Kukačky: seriál o záměně v porodnici na ČT 1 i celé díly online

Na ČT 1 můžeme sledovat, jak pokračují osudy dvou rodin, jimž jedna chyba nenávratně změnila životy. Příběh, který je inspirovaný skutečnými událostmi, ještě neskončil. O čem vypráví druhá řada úspěšného seriálu Kukačky?

Marek Adamczyk Foto: Profimedia

Hodnocení seriálu Kukačky: 9,8/10

  • nové díly každý pátek ve 20:10 na ČT 1
  • založené na skutečných událostech

Kukačky seriál – když se v životě dějí neuvěřitelné věci

Těžko si lze představit, že se něco takového může stát, avšak nejlépe odvyprávěné příběhy bývají ty, které mají základ v realitě – seriál Kukačky je toho důkazem. Úspěšnost seriálu tkví nejen v jeho zpracování a obsazení, ale také v závažnosti tématu a autentičnosti.

Ve chvíli, kdy Olga a Karel Holcovi zjistí, že jejich syn vůbec není jejich, rozjede se nekonečný kolotoč otázek, z nichž nejvíce pálí „jak, kdo a proč“. Když zjistí, že došlo v porodnici k záměně, podobné otázky pochopitelně tíží i rodinu Kadlecových, která se to dozví posléze.

Základní informace o 1. řadě:

  • 13. dílů
  • vysílaná od 8. ledna 2021 do 2. dubna 2021
  • Hodnocení na ČSFD: 79 %
Úvodní píseň k seriálu nazpívaly Lenka Filipová se svou dcerou Lenny.

Kukačky – Jak to bylo doopravdy?

Příběh je inspirovaný událostí, která se stala v roce 2006, ačkoli něco si tvůrci upravili: v seriálové verzi jde o chlapce a rodiče se o záměně dozvědí, když je klukům šest let. Ve skutečném případě šlo o dívky – Nikolku Brožovou a Verunku Čermákovou – a rodiče na to přišli, když jim byl necelý rok.

K záměně tehdy došlo vinou nedostatku místa a výměny směn. Holčičky byly po porodu odnesené na vyhřívané lůžko, kam byly kvůli problémům s místem uloženy vedle sebe. K záměně došlo druhého dne, kdy si holčičky spletla zdravotní sestra, když je měla převážit a přeměřit. Navzdory tomu, že údaje holčiček očividně neseděly s těmi poporodními, sestra jednoduše dokumenty přepsala a víc věc neřešila.

Sestra později chybu u soudu vysvětlovala tím, že si myslela, že její kolegyně holčičky po porodu špatně zvážila.

Kukačky – rodiče a první červík pochybností

Jako první zapochyboval Libor Brož, kterému přišlo podivné, že váha jeho dcery se od porodu snížila, ale v zpočátku to nijak neřešil a radoval se z narození dcery. Později ho však zarazil fakt, že holčička má světlé vlásky, zatímco on i jeho žena byli tmavovlasí. Všechny tyto pochybnosti ho dovedly v roce 2007 k rozhodnutí nechat udělat testy DNA.

Kukačky – Jak všechno napravit a nezbláznit se přitom

Když se potvrdily nejhorší obavy obou rodin, rozhodli se pro radikální krok a vyměnit si děti co nejdřív. Něco takového ale může mít nečekaný vliv na psychiku zúčastněných, a tak vše probíhalo za asistence psychologa. Aby měly děti šanci si zvyknout na novou situaci, probíhala nejdříve jakási forma střídavé péče, holčičky ji ale nesnášely dobře. Nakonec si ale všechno sedlo, ačkoli obě rodiny se shodly, že to byl velký nápor na psychiku.

Třebíčská nemocnice, soud, odškodné a doživotní přátelství

Když se na všechno přišlo, proběhl soud, který přiznal všem zúčastněným odškodné, které dohromady činilo něco přes tři miliony korun.

Dalo by se říct, že navzdory těžkým začátkům všechno dopadlo dobře a tato nepříjemná událost oběma rodinám přinesla přátelství a vzájemnou blízkost, která se přenesla i na jejich dcery, a tak jsou Verunka s Nikolkou kamarádky.

Kukačky druhá řada – co se stalo, nejde odestát. A co bude dál?

Zpět k seriálu. Jak může příběh pokračovat, když jsou zodpovězeny ty nejpalčivější otázky? Jakmile seriálové rodiny zjistí, co přesně se stalo, snaží se přijít na to, co s tím dál. Usoudí, že nejlepší by bylo bydlet blízko sebe, aby se mohli snadno vzájemně vídat a mít vliv na své odloučené děti. Představa je to krásná, a jakkoli se to rodinám zdá jako jediný logický krok, do idylických vizí budoucnosti hodí vidle realita života a členové rodiny naráží na problémy vycházející z odlišných názorů na život i výchovu či odlišných zvyků. Jak si s tím dokážou poradit?

Základní informace o  2. řadě:

  • 13 dílů
  • vysílaná od 20 ledna 2023 do 14. dubna 2023
  • Hodnocení na ČSFD: 68 %

Kukačky postavy – když příběh píše sám život

Marta Dancingerová se v rozhovoru pro Českou televizi rozpovídala o postavě Terezy a řekla, že obdivuje její nesobeckost a trpělivost. Marta prý při natáčení hodně myslela na svou kamarádku, která je seriálové Tereze povahově hodně podobná.

David Novotný pronesl, že nedokáže říct, jak by se v situaci své postavy zachoval a řekl, že je mu nepříjemné o tom jen přemýšlet.

Marek Adamczyk se se svou postavou ztotožnil v tom, že mají oba problém skloubit dohromady práci a soukromí.

Sabině Remundové se role Olgy moc líbila a od začátku si přála ji hrát. Poté co roli získala, věnovala přípravě spoustu času a energie.

KUKAČKY - POSTAVY A OBSAZENÍ
Postava Herec
Jakub Kadlec Viktor Sekanina
Martin Kadlec Marek Adamczyk
Tereza Kadlecová Marta Dancingerová
Libor Kadlec Jiří Štrébl
Klára Kadlecová Veronika Freimanová
Rudolf Býček Luboš Veselý
Vladimír Býček Petr Kostka
Jindřiška Býčková Libuše Švormová
Tomáš Holec Theo Shaefer
Karel Holec David Novotný
Olga Holcová Sabina Remundová
Bára Holcová Darija Pavlovičová
Marcela Holcová Denisa Barešová
David Holec Michal Isteník

Kukačky herci – Marta Dancingerová, Sabina Remundová a další

V hlavních rolích vídáme Martu Dancingerovou, (známé například ze seriálu Ordinace v růžové zahradě), Marka Adamczyka (kterého jsme mohli vidět v seriálu Specialisté), Sabina Remundová (v poslední době jsme ji viděli v hitu Devadesátky) a Davida Novotného (známe z mnoha filmů, z poslední doby například ve Vyšehrad: Fylm s Jakubem Štáfkem v hlavní roli).

V rolích vyměněných dětí vídáme Viktora Sekaninu (známe ho ze seriálu ZOO) a Thea Shaefera (mohli jsme vidět například v seriálu Modrý kód).

Tvůrci prý při výběru herců, kteří měli hrát Kadlecovy a Holcovy, měli podmínku, že každý z nich by měl mít děti, aby se dokázal do situace vžít. Marek Adamczyk je ale při castingu natolik zaujal, že u něj udělali výjimku.

Sabina Remundová se k roli vyjádřila, že je za ni vděčná, protože je zvyklá hrát spíše záporné nebo drsné role (například v seriálu Devadesátky hrála přísnou státní zástupkyni) a tohle byla změna, kterou uvítala.

„... tak statečně jako Tereza bych tomu asi nedokázala čelit,“ prohlásila Marta Dancingerová v rozhovoru pro Českou televizi, když jí byla položena otázka, co by v takové situaci dělala.

„Ze začátku mě překvapovalo, jak moje postava v seriálu na nastalou situaci reaguje,“ přiznal Marek Adamczyk v rozhovoru pro Českou televizi. Pak ale dodal, že pochopil, že v takových situacích „normální chování“ vlastně neexistuje.

Davida Novotného známe z mnoha komediálních rolí (v poslední době například Vyšehrad: Fylm) a v Kukačkách jde spíš o roli vážnou. On sám má prý rád obě polohy a úplně nejradši má role tragikomické, nebo „hořkosladké“, jak je sám nazval.

Kukačky tvůrci seriálu – Biser A. Arichtev a další

Seriál má na svědomí známá partička Jan Coufal, Biser A. Arichtev, Filip Bobiňski a Petr Šizling, kteří spolupracují celkem pravidelně. V současné době od nich můžeme sledovat například sérii Zlatá labuť, kde si hlavní roli zahrála znovu Marta Dancingerová.

Voyo - Zlatá Labuť

Od stejných tvůrců můžete znát také minisérii natočenou speciálně pro platformu Voyo Guru nebo seriálový hit České televize První republika.

Biser Arichtev a jeho žena byli v době natáčení v očekávání, a tak byl režisér terčem vtipů a poznámek o záměně dětí v porodnici.

Kukačky 1 a 2 – hodnocení a recenze

Obecně si seriál Kukačky vede od počátku velmi dobře jak u diváků, tak u kritiky. Kromě neotřelého tématu a zdařilého scénáře si diváci nemůžou vynachválit herce, kteří nejenže podávají přesvědčivý výkon, ale skvěle fungují i dohromady.

Pokud diváci měli nějaké výtky, bylo jich skutečně jen pár – podle některých diváků na Česko-Slovenské filmové databázi by například stačilo, kdyby měla první řada místo třinácti deset dílů, do kterých by se děj krásně vešel a působil by méně rozvlekle.

Druhá řada je hodnocená o něco vlažněji než ta první. To důležité je už vyřešené a teď jde jen o to, jak se postavy poperou s následky, a to už možná tolik netáhne. I tak je seriál stále divácky velmi oblíbený a stojí za to ho sledovat.

ČT 1 Kukačky – tv program

Seriál Kukačky vysílá ČT 1 každý pátek v hlavním vysílacím čase ve 20:10. Ještě nás čeká více jak polovina celé řady, která má stejně jako ta první třináct dílů. Jestliže míváte v pátek večer jiný program, můžete sledovat reprízu každé pondělí dopoledne, kolem půl jedenácté.

Kukačky online – epizody zdarma na iVysílání

Pokud páteční večery trávíte ve společnosti a v pondělí dopoledne jste v pracovním zápřahu, ale seriál vás láká, je tu ještě jedna možnost – sledujte epizody prostřednictvím iVysílání. Najdete tam všechny díly první řady a všechny odvysílané díly druhé řady, které můžete sledovat online zdarma. Stačí jen navštívit oficiální stránky České televize (ceskatelevize.cz), kliknout na záložku iVysílání a tam si najít Kukačky pod záložkou seriály.

#️⃣Kde se natáčel seriál Kukačky

První řada sa natáčela hlavně v Hradových Střimelicích, Praze-Klánovicích, na Slapech a v centru Prahy. Interiéry pak v ateliérech České televize. V druhé řadě jsou záběry z kostela v Libici nad Cidlinou. Některé exteriéry se natáčely v Soběhrdech na Benešovsku.

#️⃣Kdo vyměnil děti v Kukačkách?

Děti v Kukačkách vyměnil Karlův bratr David Holec, protože byl svědkem komplikovaného porodu Olgy – bál se, aby z něj dítě nemělo nějaké zdravotní následky a měl strach, že by se z toho jeho bratr nevzpamatoval.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Herci ze seriálu ZOO

Seriál ZOO na TV Prima aneb Když je v hlavní roli zvěř

Seriál ZOO si hned první řadou získal srdce diváků a stal se z něj nejsledovanější pořad televize Prima. Co nám přinese druhá řada seriálu?

Agáta Hanychová s Jaromírem Soukupem

Agáta Hanychová - partneři, rodina, vzdělání, kariéra a děti

Agáta Hanychová je nejen dcera slavných rodičů, ale také influencerka, moderátorka a především matka. Čemu se v současné době věnuje?

Seriál Jedna rodina plný humoru

Jedna rodina – tři rodiny v jedné aneb seriál ze života

Začátkem ledna televize Nova představila seriálovou novinku Jedna rodina. O čem přesně vypráví, jaké má obsazení a kolika dílů se dočkáme?