Prezidentské debaty 2023 - Kdy a kde budou před 2. kolem? TV program

První kolo prezidentských voleb máme za sebou a oba finalisté - Petr Pavel (35,4%) a Andrej Babiš (34,99%) společně se svými týmy ladí taktiku, která by zajistila vítězství v kole druhém. Velký význam mají v kampani obou kandidátů na Hrad televizní debaty. Kdy a kde se oba rivalové střetnou zjistíte v našem článku.

DENÍK.CZ - BLESK.CZ - PRIMA - ČT - NOVA - ČESKÝ ROZHLAS

Prezidentské volby 2023 Foto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

Prezidentské debaty 2023: 2. kolo

Před prvním kolem voleb se Andrej Babiš televizním debatám vyhýbal. Jedinou výjimkou byla jeho účast na TV Nova, kde se utkal se svými největšími konkurenty - Petrem Pavlem a Danuší Nerudovou. Před rozhodujícím kláním, jež se uskuteční 27. a 28. ledna, už si však situace žádá, aby se předseda hnutí ANO diskuzím se svým sokem nebránil, a voličům se tak dostane zajímavého srovnání výkonů obou pánů, a to jak na internetu, tak i na televizních obrazovkách

Pavel a Babiš: Deník.cz

Vůbec první souboj Pavla a Babiše mohli diváci sledovat on-line ve středu 18. ledna na webu Deník.cz. Rétorika obou kandidátů se zde od posledních vyjádření nijak zásadně nezměnila. "Pan Pavel je provládní kandidát a další marketingový pokus lobbisty Petra Koláře. Nemá žádné politické zkušenosti a od roku 2015, kdy odešel z NATO, neudělal pro Českou republiku nic," prohlásil Andrej Babiš. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. "Lidé mi vyčítají, že se málo směju. Jsem tedy rád, že se mohu účastnit debat s Andrejem Babišem, protože mě vždy spolehlivě rozesměje," kontroval Petr Pavel.

Babiš potom ještě nezapomněl zdůraznit, že chce generál ve výslužbě omezovat svobodu slova, zvyšovat daně a zavést Euro. Petr Pavel zase připomínal, že se bývalý premiér těší podpory naší proruské scény. My nyní můžeme s napětím očekávat, s jakou argumentací přijdou oba prezidentští kandidáti v následujících debatách.

Petr Pavel a Andrej Babiš: Blesk.cz

Další debata proběhla ve čtvrtek 19. ledna v 9:30 v Blesku. Hodinový duel moderovala Vera Renovica, která se pravidelně ujímá rozhovorů se současnou hlavou státu Milošem Zemanem. Během debaty se řešilo leccos, ale největší diskuze se strhla na úplném konci, kdy kandidáti dostali příležitost svému protivníkovi položit jakoukoli otázku.

Andrej Babiš položil dotaz, proč je Petr Pavel pro přijetí eura, a jako příklad předkládal situaci v Chorvatsku. Petr Pavel odpověděl, že je sice pro euro, nicméně za určitých podmínek a určitě ne hned. Komentoval, že Chorvatsko tento krok učinilo v úplně nejnevhodnější dobu.

Petr Pavel kontroval dotazem na horentní zisky Agrofertu v kontextu současné ekonomické situace. „Špatně vás to naučili, vy krásně mluvíte, ale nevíte, o čem mluvíte,“ zaútočil hned zkraje Andrej Babiš. Poté nabídl velmi vyhýbavou odpověď.

Debata na České televizi: Pavel, Babiš a jejich vyostřená diskuze

Vzhledem k nedávným výhružkám Andreje Babiše, že už se nikdy neúčastní žádné politické debaty na České televizi, bylo do poslední chvíle ve hvězdách, zda bude mít Petr Pavel s kým debatovat. Andrej Babiš se na debatu dostavil a hned na úvod prohlásil, že ČT odpouští a víc se k tomu vyjadřovat nebude.

V debatě o tweetu Petra Pavla o vyslání pomoci NATO na Ukrajinu začal Andrej Babiš překrucovat Pavlův výrok s tím, že zatímco Pavel by posílal na Ukrajinu vojáky, on chce naopak mír. Petr Pavel se bránil, že měl na mysli humanitární pomoc, nikoli vojenskou jednotku.

Andrej Babiš dále na Pavla útočil stran jeho komunistické minulosti. To je paradox už proto, že v tomto ohledu asi nemá Andrej Babiš komu co vyčítat, nicméně Petr Pavel několikrát během voleb zopakoval, že komunistou není a že své komunistické minulosti lituje.

Jedním z mála témat, na němž se protikandidáti shodli, byla aféra Vrbětice, čin oba odsoudili a Pavel ho nazval aktem státního terorismu. Ale řešila se mnohá další palčivá témata jako třeba zvyšování daní.

Konec debaty Andrej Babiš korunoval výrokem, že by měl Petr Pavel z kandidatury odstoupit přenechat post prezidenta jemu.

Debata na Primě

Účast obou kandidátů má již potvrzenou také televize CNN Prima News. Petr Pavel a Andrej Babiš se zde setkají ve středu 25. ledna od 20:15. Duel proběhne ve studiu za přítomnosti diváků v publiku. Moderátorské taktovky se ujme dvojice Terezie Tománková a Petr Suchoň.

Debaty prezidentských kandidátů - Souboj Novy a ČT

Ve čtvrtek 26. ledna chtěli mít shodně na svých programech oba uchazeče o Hrad Česká televize a TV Nova. Andrej Babiš přislíbil účast na komerční Nově, načež Česká televize ustoupila a ohlásila Prezidentský duel již na neděli 22. ledna. "Andrej Babiš přijal účast ve čtvrteční předvolební debatě na komerční televizi a Petr Pavel u nás. Vzhledem k významu volby vnímáme jako důležitější, aby diváci viděli společnou debatu obou kandidátů, než abychom trvali na čtvrtečním termínu a s jasným rizikem neúčasti jednoho z nich," řekl ředitel divize Zpravodajství a sportu ČT Zdeněk Šámal.

Zeman s Drahošem Rekordní sledovanost

V roce 2018 se stala debata na České televizi mezi Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem nejsledovanějším pořadem roku na celém televizním trhu a zároveň také nejsledovanější politickou debatou v historii měření sledovanosti. Tehdy si ji nenechalo ujít 2,7 milionů diváků.

Babiš a Pavel na TV Nova

Televizi Nova zůstává opoziční lídr Babiš věrný i před druhým kolem prezidentských voleb. Duel obou kandidátů zde odstartuje ve čtvrtek 26. ledna od 20 hodin. Vysílání této diskuze však bude probíhat také na TN Live a sociálních sítích. Debata potrvá 90 minut a moderovat ji bude Ray Koranteng.

Nova plánuje rovněž velké individuální rozhovory s oběma finalisty, a to v pondělí 23. ledna s Babišem a v úterý 24. ledna s Pavlem. Začínat budou shodně ve 20 hodin.

2. kolo prezidentských voleb: Český rozhlas

Vůbec posledním měřením sil Petra Pavla a Andreje Babiše před samotným hlasováním občanů bude debata na Českém rozhlasu. Stane se tak těsně před otevřením volebních místností v pátek 27. ledna od 13 do 14 hodin.

Rozhovory s vítězem: Debata s novým prezidentem

V neděli 29. ledna již Česká republika bude znát svého nového prezidenta, který se v březnu ujme své funkce. Diváci ho uslyší v tradiční Partii Terezie Tománkové na TV Prima a CNN Prima News a od 20 hodin potom v rozhovoru na TV Nova.

Prezidentské debaty 2023 Program před 2. kolem

Kompletní program debat kandidátů na prezidenta naleznete v této přehledné tabulce:

PREZIDENTSKÉ DEBATY 2023 - KOMPLETNÍ PROGRAM V TV A NA WEBU
DATUM ČAS TV, Web FORMÁT DEBATY
Čtvrtek 19. 1.
9:30 Blesk.cz Duel finalistů Petra Pavla a Andreje Babiše

Neděle 22. 1.

20:10 ČT1, ČT24 Duel finalistů - Babiš účast odmítl
Pondělí 23. 1. 20:00 TV Nova Rozhovor „jeden na jednoho“ s finalistou Andrejem Babišem
Úterý 24. 1. 20:00 TV Nova Rozhovor „jeden na jednoho“ s finalistou Petrem Pavlem
Středa 25. 1. 20:15 TV Prima, CNN Prima News Superduel finalistů Petra Pavla a Andreje Babiše
Čtvrtek 26. 1. 20:00 TV Nova Duel finalistů Petra Pavla a Andreje Babiše
Pátek 27. 1. 13:00 Český rozhlas Duel finalistů Petra Pavla a Andreje Babiše
Neděle 29. 1.
TV Prima, CNN Prima News Partie Terezie Tománkové s novou hlavou státu
Neděle 29. 1. 20:00 TV Nova Rozhovor s novou hlavou státu

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Volba prezidenta 2023

Jak volit ve volbách prezidenta ČR 2023 - návod jak a kde volit

Už za pár dní nás čeká druhé kolo prezidentských voleb. Kde a jak si zvolit novou hlavu státu? Přečtěte si návod, jak správně hlasovat.

Danuše Nerudová

Danuše Nerudová: kandidatura, kampaň a program

Narodila se 4. ledna 1979 v Brně a byla rektorkou Mendelovy univerzity. Teď se chystá stanout v čele našeho státu a nebojí se výzev. Kdo je...

Utajený šéf

Utajený šéf aneb mise v přestrojení: celé díly online na Voyo

Chtějí vědět, jak to v jejich firmě chodí, a tak se v přestrojení vydávají mezi své zaměstnance. Co všechno se dá vidět v pořadu Utajený...