Markéta Pekarová Adamová: odhodlaná politička s pevnými názory

„V obhajobě demokracie, svobody a slušnosti musíme táhnout za jeden provaz.“ To jsou slova české političky, působící ve funkci předsedkyně strany TOP 09 a od roku 2021 i Poslanecké sněmovny. Kdo je Markéta Pekarová Adamová a co dělá, když zrovna nepolitikaří?

ZÁKLADNÍ INFORMACEPOLITIKANÁZORYMANŽELKONÍČKY

Markéta Pekarová Adamová Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Markéta Pekarová Adamová dnes: co právě řeší?

Společně s premiérem Petrem Fialou a předsedou Senátu Milošem Vystrčilem Markéta Pekarová Adamová usedla ke společnému stolu v čele s novým prezidentem České republiky Petrem Pavlem. Tato čerstvě zavedená novinka by se pětici vrchních politiků měla stát tradicí a podle vyjádření Petra Pavla se v tomto složení budou scházet alespoň jednou za čtvrt roku.

Markéta Pekarová Adamová už dlouho plánuje cestu na Tchaj-wan. Podobně jako tomu bylo v roce 2020 v případě Miloše Vystrčila, i teď se proti návštěvě ohradila Čína, které se nezamlouval ani Pavlův telefonát na Tchaj-wan. Pekarová Adamová je ale odhodlaná cestu absolvovat s vidinou, že tím naváže na předchozí delegace, a zdůrazňuje, že Tchaj-wan má v naší zemi mnohem více investic než Čína a je nezbytné udržovat s nimi dobré vztahy.

Markéta Pekarová Adamová: věk, facebook, twitter, kontakt a další informace

Markéta Pekarová Adamová se narodila v Litomyšli v roce 1984. Poté, co dostudovala Gymnázium ve Svitavách, odešla do Prahy, kde pracovala v obchodním oddělní T-Mobileu. Dva roky po absolvování gymnázia nastoupila na Filozofickou fakultu Karlovy univerzity, kde studovala obory andragogika a personální řízení. Poté pokračovala na Masarykův ústav vyšších studií ČVUT, kde zvolila obor ekonomie a management v průmyslu.

MARKÉTA PEKAROVÁ ADAMOVÁ - základní info
Datum narození 2. října 1984
Místo narození Litomyšl
Náboženské vyznání římskokatolické
Vzdělání

Gymnázium ve Svitavách

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Masarykův ústav vyšších studií Českého vysokého učení technického

Politické funkce

Předsedkyně Poslanecké sněmovny

Předsedkyně strany TOP 09

Webové stránky https://www.marketaadamova.cz/
Facebook @marketa.pekarova.adamova.top09
Twitter @market_a
Instagram marketaadamova
Oficiální kontakt Marketa.Adamova@top09.cz

Markéta Pekarová Adamová – politika, politická strana

Markétu Pekarovou Adamovou si nejspíš většina z nás spojuje hlavně se stranou TOP 09, do níž vstoupila v roce 2009. Od roku 2019 je její předsedkyní. Tehdy porazila protikandidáta Tomáše Czernina, když získala 96 hlasů ze 177. V listopadu 2021 byla zvolena předsedkyní Poslanecké sněmovny.

MARKÉTA PEKAROVÁ ADAMOVÁ – časová osa politické kariéry
2009 počátek politického působení – vstup do TOP 09
2010

v komunálních volbách byla zvolena do zastupitelstva Městské části Praha 8. Posléze do Rady MČ Prahy 8 jako radní – zabývala se protidrogovou prevencí a spravovala sociální oblast

v roce 2014 obhájila pozici zastupitelky, nikoli ale post radní MČ Praha 8

v tomtéž roce také neúspěšně kandidovala do Zastupitelstva hlavního města Prahy

2012 stala se předsedkyní regionální organizace TOP 09 Praha 8 (o rok později tuto pozici obhájila)
2013 stala se členkou předsednictva TOP 09 Praha
2017 stala se místopředsedkyní TOP 09

2019

stala se předsedkyní strany

2021

zvolena do funkce předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR

Markéta Pekarová Adamová – názory

V poslední době Markéta Pekarová Adamová komentovala především dění kolem prezidentských voleb. Po dobu kampaně vyjadřovala podporu Petru Pavlovi a opakovaně upozorňovala na očividné přešlapy Andreje Babiše. „Babišovy sliby o míru může brát jen ten, kdo už viděl halu pro Sáblíkovou,“ poznamenala například trefně.

Nedobrovolně se také stala součástí kampaně Andreje Babiše, když se začaly šířit příspěvky, podle nichž společně s Petrem Fialou vyjádřila podporu Babišovi. Markéta Pekarová Adamová reagovala na dezinformaci s nadsázkou, ale zdůraznila, že jde o lživou informaci.

Markéta Pekarová Adamová je známá svým sociálním cítěním a její dobrovolnické snahy i politické kroky často směřují k pomoci zdravotně postiženým nebo znevýhodněným. Už od studií se zabývá tématem zaměstnatelnosti zdravotně znevýhodněných a podílela se na realizaci nedávno proběhlého Veletrhu sociálních podniků. Stejně tak se zajímá o osud osiřelých nebo jinak znevýhodněných dětí.

Markéta Pekarová Adamová je zastánkyní názoru, že by mělo být dovoleno uzavřít manželství i homosexuálním párům.

Markéta Pekarová Adamová – bratr a dobrovolnická činnost

Markéta Pekarová Adamová se ve své bakalářské práci věnovala tématu „Zaměstnatelnost zdravotně postižený“, což má mnohem hlubší základ, než by se mohlo zdát. Kromě přirozené empatie a sociálního cítění ji k tomu vedlo postižení jejího bratra, který se prý narodil bez několika obratlů. O jejím zájmu o druhé svědčí i její bohaté zkušenosti na poli dobrovolnictví.

Markéta Pekarová Adamová má za sebou bohatou dobrovolnickou minulost, a to nejen u nás. Nutkání pomáhat ji zavedlo až do dalekého Maroka nebo Arménie, kde pracovala v dětských domovech, nebo do Srbska, kde trávila čas s postiženými lidmi. V rámci České republiky se podílela například na organizaci dětských táborů a akcí pro sociálně znevýhodněné děti.

V této souvislosti také otevřeně kritizovala Andreje Babiše, když odmítl přijmout padesát syrských sirotků.

Markéta Pekarová Adamová rodina: manžel Tomáš Pekara a děti

Je vdaná za IT specialistu Tomáše Pekaru, kterého si vzala v roce 2016. Její manžel o sobě v rozhovoru pro CNN Prima News přiznal, že je to spíše on, kdo v jejich domácnosti začíná hovory o politice a že ho práce jeho ženy rozčiluje, jen když jí pozdě večer volají kvůli práci kolegové či novináři. Pochvaloval si, že jeho žena si na něho dokáže udělat čas i navzdory nabitému programu, za což je jí vděčný.

Manželé se seznámili na vysoké, pak se jejich cesty na čas rozdělily a znovu se potkali na svatbě společné kamarádky.

Pár nemá žádné děti a veřejně o tomto tématu nemluví. Koncem minulého roku však Markéta prohlásila, že se chce zastat všech bezdětných žen. Reagovala tak na výrok Tomia Okamury, že by se neměla vyjadřovat k záležitostem kolem dětí, když sama žádné nemá.

V rozhovoru pro tn.cz celou situaci okomentovala: „Je to mimořádně nefér nejen vůči mně, ale hlavně vůči ostatním ženám, které nemohou nebo nechtějí mít děti. Poukazovat na to jako na jednu z kvalit daného člověka (ženy) mi přijde mimořádně nefér. Nepatří to do argumentace, kterou proti sobě máme používat... Chci se zastat všech těch (žen), které nemají děti třeba jako já. A které si to třeba také nevybraly. Je to osobní, citlivé a velmi bolestivé.“

Markéta Pekarová Adamová kontroverze – výrok o svetru a pevné názory

Jako každý politik, ani Markéta Pekarová Adamová se nezavděčí všem a neujde kritice. Lidé jí dlouho nemohli zapomenout nechvalně známý výrok o svetru navíc, jímž s nadsázkou vyřešila zdražování energií. Markéta je obecně známá prořízlou pusou a sarkastickými komentáři, kterými se dokáže dostat pod kůži. Vždycky si pevně stojí za svým, čímž některé kolegy v politice irituje. Odpůrce migrace také provokuje svým dobrovolničením v zahraničí.

Markéta Pekarová Adamová – cyklistika a Markétina tetování

Možná vás překvapí, že Markéta Pekarová Adamová má tři tetování, většinu má na zádech, aby je mohla zakrýt, ale jedno, kde jsou napsána jména členů její rodiny, má na ruce. Tohle tetování si nechala udělat, aby ji její příbuzní provázeli pořád a kdekoli.

Když Markéta nepracuje, obvykle ji najdete uhánět krajinou na kole. Její manžel dokonce v rozhovoru pro CNN Prima News prozradil, že od něho Markéta dostala elektrokolo.

Podívejte se na nedávný rozhovor s Markétou Pekarovou Adamovou, řeč byla nejen o prezidentských volbách:

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

JE TO SYMPATICKÁ ŽENA S VELKÝM SOCIÁLNÍM CÍTĚNÍM.

Arogantní paní,dává příklad chování celé společnosti,bohužel

Naprosto ji nesnasim

Super žena, vzdělaná, ale není mne sympatická.

Co tahle žena udělala aby mohla takto mluvit? V životě nic nedokázala a mluví takové bludy.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Generál Petr Pavel je jedním z favoritů na prezidenta

Petr Pavel životopis, generál, kandidát na prezidenta, informace

Generál Petr Pavel má za sebou úspěšnou vojenskou kariéru. Nyní by rád vstoupil do české politiky a stal se prezidentem. Kdo je Petr Pavel?...

Andrej Babiš

Andrej Babiš životopis: Politická kariéra, rodina, Monika Babišová

V tomto článku přinášíme přehled všech důležitých informací a zajímavostí o bývalém předsedovi vlády ČR Andreji Babišovi.

Marek Prchal

Babišův stratég Marek Prchal byl vyloučen ze sdružení marketérů

O prezidentském kandidátovi a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi si můžeme myslet cokoliv, jedno ale nelze zpochybnit - stojí za ním...