosti, ke kterému došlo při autonehodě? Odpovědi na tyto a další otázky se dočtete zde v článku.

Při autonehodě se snažte zachovat chladnou hlavu, abyste byli schopní situaci řešit co nejlépe Foto: Pixabay

Automobilová nehoda - bouračky aut - definice

Definici automobilové nehody se učí každý, kdo se uchází o řidičský průkaz. Dopravní nehodu definuje také policie České republiky na svých internetových stránkách.

Za automobilovou nehodu či dopravní nehodu se považuje každá událost na pozemních komunikacích, při které dojde ke zranění či usmrcení člověka, ale také pokud dojde ke škodě na majetku způsobené vozidlem.

Co dělat při dopravní nehodě

Při dopravní nehodě je samozřejmě nutné zachovat klidnou hlavu, aby byl člověk schopný co nejlépe reagovat. Následuje řada úkonů, které je třeba udělat.

  1. Zastavte vozidlo. Tento krok je potřeba udělat při každé havárii, i když se podle vás nejedná o nic vážného.
  2. Vypněte motor. Tím, že vypnete motor, můžete předejít požárům u vážnějších nehod.
  3. Zapněte výstražná světla. Tím dáte ostatním najevo, že se na vozovce něco děje. Můžete tím zabránit dalším nehodám.
  4. Oblékněte si výstražnou vestu, je-li na to čas. U vážných dopravních nehod na tento krok občas nezbývá čas, ale je-li to možné, výstražnou vestu si oblékněte. Zejména na frekventovaných silnicích je třeba, abyste byli co nejvíce vidět.
  5. Zkontrolujte zdravotní stav účastníků nehody. Ačkoliv se může zdát, že tento krok přichází na řadu velmi pozdě, předchozí úkony vám zaberou pár vteřin. Jak jsou na tom všichni účastníci nehody se tedy dozvíte téměř okamžitě a můžete adekvátně reagovat. Tento krok také obsahuje případné zavolání záchranné služby.
  6. Nezapomeňte umístit výstražný trojúhelník. Umístění výstražného trojúhelníku je povinné, proto na něj nezapomínejte. Hrozila by vám pokuta.
  7. Zdokumentujte nehodu, je-li to možné. Pro pozdější potřeby můžete zdokumentovat, jak to na místě nehody vypadalo předtím, než začnete odstraňovat překážky.
  8. Zajistěte průjezd kolem nehody, odstraňte překážky. Je-li to možné, odstraňte překážky na vozovce, aby ostatní vozidla mohla projíždět okolo nehody.
  9. Zavolejte policii, je-li to třeba. O tom, kdy se musí volat policie k dopravní nehodě, se dočtete dále v článku.

Pokud auto hoří, okamžitě ho opusťte a volejte k nehodě hasiče!

Je-li v autě zraněný člověk, obecně se doporučuje s ním nehýbat. Pokud by ho to ale mohlo ohrozit, například kvůli tomu, že auto hoří, pak je určitě lepší ho z auta vyprostit.

Nepodceňujte výstražnou vestu! Oblečení výstražné vesty vám v případě špatné viditelnosti může dokonce zachránit život. Pokud se navíc jedná o frekventované místo, kde auta jezdí opravdu rychle, jakým je například dálnice D1, pak musíte zajistit, aby vás ostatní řidiči viděli z co největší dálky.

Kdy je řidič povinen hlásit dopravní nehodu policii?

Když se stane nehoda, je to vždy nepříjemné. Účastníky nehody situace zdrží i v případě, že nejde o nic vážného. To bývá důvodem, proč se řidiči vyhýbají tomu, aby zavolali policii a nemuseli tak na místě dlouho čekat. Abyste policii volali jen v případě, kdy je to nutné, máme pro vás následující pravidla.

Policie se k dopravním nehodám musí volat v těchto případech:

  • je-li účastníkem nehody 3. osoba
  • došlo k poškození soukromého či veřejného majetku
  • je-li někdo zraněný, nebo je-li podezření na zranění někoho z účastníků nehody
  • došlo-li k usmrcení člověka
  • pokud je škoda na jednom vozidle vyšší než 100 tisíc korun (odhad škody je na vás)
  • v případě, že z vozidla unikly kapaliny, zejména pohonné hmoty
  • nedokážete-li zajistit průjezd ostatních vozidel okolo nehody
  • není-li možné identifikovat některého z účastníků dopravní nehody
  • pokud nejste schopni najít východisko z dané situace - například se domluvit s řidičem druhého auta na řešení

Není-li nutné volat policii, zavolejte své pojišťovně a postupujte podle jejích pokynů.

Statistiky dopravních nehod a archiv statistiky dopravních nehod

Kompletní statistika nehodovosti je k dispozici na stránkách policie České republiky. Statistika je rozdělena do měsíčních výpisů, které jsou volně ke stažení. Kromě samotných statistických údajů nabízí policie také srovnání oproti loňskému roku a vše je zpracované také do přehledných grafů. Archiv statistiky dopravních nehod sahá až do roku 2007. Celý archiv statistiky nehodovosti na silnicích České republiky najdete na této stránce.

Statistika dopravních nehod leden 2022

Zajímá-li vás, co všechno se dá ze statistiky policie ČR vyčíst, takto vypadala statistika nehodovosti na českých vozovkách v lednu 2022:

Nehodovost pro leden 2022
Počet nehod celkem 7 468
Usmrceno 31 osob
Těžce zraněno 86 osob
Lehce zraněno 1 370 osob
Odhad celkové hmotné škody 519,8 milionů Kč

Nejvíce nehod se dělo v pondělí, naopak nejméně nehod se odehrálo v neděli. Nejvíce lidí zemřelo v dopravních nehodách v pátek. Přičemž nejtragičtějším dnem byl pátek 14. ledna 2022, kdy si dopravní nehody vyžádaly 6 životů. V lednu policisté zaznamenali 12 dnů, kdy dopravní nehody nezpůsobily ani jednu smrt.

Tragická smrtelná dopravní nehoda včera i dnes - titulky zpráv v médiích

O velkých nehodách samozřejmě informují také různé zprávy a novinky z domova, ale ty se objevují až po určité době, málokdy jsou aktuální. Většinou platí, že čím je nehoda tragičtější a větší, tím rychleji se objeví zprávy v médiích. Když při autonehodě někdo zemře, titulek "smrtelná dopravní nehoda dnes" na sebe nenechá dlouho čekat.

Špatné zprávy se šíří rychle, to je všeobecně známé pravidlo. Pokud si ovšem chcete ověřit průjezdnost trasy, která na vás aktuálně čeká, doporučujeme raději nahlédnout do mapy dopravních nehod než hledat nejnovější články o dopravě na severu idnes.

Dopravní nehoda aktuálně - databáze dopravních nehod

Informace o tom, kde jsou aktuálně nehody, jsou dostupné online. O většině dopravních nehod, které blokují průjezd či zpomalují dopravu se dozvíte také pomocí navigací či plánování trasy na různých mapách, kam se tyto dopravní nehody zaznamenávají. Díky tomu mají řidiči přehled o zdržení na trase a mohou si tak naplánovat cestu jinudy.

Autonehody Praha, Brno a další města ČR

Aktuálním nehodám a uzavírkám se věnuje velká řada internetových stránek. Například na této stránce získáte tyto dopravní informace téměř v reálném čase. Jednotlivé případy obsahují místo, kde se autonehoda odehrála, včetně mapy. U každé autonehody je zároveň krátký popis situace a časový interval, který předpokládá, jak dlouho bude trvat omezení provozu.

Mapa dopravních nehod - mapa nehodovosti

Informace o nehodách na silnicích můžete čerpat také z mapy dopravních nehod. Na této stránce najdete mapu nehodovosti České republiky. Jednotlivé body na mapě jsou barevně rozlišené podle závažnosti a druhu nehody. Časové rozmezí nehod je nastavitelné, takže si ho snadno přizpůsobíte podle sebe a toho, jaký časový interval vás zajímá. Veškeré nehody zobrazené na mapě vycházejí z dat, které poskytla policie ČR.

Ublížení na zdraví z nedbalosti - autonehoda

Ublížení na zdraví z nedbalosti při autonehodě je velký strašák všech řidičů. Jde o situaci, kdy se řidič dopustí trestného činu tím, že při autonehodě zraní dalšího člověka. Jelikož při řízení nikoho zranit neplánujete a většinou se jedná o chvilkovou nepozornost, jde o čin z nedbalosti.

Zda se situace bude řešit jako přestupek, či trestný čin, záleží vždy na šetření policie, které vychází z lékařské zprávy. V případě, že policie dojde k závěru, že se jedná o trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti, hrozí řidiči trest odnětí svobody až na jeden rok a následný zákaz řízení motorových vozidel.

Aby se o trestný čin jednalo, musí autonehodu způsobit řidič svým chováním. Jak už bylo zmíněno, tím je i chvilková nepozornost. Ze soudní praxe také vyplývá, že léčba zraněného při ublížení na zdraví z nedbalosti při autonehodě většinou trvá déle než týden. Při kratší léčbě je případ posuzován pouze jako přestupek. Není to ale vždy pravidlem, najdou se i výjimky a rozhodnutí závisí vždy na konkrétním soudci. Pokud se jedná o první zaviněnou autonehodu řidiče a ten nebyl pod vlivem alkoholu či drog, soudce k této informaci přihlíží a často dojde k trestu v podobě tzv. podmínky.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Kandidáti na prezidenta 2023 - kdo se dostane na Hrad?

Seznam kandidátů na prezidenta České republiky 2023

Na konci ledna 2023 konečně poznáme čtvrtého prezidenta samostatné České republiky. Kdo všechno se zúčastnil boje o Pražský hrad a jaké...

Srovnání internetových televizí vám pomůže vybrat si tu nejlepší!

Srovnání nejlepších internetových televizí online

Která internetová televize je nejlepší? Kolik zaplatíte měsíčně za TV přes internet? Co je to IPTV? Odpovědi na tyto a další otázky najdete...