Přímá volba prezidenta ČR: průzkumy, výsledky a volební kalkulačka

Nedávno se podávaly kandidátní listiny a teď už nedočkavě vyhlížíme druhé kolo prezidentských voleb. Kdo nakonec získá post hlavy státu? Jaké jsou aktuální kurzy sázkových kanceláří a co zaznělo na předvolebních debatách?

VOLEBNÍ PRŮZKUMYPETR PAVELDANUŠE NERUDOVÁANDREJ BABIŠPŘEDVOLEBNÍ DEBATY

Prezident 2023 Foto: Petr Horník / Právo / Profimedia

Výsledky voleb: 2. kolo – volby vyhrál Petr Pavel

Konečně jsme se dočkali definitivního výsledku letošních prezidentských voleb a vítězem, který v dlouhém boji o Hrad zvítězil, je generál Petr Pavel. Na rozdíl od prvního kola, ve kterém se mu podařilo vyhrát nad Andrejem Babišem jen o fous, ho v druhém kole od jeho protikandidáta dělí bezmála 17 %. I volební účast byla o něco vyšší než v kole předchozím. K volebním urnám se dostavilo 70,25 %.

VÝSLEDKY 2. KOLA PREZIDENTSKÝCH VOLEB
Petr Pavel Andrej Babiš
3 358 926 (58,32 %) 2 400 271 (41,67 %)

Vsaďte si na volby u Fortuny

Prezidentské volby 2023 – výsledky 1. kolo

V prvním kole prezidentských voleb získal Petr Pavel, který velice těsně porazil Andreje Babiše. Tito dva kandidáti se tedy budou muset utkat ještě jednou, a kdo z nich se stane prezidentem, ukážou teprve výsledky druhého kola voleb.

Kompletní výsledky 1. kola volby prezidenta naleznete v této tabulce:

Výsledky 1. kola prezidenstkých voleb
# Kandidát Počet hlasů v %
1. Petr Pavel 35,40
2. Andrej Babiš 34,99
3. Danuše Nerudová 13,92
4. Pavel Fischer 6,75
5. Jaroslav Bašta 4,45
6. Marek Hilšer 2,56
7. Karel Diviš 1,35
8. Tomáš Zima 0,55

Kdo vyhraje ve volbách? Vsaďte si u Betana

Jak si vsadit na prezidentské volby - Pavel nebo Babiš?

Čím blíže jsme druhému kolu voleb, tím více se stran sázkových kurzů rozevírají pomyslné nůžky mezi dvěma finálními kandidáty. České sázkovky stále více věří ve vítězství Petra Pavla a Andrej Babiš na to zareagoval nešikovným tweetem, kde lidi nabádá k tomu, aby si na něho vsadili u Fortuny a ve volbách hlasovali pro něj, aby pak při sázce jeden tisíc korun vyhráli dvanáct tisíc. Tahle varianta se ale v tuhle chvíli zdá velmi nepravděpodobná, a tak by se tohle doporučení nemuselo vyplatit ani Andreji Babišovi, ani těm, kdo si na ně vsadí.

To koneckonců potvrdila i sama Fortuna, která na jeho příspěvek hbitě zareagovala: Fortuna je nezávislá, kurzy stanovuje na základě reálné pravděpodobnosti. Ta je v případě vítězství pana poslance aktuálně cca 8 %. Je na každém, zda se na něj rozhodne vsadit. Fortuna nebyla a není součástí holdingu Agrofert.

KLIKNĚTE ZDE A VSAĎTE SI U FORTUNY NA SVÉHO FAVORITA

Jak se zdá, tonoucí se tak trochu chytá stébla a snaží se v nerozhodnutých voličích zažehnout motivaci pomocí vidiny peněz. Faktem ale je, že v tuto chvíli se zdá pravděpodobnější vítězství jeho protikandidáta a tím i těch, co si vsadí právě na něj.

ČESKÉ SÁZKOVÉ KANCELÁŘE A JEJICH KURZY
FORTUNA TIPSPORT BETANO

Petr Pavel - 1,06

Andrej Babiš - 12

Petr Pavel - 1,05

Andrej Babiš - 10,50

Petr Pavel - 1,05

Andrej Babiš - 10

* údaje z 24. 1. 2023 (14:42)

2. kolo voleb: Pavel vs. Babiš - předvolební kampaň a debata na ČT

Kandidáti, kteří postoupili do druhého kola, se hned po kole prvním pustili do kampaně, aby nalákali na svou stranu co největší počet voličů. Každý se ke kampani postavil trochu jinak a Andrej Babiš hned během tiskovky po prvním kole dal jasně najevo, že on ji rozhodně nepovede v rukavičkách a zhanil svého protikandidáta, jak jen to šlo. Na to navázaly kontroverzní billboardy a věci nepomohly ani falešné zprávy, které posílaly některé občany jménem Petra Pavla do války. Většina politologů se shoduje na tom, že jde zkrátka o snahu zviklat a ve výsledku odradit Pavlovi voliče, aby šli k volbám.

Nerozhodnutí voliči si mohli svůj postoj ujasnit během předvolebních debat. Kromě těch, které proběhly v rámci redakcí Blesk a DeníkN, se uskutečnila debata na České televizi, které se překvapivě účastnil i Andrej Babiš. Petr Pavel přiznal, že se debaty účastnil i přes nemoc a horečky. Jeho indispozice byla při debatě znát, naopak Andrej Babiš byl ve svém živlu.

Jaké debaty před 2. kolem nás ještě čekají?

PREZIDENTSKÉ DEBATY 2023 - PROGRAM (TV I WEB)
DATUM ČAS TV, Web FORMÁT DEBATY
Úterý 24. 1. 20:00 TV Nova Rozhovor „jeden na jednoho“ s finalistou Petrem Pavlem
Středa 25. 1. 20:15 TV Prima, CNN Prima News Superduel finalistů Petra Pavla a Andreje Babiše
Čtvrtek 26. 1. 20:00 TV Nova Duel finalistů Petra Pavla a Andreje Babiše
Pátek 27. 1. 13:00 Český rozhlas Duel finalistů Petra Pavla a Andreje Babiše
Neděle 29. 1.
TV Prima, CNN Prima News Partie Terezie Tománkové s novou hlavou státu
Neděle 29. 1. 20:00 TV Nova Rozhovor s novou hlavou státu

Předvolební debaty kandidátů na prezidenta 2023 - 1. kolo

Před prvním kolem jsme měli šanci sledovat kandidáty v předvolebních debatách. Co na sebe kdo prozradil, kdo se debaty neúčastnil a k jakým zvratům během nich došlo?

Superdebata na ČT bez Andreje Babiše

Prvním velkým překvapením kolem předvolebních debat byla zpráva, že se Andrej Babiš nezúčastní superdebaty na České televizi. Své důvody k tomuto rozhodnutí vysvětlil ve videu: zmínil fakt, že každý kandidát má asi jen deset minut času, ale zdůraznil, že to není hlavní důvod jeho neúčasti při debatě.

Vyvrátil, že by šlo o krok ze strachu, a zmínil, že již dávno napsal panu Moravcovi, že se jeho debat účastnit nemíní, protože ho prý nikdy nenechá domluvit. Superdebatu na ČT ale krotil Martin Řezníček a nebyla to jediná debata, které se Andrej Babiš neúčastnil.

Kauza Čapí hnízdo: Andrej Babiš zproštěn obžaloby

Danuše Nerudová se v debatě vyjádřila, že by měl Andrej Babiš v případě odsouzení (jakkoli nepravomocného) odstoupit, taková varianta se ale ukázala jako bezpředmětná, protože soud zprostil Andreje Babiše obžaloby. Údajně k tomu vedl nedostatek důkazů a soudce se během čtení rozsudku vyjádřil, že nelze s jistotou říct, zda došlo ze strany Andreje Babiše k trestnému činu.

Superdebata: Středula oznamuje odstoupení

Co jistě diváci nečekali bylo odstoupení jednoho z kandidátů Josefa Středuly. Ve svém závěrečném prohlášení oznámil, že svou kandidaturu stahuje, protože odmítá mít v čele státu bývalého komunistu a udavače nebo komunistického vojenského rozvědčíka, a proto se rozhodl podpořit jedinou pro něj přijatelnou kandidátku, a tou je Danuše Nerudová. Svým voličům doporučoval, aby udělali totéž.

Diviš a jeho ostrá kritika na superdebatě

Karel Diviš se během debaty ostře pustil do svých protikandidátů a nikoho nešetřil. Prvně se opřel do Andreje Babiše, který se odmítl debaty zúčastnit, a označil ho za sraba. Jeho neúčast považuje za pohrdáním nejen ostatními kandidáty, ale také volbami jako takovými a především voliči. Nešetřil ani generála Petra Pavla a Danuši Nerudovou, do té si rýpnul stran její nedávné kauzy s vysokoškolskými tituly.

Jaroslav Bašta a jeho odvolávání vlády

Hned zpočátku se moderátor Martin Řezníček zeptal kandidátů, co by udělali v roli prezidenta jako první. Kandidát za SPD Jaroslav Bašta prohlásil, že by odvolal vládu Petra Fialy a na tomto prohlášení trval v podstatě do konce debaty. Jeho protikandidáti i moderátor však poukázali na fakt, že kdyby to skutečně udělal, dopustil by se porušení Ústavy České republiky, jelikož prezident takové pravomoce nemá.

Kdo bude nový prezident ČR? – nejaktuálnější preference

První kolo přímé volby nového prezidenta se nezadržitelně blíží a napětí se stupňuje. Do toho vystupují na světlo nové informace, které ovlivňují preference voličů a mohou ve finále ovlivnit i výsledek voleb.

Nedávno například utrpěla ránu pověst Danuše Nerudové, když se objevily pochybnosti o jejím vedení Mendelovy univerzity v Brně a spekulace o tom, zda byla ve své funkci manažerky, ale i vědkyně kompetentní. Danuše Nerudová se bránila, že jde o nepravdivá nařčení, i tak to ale bude mít nejspíš na její kandidaturu dopad.

Jak si kandidáti podle posledního výzkumu agentury Median ze 27. – 29. 12. momentálně stojí?

Volební průzkum agentury Median za období 27. – 29. 12. 2022 (1016 respondentů)
Petr Pavel 28,7 %
Andrej Babiš 28,5 %
Danuše Nerudová 25,1 %
Marek Hilšer 4,4 %
Pavel Fischer 4,3 %
Jaroslav Bašta 3,5 %
Josef Středula 2,4 %
Karel Diviš 2,3 %
Tomáš Zima 0,7 %

Jak sázet na prezidentské volby 2023? Volby prezidenta kurzy

V současné době se dá sázet nejen na sport, ale také na výsledky voleb. Máte tip, jak prezidentské volby 2023 dopadnou? Můžete si vsadit u mnoha českých sázkových kanceláří s těmi nejlepšími kurzy nejen na absolutního vítěze voleb, ale také na umístění jednotlivých kandidátů, na to, jak dopadne první kolo voleb, kdo získá více hlasů nebo na volební účast.

Prezidentské volby – předvolební spoty kandidátů

Co nevidět nás čekají lednové prezidentské volby a veřejnoprávní televize i rozhlas budou vysílat předvolební spoty všech devíti kandidátů. Klipy některých z nich jsme mohli sledovat už dříve na internetu, jiní svá esa z rukávu vytáhli teprve teď.

Předvolební spoty – fakta

  • Podle zákona smí televize i rozhlas vysílat spoty nejdříve 16 dnů před začátkem voleb
  • Nejpozději pak 48 hodin před začátkem voleb
  • Kandidáti mají k dispozici 5 hodin vysílacího času

Volební spoty – Babiš, Nerudová, Pavel

„Hlavně v klidu. To zvládnem,“ říká generál Pavel na konci svého volebního klipu, zaměřeného především na to, co lidi v současnosti pálí nejvíce – válka na Ukrajině a s ní spojená energetická krize a inflace.

„Na Hradě chci někoho, kdo rozumí školství; kdo nás vyvede z ekonomické krize; kdo bude mít stejnou starost o přírodu jako o lidi,“ zní z úst obyčejných lidí ve spotu Danuše Nerudové.

Andrej Babiš vsadil na starou dobrou černobílou. Lidé v klipu Andreje Babiše touží po prezidentovi, který je neovlivnitelný, je akční, nebojí se práce a tak dál. Andrej Babiš na konci klipu prohlásí: „To vám slibuju.“

Předvolební klipy – Fischer, Hilšer, Zima

Pavel Fischer ve svém klipu připomíná své profesní zkušenosti v politice. Zdůrazňuje, že umí vyjednávat a řešit problémy. „Se mnou se na Pražský hrad vrátí důstojnost, aktivita a ochota naslouchat a pomáhat ostatním,“ zakončuje Pavel Fischer svůj spot.

„Žít ve svobodné zemi není samozřejmostí,“ slyšíme z úst samotného Marka Hilšera hned na začátku jeho spotu. „Neutrácím miliony za kampaň; Prezident má být poctivý a umět hospodařit,“ zdůrazňuje Hilšer.

Tomáš Zima ve svém spotu připomíná, že jako lékař je empatický a jako rektor má zkušenosti s managementem. „Pro bezpečnou zemi pro nás i naše děti. Věřím, že zdravý rozum zvítězí,“ slyšíme na konci jeho spotu.

Předvolební spoty – Diviš, Bašta, Středula

Podnikatel Karel Diviš to pojal trochu jinak než ostatní. Připomíná v klipu den, kdy oficiálně oznámil svou kandidaturu. Klip je zakončený záběrem na Divišovy oči a slovy: „Konečně prezident, kterého můžete mít rádi a věřit mu.“

„Kandiduju proto, abych se postavil politice současné vlády a bránil zájmy občanů naší země,“ začíná spot Jaroslava Bašty. „Kandiduju proto, abych bránil mír a normální život lidí v této zemi.“

„Chci budovat zemi, kde lidi táhnou za jeden provaz,“ zazní ve volebním spotu Josefa Středuly. „Vidím jedno spojené Česko,“ předkládá svou vizi na konci svého klipu.

Podívejte se na volební spot jednoho z kandidátů:

Volební preference kandidátů na prezidenta 2023 – favorité Pavel, Babiš, Nerudová

Po odevzdání kandidátních listin a definitivním uzavření seznamu kandidátů se rozjely naplno nové předvolební průzkumy a všechny naznačují totéž. Prezidentské volby 2023 mají tři jasné favority. Jsou jimi Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš. Co všechno o kandidátech na předních příčkách průzkumů víme?

Petr Pavel – kandidatura, kampaň, StB, rodina, syn

Na prvních místech většiny průzkumů se pravidelně objevuje jméno bývalého náčelníka Generálního štábu Armády, předsedy vojenského výboru NATO a kdysi generála Armády České Republiky Petra Pavla. Někteří voliči se ohradili proti jeho dřívějšímu působení v KSČ a někteří dokonce spekulovali o tom, že v minulosti měl co dočinění s StB, to se však nikdy nepotvrdilo, a sám Pavel přiznal, že vstup do KSČ považuje za chybu. Petr Pavel je ženatý a má dva syny Jana a Petra.

Zajímavost: na jeho kampani se podílel Michal Repa, který se kdysi podílel na kampani dnes již slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

Kandidát na prezidenta Petr Pavel Foto: Radek Vebr / MAFRA / Profimedia

Danuše Nerudová – životopis, rektorka, podpisy, politická strana, Facebook, Instagram, manžel

Průzkumy naznačují, že by se mohla stát první českou prezidentkou. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně, ekonomka a pedagožka na vysoké škole má velmi slušné šance. Danuše Nerudová svou kandidaturu oznámila v květnu 2022 a rozhodla se podporu hledat u veřejnosti a nasbírat podpisy mezi občany. To se jí podařilo a ve finále jich měla přes 82 000, čímž předčila všechny svoje protikandidáty. Není členkou žádné politické strany a je velmi aktivní na sociálních sítích, jako jsou Facebook, Instagram, Twitter, ale také BeReal a další. Má za manžela právníka Roberta Nerudu, s nímž má dva syny Filipa a Daniela.

Kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová Foto: Profimedia

Andrej Babiš – kariéra, výška, věk, děti, Facebook, Twitter

Šéf hnutí ANO a náš bývalý premiér Andrej Babiš si dával s oznámením kandidatury načas a dozvěděli jsme se o ní až koncem října. Přes celou řadu skandálů – jako například kauza Čapí hnízdo nebo jeho údajná spolupráce s StB –, které celkem pravidelně otřásají jeho kariérou, má obrovskou základnu příznivců. I ve svém věku 68 let je aktivním uživatelem mnoha sociálních sítí, jako jsou například Facebook nebo Twitter. Lidé často spekulují o Babišově výšce, která je 186 cm.

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Prezidentské volby: přímá volba

V roce 2013 jsme se dočkali vůbec první přímé prezidentské volby. Místo Parlamentu ČR dostali příležitost zvolit si svého prezidenta občané. Tehdy jsme se zařadili mezi další evropské země, které volí prezidenta přímo jako Rakousko, Polsko, Slovinsko, Francie, Finsko a další. Původně Ministerstvo spravedlnosti navrhlo tři volební systémy, nakonec se ale inspirovali volbami do Senátu.

Co musí kandidát na prezidenta splňovat?
1. musí být občanem ČR
2. minimální věk 40 let
3. nesmí být nesvéprávný
4. trestní bezúhonnost

Prezidenti ČR

Od počátku samostatné České republiky se v čele státu vystřídali tři prezidenti: Václav Havel, Václav Klaus a Miloš Zeman. Společné mají to, že všichni byli zvoleni dvakrát a byli hlavou státu po deset let (Miloši Zemanovi funkční období ještě trvá). Oba Václavové byli ještě volení takzvanou nepřímou volbou, kdy prezidenta volila Poslanecká sněmovna a Senát. V roce 2012 se změnila Ústava a Miloš Zeman byl v roce 2013 prvním prezidentem zvoleným přímou volbou, tedy občany.

Prezidentské volby 2013 a 2018

V roce 2012, před první přímou volbou prezidenta, podalo kandidátní listinu celkem 20 zájemců, ale k volbě se jich nakonec dostalo jen devět. Ve druhém kole se střetli Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman, který zvítězil. O pět let později, v roce 2018, volby proběhly velmi podobně. Ve druhém kole o Hrad bojoval předseda Akademie věd Jiří Drahoš, avšak Miloš Zeman opět získal většinu hlasů.

Prezidentské volby 2023 – voličský průkaz

Může se stát, že nejste během voleb v místě svého trvalého bydliště a pak se vyplatí pořídit si takzvaný voličský průkaz, abyste mohli odvolit jinde. To neplatí jen v případě prezidentských voleb, ale také když jde o:

  • volby do Senátu
  • volby do Poslanecké sněmovny
  • volby do Evropského parlamentu
  • volby do zastupitelstev krajů

O průkaz můžete zažádat u obecního úřadu svého trvalého bydliště, v zahraničí pak u zastupitelského úřadu, u něhož je třeba se zapsat do zvláštního seznamu voličů.

Žádost můžete podat osobně na úřadě, ale také elektronicky, je ale doporučené to udělat alespoň týden před začátkem voleb.

Jestliže nemáte se získáváním voličského průkazu zkušenosti, veškeré informace se dozvíte na stránkách Ministerstva vnitra České republiky.

Kandidáti na prezidenta 2023

Ještě nedávno zájemci o účast ve volbách sbírali podpisy jak diví, aby mohli vůbec podat kandidátní listinu. Každý z nich zvolil svou vlastní cestu, ale měli tři možnosti:

  • nasbírat podpisy 50 000 občanů
  • získat podporu 10 senátorů
  • získat podporu 20 poslanců

Od 8. listopadu, kdy měli kandidáti poslední možnost podat přihlášku, známe zájemce o účast v prezidentské volbě, kostky byly vrženy. Koncem listopadu jsme se konečně dozvěděli definitivní seznam kandidátů:

  • Petr Pavel
  • Andrej Babiš
  • Pavel Fischer
  • Danuše Nerudová
  • Marek Hilšer
  • Josef Středula
  • Jaroslav Bašta
  • Tomáš Zima
  • Karel Diviš

Prezidentka: stane v čele státu Danuše Nerudová?

Mezi kandidáty bylo i pár žen. Obzvlášť dobře se dle volebních preferencí vede bývalé rektorce Mendelovy univerzity v Brně a ekonomce Danuši Nerudové. Aby mohla podat přihlášku, požádala o podporu občany a nasbírala přes 82 000 podpisů. Navíc už od prvních předvolebních průzkumů Danuše šlape na paty svým mužským konkurentům. Je tedy docela možné, že poprvé v historii usedne do prezidentského křesla žena.

Mluvilo se o nich: Miroslav Kalousek, Jaromír Soukup a další skorokandidáti

Byla celá řada osobností, o nichž se v souvislosti s kandidaturou mluvilo, ale nakonec buď od nápadu upustili nebo se jim nepodařilo splnit podmínky pro podání přihlášky. Mezi diskutovanými byl například Miroslav Kalousek, který kandidaturu zamítl s tím, že nemá smysl se o zvolení pokoušet. Dále kandidaturu vzdal komik a moderátor Miloš Knor, kterému se podařilo do října nasbírat něco kolem deseti tisíc podpisů. Pak tu byli tací, co o kandidatuře mluvili, ale nemysleli ji vážně jako například Jaromír Soukup.

Prezidentské volby 2023 a volební průzkumy od začátku do konce (Median, Ipsos, STEM/MARK, Kantar, SANEP)

Volební preference by se daly jednoduše popsat jako oblíbenost kandidáta. Na popularitu kandidáta se dá nahlížet různě a v každém výzkumu je dotazovaná jiná skupina respondentů – mohou tam být tací, co si nejsou jistí, že se k volbám vůbec dostaví, druzí, kteří jsou odhodlaní volit, ale ještě neví koho, anebo další, kteří k volbě určitě půjdou a jsou pevně rozhodnuti, komu dají hlas.

Agentura STEM/MARK už v září započala průzkum šancí jednotlivých kandidátů, jehož výsledky se v průběhu pár měsíců průběžně mění. Podívejme se, jak to vypadá se třemi favority v tuhle chvíli (k datu 22. 12. 2022):

Předvolební výzkum agentury STEM/MARK (k datu 22. 12. 2022)
Kandidát volili by přichází v úvahu nevolili by
Petr Pavel 23 % 58 % 31 %
Danuše Nerudová 14 % 40 % 28 %
Andrej Babiš 17 % 37 % 52 %

Máte jiný tip, jak by mohly volby dopadnout? Zkuste štěstí a vsaďte si.

21. 12. agentura Median zveřejnila výsledky nejaktuálnějšího průzkumu prezidentského volebního modelu a dopadlo to následovně:

  • Petr Pavel – 28 %
  • Danuše Nerudová – 27,5 %
  • Andrej Babiš – 24,5 %

Bylo to vůbec poprvé, co se Andrej Babiš v průzkumu ocitl na třetím místě. Trochu jinak ovšem dopadl průzkum takzvaného volebního jádra:

  • Andrej Babiš – 17,5 %
  • Petr Pavel – 16 %
  • Danuše Nerudová – 15 %

A jak to vypadalo s volebním potenciálem?

  • Danuše Nerudová – 43 %
  • Petr Pavel – 42,5 %
  • Andrej Babiš – 30,5 %

Průzkum probíhal již v době, kdy už jsme měli definitivně jasno v kandidátech. Agentura Median brala v potaz také potenciální druhé kolo voleb. Za předpokladu, že by se ho zúčastnilo vysoké procento voličů by mohlo dopadnout následovně: Buď by Petr Pavel porazil Andreje Babiše (64 % x 36 %), Danuše Nerudová porazila Petra Pavla (54% x 46%), nebo Danuše Nerudová porazila Andreje Babiše (64% x 36%).

Průzkum veřejného mínění stran prezidentských voleb vydala agentura SANEP. Výzkum probíhal ve dnech 13. – 19. prosince 2022:

Volební preference:

  • Andrej Babiš – 30,1 %
  • Petr Pavel – 24,8 %
  • Danuše Nerudová – 22,9 %

Podle výzkumu agentury Kantar, který proběhl mezi 5. až 12. prosincem 2022 je na první příčce Danuše Nerudová. Z hlediska volebních preferencí je oproti Andrejovi Babišovi ve vedení jen o fous, ale přece, a u volebního potenciálu jí zase šlape na paty Petr Pavel:

Volební model:

  • Danuše Nerudová – 27 %
  • Andrej Babiš – 26,5 %
  • Petr Pavel – 26,5 %

Volební potenciál:

  • Danuše Nerudová – 39 %
  • Andrej Babiš – 32,5 %
  • Petr Pavel – 37,5 %

Průzkumy aktuálních volebních preferencí dělala průběžně také agentura Ipsos. Ten poslední proběhl v listopadu. Jak vypadá nejaktuálnější volební model a potenciál agentury Ipsos?

Volební model:

  • Andrej Babiš – 29,7 %
  • Petr Pavel – 25,3 %
  • Danuše Nerudová – 25 %

Volební potenciál:

  • Petr Pavel – 38,3 %
  • Danuše Nerudová – 37,1 %
  • Andrej Babiš – 35,7 %

Volební model (Median, Ipsos) – aktuální říjen 2022

Volební model bere v úvahu u pevně rozhodnutých respondentů jednoho preferovaného kandidáta, u dotazovaných, kteří váhají, zahrnuje do průzkumu všechny zvažované kandidáty – každého s jinou mírou. Výsledky nelze samozřejmě považovat za stoprocentní, jde ale o nejpřesnější odhad.

Aktuální volební model (pro první kolo) prezidentských voleb 2023 agentur Median a Ipsos (říjen 2022)
Kandidáti na předních příčkách Median Ipsos
Petr Pavel
22,5 % 27,9 %
Andrej Babiš
22 % 23,3 %
Danuše Nerudová
15 % 16,9 %
Pavel Fischer
7,5 % 7,4 %

Volební potenciál (Median, Ipsos) – aktuální říjen 2022

Volební potenciál zkoumá, kolik by kandidát teoreticky mohl získat hlasů, pokud by se mu podařilo přesvědčit všechny voliče, kteří o jeho volbě uvažují.

Aktuální volební potenciál (pro první kolo) prezidentských voleb 2023 agentur Median a Ipsos (říjen 2022)
Kandidáti na předních příčkách Median Ipsos
Petr Pavel 34 % 39,3 %
Andrej Babiš 28 % 28,7 %
Danuše Nerudová 23 % 27,1 %
Pavel Fischer
19 % 15,4 %

Volební jádro (Median, Ipsos) – aktuální říjen 2022

Zahrnuje voliče, kteří jsou přesvědčeni, že půjdou k volbám, a mají jasno, koho budou volit.

Aktuální volební jádro prezidentských voleb 2023 agentur Median, Ipsos (říjen 2022)
Kandidáti na předních příčkách Median Ipsos
Petr Pavel
12 % 18 %
Andrej Babiš
14,5 % 17,6 %
Danuše Nerudová
6 % 9,2 %
Karel Janeček 3,8 %
Josef Středula 4 %

Prezidentské volby 2023: předvolební výzkum STEM/MARK

Předvolební výzkum agentury STEM/MARK (září - říjen 2022)
Kandidáti na předních příčkách volili by přichází v úvahu nevolili by
Andrej Babiš 20 % 41 % 57 %
Petr Pavel 16 % 50 % 34 %
Pavel Fischer 9 % 41 % 45 %
Danuše Nerudová 9 % 31 % 28 %

Prezidentské volby 2023: kalkulačka

V dnešní uspěchané době plné fake news je někdy těžké najít si dostatek času a  zorientovat se v postojích jednotlivých kandidátů, obzvlášť pokud je jich více. V takovém případě se určitě vyplatí využít takzvané volební kalkulačky, která vám na základě vašich odpovědí na dotazník „vyplivne“ jméno kandidáta, jemuž jste názorově nejblíže.

Vsaďte si na volby u Tipsportu

1️⃣ Kdy budou prezidentské  volby 2023?

První kolo prezidentských voleb proběhne 13. a 14. ledna. Pokud jeden z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, dočkáme se i druhého kola, které je naplánováno na 27. a 28. ledna.

2️⃣ Kde najít aktuální volební průzkumy?

Volebními průzkumy se zabývá celá řada agentur (např. CVVM, STEM/MARK, Median, Ipsos a další), které pomocí různých metod vypracovávají odhady voleb. Obvykle průzkum probíhá dotazováním určité skupiny respondentů.

3️⃣Co je to voličský průkaz a jak ho získat?

V případě, že nemůžete volit v místě vašeho trvalého bydliště, poslouží vám voličský průkaz. Ten lze získat na obecním úřadě vašeho trvalého bydliště (v zahraničí u zastupitelského úřadu) a žádost můžete podat osobně i elektronicky. Více se dozvíte v článku.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

Ja bich volila Pana babiše ja nevim je moc solidnej ĉlovjek .

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Danuše Nerudová

Danuše Nerudová: kandidatura, kampaň a program

Narodila se 4. ledna 1979 v Brně a byla rektorkou Mendelovy univerzity. Teď se chystá stanout v čele našeho státu a nebojí se výzev. Kdo je...

Generál Petr Pavel je jedním z favoritů na prezidenta

Petr Pavel životopis, generál, kandidát na prezidenta, informace

Generál Petr Pavel má za sebou úspěšnou vojenskou kariéru. Nyní by rád vstoupil do české politiky a stal se prezidentem. Kdo je Petr Pavel?...

Kandidáti na prezidenta 2023 - kdo se dostane na Hrad?

Seznam kandidátů na prezidenta České republiky 2023

Na konci ledna 2023 konečně poznáme čtvrtého prezidenta samostatné České republiky. Kdo všechno se zúčastnil boje o Pražský hrad a jaké...