Jak volit ve volbách prezidenta ČR 2023 - návod jak a kde volit

Už za pár dní nás čeká druhé kolo prezidentských voleb. Jak si zvolit novou hlavu státu? A jak volit, když nejste v místě svého trvalého bydliště?

Volba prezidenta 2023 Foto: Profimedia

Jak se bude volit prezident?

V pátek a sobotu 27. a 28. ledna nás čeká druhé kolo další přímé volby prezidenta 2023. Zbyli nám dva kandidáti a tentokrát to bude definitivní. Většina z nás už asi ví, které jméno do urny hodí, jak ale správně hlasovat a jak si poradit v případě, že jste nuceni volit mimo své trvalé bydliště nebo dokonce v zahraničí? Klikněte zde a vsaďte si na prezidentské volby s bonusem za registraci zdarma.

Prezidentské volby 2023 – termín a kandidáti

  • 1. kolo - 13. – 14. ledna 2023
  • 2. kolo - 27. – 28. ledna 2023
VSAĎTE SI NA VOLBY PREZIDENTA S BONUSEM U TĚCHTO SÁZKOVÝCH KANCELÁŘÍ
Tipsport Bonus ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč za ověření VSAĎ TEĎ
Fortuna Bonus ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč za ověření VSAĎ TEĎ
Betano Bonus ke vkladu až 3 000 Kč + 300 Kč za ověření VSAĎ TEĎ

Bývalí kandidáti na prezidenta

V prvním kole voleb jsme měli široký výběr devíti kandidátů a do druhého kola jsme poslali dva z nich, kteří teď svedou poslední souboj o prezidentské křeslo.

Připomeňte si všech devět kandidátů:

  1. Pavel Fischer
  2. Jaroslav Bašta
  3. Josef Středula (ten v superdebatě na ČT 1 sice odstoupil, ale hlasovací s jeho jménem v obálce najdete. Pokud byste hlasovali pro něj, hlas propadne)
  4. Petr Pavel
  5. Tomáš Zima
  6. Danuše Nerudová
  7. Andrej Babiš
  8. Karel Diviš
  9. Marek Hilšer

Do druhého kola se probojovali Andrej BabišPetr Pavel, kteří se během pátku a soboty znovu utkají o post prezidenta. Tentokrát bude naše volba definitivní, a proto je důležité, abychom odvolili řádně, tak jak je to správně a tak, aby se náš hlas počítal. Přečtětě si, jak na to.

Volební lístky vs. voličský průkaz

Každému voliči přistanou ve schránce volební lístky, ty by měli občané dostat ze zákona nejpozději tři dny před volbami. Obálka bude obsahovat listy se jmény všech devíti kandidátů (včetně Josefa Středuly, i navzdory jeho odstoupení v superdebatě na ČT 1) a doplňujícími informacemi.

Pro usnadnění si můžete předem vybrat a vzít si s sebou jen ten z lístků, který hodláte v hlasovací místnosti vložit do orazítkované obálky (kterou obdržíte ve volební místnosti) a zbytek volebních lístků nechat doma.

Jestliže jste volební lístky ve schránce nenašli, nemusíte panikařit, dostanete je přímo ve volební místnosti.

Volby v bodech:

  • vyzvednout ze schránky volební lístky (nebo o ně požádat ve volební místnosti)
  • vybrat jeden z devíti listů, na němž je jméno kandidáta, kterého chcete volit
  • prokázat ve volební místnosti svou totožnost a nezapomenout si vzít hlasovací obálku s razítkem
  • za plentou vložit list s kandidátem do orazítkované obálky (pozor na záměnu obálek, pokud do urny vhodíte list v obálce bez razítka, hlas je neplatný)
  • hodit do urny

Pokud se nacházíte v době voleb mimo své trvalé bydliště, měli byste si včas pořídit takzvaný voličský průkaz. Více se o tom dočtete níže v článku.

Vsaďte si na volby u Tipsportu

Hlasovací lístky – 2. kolo prezidentských voleb

Pokud bychom byli nuceni koncem ledna znovu vyrazit k volebním urnám, neočekávejte, že dostanete volební lístky do schránky, při druhém kole vám budou dány až ve volební místnosti.

Volební místnost – Kde volit?

Na volebních lístkách, které by vám měly přijít poštou, je napsané i místo, kam se dostavit, resp. adresa volební místnosti, která se odvíjí od vašeho trvalého bydliště. Informaci byste měli získat také na obecním úřadu nebo v případě pobytu v zahraničí na zastupitelském úřadu.

Jak volit v jiném městě – mimo trvalé bydliště

Jestliže už předem víte, že budete muset hlasovat mimo svůj volební okrsek, máte možnost zažádat si o takzvaný voličský průkaz. Je mnoho způsobů, jak ho získat: osobně, písemně, elektronicky nebo přes portál občana. Každopádně se ale doporučuje podat žádost alespoň týden před volbami. Voličský průkaz funguje jednorázově, na jakékoli další volby si musíte zažádat o nový, dobrá zpráva ale je, že za jeho vydání nic neplatíte. Jestliže nemáte s vyplňováním žádosti o voličský průkaz zkušenost, veškeré informace i vzory lze najít na stránkách Ministerstva vnitra ČR.

Jak si zařídit voličský průkaz
Osobně zažádat na obecním úřadě (lze nejpozději 11. 1.)
Písemně na příslušném obecním úřadě nebo zastupitelském úřadě v zahraničí, nejpozději sedm dnů před volbami (s úředně ověřeným podpisem)
Elektronicky skrze datovou schránku
Přes Portál občana Po přihlášení můžete v Portálu občana vytvořit žádost, kterou pak odešlete přes datovou schránku (musí být doručena nejpozději sedm dnů před volbami)

Během jakých voleb lze využít voličský průkaz:

  • prezidentské volby
  • volby do Senátu
  • volby do Poslanecké sněmovny
  • volby do Evropského parlamentu
  • volby zastupitelstev krajů

Jak volit prezidenta v zahraničí

V případě, že jste v konání voleb v zahraničí, můžete volit také prostřednictvím voličského průkazu. Ten za hranicemi získáte na zastupitelském úřadu, u kterého je třeba se nechat zapsat na speciální seznam voličů. Kde přesně v konkrétní zemi najdete zastupitelské úřady, se dozvíte na oficiálních stránkách Ministerstva vnitra České republiky.

O přesném místě hlasování byste měli být informovaní daným zastupitelským úřadem a hlasovací lístky obdržet ve volební místnosti.

Neplatné hlasy

Hlasovací lístek musí být bezpodmínečně hozený do urny v orazítkované hlasovací obálce, v opačném případě by byl hlas považovaný za neplatný. Stejně tak by se vaše hlasování nepočítalo v případě, že by byl hlasovací lístek přetržený nebo pokud byste do obálky vložili více než jeden hlas.

Podívejte se na videonávod, jak správně volit:

Vsaďte si na vítěze prezidentských voleb u Betana

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Kandidáti na prezidenta 2023 - kdo se dostane na Hrad?

Seznam kandidátů na prezidenta České republiky 2023

Na konci ledna 2023 konečně poznáme čtvrtého prezidenta samostatné České republiky. Kdo všechno se zúčastnil boje o Pražský hrad a jaké...

Danuše Nerudová

Danuše Nerudová: kandidatura, kampaň a program

Narodila se 4. ledna 1979 v Brně a byla rektorkou Mendelovy univerzity. Teď se chystá stanout v čele našeho státu a nebojí se výzev. Kdo je...

Prezident 2023

Přímá volba prezidenta ČR: průzkumy, výsledky a volební kalkulačka

Kdo se v prezidentských volbách popere o post hlavy státu? Jaké jsou aktuální preference a co zaznělo na předvolebních debatách?