Andrej Babiš životopis: Politická kariéra, rodina, Monika Babišová

V tomto článku přinášíme přehled všech důležitých informací a zajímavostí o bývalém předsedovi vlády ČR Andreji Babišovi.

Andrej Babiš Foto: Petr Horník / Právo / Profimedia

Andrej Babiš aktuálně – Andrej Babiš prohrál prezidentské volby

Andrej Babiš po druhém kole voleb definitivně přišel o šanci usednout na prezidentské křeslo a nahradit tak ve funkci Miloše Zemana. Druhé kolo prezidentských voleb vyhrál jeho protikandidát Petr Pavel, který ho předběhl o bezmála sedmnáct procent hlasů.

VÝSLEDKY 2. KOLA VOLEB
Petr Pavel Andrej Babiš
3 358 926 (58,32 %) 2 400 271 (41,67 %)

Andrej Babiš, jeho předvolební kampaň a debata na ČT

Andrej Babiš skončil v prvním kole prezidentských voleb na druhém místě a probojoval se tak do finálního klání o Hrad. Ví moc dobře, že jde o hodně, a tak se v posledním tažení předvolební kampaně nebojí téměř ničeho.

Svůj postoj k protikandidátovi Petru Pavlovi dal jasně najevo už při tiskovce po prvním kole voleb, kdy na svém rivalovi nenechal nit suchou. Od té chvíle jeho kampaň provází jedna perla za druhou, ať už jde o velmi zavádějící billboardy nebo ostrá slova v debatách.

Když už zbyli jen dva, Andrej Babiš se účastní všech debat předcházejících druhému kolu prezidentských voleb – překvapivě včetně té na České televizi, která proběhla v neděli 22. ledna. Teď ho čekají debaty na televizích Prima a Nova a v Českém rozhlase.

Jak si Andrej Babiš povede v druhém kole voleb lze odhadovat z kurzů českých sázkových kanceláří.

Jak si vsadit - na Andreje Babiše, nebo Petra Pavla?

České sázkové kanceláře od začátku favorizují Petra Pavla, a čím blíže jsme druhému kolu voleb, tím větší propast v kurzech mezi oběma kandidáty vzniká. Pomalu jde do tuhého, a tak se využívají veškeré prostředky a Andrej Babiš se snaží ve svůj prospěch využít i to, co mu na první pohled nehraje moc do karet. Dnes se tak snažil prostřednictvím příspěvku na Twitteru nalákat lidi nejen k sázení na jeho vítězství, ale potažmo také aby šli k volbám (samozřejmě za předpokladu, že budou volit jeho).

KLIKNĚTE ZDE A VSAĎTE SI NA SVÉHO FAVORITA

Tato očividná snaha vyburcovat veřejnost k jeho volbě neušla ani samotné Fortuně, která hned vydala komentář s tím, že je zcela nezávislá a že je čistě na každém, zda a na koho si vsadí. Uvedla ale na pravou míru, jak to s kurzem na vítězství Andreje Babiše je: ... kurzy stanovuje (Fortuna) na základě reálné pravděpodobnosti. Ta je v případě vítězství pana poslance aktuálně cca 8 %.

KURZY ČESKÝCH SÁZKOVÝCH KANCELÁŘÍ - PAVEL VS. BABIŠ
Andrej Babiš Petr Pavel
Fortuna 12 1.06
Tipsport 10.50 1.05
Betano 10 1.05

* údaje z 26. 1. 2023 (19:01)

Andrej Babiš – soud zprostil Babiše obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Kauza Čapí hnízdo se zdá být u konce. Verdikt soudu zní jasně: Andrej Babiš a Jana Nagyová byli zproštěni obžaloby. Údajně pro nedostatek důkazů, soud se navíc dle soudce Šotta neztotožňoval s některými výstupy vyplývajícími z vyšetřování. Především se údajně nepodařilo prokázat, že by šlo ze strany Andreje Babiše o trestný čin.

sipka KLIKNĚTE ZDE A VSAĎTE SI NA VOLBY S BONUSEM ZA REGISTRACI

Čtení verdiktu zdramatizoval incident s mužem z řad veřejnosti, který byl nakonec vyveden ze soudní síně. Soudce přerušoval a vykřikoval, že jde o nezákonné soudní líčení.

Andrej Babiš – životopis

Andrej Babiš je český ekonom, podnikatel a politik slovenského původu. Založil úspěšné středopravicové politické hnutí ANO 2011. V letech 2017 až 2021 byl předsedou vlády České republiky. Jako podnikatel se stal jedním z nejbohatších Čechů. Jako politik je spojován s několika kauzami, z nichž je nejznámější dotační aféra týkající se rekreačního areálu Čapí hnízdo. Je ženatý, má 4 děti.

Vsaďte si na volby s bonusem za registraci zdarma

Andrej Babiš prezident – volební preference a debata v 1. kole

Andrej Babiš si s ohlášením toho, že se účastní prezidentských voleb 2023, dával ze všech kandidátů nejvíc načas. Už od první chvíle, kdy začaly mediální agentury vypracovávat své předvolební výzkumy, se vždy nacházel na prvních třech příčkách seznamu kandidátů (obvykle na druhém nebo třetím) společně s Petrem Pavlem a Danuší Nerudovou.

Jak si jednotliví kandidáti včetně Andreje Babiše stáli dle sázkových kurzů před prvním kolem voleb?

KURZY TIPSPORT
Osobnost Sázkový kurz Šance na vítězství podle kurzu
Petr Pavel 1,70 58,8 %
Andrej Babiš 3,25 30,8 %
Danuše Nerudová 6 16,6 %
Pavel Fischer 750 0,13 %
Jaroslav Bašta 750 0,13 %
Marek Hilšer 1000 0,1 %
Karel Diviš 1800 0,05 %
Tomáš Zima 2500 0,04 %

* zdroj kurzů - sázková kancelář Tipsport - 10. 1. 2023 (9:30)

Andrej Babiš se na rozdíl od ostatních kandidátů nezúčastnil superdebaty v České televizi. Podívejte se na jeho vyjádření, proč se tak rozhodl:

Andrej Babiš: věk, výška, Facebook, Twitter, kontakt a další informace

Aktuálně se Andrej Babiš uchází o post prezidenta republiky. Má za sebou pestrou politickou minulost, která mu může být v takové volbě výhodou i nevýhodou. Jeho zkušenosti vyvažují kostlivci ve skříni, jehož následky se s Andrejem Babišem táhnou v podtstatě do dnešních dnů. Přečtěte si základní informace o bývalém premiérovi a jednom z kandidátů na prezidenta v přehledné tabulce:

Jméno: Andrej Babiš
Datum a místo narození: 2. září 1954, Bratislava
Věk: 69
Výška: 186 cm
Profese: podnikatel, politik
Politické strany: KSS (1980 – 1989)
ANO 2011 (od 2011)
Ministr financí ČR: 2014  – 2017
Předseda Vlády ČR: 2017 – 2021
Rodinný stav: ženatý
Děti: Adriana Bobeková (1979) a Andrej Babiš mladší (1983) z prvního manželství s Beatou Babišovou
Vivien Babišová (2000) a Frederik Babiš (2004)z druhého manželství s Monikou Babišovou
Majetek: 75 miliard korun (2021)
Facebook: facebook.com/AndrejBabis
Twitter: twitter.com/andrejbabis
Profil na Wikipedii: cs.wikipedia.org/wiki/Andrej_Babiš

Andrej Babiš podnikatel

Andrej Babiš studoval na švýcarském státním gymnáziu a na gymnáziu v Bratislavě, kde v roce 1974 odmaturoval. Následně studoval ekonomii na VŠE v Bratislavě. V lednu 1993 vznikla společnost Agrofert. Majoritním vlastníkem se tehdy stala ve Švýcarsku registrovaná společnost O.F.I. První úvěr ve výši 4 milionů dolarů získal Agrofert od americké banky Citibank a postupně se vypracoval na velký konglomerát.

Dnes je Agrofert Holding největším českým zemědělským, potravinářským a chemickým holdingem, pod který patří více než 250 dceřiných společností. Agrofert Holding se tak řadí k největším firmám v ČR.V roce 2014, než se stal ministrem financí, odešel Andrej Babiš z vedení Agrofertu, byl však stále vlastníkem společnosti.

Od roku 2008 do roku 2017 byl Babiš také jediným akcionářem společnosti SynBiol. V roce 2017 vložil jako tehdejší předseda Vlády ČR akcie skupiny spolu s akciemi koncernu Agrofert do svěřeneckých fondů, aby tak vyhověl zákonu o střetu zájmů.

Zde je přehled některých značek, které dnes patří pod koncern Agrofert Holding:

  • PENAM (pekárenská firma)
  • MAFRA (největší česká mediální společnost)
  • Óčko (první česká hudební TV stanice)
  • Ticketportal SK (prodej vstupenek na kulturní a sportovní akce)
  • Kostelecké uzeniny (největší zpracovatel masa v ČR)
  • Vodňanská drůbež (největší zpracovatel drůběžího masa v ČR)
  • OLMA (největší zpracovatel mléka v ČR)
  • PENAM (pekárenská firma)a mnoho dalších

Jaký má Andrej Babiš majetek?

V roce 2009 časopis Týden odhadl majetek Andreje Babiše na 35 až 48 miliard českých korun. V roce 2013 ekonomický magazín Forbes odhadl jeho majetek majetek na 46 miliard korun, čímž se Babiš zařadil mezi 1 000 nejbohatších lidí na světě. Podle téhož magazínu je Babiš aktuálně 5. nejbohatším Čechem s majetkem 74,9 miliardy korun.

Vsaďte si na volby u Fortuny

Andrej Babiš: politická kariéra

Andrej Babiš založil koncem roku 2011 iniciativu Akce nespokojených občanů, ze které později vzniklo politické hnutí ANO 2011. Po parlamentních volbách 2013 se stalo ANO druhou nejvýznamnější stranou v Česku. V letech 1980 – 1989 byl Babiš členem Komunistické strany Československa.

Andrej Babiš ministr financí

Jako předseda koaliční strany ANO byl Andrej Babiš v roce 2013 zvolen poslancem Parlamentu České republiky. Od roku 2014 do roku 2017 byl prvním místopředsedou vlády Bohuslava Sobotky a ministrem financí v této vládě. Ve funkci prosazoval především lepší výběr daní a boj proti daňovým únikům.

Andrej Babiš předseda Vlády ČR

V roce 2017 vyhrála strana ANO v čele s předsedou Andrejem Babišem parlamentní volby a sestavila koaliční vládu se sociálními demokraty (ČSSD) za podpory komunistické strany (KSČM). Od 6. prosince 2017 se stal Andrej Babiš 12. předsedou Vlády České republiky. Podle průzkumné agentury STEM byl Andrej Babiš v roce 2017 nejpopulárnějším politikem v parlamentu.

Andrej Babiš Čapí hnízdo a trestní stíhání

Kauza Čapí hnízdo je aféra týkající se oprávněnosti dotace ve výši 50 milionů Kč na výstavbu areálu Čapí hnízdo, kterou v roce 2008 čerpala společnost Farma Čapí hnízdo, která byla do konce roku 2007 součástí Babišova holdingu Agrofert. Problém spočívá v tom, že dotace byla určena jen pro malé nebo středně velké firmy. Firma Imoba, nástupce společnosti Farma Čapí hnízdo, musela nakonec dotaci v roce 2018 vrátit. Mezi další známé kauzy Andrej Babiše patří: podezření z krácení daně (2017) politicky motivované ovlivňování MF Dnes (2017) ovlivňování Finanční zprávy (2017) únik důvěrných informací z ČEZ (2018 )masivní otrava ryb v Bečvě firmou z holdingu Agrofert (2020) a mnoho dalších.

Andrej Babiš – StB

Dle archivních dokumentů byl Andrej Babiš od roku 1980 nejdřív důvěrníkem StB a o dva roky později se stal agentem, operujícím pod krycím jménem Bureš. V Babišův prospěch vypovídalo mnoho svědků, ovšem pro soudy nepřesvědčivě. Kauza se táhne už nějakou dobu, a Andrej Babiš podal dovolání proti pravomocnému verdiktu krajského soudu v Bratislavě, který v červnu minulého ruku zamítl jeho žalobu kvůli evidenci na seznamu agentů StB. Teď se tedy ve věci bude čekat na verdikt Slovenského nejvyššího soudu.

Rodina Andreje Babiše

Andrej Babiš se oženil dvakrát. S první manželkou, Beatou Babišovou má dvě děti – syna Andreje a dceru Adrianu. S druhou – současnou – manželkou Monikou Babišovou má dceru Vivien a syna Frederika.

Andrej Babiš a první manželka Beata Babišová a děti Andrej Babiš mladší a Adriana Bobeková

Andrej Babiš se poprvé oženil ještě v 70. letech, a to s Beatou Adamovičovou, kterou znal z gymnázia. Ze vztahu mají dceru Adrianu Bobekovou a syna Andreje Babiše mladšího. Na začátku 21. století se Andrej Babiš a Beata Babišová rozvedli.

Andrej Babiš mladší (narozen 1983) je bývalý pilot dopravních letadel. Do povědomí veřejnosti se dostal především v roce 2018, kdy reportéři Seznam TV odvysílali záznam ze skryté kamery, na kterém Babiš mladší říká, že jej dal jeho otec v roce 2015 unést na Krym. Celý incident měl souviset s kauzou Čapí hnízdo, ve které byl Andrej Babiš mladší jednou z vyšetřovaných, respektive trestně stíhaných osob. Andrej Babiš starší opakovaně odmítl, že by synova cesta na Krym byla únosem. V lednu 2022 soud definitivně rozhodl, že se nejednalo o únos. Andrej Babiš mladší žije v současnosti s matkou Beatou Babišovou v Ženevě.

Adriana Bobeková (narozena 1979) je od roku 2007 provdaná za Slováka Martina Bobka. Adriana byla, stejně jako její bratr, vyšetřována v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo. Oba sourozenci byli majiteli akcií areálu. Adriana Bobeková se vyšetřování dlouhodobě vyhýbala, přičemž důvodem měly být psychické problémy. Andrej Babiš starší tvrdí, že jeho dcera trpí od 16 let bipolární poruchou.

Andrej Babiš mladší a jeho nemoc

O Andreji Babišovi mladším česká veřejnost prvně slyšela ve spojitosti s kauzou Čapí hnízdo. Andrej Babiš starší prohlásil o svém synovi, že je duševně nemocný a od té doby se o tom spekuluje. Andreje Babiše mladšího se dlouho nedařilo řádně vyslechnout, ale v roce 2021 se vrátil do Čech a prohlásil, že je psychicky zcela zdráv. V prosinci 2022 se však v médiích objevila zpráva, že dle nejnovějšího znaleckého posudku, který dostal pražský městský soud, trpí Andrej Babiš mladší schizofrenií.

Andrej Babiš druhá manželka Monika Babišová a děti Frederik Babiš a Vivien Babišová

Od roku 1990 žije Andrej Babiš s mladší družkou, té doby Monikou Herodesovou. V roce 2017 byli partneři oddáni na proslulém Čapím hnízdě a dnes žijí v rodinném sídle v Průhonicích u Prahy. Ze vztahu mají děti – dceru Vivien Babišovou a syna Frederika Babiše. Monika Babišová (1974), druhá manželka Andreje Babiše, je o 20 let mladší než její manžel.

Babišová se věnuje designu interiérů. Je známá svou zálibou v okázalosti a luxusu, což často prezentuje i na svém Instagramu. Monika Babišová se stará o svěřenský fond, ve kterém jsou zahrnuty všechny firmy. Tento krok učinil sám Andrej Babiš, aby vzhledem ke své politické kariéře nebyl ve střetu zájmů. Vivien Babišová (2000) a Frederik Babiš (2004) se na veřejnosti často neukazují a není s nimi spojována žádná z kauz jejich otce.

Andrej Babiš v nemocnici: nemoc a operace

Andrej Babiš na svém Facebooku 13. 3. 2022 napsal: „Vážení přátelé, všechny vás zdravím z IKEMu, kde jsem od pátku hospitalizován. V pátek po obědě, kdy jsem měl velký hlad a hltal rychle jídlo, se mi udělalo velice špatně, měl jsem „synkopu“, což je slovo, které jsem slyšel v nemocnici poprvé. Znamená ztrátu vědomí. Trvala necelou minutu, kolegové mi naštěstí poskytli první pomoc a ve 13:26 zavolali záchranku, která mě odvezla do IKEMu. Mám částečnou střevní neprůchodnost, která může mít víc důvodů, a můj stav se zlepšuje. Vyšetření budou pokračovat. Děkuju moc za váš zájem a snad brzy na shledanou.“

Babiš byl hospitalizován od 11. 3. 2022 a propuštěn do domácí péče 18. 3. 2022. Expremiér krátce poté podstoupil operaci, která však podle jeho vyjádření neměla absolutně žádný souvislost se zdravotními problémy z března 2022 a s hospitalizací v pražském IKEMu. „Ze zdravotních důvodů jsem si nechal odstranit převislou kůži na horních a dolních víčkách. Hned potom mě pustili domů, ale musel jsem to vyležet. Ráno mi odstranili stehy, pořádně to bolelo,“ řekl Babiš  5. 4. 2022 pro CNN Prima News.

Kdo vyhraje ve volbách? Vsaďte si u Betana

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Generál Petr Pavel je jedním z favoritů na prezidenta

Petr Pavel životopis, generál, kandidát na prezidenta, informace

Generál Petr Pavel má za sebou úspěšnou vojenskou kariéru. Nyní by rád vstoupil do české politiky a stal se prezidentem. Kdo je Petr Pavel?...

Kandidát na prezidenta České republiky - Karel Janeček

Životopis miliardáře Karla Janečka - ženy, rodina a majetek

Karel Janeček kandiduje na prezidenta České republiky. Více informací o úspěšném českém matematikovi se dočtete v tomto článku.