Strážci galaxie: Volume 3 - Kde sledovat všechny díly?

Do kin konečně znovu míří oblíbená partička z dílny Marvelu. Hrdinové kolem Star Lorda se chystají na dobrodružnou cestu už potřetí. Kdy mají Strážci galaxie: Volume 3 premiéru a kde sledovat předchozí díly?

Strážci galaxie: Volume 3 Foto: Profimedia

Hodnocení filmů Strážci galaxie: 9,8/10

  • premiéra Strážci galaxie Volume 3: 4. 5. 2023
  • jedinečné postavy, které baví

Strážci galaxie: Vol. 3 (Guardians of the galaxy vol. 3)

Do kin míří další, v pořadí třetí díl oblíbených Strážců galaxie. Tentokrát budou tito zdánliví outsideři řešit Rocketovu minulost, která ho nečekaně dostihla. Star Lord se stále trápí kvůli ztrátě Gamory, ale přesto se vydává s přáteli na dalekou cestu, aby Rocketa společně zachránili.

Tvůrci komiksové postavy Rocket Raccoon se údajně inspirovali písničkou „Rocky Raccoon“ od The Beatles.

Režie třetího dílu se po dramatických odchodech a návratech ujal James Gunn, režisér obou předchozích filmů, kterého studio Disney vyhodilo poté, co na povrch vypluly jeho staré příspěvky, které údajně zlehčovaly témata pedofilie a znásilnění.

Studio mu nakonec dalo druhou šanci, avšak ve chvíli, kdy ustoupili, Gunn točil The Suicide Squad pro konkurenční DC, a proto se produkce třetího dílu opozdila.

Když byl James Gunn odejit ze studia Disney, fanoušci chtěli, aby se natáčení třetího dílu ujal Taika Waititi (režisér Thor: Ragnarok), ten ale razantně odmítl s tím, že v předchozích dvou dílech je až příliš znát Gunnův rukopis. „Pro mě to jsou Jamesovy filmy. Kdybych se do něčeho takového (...) pustil, bylo by to jako přijít do cizího domu a říct: Jsem váš nový táta a odteď budeme sendviče s burákovým máslem dělat takhle," vysvětlil svůj postoj.

Strážci galaxie 1 a další díly

Strážci galaxie patří mezi to nejpopulárnější, co nám Marvel ve filmové podobě zatím nabídl. Už jen fakt, že Star Lord není od začátku klasickým hrdinou a vystupuje spíše jako komická postava, dělá z filmu podívanou k popukání.

V prvním díle se Star Lordovi do rukou dostane tajemná koule, kterou musí dostat co nejdál o Ronana, jenž s ní má nekalé úmysly. Na životně důležitou misi se s ním vydává přinejmenším různorodá partička s mývalem Rocketem, obřím Draxem Ničitelem, stromovou bytostí Grootem a krásnou, avšak drsnou Gamorou.

  • 2014 - Strážci galaxie
  • 2017 - Strážci galaxie vol. 2
  • 2023 - Strážci galaxie: Volume 3

Strážci galaxie Vol. 2

Po úspěchu prvního dílu musel zákonitě přijít druhý. Ani v druhém díle není o dobrodružství nouze a z hrdinů se po jejich první velké akci stává skutečný tým. Ti, co na konci jedničky zoufali nad ztrátou Groota, jistě s úlevou a radostí přivítali jeho zmenšenou podobu - Baby Groota.

Taneční scénu Baby Groota prý zatančil sám režisér James Gunn. Trvalo téměř dva roky, než se tvůrcům vizuálních efektů podařilo scénu dotáhnout do konce.

Strážci galaxie - sváteční / vánoční speciál

U příležitosti vánočních svátků jsme mohli na platformě Disney+ koncem minulého roku sledovat vánoční speciál. Jednu z hlavních rolí tu ztvárnil herec Kevin Bacon, na něhož (a na film Footloose) se koneckonců naráží i v ostatních filmech Strážci galaxie, protože Star Lord je jeho fanouškem. Bacon tu tedy hraje sám sebe a hlavní zápletkou celého příběhu je, že se Drax a Mantis rozhodnou Petera, který truchlí nad ztrátou Gamory, rozveselit tím, že mu ze Země přivezou ten vůbec nejlepší dárek...

Strážci galaxie postavy: Groot (I Am Groot), Rocket, Star Lord

Co postava, to skutečný unikát. Dokonce i Star Lord, vyhlížející na první pohled jako obyčejný člověk, disponuje mimozemskými geny, které mu propůjčují větší fyzickou sílu a dost možná i nadlidskou dlouhověkost. Na ostatních postavách je však jejich mimozemský původ znát okamžitě a u některých, jako je třeba Rocket, je dokonce jejich původ přímo záhadou.

STRÁŽCI GALAXIE - HLAVNÍ POSTAVY
Peter Quill (Star Lord) Peter je zpola Pozemšťan a zpola mimozemského původu. Vyrůstal v sirotčinci a v dospělosti pracoval pro NASA. Než se z něho stal Star Lord, patřil ke skupině Ravagers. Protože z otcovy strany v něm proudí krev spartoiské rasy, je Peter silnější a odolnější než běžní lidé.
Drax Válečník, jenž se chce pomstít Ronanovi a Thanosovi za to, že mu zabili rodinu.
Gamora Gamora byla v dětství unesena Thanosem, který zdevastoval její rodnou planetu. Vyrůstala společně s Nebulou, která se Gamorou cítí být ohrožena a trpí tím, že ji má otec radši.
Rocket Vzhledem mýval, ovšem duší skutečný bojovník, který je milovníkem zbraní všeho druhu. Rocketův původ není jasný, ale dost možná vznikl během nějakého nelegálního experimentu. Má bohatou zločinnou minulost, během níž potkal Groota.
Groot Groot je bytost příslušící k rase Flora colossus. Ve filmech ho poznáváme jako Rocketova společníka, kterému rozumí jen on. Groot se na konci prvního filmu obětuje, aby zachránil ostatní, ale na začátku druhého dílu se objevuje jeho potomek - Baby Groot.
Mantis Mantis byla původně člověk, ale vlivem experimentu se z ní stal lidský mutant. Její proměna s sebou nese spoustu výhod v podobě schopností jako astrální projekce nebo empatie.

Strážci galaxie obsazení, herci: Chris Pratt, Vin Diesel, Zoe Saldana a další

Kromě hraných rolí je tu i pár animovaných postav, které namluvili slavní herci. Například Rocketovi propůjčil svůj hlas Bradley Cooper (znáte například z filmů Pařba ve Vegas, Zrodila se hvězda nebo Všemocný, který je momentálně ke zhlédnutí na Voyo). Groota, stromovou bytost z Planety X, zase ztvárnil Vin Diesel (znáte například z filmů Rychle a zběsile nebo Černočerná tma), který ho namlouval v několika světových jazycích.

STRÁŽCI GALAXIE - OBSAZENÍ
Postav Herec
Peter Quill (Star Lord) Chris Pratt
Drax Ničitel Dave Bautista
Gamora Zoe Saldana
Rocket namluvil Bradley Cooper
Groot namluvil Vin Diesel

Chris Pratt, který pro roli Star Lorda zhubnul 25 kilo, se prý původně vůbec nechtěl účastnit castingu, avšak na poslední chvíli přišel a režisér filmu na první pohled zhodnotil, že právě Chris je ten pravý Star Lord. Obzvlášť Prattovi role odstartovala kariéru hollywoodského áčkového herce. Do té doby jsme ho mohli vídat v sitcomech jako třeba Máma nebo Odbor městské zeleně (oboje ke zhlédnutí na HBO Max) nebo béčkových romantických komediích.

Voyo - 2 000 filmů a seriálů bez reklam

I pro Dava Bautistu znamenaly Strážci galaxie obrovský milník. Tento profesionální wrestler do role Draxe hrál spíše menší role a Strážci galaxie jeho hereckou kariéru pořádně nakoply.

Pod nánosem zelené vám možná připadá Zoe Saldana jako nepříliš známá tvář, ve skutečnosti jste ji už viděli například v trhácích jako Avatar (pro změnu pod nánosem modré), Star Trek nebo Piráti z Karibiku.

Zoe Saldana si většinu bojových scén točila sama. Během jednoho natáčecího dne prý Chrisu Prattovi nechtěně pohmoždila žebra, když si Chris zapomněl vzít chrániče - prý to před Zoe záměrně tajil, aby se nedržela zpátky, a tak se Zoe do kopu opřela naplno. Chris měl pak prý modřinu až do konce natáčení.

Podívejte se na rozhovor s Vinem Dieselem, kde předvádí Groota mimo jiné i v mandarínštině:

Strážci galaxie soundtrack

Další zcela geniální součástí série Strážci galaxie je hudební soundtrack, který má v prvních dvou filmech na svědomí Tyler Bates, jenž má na kontě hudbu k filmovým hitům jako Úsvit mrtvých, John Wick (ke zhlédnutí na Netflixu) nebo Sucker Punch.

Hudbu třetího dílu si vzal na starost John Murphy, který má také zkušeností více než dost: v jeho portfoliu najdete třeba již zmiňovaný The Suicide Squad, Kick-Ass nebo legendární Sunshine.

V každém případě se nejspíš můžeme těšit na playlist nabitý hity osmdesátých let, jak tomu bylo u předchozích dílů:

STRÁŽCI GALAXIE 1 a 2 - SOUNDTRACK
Strážci galaxie 1 Strážci galaxie 2
Hooked On A Feeling - Blue Swede Electric Light Orchestra - Mr. Blue Sky
Go All The Way (24-Bit Remaster 1999) - Raspberries The Sweet - Fox On The Run
Spirit In The Sky - Greenbaum, Norman Aliotta Haynes Jeremiah - Lake Shore Drive
Moonage Daydream (2012 Remaster) - Bowie, David Fleetwood Mac - The Chain
Fooled Around And Fell In Love - Bishop, Elvin Sam Cooke - Bring It On Home To Me
I'm Not In Love - 10cc Glen Campbell - Southern Lights
I Want You Back (Album Version) - Jackson 5 George Harrison - My Sweet Lord
Come And Get Your Love - Redbone Looking Glass - Brandy (You're A Fine Girl)
Cherry Bomb (Album Version) - The Runaways Jay & The Americans - Come A Little Bit Closer
Escape (The Pina Colada Song) (Album Version) - Holmes, Rupert Silver - Wham Bam Shang-A-Lang
O-O-H Child - The Five Stairsteps Cheap Trick - Surrender
Ain't No Mountain High Enough (Stereo Version) - Gaye, Marvin, Terrell, Tammi Cat Stevens - Father And Son
Parliament - Flash Light
The Sneepers Featuring David Hasselhoff - Guardians Inferno

Strážci galaxie celý film online

Třetí díl budeme moci sledovat už od 4. května ve všech kinech CinemaCity, Cinestar a dalších menších kinech. Mezi druhým a třetím filmem vznikla šestiletá pauza, a tak možná budete cítit potřebu si před návštěvou kina první dva filmy připomenout. Jedničku i dvojku najdete na platformách Apple TV nebo Disney+. Film si také můžete za jednorázové „půjčovné“ 59 Kč pustit ve videotéce O2TV.

Strážci galaxie: recenze, hodnocení na ČSFD a oscarové nominace

Oba filmy dosahují na Česko-Slovenské filmové databázi velmi vysokého hodnocení a vysloužily si mnoho kladných komentářů.

Hodnocení na ČSFD:

  • Strážci galaxie: 82 %
  • Strážci galaxie vol. 2: 80 %

První z filmů se navíc dočkal oscarových nominací, a to v kategoriích Nejlepší masky a Nejlepší vizuální efekty.

Lego Strážci galaxie / Adventní kalendář Strážci galaxie

Strážci galaxie si svou popularitou vydobyli místo i ve světě hraček. Postavičky Groota a dalších z prapodivné partičky jsou dnes v komiksových obchodech nezbytným sortimentem, kromě toho se dá ale také pořídit tematický lego adventní kalendář, který je skvělým dárkem nejen na Vánoce.

#️⃣Strážci galaxie 3 - Kdy vyjde?

Česká premiéra filmu Strážci galaxie: Volume 3 bude 4. 5. 2023. Film se bude hrát v sálech kin CineStar, Cinema City a dalších menších kin. Více o filmu se dočtete v článku.

#️⃣Kdo je Groot?

Groot je bytost rasy Flora colossus z universa Marvel. Patří do skupiny Strážců galaxie a svým zjevem připomíná strom. Pochází z Planety X a kamarádí s mývalem Rocketem.

#️⃣Budou Strážci galaxie 4?

James Gunn v lednu minulého roku v podcastu serveru Deadline prohlásil, že Strážci galaxie mají být trilogie a třetí díl by tedy měl být poslední.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Agáta Hanychová s Jaromírem Soukupem

Agáta Hanychová - partneři, rodina, vzdělání, kariéra a děti

Agáta Hanychová je nejen dcera slavných rodičů, ale také influencerka, moderátorka a především matka. Čemu se v současné době věnuje?

Jaromír Soukup a Agáta Hanychová

Jaromír Soukup životopis: podnikání, majetek, partnerky

Známe ho především jako mediálního magnáta, bez jehož tváře už si nedokážeme TV Barrandov představit. Kdo je Jaromír Soukup, jaké má...

Jaroslav Vajgl

Těhotnej kuchař: český TikToker - životopis, recepty a videa

Stal se fenoménem české internetové scény. Kdo je Jaroslav Vajgl alias Těhotnej kuchař a jak celý nápad s krátkými videorecepty vznikl?