Pravomoci prezidenta ČR - dezinformace, sms zprávy o mobilizaci a další

V souvislosti s nadcházejícím druhým kolem prezidentských voleb se čím dál více řeší, co je vlastně v silách prezidenta, co může ze své pozice změnit či ovlivnit a kam naopak jeho pravomoci nesahají. Přečtěte si stručný přehled, co hlava státu může a co ne.

Pražský hrad FOTO: Profimedia

Pravomoci prezidenta ČR

Máme za sebou první kolo voleb a jde pomalu do tuhého. Oba kandidáti, kteří se o post hlavy státu utkají v druhém kole prezidentských voleb 27. a 28. ledna, vedou poslední tažení předvolební kampaně po svém a nutno podotknout, že některé marketingové kroky dokonale zmátly českou veřejnost (což je pravděpodobně účelem), a čím dál více se řeší, jak velký vliv prezident vlastně má a o čem všem může ve své odpovědné roli rozhodovat. Klikněte zde a vsaďte si na volby s bonusem.

Vsaďte si na volby u Tipsportu

Andrej Babiš a jeho dezinformační kampaň

Mistr dezinformací začal se svou násilnou kampaní už na začátku voleb, kdy před prvním kolem zveřejnil informace o tom, že ho budou volit někteří politici, mezi nimi třeba Markéta Pekarová Adamová, která se k věci hned vyjádřila s tím, že jí Andrej Babiš slíbil diskrétnost a opět svůj slib porušil a že z toho vyvodí důsledky.

Podobné metody užívá Andrej Babiš i před kolem druhým a svou kampaní v podstatě hrozí lidem, že pokud budou volit jeho protikandidáta, bývalý voják je zcela jistě zavleče do války. Dle sloganů na Babišových billboardech si Andrej Babiš (nebo jeho marketingový tým) představuje něco takového asi jako Hurvínek válku. Prezident takovou věc může ovlivnit jen nepřímo svým postojem, aby ale skutečně zapojil zemi do války, musel by se nejprve vyhlásit válečný stav, což může udělat jen Parlament, a to ještě za určitých podmínek.

Vzhledem k povaze Babišovy kampaně můžeme být ale rádi, že se do finálního boje o Hrad nedostal žádný chirurg, portože kdo ví, jaký masakr by byl na Babišových billboardech v takovém případě.

Zneužití války na Ukrajině – Čechům chodily falešné SMS zprávy o mobilizaci

„Dobrý den, tady generál Pavel. Touto zprávou bych vám chtěl poděkovat za hlas ve volební kampani na prezidenta. Poprosím vás, abyste se dostavil na nejbližší pobočku AČR, kde budete vybaven potřebnou zbrojí pro mobilizaci na Ukrajině,“ tak zněla falešná zpráva, kterou obdrželi někteří občané České republiky formou SMS. Petr Pavel se vyjádřil, že ho to vůbec nepřekvapuje a že jde nepochybně o dohru lživé kampaně jeho protikandidáta.

Případu falešné SMS už se věnuje policie a vyzvala všechny, kterých se to týká, aby se jim ozvali na adresu pp.tisk@pcr.cz.

Pravomoci českého prezidenta – Absolutní pravomoci

Prezident České republiky má několik takzvaně absolutních pravomocí daných Ústavou, k jejichž zrealizování není zapotřebí protipodpisu předsedy vlády ČR.

  • jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi
  • svolává zasedání Poslanecké sněmovny
  • rozpouští Poslaneckou sněmovnu
  • pověřuje vládu, jejíž demisi přijal nebo kterou odvolal, vykonáváním jejích funkcí prozatímně až do jmenování nové vlády
  • jmenuje soudce Ústavního soudu, jeho předsedu a místopředsedy
  • jmenuje ze soudců předsedu a místopředsedy Nejvyššího soudu
  • odpouští a zmírňuje tresty uložené soudem a zahlazuje odsouzení
  • má právo vrátit Parlamentu přijatý zákon s výjimkou zákona ústavního
  • podepisuje zákony
  • jmenuje prezidenta a viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu
  • jmenuje členy Bankovní rady České národní banky.

Kontrasignované pravomoci prezidenta

K některým rozhodnutím potřebuje prezident České republiky spolupodpis předsedy vlády anebo jím určeného zástupce.

V součinnosti s předsedou vlády je prezident vrchním velitelem ozbrojených sil, přijímá vedoucí zastupitelských misí, pověřuje a odvolává vedoucí zastupitelských misí, vyhlašuje volby do Poslanecké sněmovny a do Senátu, jmenuje a povyšuje generály, propůjčuje a uděluje státní vyznamenání, nezmocní-li k tomu jiný orgán, jmenuje soudce, nařizuje, aby se trestní řízení nezahajovalo, a bylo-li zahájeno, aby se v něm nepokračovalo.

Amnestie – pravomoc prezidenta se spolupodpisem předsedy vlády

Stejné podmínky platí také pro amnestii, což je právo prezidenta prominout hromadně pravomocný trest uložený soudem určité skupině odsouzených.

Amnestie obecně vždycky vzbuzovala velké emoce, obzvlášť pokud se jednalo o nějakou rozsáhlejší, kdy bylo propuštěno několik tisíc vězňů. To se stalo třeba za vlády Václava Havla, tehdy prezident podpis předsedy vlády k uskutečnění amnestie ještě nepotřeboval.

Pravomoci prezidenta ČR – Může prezident zavléct zemi do války?

„Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják.“ Tato nešťastná kampaň vzbudila v české veřejnosti spoustu emocí, vesměs negativních – počínaje strachem a konče rozhořčením.

Petr Pavel na tento výrok a jasný útok na jeho osobu komentoval, že války rozpoutávají politici, a ne vojáci. Důležité je ale především to, že i kdyby budoucí český prezident chtěl zemi uvrhnout do válečného konfliktu, jde o rozhodnutí, k němuž by bylo zapotřebí součinnosti dalších orgánů.

Ještě předtím by navíc musel být vyhlášený válečný stav, který by musel odsouhlasit s nadpoloviční většinou Parlament. V případě konfliktu má samozřejmě prezident na situaci země velký (obvykle ale nepřímý) vliv, svým jednáním a vystupováním v zahraničí určuje postoj země ke konfliktu – v zásadě jde o to, jestli uvede republiku do aktivní či spíše pasivní role – avšak ty nejzásadnější kroky sám o sobě, bez souhlasu vlády, učinit nemůže.

Prezident vrchním velitelem ozbrojených sil – co to z hlediska pravomocí znamená?

Spekuluje se také o tom, zda může prezident republiky vyhlásit mobilizaci. Prezident má vliv na obsazení vrchních pozic ozbrojených sil, schvaluje některé vnitřní předpisy armády, může vyřizovat odvolání vojáků proti rozhodnutím jejich nadřízených a může také při vyhrocené situaci a za určitých podmínek (že je již vyhlášen válečný stav a vláda navrhla mobilizaci) vyhlásit mobilizaci, je ale pro ni zapotřebí spolupodpisu předsedy vlády.

Vsaďte si na volby u Fortuny

Zbavení pravomoci prezidenta – Kdo převezme pravomoci, když prezident nemůže

V případě nečekaných událostí, jako je například kritický zdravotní stav prezidenta, může Parlament dle článku 66 hlavu státu dočasně zbavit pravomocí a přerozdělit je mezi premiéra, předsedu Sněmovny a předsedu Senátu. K tomuto krajnímu řešení by se pravděpodobně přistoupilo, kdyby prezident nebyl chopen z nějakého důvodu komunikace – například v případě bezvědomí nebo jiné větší indispozice.

Dočasné zbavení pravomocí ovšem neznamená zbavení funkce a prezident se pak proti rozhodnutí vlády může odvolat.

Podívejte se na diskuzi o pravomocích a roli prezidenta:

#️⃣Kdo přebírá pravomoci prezidenta

V případě smrti prezidenta nebo nečekané vážné indispozice většinu pravomocí prezidenta přebírá předseda vlády, další pravomoci přísluší předsedovi Poslanecké sněmovny, případně předsedovi Senátu.

#️⃣Jaké pravomoci má prezident

Prezident má takzvané absolutní pravomoci, k nimž není zapotřebí spolupodpisu předsedy vlády, a pak pravomoci, které vyžadují součinnost a podpis předsedy vlády. Přesné znění absolutních pravomocí definuje článek 62 a těch podmíněných kontrasignací článek 63 Ústavy České republiky.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Petr Pavel

Prezidentské volby 2023: Jak se hlasovalo v obcích? Pavel vyhrál v Praze, Babiš na venkově

První kolo prezidentských voleb skončilo a my již víme, že nová hlava státu vzejde z dvojice Petr Pavel (35,4%) a Andrej Babiš (34,99%)....

Danuše Nerudová

Danuše Nerudová: kandidatura, kampaň a program

Narodila se 4. ledna 1979 v Brně a byla rektorkou Mendelovy univerzity. Teď se chystá stanout v čele našeho státu a nebojí se výzev. Kdo je...

Andrej Babiš

Andrej Babiš životopis: Politická kariéra, rodina, Monika Babišová

V tomto článku přinášíme přehled všech důležitých informací a zajímavostí o bývalém předsedovi vlády ČR Andreji Babišovi.