Jak a kde zažádat o voličský průkaz

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

V případě, že chcete volit na jiném místě v rámci České republiky, pak musíte zažádat o vydání voličského průkazu. Kde si ho vyřídit a jaký je nejjednodušší způsob?

Voličský průkaz 2024: Eurovolby – žádost, vzor, online Foto: Freepik

Voličský průkaz – eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu 2024 se uskuteční ve dvou dnech, a to v pátek 7. června 2024 od 14:00 do 22:00 hodin a v sobotu 8. června 2024 od 8:00 do 14:00 hodin. Na území České republiky se hlasuje pouze pro české kandidáty, není možné volit na zastupitelských úřadech v zahraničí.

sipka Vsaďte si na svého favorita voleb u Tipsportu již dnes

Zaregistruj se v online casinu Tipsport a hraj nyní

Pokud chcete volit do Evropského parlamentu a nemůžete se dostavit do volebního okrsku podle svého místa bydliště, řešením je žádost o vydání voličského průkazu. Ten vám pak umožní volit v jakémkoli volebním okrsku v rámci Česka.

Voličský průkaz Evropský parlament 2024 – do kdy žádat?

Žádat o voličský průkaz je možné:

  • písemně nebo online nejpozději 31. května 2024 do 16:00,
  • osobně na obecním úřadě v místě svého trvalého bydliště pak nejpozději 5. června 2024 do 16:00.

Jak získat voličský průkaz

Voličský průkaz se vydává pro každé volby nový. V případě dvoukolových voleb se vydává samostatný voličský průkaz pro každé kolo. O voličský průkaz může žádat osoba starší 18 let, jejíž způsobilost k výkonu volebního práva nebyla omezena. Vydání voličského průkazu je zdarma. Pro komunální volby voličský průkaz získat nelze.

Úřad vydá voličský průkaz osobně nebo ho nechá žadateli zaslat poštou do vlastních rukou. Předat ho může i osobě, která se prokáže plnou mocí s úředně ověřeným podpisem žadatele.

Zaregistruj se v online casinu Fortuna a hraj nyní

Voličský průkaz je vytištěný na speciálním papíře opatřený ochrannými prvky proti zneužití a padělání. K jeho náležitostem patří:

  • označení obecního/zastupitelského úřadu, který ho vydal
  • druh a kolo voleb (pro který se voličský průkaz vydává)
  • termín konání voleb
  • jméno a příjmení voliče
  • datum narození voliče
  • trvalé bydliště voliče
  • podpis a razítko úřadu.

Voličský průkaz – kde žádat a jakým způsobem?

Voličský průkaz je možné získat při včasném zažádání (nejpozději 7 dnů před konáním voleb):

  • osobně na příslušné obci, tedy u obecního úřadu dle trvalého bydliště (tj. magistrát, městský úřad, úřad městyse, úřad městské části nebo městského obvodu územně členěného statutárního města, úřadu městské části hlavního města Prahy, u některých voleb lze žádat na zastupitelském úřadu).
  • písemně (s úředně ověřeným podpisem)
  • online přes datovou schránku fyzické osoby
  • online prostřednictvím Portálu občana s připojenou datovou schránkou fyzické osoby

Portál občana – Voličský průkaz, voličský průkaz online

Občané s trvalým pobytem v ČR mohou žádat o vydání voličského průkazu přes webové rozhraní i mobilní aplikaci Portál občana. Na hlavní stránce kliknou na Žádost o voličský průkaz. Poté vyberou, kterých voleb se voličský průkaz týká.

Během podávání online žádosti si také určí, jak si průkaz vyzvednou. Na výběr je osobní převzetí na úřadě v ČR nebo v zahraničí a zaslání poštou. Aby bylo možné podat žádost, volič musí mít v Portálu občana připojenou datovou schránku fyzické osoby.

Zaregistruj se v online casinu Betano a hraj nyní

Voličský průkaz online: Voličský průkaz datová schránka

V případě, že nechcete využít službu Portál občana, můžete o průkaz zažádat elektronicky přes datovou schránku fyzické osoby. Stačí použít vzor žádosti a poslat ho přes datovku svému úřadu. Zaslat ho lze například ve formátech doc, pdf, txt anebo také vepsáním do textového pole datové zprávy.

Povinně uváděné součásti žádosti jsou: typ voleb, jméno a příjmení voliče, datum narození, adresa trvalého pobytu a požadovaný způsob doručení (osobní převzetí na příslušném úřadu, zaslání poštou na adresu trvalého pobytu nebo jinou uvedenou).

Žádost o voličský průkaz vzor, voličský průkaz vzor, volební průkaz

Žádost o voličský průkaz nemá striktně danou formu. Ministerstvo vnitra ČR doporučuje použít tento VZOR. Další vzory je možné dohledat na internetových stránkách městských či obecních úřadů.

Jak volit ze zahraničí

Volit ze zahraničí lze do Poslanecké sněmovny a při volbě prezidenta. Při volbách do kraje, Evropského parlamentu a u voleb do Senátu není možné volit ze zahraničí.

Druh voleb S voličským průkazem volíte V zahraničí
Prezidentské volby V kterékoliv volební místnosti Ano
Senátní volby V rámci volebního obvodu Nelze
Krajské volby V rámci kraje Nelze
Eurovolby V kterékoliv volební místnosti Nelze
Parlamentní volby V kterékoliv volební místnosti Ano
Komunální volby Nelze Nelze

Zaregistruj se v online casinu Chance a hraj nyní

Voličský průkaz – volby do Poslanecké sněmovny

S voličským průkazem můžete volit kdekoliv v Česku i v zahraničí (na zastupitelských úřadech). O průkaz je možné zažádat právě na zastupitelském úřadu.

Voličský průkaz – Senátní volby

U voleb do Senátu můžete s voličským průkazem hlasovat v kterémkoliv okrsku z volebního obvodu, kde máte trvalý pobyt a kde jsou volby vyhlášeny. S voličským průkazem není možné volit na zastupitelských úřadech v zahraničí. Senátní volby jsou dvoukolové, tudíž se vydávají dva voličské průkazy.

Voličský průkaz – volby do zastupitelstva, krajské volby

S voličským průkazem je možné volit v jakékoliv volební místnosti v kraji, kde jste přihlášení k trvalému pobytu. Nelze volit ze zahraničí.

Voličský průkaz prezidentské volby

S voličským průkazem lze volit v jakémkoliv volebním okrsku na území České republiky, dále také v okrscích na zastupitelských úřadech v zahraničí. Opět je o průkaz možné žádat na zastupitelském úřadu. Prezidentské volby jsou dvoukolové, proto se jako u senátních vydávají dva voličské průkazy.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Petr Fiala je předseda vlády ČR

Kde sledovat jednání Poslanecké sněmovny živě online?

Sledování přímých přenosů z Poslanecké sněmovny je velice snadné. ▶️ Podívejte se na přehledný návod k livestreamu v tomto článku.

demonstrace

Demonstrace Praha 2024: Přehled plánovaných akcí v letošním roce

Demokratický stát se vyznačuje mnoha charakteristickými prvky. Jedním z nich je možnost veřejné demonstrace. V posledních letech se u nás...

Německý tank Leopard 2 má pomoct Ukrajincům při úspěšné ofenzivě

Aktuální situace na Ukrajině online

Podívejte se, jak se vyvíjí ruská agrese na Ukrajině prostřednictvím aktuálních zpráv a válečných map.