Danuše Nerudová: kandidatura, kampaň a program

Narodila se 4. ledna 1979 v Brně a byla rektorkou Mendelovy univerzity. Teď se chystá stanout v čele našeho státu a nebojí se výzev. Kdo je ekonomka a pedagožka Danuše Nerudová a jakou nám plánuje budoucnost?

Danuše Nerudová Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Danuše Nerudová: její podpora patří Pavlovi

Danuše Nerudová byla jednou z favoritů na post prezidenta. Od odevzdání kandidátních listin podle sázkových kurzů a průzkumů figurovala na seznamu tří prvních kandidátů a během několika měsíců se pohybovala mezi druhým a třetím místem v žebříčku.

Výsledky voleb ukázaly, že jsou předvolební odhady skutečně jen orientační a Danuše si vybojovala pouhých 13,92 %, čímž byl mezi ní a dvěma prvními kandidáty mnohem větší rozdíl, než ukazovaly předvolební průzkumy na podzim.

Danuše Nerudová však přijala porážku s grácií a okamžitě vyjádřila podporu generálovi Petru Pavlovi, dá se tedy předpokládat, že její voliči budou v druhém kole voleb hlasovat právě pro něj.

Danuše Nerudová: musela čelit výhrůžkám stejně jako Monika Babišová

Poté, co Andrej Babiš promluvil o výhrůžkách, které údajně obdržela jeho manželka Monika Babišová, Danuše Nerudová přiznala, že i ona se stala obětí výhrůžek. Při tom zdůraznila, že tyto projevy agrese považuje za naprosto nemyslitelné, ať už jde o jakéhokoli kandidáta, a něčemu takovému by neměl čelit nikdo. Stejně reagoval i Petr Pavel.

Nerudové však podle všeho vyhrožovali právě podporovatelé Andreje Babiše, kteří reagovali na její slova z tiskové konference po prvním kole voleb.

Danuše Nerudová – rektorka: stručný životopis, věk, kontakt

Učí na vysoké škole, je ekonomkou, expertkou na daňovou politiku v kontextu Evropské unie a do letošního ledna byla rektorkou své alma mater – brněnské Mendelovy univerzity. Danuše Nerudová, jedna z uchazečů na prezidentské křeslo, se nebojí výzev a kandidatura je pro ni pouze začátkem mnoha z nich.

Oficiálně svou účast v prezidentských volbách Danuše potvrdila v květnu letošního roku, přičemž prohlásila, že chce aktivně pomáhat těm, jichž se nejzásadněji dotýká ekonomická krize.

Životopis v bodech

  • Datum narození: 4. ledna 1979 (44 let)
  • Místo narození: Brno
  • Studium: Gymnázium Brno, PEF MZLU v Brně
  • Profesní úspěchy: vedoucí Ústavu účetnictví a daní PEF MZLU v Brně, později rektorka
  • Koníčky: rybaření, houbaření, hokej, fotbal

Danuše Nerudová je velmi komunikativní a vůbec se nebojí být v kontaktu s voliči. To dokazuje její aktivita na sociálních sítích. Na svých oficiálních stránkách má dokonce speciální emailovou adresu pro dotazy veřejnosti.

Danuše Nerudová: petice, sbírání podpisů a předvolební kampaň

Koncem května roku 2022 zahájila Danuše svou kampaň získáváním podpisů, které byly třeba, aby se mohla účastnit prezidentských voleb 2023. Po pěti měsících odevzdala petici s více jak 80 000 podpisy. Přestože svou kandidaturu potvrdila až v květnu, už na jaře pomalu sestavovala tým, který jí s kampaní pomohl. Danušinu kampaň se rozhodlo sponzorsky podpořit mnoho vlivných osobností, například podnikatel a investor Jiří Hlavenka, spoluzakladatel Partners Financial Services Petr Borkovec nebo společnost Inexad – provozovatel řetězce s hračkami Hamleys v České republice.

Zajímavost: Pro kandidaturu je třeba získat buď podporu deseti senátorů, dvaceti poslanců, nebo 50 tisíc hlasů z lidu.

Danuše Nerudová: superdebata a vzkaz voličům

Byla nejen kandidátkou na prezidentku, ale dokonce jednou z trojlístku s nejvyššími preferencemi. Jako všichni kandidáti, se i Danuše Nerudová objevovala v předvolebních debatách. V superdebatě na ČT 1 poslala voličům speciální vzkaz: „Milí voliči, pokud chcete, abychom měli zemi, kde se bude žít dobře každému, kde budeme chápat, že potřebujeme podporovat ty aktivní, kteří tvoří srdce naší ekonomiky, ale zároveň budeme rozumět, že musíme podporovat ty slabší, kteří neměli v životě takové štěstí, budu ráda, když mě budete volit. Zasadím se o to, abychom byli zemí, kde má každý šanci na úspěch bez rozdílu toho, kde žije, kým je nebo koho miluje.“

Středulovi voliči: Volte Nerudovou

Jeden z kandidátů, Josef Středula, oznámil v závěru superdebaty v České televizi, že odstupuje z kandidatury na prezidenta a svým voličům doporučil, aby místo něho volili Danuši Nerudovou: „Jsem přesvědčen, že je to žena, která potvrdí své sociální cítění a zasadí se o důstojný život občanů České republiky,“ vysvětlil veřejnosti důvod svého stanoviska.

Vsaďte si na volby s bonusem za registraci zdarma

Danuše Nerudová: Babiše je třeba zastavit

„Nedopusťme pět let temnoty,“ apelovala Danuše Nerudová na českou veřejnost. Její výrok se vztahuje k možné výhře Andreje Babiše v prezidentských volbách. Vůči bývalému premiérovi se ostře vyhradila po Babišově videoprojevu, po němž se cítila povinna se vyjádřit. Do té doby odhodlaně jeho kandidaturu nekomentovala. „Je to bezskrupulózní oligaracha,“ nebrala si servítky.

Danuše Nerudová: problémy a předvolební skandál

Více jak měsíc před volbami se začalo spekulovat o tom, že Danuše Nerudová nemá tak úplně čisté svědomí, pokud jde o její rektorování na Mendelově univerzitě. Vyšlo najevo, že někteří studenti přišli ke svým titulům jak slepí k houslím a že obecně docházelo za jejího působení k porušování zákona o vysokých školách. Věc momentálně řeší Národní akreditační úřad, který své výsledky zveřejní po prvním kole voleb. Danuše Nerudová se koncem roku k celé věci vyjádřila a prohlásila, že při takovém množství studentů nelze něco takového uhlídat a že věc začala řešit, hned jak se o ní dozvěděla.

Nerudová prezidentka - Boj o Hrad: Babiš, Pavel, Fischer a další kandidáti

Dlouho se čekalo, zda vyhlásí kandidaturu bývalý předseda vlády Andrej Babiš. Dal si na čas, ale nakonec kandidaturu potvrdil. „Andrej Babiš se do druhého kola nedostane,“ vyjádřila se Danuše Nerudová na Twitteru. „Zatímco pánové protikandidáti budou řešit v kampani svou minulost, já jsem připravena zaměřit se na budoucnost nás všech,“ dodala. Průběžné předvolební průzkumy Danuši Nerudovou dlouho favorizovaly a podobně na tom byly i sázkové kurzy:

KURZY TIPSPORT
Osobnost Sázkový kurz Šance na vítězství podle kurzu
Petr Pavel 1,70 58,8 %
Andrej Babiš 3,25 30,8 %
Danuše Nerudová 6 16,6 %
Pavel Fischer 750 0,13 %
Jaroslav Bašta 750 0,13 %
Marek Hilšer 1000 0,1 %
Karel Diviš 1800 0,05 %
Tomáš Zima 2500 0,04 %

* zdroj kurzů - sázková kancelář Tipsport - 10. 1. 2023 (9:30)

Danuše Nerudová, její program a názory

„Jsem otevřena naslouchat,“ uvedla Danuše Nerudová v jednom z rozhovorů. Řeč byla o mladé generaci, kterou je odhodlaná podporovat, jak jen to půjde. Chce řešit nejpalčivější problémy, které dnešní dospívající trápí, jako je nedostupnost bydlení nebo adopce dětí homosexuálními páry. Na druhou stranu se ale Danuše celoživotně věnuje důchodovému systému, a dokonce byla předsedkyní Komise pro spravedlivé důchody. Této problematice se chce i nadále věnovat a zlepšovat podmínky i pro nejstarší občany.

Danuše Nerudová, válka a vymezení proti Putinovi

Od počátku ruské invaze na Ukrajinu se Danuše Nerudová zasazovala o vysoké sankce pro ruské oligarchy a vládní představitele. O celé problematice a jejích ekonomických dopadech pak přednášela na univerzitách a vyjadřovala názor, že by se Česká republika měla co nejaktivněji snažit o nezávislost na ruských surovinách. Ocenila snahy české vlády i veřejnosti pomoct ukrajinským občanům s tím, že pokud bychom jen nečinně přihlíželi, dříve či později bychom se sami stali obětí ruského nátlaku. „Svět ví, že to on (Vladimir Putin) je agresor, který napadá sousední země, vraždí v nich nevinné a lže mladým Rusům, které posílá umírat do prohrané války (…) A šach mat se nezadržitelně blíží,“ prohlásila na Twitteru.

Danuše Nerudová a její priority
1. ekonomika Řešit dopady ekonomické krize
2. energie Zastropovat ceny v celé Evropě, finančně odměnit domácnosti, které sníží spotřebu energie a motivovat k tomu i firmy
3. důchody Snížení doby potřebné pro dosažení důchodu a další důchodové reformy
4. zahraničí Snížit závislost na surovinách z Ruska
5. společnost Podpořit homosexuální manželství a adopci homosexuálními páry

Zcela nezávislá: politická strana, KoroNERV-20 (KN-22) a důchody

Danuše Nerudová je takzvanou nezávislou kandidátkou, jelikož není členkou žádné politické strany. Mezi lety 2019 a 2020 byla však předsedkyní Komise pro spravedlivé důchody a během pandemie založila nezávislou platformu KoroNERV-20, která měla poskytnout prostor a příležitost lidem přicházet s nápady, jak překonat následky koronavirové pandemie. Po dvaceti měsících fungování se tato iniciativa přetavila v novou platformu s názvem KN-22, která bude fungovat obdobně, ale přizpůsobí se aktuálním výzvám.

Máme na víc: Danuše Nerudová a její kniha

Danuše Nerudová je jako vědkyně autorkou mnoha odborných publikací. Kromě toho ale také vydala publikaci s titulem Máme na víc, kterou sepsala ve spolupráci s novinářem Respektu Jířím Nádobou. Hlavním tématem knihy je samozřejmě ekonomika a politika, ale také se na jejích stránkách Danuše vyjadřuje k ženské pozici ve společnosti, jak z hlediska soukromého života, tak toho pracovního.

Danuše Nerudová: manžel, děti, koníčky, rozhovory

S manželem Robertem Nerudou, spolumajitelem advokátní kanceláře Havel & Partners, jsou spolu přes pětadvacet let a mají dva syny Filipa a Daniela. A jak Danuše zvládá skloubit profesní a rodinný život? V jednom z rozhovorů přiznala, že má obrovské štěstí, protože se s manželem o domácí povinnosti poctivě dělí. Oba prý milují svou práci a vzájemně si pomáhají zvládat oboje na jedničku. Když Danuše zrovna nepracuje, ráda si zajde na ryby, v sezóně na houby a také sleduje sport. Je fanynkou brněnských sportovních klubů HC Kometa Brno a FC Zbrojovka Brno.

Už od ohlášení své kandidatury, dává Danuše jeden rozhovor za druhým. Je znát, že v těchto chvílích je ve svém živlu a zdá se, jako by ji ani trochu netrápila nervozita. Přesvědčte se sami v následujícím videu a zjistěte, jak Danuše uvažuje:

Danuše Nerudová na sítích: Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, ale i BeReal

Danuše chápe důležitost současných platforem a patří mezi jednu z nejaktivnějších političek na sociálních sítích. Kromě obligátního Facebooku a Instagramu přispívá i na Twitter i TikTok. Jak je zřejmé z předvolebního programu, je pro ni důležité přiblížit se mladým lidem, vnímat jejich problémy a řešit je. Danuše je však i v tomhle napřed a používá dokonce i platformu, která si Česko teprve podmaňuje. BeReal je aplikace, která od uživatelů očekává, že každý den zveřejní fotografii (ideálně selfie) toho, co právě dělá, a to bez jakýchkoliv filtrů a úprav. Danuše Nerudová se vyjádřila, že ji používá, aby ukázala realitu své kampaně.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Andrej Babiš

Andrej Babiš životopis: Politická kariéra, rodina, Monika Babišová

V tomto článku přinášíme přehled všech důležitých informací a zajímavostí o bývalém předsedovi vlády ČR Andreji Babišovi.

Kandidát na prezidenta České republiky - Karel Janeček

Životopis miliardáře Karla Janečka - ženy, rodina a majetek

Karel Janeček kandiduje na prezidenta České republiky. Více informací o úspěšném českém matematikovi se dočtete v tomto článku.

Generál Petr Pavel je jedním z favoritů na prezidenta

Petr Pavel životopis, generál, kandidát na prezidenta, informace

Generál Petr Pavel má za sebou úspěšnou vojenskou kariéru. Nyní by rád vstoupil do české politiky a stal se prezidentem. Kdo je Petr Pavel?...