Volby prezidenta 2023: 2. kolo: Petr Pavel vs. Andrej Babiš kurzy, průzkumy, výsledky

V prvním kole prezidentských voleb jsme byli svědky vítězství generála Petra Pavla, byť to bylo o fous. Jak dopadne druhé kolo? Stane v čele státu Petr Pavel, nebo Andrej Babiš? Sledujte novinky kolem 2. kola volby prezidenta 2023.

Pavel vs. Babiš Foto: Profimedia

Výsledky 2. kola – Petr Pavel vyhrál prezidentské volby

Jak už několik dní naznačovaly kurzy českých sázkových kanceláří, prezidentské volby vyhrál generál Petr Pavel, a tentokrát byl rozdíl mezi kandidáty větší než při kole prvním, kdy zvítězil nad Andrejem Babišem jen o kousek. V druhém kole oba kandidáty dělí bezmála sedmnáct procent hlasů. Dokonce i volební účast byla o něco vyšší než v kole předchozím. K volbám přišlo 70,25 %.

VÝSLEDKY 2. KOLA
Petr Pavel Andrej Babiš
3 358 926 (58,32 %) 2 400 271 (41,67 %)

KLIKNĚTE ZDE A VSAĎTE SI NA VOLBY S BONUSEM

1. kolo prezidentských voleb - výsledky

První kolo prezidentských voleb vyhrál Petr Pavel. Jen o kousek předehnal Andreje Babiše, který skončil na druhém místě a společně tak postupují do druhého kola a za čtrnáct dní se rozhodne, který z nich v boji o Hrad nakonec zvítězí.

VÝSLEDKY 1. KOLA
Petr Pavel Andrej Babiš
1 975 056 (35,4 %) 1 952 213 (34,99 %)

Kde si vsadit na prezidentské volby 2023?

Na prezidentské volby 2023 si můžete vsadit u následujících sázkových kanceláří:

VSAĎTE SI NA VOLBY PREZIDENTA S BONUSEM U TĚCHTO SÁZKOVÝCH KANCELÁŘÍ
Tipsport Bonus ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč za ověření VSAĎ TEĎ
Fortuna Bonus ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč za ověření VSAĎ TEĎ
Betano Bonus ke vkladu až 3 000 Kč + 300 Kč za ověření VSAĎ TEĎ

Volba prezidenta 2. kolo – Petr Pavel, nebo Andrej Babiš?

Z původních devíti kandidátů nám zbyli pouze dva. V předvolebních průzkumech se na prvních třech místech pohybovala ještě třetí favoritka Danuše Nerudová, ta ale ve volbách nakonec dosáhla překvapivě jen 13,92 %. Danuše byla po celou dobu, kdy se zkoumaly předvolební preference, daleko před většinou protikandidátů a dlouhodobě se držela v trojlístku favoritů, v samotných volbách ale nakonec byla blíž šesti kandidátům, kteří se v žebříčku drželi trvale pod ní.

Mezi dvěma kandidáty s nejvyšším počtem hlasů byl ale minimální rozdíl, který činil zhruba půl procenta, takže se dá předpokládat, že druhé kolo voleb bude pořádně napínavé.

Lživé zprávy o smrti Petra Pavla: „Ano, žiju,“ reagoval Petr Pavel na Twitteru

„Ano, žiju. Nikdy jsem nemyslel, že to budu muset napsat na sítě,“ napsal na Twitter prezidentský kandidát generál Petr Pavel. Reagoval tak na falešné zprávy o jeho údajné smrti, která měla nastat náhle právě dnes. Pavel společně se svým týmem falešnou informaci vyvrátil a dodal, že věc řeší Policie ČR.

Tím to však nekončí. Některé redakce obdržely zprávu hlásající, že je Petr Pavel v umělém spánku. Všechny zprávy přichází z adres, které mají působit jako oficiální kontakt mluvčí Petra Pavla Markéty Řehákové, jsou ale stejně falešné jako zprávy samy. Server Seznam Zprávy uvedl, že dostal falešnou zprávu prostřednictvím ruské služby Yandex. Kdo za vším stojí, asi nebude lehké zjistit.

Mobilizace v ČR: šíření strachu a falešných zpráv

Ministryně obrany Jana Černochová musela zasáhnout a uklidňovat veřejnost. Českem se začaly šířit zprávy, že v případě války NATO s Ruskem by v České republice muselo dojít alespoň k výběrové mobilizaci. Zmatek a vlnu vzrušených reakcí strhl výrok náčelníka generálního štábu Karla Řehky, který ministryně Černochová označila za vytržený z kontextu a zneužitý k šíření strachu.

Veřejnost je vůči podobným zprávám v posledních dnech obzvlášť citlivá, protože téma válka se přetřásá už od chvíle, kdy Andrej Babiš po prvním kole prezidentských voleb rozjel svou kampaň. O válce a postoji České republiky v tom či onom hypotetickém scénáři se hodně mluvilo i během všech předvolebních debat, v dnešní době jde logicky o palčivé téma, faktem ale zůstává, že se zbytečně stalo součástí agresivní politické kampaně, rozdráždilo českou veřejnost a zase o něco víc ji rozdělilo.

2. kolo – debata Pavel vs. Babiš a Pavlova nemoc

Několik dní před druhým kolem prezidentských voleb hodila do programu Petra Pavla vidle nemoc. Únava a špatná kondice na něm byla znát i v předvolební debatě na České televizi, během níž nebyl očividně ve své kůži.

I přestože se Petr Pavel bude snažit účastnit se co nejvíce akcí, které do víkendu plní jeho harmonogram, některé z nich bude nucen vynechat. Někteří politologové se ale shodují na tom, že by to nemělo mít výrazný vliv na kampaň a názor voličů – ti už jsou většinou rozhodnuti, komu v druhém kole dají svůj hlas a během debat se jen utvrzují.

2. kolo, kampaň Andreje Babiše a dezinformační weby

Podle všeho je momentálním cílem Andreje Babiše odradit co nejvíce voličů Petra Pavla. Vzhledem k volební účasti v prvním kole, která byla na Českou republiku poměrně vysoká, už moc nehrozí, že by k volbám v druhém kole přišlo výrazně více voličů, a tak kandidátovi, který z první bitvy vyšel jako druhý, nezbývá, než odradit dostatek voličů svého protikandidáta. K tomu má přispět jeho kampaň, v rámci které například hrozí voličům Pavla, že je jejich favorit zatáhne do války (což není možné už s ohledem na pravomoci prezidenta).

Teď se spekuluje o tom, že součástí násilné kampaně Babišova marketingového týmu jsou nově i dezinformační weby, jejichž obsah se má tvářit nahodile, ve skutečnosti se ale nápadně shoduje s tím, co hlásaly Babišovy billboardy. Tyto weby byly nuceny po zahájení útoku na Ukrajinu přerušit svou činnost, teď ale zase fungují.

Prezidentské volby 2023: 2. kolo průzkumy a kurzy českých sázkových kanceláří

České sázkové kanceláře samozřejmě vypsaly kurzy už i na druhé kolo prezidentských voleb. Zdá se, že bookmakeři i po prvním kole více věří ve vítězství generála Pavla. Podívejte se na aktuální kurzy největších českých sázkových kanceláří, podle nichž se dají předpokládat výsledky druhého kola voleb, podobně jako z předvolebních průzkumů.

Jak si vsadit na Pavla nebo Babiše u Fortuny či Tipsportu

Andrej Babiš na sociálních sítích ponoukal své příznivce, aby i na něho vsadili. „Vsaďte si 1000 Kč a přijďte všichni volit, vyhrajete 12 000 Kč,“ nabádá voliče. Doplňuje, že za Babiše bude líp, už ovšem nezmiňuje, že kurzy počítají spíš s tou variantou, že volby vyhraje jeho protikandidát Petr Pavel. Spekuluje se, z jakého důvodu Andrej Babiš láká veřejnost k hazardu, ale z příspěvku je zřejmé, že účelem je lidi nahnat k urnám s tím „správným“ volebním lístkem.

Faktem sice je, že kdyby Andrej Babiš při momentálních kurzech vyhrál, lidé, kteří si na něho vsadí, si přijdou na lepší peníze než ti, co si vsadili na Pavla. Pravděpodobnější je ale dle kurzů vítězství Petra Pavla a tudíž i těch, kteří si na něj vsadili.

KLIKNĚTE ZDE A VSAĎTE SI NA VOLBY U FORTUNY

Fortuna nezahálela a k Babišově akci se také vyjádřila: Fortuna je nezávislá, kurzy stanovuje na základě reálné pravděpodobnosti. Ta je v případě vítězství pana poslance aktuálně cca 8 %. Je na každém, zda se na něj rozhodne vsadit. Fortuna nebyla a není součástí holdingu Agrofert.

PREZIDENTSKÉ VOLBY 2023 - 2. KOLO: KURZY ČESKÝCH SÁZKOVÝCH KANCELÁŘÍ
FORTUNA TIPSPORT BETANO
PETR PAVEL 1,05 1,04 1,04
ANDREJ BABIŠ 12 11,50 12

* údaje z 26. 1. 2023 (12.50)

Vsaďte si na volby u Tipsportu

2. kolo volby prezidenta: Petr Pavel – stručný životopis, kontakt, rodina, manželka a synové

Je generálem Armády České republiky ve výslužbě. Vystudoval Vojenské gymnázium Jan Žižky z Trocnova v Opavě, poté navázal na Vysoké vojenské škole pozemního vojska ve Vyškově a poté na Vojenské akademii Antonína Zápotockého v Brně. Během studia absolvoval mnoho zahraničních studijních pobytů.

Mezi lety 2012 až 2015 působil jako náčelník Generálního štábu Armády České republiky. V letech 2015 až 2018 byl předsedou vojenského výboru NATO a byl tak prvním zástupcem zemí bývalé Varšavské smlouvy, který stanul v nejvyšší vojenské funkci NATO.

Petr Pavel má ženu Evu Pavlovou, dva již dospělé syny a dceru Evu.

PETR PAVEL – ZÁKLADNÍ ÚDAJE
Datum narození 1. listopadu 1961
Místo narození Planá u Mariánských lázní
Cizí jazyky Angličtina, francouzština, ruština
Webové stránky https://www.spolusilnejsi.cz/kdo-je-general-pavel
Emailová adresa generalpavel@spolusilnejsi.cz
Twitter @general_pavel

Prezidentské volby 2. kolo – Petr Pavel: rozhovor, Twitter, Facebook, Wikipedie

Generál Petr Pavel má poměrně detailní profil i na české Wikipedii, kde se o něm kromě základních faktů dozvíte také, jaká za svou kariéru získal vyznamenání nebo kde přesně v jakých letech sloužil.

Petr Pavel je samozřejmě také činný na sociálních sítích. Například aktivně komunikuje s voliči na Twitteru, kde jim neváhá poděkovat za jejich podporu, ale také se nezdráhá vyjadřovat k chování protikandidátů, nutno však podotknout, že vždycky ve vší slušnosti. Podobně aktivní je i na Facebooku.

Petr Pavel – český armádní generál prezidentem

Voliči oceňují jeho reprezentativnost, disciplínu a komunikační schopnosti. Díky jeho armádní minulosti se dá také předpokládat, že má v sobě odvahu, která je ve funkci prezidenta mnohdy třeba. Někteří považují za velkou výhodu fakt, že se nehlásí k žádné politické straně.

Někteří voliči pochybovali o jeho politických zkušenostech a také faktu, že jde o bývalého vojáka; historie a zahraniční politika ale ukazují, že to není tak neobvyklé, že v čele státu stane někdo, kdo působil v armádě, a že to naopak s sebou může nést spoustu výhod. Petr Pavel má díky tomu spoustu zkušeností na poli bezpečnostní politiky, které může v prezidentském úřadu využít.

Ne však tak, jak se někteří domnívají. Obava, že by bývalý voják mohl zavést zemi do války, je zcela neopodstatněná už proto, že prezident takové pravomoci jednoduše nemá.

Podívejte se na rozhovor s Petrem Pavlem na Radiožurnálu:

2. kolo prezidentských voleb: Andrej Babiš – stručný životopis: kontakt, email, Monika Babišová a Andrej Babiš ml.

Český podnikatel, ekonom a politik pocházející ze Slovenska. V letech 2017 až 2021 byl předsedou vlády České republiky, ale do povědomí českých voličů se zapsal už jako zakladatel hnutí ANO. Studoval na švýcarském státním gymnáziu a na gymnáziu v Bratislavě, kde poté nastoupil i na VŠE, kde studoval ekonomii.

Na rozdíl od svého protikandidáta má spoustu politických zkušeností, na druhou stranu ale také několik kauz, které se za dobu jeho politického působení v Čechách řešily nejen v médiích, ale i u soudu.

Andrej Babiš má ženu Moniku Babišovou, se kterou má dceru Vivien a syna Frederika. Z prvního manželství má pak syna Andreje Babiše mladšího, který byl součástí kauzy Čapí hnízdo a jehož duševní stav byl řešený v médiích, a dceru Adrianu Bobekovou, který byla do kauzy zapletena podobně jako její bratr.

ANDREJ BABIŠ - ZÁKLADNÍ ÚDAJE
Datum narození 2. září 1954
Místo narození Bratislava
Cízí jazyky Angličtina, francouzština, ruština, němčina
Webové stránky https://www.anobudelip.cz/cs/
Emailová adresa babisa@psp.cz
Twitter twitter.com/andrejbabis

Volby 2. kolo: Andrej Babiš – rozhovor, Facebook, Twitter, Wikipedie, Youtube a „Čau lidi“

Ani Andrej Babiš samozřejmě není v komunikaci s voliči pozadu. Neváhá se ale ani rozpovídat na kameru a reagovat tak na komentáře protikandidátů, ale také jeho odpůrců z řad veřejnosti.

Andrej Babiš ale nespoléhá jen na sociální sítě, je aktivní také na Youtube, kam pravidelně na kanál hnutí ANO přispívá videa všeho druhu a mimo jiné pravidelně informuje voliče o veškerých novinkách v jeho politickém životě v pořadu „Čau lidi“.

Vsaďte si na volby u Fortuny

Andrej Babiš – zkušený politik, nebo neodsouzený podvodník?

V politice už se pohybuje nějaký ten pátek a zkušeností využívá na maximum. Nedávno ze sebe sice setřásl svou nejpalčivější kauzu Čapí hnízdo, faktem ale zůstává, že čelil žalobě kvůli dotačním podvodům.

Rád promlouvá přímo k voličům i skrze vlastní pořady nebo videa na sociálních sítích, ale často je označován za mistra dezinformací, šířící lži a manipulující veřejnost, o čemž svědčí spousta nelogičností a do očí bijících nepravd, které z jeho úst během jeho politické kariéry zazněly. To se koneckonců ukázalo i na nepříliš povedené tiskové konferenci, kterou měl Andrej Babiš po prvním kole voleb.

Podívejte se na rozhovor s Andrejem Babišem na Radiožurnálu:

2. kolo prezidentských voleb a předvolební debaty: Petr Pavel vs. Andrej Babiš

Tentokrát Andrejovi Babišovi nezbyde, než se zúčastnit předvolebních debat, přece jen kandidáti už jsou jen dva a bez jednoho z nich by se to těžko dalo nazývat debatou. Všechny televize už vyhlásily termíny svých debat a potvrdily, že jim oba kandidáti svou účast přislíbili.

Televize Nova a Česká televize se původně nechtěně shodly na termínu debaty, Česká televize ale nakonec prý ustoupila a termín debaty změnila.

  • Česká televize - 22. ledna 2023 (20:00)
  • Televize CNN Prima News - 25. ledna 2023 (20:15)
  • TV Nova - 26. ledna 2023 (20:00)

Připomeňte si nepříliš povedenou tiskovou konferenci Andreje Babiše:

*️⃣Kdy se volí prezident?

Druhé kolo prezidentských voleb 2023 proběhne v pátek a v sobotu 27. a 28. ledna 2023. V pátek budou volební místnosti otevřené od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00.

*️⃣Kdy končí prezident Zeman?

Miloši Zemanovi končí druhé funkční období 8. března 2023.

*️⃣Kdo bude příští prezident?

Příštím prezidentem bude buď Petr Pavel, nebo Andrej Babiš. V prvním kole o zhruba půl procenta vyhrál Petr Pavel, druhé kolo, které proběhne 27. a 28. ledna, rozhodne, který z nich se stane čtvrtým prezidentem České republiky.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Prezident 2023

Přímá volba prezidenta ČR: průzkumy, výsledky a volební kalkulačka

Kdo se v prezidentských volbách popere o post hlavy státu? Jaké jsou aktuální preference a co zaznělo na předvolebních debatách?

Volba prezidenta 2023

Jak volit ve volbách prezidenta ČR 2023 - návod jak a kde volit

Už za pár dní nás čeká druhé kolo prezidentských voleb. Kde a jak si zvolit novou hlavu státu? Přečtěte si návod, jak správně hlasovat.

Kandidáti na prezidenta 2023 - kdo se dostane na Hrad?

Seznam kandidátů na prezidenta České republiky 2023

Na konci ledna 2023 konečně poznáme čtvrtého prezidenta samostatné České republiky. Kdo všechno se zúčastnil boje o Pražský hrad a jaké...