Festivaly 2023: Od Votvíráku přes KVIFF až po Signal

Ani letos nás nemine festivalová sezona plná skvělé hudby, výborných filmů, ale i chutného jídla. Kam letos vyrazit za zábavou?

Festivaly Foto: Pixabay

Festivaly 2023 – hudba, filmy a spousta skvělého jídla

Kromě koupaček a vychlazených drinků nás v létě čeká celá řada festivalů a dalších se pak dočkáme i na podzim. Po předchozích letech, kdy nás omezovala koronavirová pandemie se na podobné akce těšíme víc než dřív a tak organizátoři dělají všechno pro to, aby nás nezklamali. Jaký program letos můžeme očekávat na důvěrně známých akcích a co přinesou ty nové?

Přečtěte si seznam těch nejlepších festivalů, na něž se můžete letos těšit:

Magnetic Festival – to nejlepší z EDM scény

Festival elektronické hudby je tu s námi už více jak deset let a i v roce 2023 se bude určitě na co těšit. I když si organizátoři zatím nechávají pro sebe, co nás letos v PVA Expo Praha Letňany čeká, předchozí ročníky slibují pořádný odvaz. V minulých letech na festivalu vystoupili například Don Diablo, Tiësto, W&W The Chainsmokers, Dimitri Vegas & Like Mike, Afrojack nebo Avicii.

🎟️ vstupenky zakoupíte na oficiálních stránkách festivalu magneticfestival.com

✏️ www.magneticfestival.com

Votvírák – Festival Milovice 2023

Na největším českém festivalu si užije každý, tenhle fesťák je totiž multižánrový a cílí na širokou škálu posluchačů. Na line-upu tedy objevíte pop, rock, ale také hip-hop. Většinou jde o interprety česko-slovenské scény.

I letos má pro nás Votvírák nabitý program – na podiích Milovic uvidíme z mainstreamových interpretů například skupiny Lucie, Chinaski, UDG, Dymytry nebo rappery Ektora, RestaPaulieho Garanda.

Letošní, patnáctý ročník přichází s novou stagí Electronic Dance Music, kde letos poprvé vystoupí třeba Michael Burian, Chris Sadler nebo Golpe.

🎟️ vstupenky najdete na oficiálních stránkách votvirak.cz nebo na portálu Ticketstream.cz

✏️ www.votvirak.cz

Boskovice Food Festival 2023

V areálu zámeckého skleníku Boskovice letos proběhne třetí ročník boskovického food festivalu a kromě dobrého jídla nás čeká stejně kvalitní program. K chutnému jídlu vám zahrají skupina Jelen, Verona, Majk Spirit nebo Robin Mood (Robina možná znáte díky duetu s herečkou a zpěvačkou Evou Burešovou Jsme Jaký Jsme).

Seznam prodejců, kteří nabídnou návštěvníkům spoustu dobrého jídla, se zatím připravuje.

🎟️ vstupenky zakoupíte na oficiálních stránkách boskofoodfest.cz

✏️ www.boskofoodfest.cz

Oldies Festival 2023 – zavzpomínejte na staré časy

Festival pro milovníky starých pecek proběhne letos jako každý rok v Ostravě v areálu Dolní oblasti Vítkovic. Festival se organizuje už od roku 2015 a za ta léta tu mohli fanoušci vidět v akci světové hvězdy jako Dj Bobo, East 17 nebo 2Unlimited.

Letos nás čeká podobně nabušený program. Na ostravském pódiu vystoupí například Dario G, Loona nebo Jenny BerggrenAce of Base.

🎟️ vstupenky zakoupíte v sítích prodejen Ticketstream.cz

✏️ www.oldiesfestival.cz

Připomeňte si kdysi tolik oblíbené Ace of Base:

Metronome Prague – Metronome Festival 2023

Na Metronome Festivalu, který se každý rok koná na pražském Výstavišti, vystoupila od roku 2016 celá řádka slavných umělců – jak českých, tak zahraničních. I tento festival nabízí celou škálu žánrů, a tak jsme tu mohli vidět třeba Ewu Farnou, Barboru Polákovou, ale také rappera Marpa, zpěvačku Lenny nebo skupinu Čechomor. Mezi největší hvězdy, které tento festival obohatily svou přítomností patří Sting, Nick Cave s The Bad Seeds, Morcheeba nebo Iggy Pop.

Letos se můžeme těšit na Jamiroquai, Aurora, M83, Tove Lo, ZAZ a z domácích interpretů Monkey Business Spexial, PSH Live Band, Zrní, Janu Kirschner nebo Annet X.

🎟️ vstupenky můžete zakoupit na oficiálních stránkách festivalu metronome.cz

✏️ www.metronome.cz

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary – letos po 57.

Jde o jeden z nejstarších filmových festivalů vůbec a je samozřejmě největší v České republice. Letos nás čeká už 57. ročník a je jisté, že Karlovy Vary budou plné filmových hvězd světového formátu. V posledních letech festival poctili svou návštěvou například Johnny Depp, Michael Caine (v poslední době jsme ho mohli vidět v Jáklově celovečerním filmu Jan Žižka), Jeremy Renner (představitel postavy Hawkeye z universa Marvel) nebo třeba Uma Thurman. Jak bude vypadat seznam hostů letos, je zatím ve hvězdách.

Festival Pass a 🎟️ si můžete zakoupit na oficiálních stránkách festivalu kviff.com

✏️ www.kviff.com

Pohoda Festival 2023 – velké, ale pořád pohodové

Největším slovenským festivalem s dlouhou tradicí je Pohoda – akce se koná v Trenčíně už od roku 1997. Původně se mělo jednat o menší událost o pár tisících lidech, s každým ročníkem se ale zájem stupňoval a už několik let si festival nenechá ujít několik desítek tisíc lidí.

Ze světových hvězd jsme tu mohli v minulosti vidět například The Prodigy, Manu Chao, The Smashing Pumpkins, Fatboy Slim nebo Morcheeba.

Letos na festivalu vystoupí například Suzanne Vega, Ben Howard, Caroline Polachek, Central Cee, rapper Gleb, Jana Kirschner nebo Tata Boys.

🎟️ vstupenky můžete zakoupit na oficiálních stránkách festivalu pohodafestival.sk

✏️ www.pohodafestival.sk

České Hrady 2023 – Točník, Švihov, Kunětická hora a další

Tour po českých historických stavbách se koná už od roku 2004, tehdy šlo ale jen o pět českých hradů, teprve později se přidaly další tři hrady na Moravě. Cílem tohoto festivalu bylo zviditelnit některé české památky, což se nepochybně podařilo.

Každé léto na Hradech hrají ti nejlepší čeští interpreti, a jen špatně bychom hledali umělce, který si na téhle akci se ještě nezahrál. Letos se můžeme těšit například na kapely Kabát, Wanastowi Vjecy, Kryštof, Dymytry, Mirai a další.

ČESKÉ HRADY 2023 - místa a data
14. – 15. 7. Točník
21. – 22. 7. Kunětická hora
28. – 29. 7. Švihov
4. – 5. 8. Rožmberk nad Vltavou
11. – 12. 8. Veveří
18. – 19. 8. Hradec nad Moravicí
25. – 26. 8. Bouzov
1. – 2. 9. Bezděz

🎟️ na České hrady můžete zakoupit na oficiálních stránkách hradycz.cz nebo v sítích Ticketstream.cz

✏️ www.hradycz.cz

Benátská! s Impulsem 2023: ten nejlepší impuls k zábavě

Festival dobré nálady má letos skutečně nabušený program. Žánrově se tu najde úplně každý – ať už jste fanoušky popu, rocku až hip-hopu. Kdysi Benátská noc hostila za dobu své dlouhodobé existence mnoho zahraničních hvězd jako třeba HIM, Nightwish, Toma Jonese nebo Briana Adamse.

Letošní program se ještě ladí, ale už teď víme, že se můžeme těšit na No name, Mirai, Rybičky 48, Horkýže Slíže, Davida Kollera, Kamila Střihavku, Marpa a Troublegang, Viktora Sheena, Paulieho Garanda a další.

🎟️ vstupenky koupíte buď na oficiálních stránkách benatska.cz, nebo v sítích prodejen Ticketstream.cz

✏️ www.benatska.cz

Kiss Party 90´s 2023 Konopiště

Máte chuť na chvilku odcestovat do minulosti a slyšet naživo skupiny, které jste kdysi poslouchali? Na milovníky hudby devadesátek myslí festival Kiss Party 90´s, který se letos bude konat v úžasném prostředí přírodního amfiteátru Konopiště. A i tentokrát zavzpomínáme opravdu stylově – čekají nás Twenty 4 Seven, Fun Factory, Mr. President a fenomény českých devadesátých LuneticHolki.

🎟️ vstupenky zakoupíte v sítích prodejen Ticketstream.cz

Festivaly plné hudby Foto: Pixabay

Vizovické Trnkobraní 2023

Vizovické Trnkobraní se letos odehraje už po čtyřiapadesáté. Akce se bude konat v areálu likérky Rudolf Jelínek, kde vzniká nejznámější česká slivovice. Kromě tradiční soutěže v pojídání švestkových knedlíků, je možnost v rámci festivalu navštívit místní zámek nebo muzeum slivovice. To všechno bude dokreslovat kvalitní hudební doprovod v podání skupin Horkýže Slíže, Fleret, Kryštof, Mirai nebo Tomáše Kluse.

Vizovické Trnkobraní se pořádá už od roku 1967 a za celá léta se nekonal jen ve dvou případech - v roce 1968 z důvodu okupace a pak v letech 2020 a 2021 kvůli covidové pandemii.

🎟️ vstupenky můžete pořídit na oficiálních stránkách vizovicketrnkobrani.cz nebo na internetovém portále Ticketstream.cz

✏️ www.vizovicketrnkobrani.cz

Burgerfest & Prague Harley days 2023 – dobré jídlo, hudba a spanilá jízda

Jestliže si potrpíte na dobré burgery, tenhle food fest vás určitě nadchne. Koná se tradičně na holešovickém Výstavišti a k dispozici nejsou jen burgery, ale také hotdogy, hranolky a další speciality z grilu. Součástí programu jsou také různé soutěže v pojídání (minulý rok to byly chilli papričky nebo fermentované rybičky), volba nejlepší burgerárny nebo workshopy s předními českými i zahraničními kuchaři.

Minulý rok se akce zúčastnil i náš nynější prezident Petr Pavel, který vařil s šéfkuchařem Zdeňkem Střížkem.

Tohle všechno se dělo za zvuků ikonických rockových a metalových písní a samozřejmě také silných motorek, které k této akci neodmyslitelně patří. Tradičně se také konala spanilá jízda.

Přesný letošní program se ještě připravuje, ale minulé ročníky slibují zase pořádný rachot.

🎟️ vstupenky byste měli sehnat na pokladnách Výstaviště nebo na Ticketlive.cz

✏️ www.pragueharleydays.cz

Signal Festival 2023

Tenhle festival se od těch ostatních trochu liší. Nejde tu ani o jídlo a hudba tu hraje spíše doprovodnou roli – to nejdůležitější jsou světelné efekty. Signal funguje od roku 2013 a má lidem přibližovat obor světelného umění. Nápad na tento druh festivalu vznikl v roce 2010 po úspěšném videomappingu (projekci) k 600. výročí Staroměstského orloje.

Během prvního ročníku se světelná vystoupení týkala dvaatřiceti míst v centru Prahy a mezi autory byli například rapper Vladimir 518 nebo sochaři Krištof Kintera, Rony Plesl a další. Minulý rok proběhl již desátý ročník.

Britský deník The Guardian v roce 2014 zařadil pražský Signal Festival mezi desítku nejlepších světelných festivalů Evropy.

Jestliže se podobnému umění věnujete, letos máte jedinečnou šanci stát se součástí Signal Festivalu. Stačí se do konce března přihlásit do takzvaného open callu.

🎟️ vstupenky zakoupíte na oficiálních stránkách festivalu signalfestival.com

✏️ www.signalfestival.com

Podívejte se na sestřih z minulého ročníku Signal Festivalu:

Tip pro pecivály: Fyre Festival a Woodstock 99 na Netflixu

Patříte spíše mezi gaučové povaleče a většinu zážitků vstřebáváte v pohodlí domova? Jste fenoménem festivalu fascinovaní, ale děsí vás nekonečné davy lidí? Pak možná oceníte dokumenty, zabývající se největšími festivalovými průšvihy vůbec. Jediné, co je k tomu třeba, je Netflix, který nabízí rovnou dva:

Když se všechno po*ere: Woodstock 99 o ročníku světoznámého festivalu, který byl plný brutality a násilí.

Druhý podobný počin je Fyre: Největší večírek, co nikdy nebyl, který ukazuje, co dokáže síla marketingu.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Monika Bagárová

Monika Bagárová životopis: SuperStar, vztahy, dcera a Něco víc

Moniku Bagárovou jsme poznali v pěvecké soutěži jako mladou talentovanou zpěvačku. Dnes je to dospělá žena, úspěšná hudebnice a šťastná...

Ben Cristovao

Ben Cristovao životopis a profil, koncerty, alba a přítelkyně

Ben Cristovao od dob své účasti v SuperStar ušel dlouhou cestu a stal se z něj jeden z nejprogresivnějších umělců v Čechách. Kdo je Ben...

Eva Burešová

Eva Burešová životopis: od Talentu až po ZOO

Eva Burešová dnes hraje hlavní role v nejsledovanějších seriálech, kariéru ale začínala účastí v talentové soutěži. Jak vypadala Evina...