Dobré ráno, Brno! Komediální fenomén nově na Voyo

Jan Prušinovský, tvůrce populárních komedií jako Okresní přebor, představil novou sérii, tentokrát z prostředí natáčení ranního pořadu. Kde můžete seriál Dobré ráno, Brno! sledovat online?

Dobré ráno, Brno! Foto: Renata Matějková / CNC / Profimedia

Hodnocení seriálu Dobré ráno, Brno!: 9,3/10

  • ke zhlédnutí na Voyo
  • seriál plný humoru a nadsázky

Dobré ráno, Brno! seriál – pocta České televizi

Osmidílný seriál Jana Prušinovského má být poctou České televizi, přesto nepostrádá režisérův specifický humor a nadsázku.

Komedie divákům přibližuje zákulisí natáčení ranní show, na které se podílí řada excentrických postav. Sledovanost je nízká a brněnský štáb dělá všechno pro to, aby časně vstávající diváky nalákal k obrazovkám.

Všechen ten mumraj se snaží ukočírovat rejža Mirek Kurš, který neúnavně hasí jeden průšvih za druhým, avšak i přes veškerá protivenství se jemu a celému štábu daří každý den divákům popřát „dobré ráno“.

Námět na seriál Jana Prušinovského napadl poté, co byl sám hostem ranní show Dobré ráno na České televizi.

„Měl jsem pocit, že tohle všechno nějak znám, žiju, a přišlo mi to komicky absurdní,“ vysvětloval Prušinovský v tiskové zprávě pro ČT. „... Zajímalo mě ale spíš to, co se děje, když ten vstup skončí. Chodil jsem tam, nikdo si mě moc nevšímal. Díval jsem se, co se děje v produkci, něco tam pekli – viděl jsem ten kuchyňský pult z druhé strany a přišlo mi to v něčem komické,“ prozradil Prušinovský Lucii Výborné v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

Dobré ráno, Brno! postavy – záletný rejža a nejistí moderátoři

Ani u jedné z postav nebudete mít pocit, že by byla v seriálu navíc. Každá z nich je specifická a každá má v ději své místo. Ranní ptáčata mohou na obrazovkách denně vidět ztřeštěnou a trochu sebestřednou moderátorku Radku, která touží po velkých rolích a špatně se smiřuje se stárnutím.

Trnem v oku je jí rosnička Andrea, mladá dlouhonohá blondýnka, která je podobně ambiciózní jako sama moderátorka. Radka divákům přeje každý den dobré ráno po boku Cyrila, který touží jen po tom, aby se všichni kamarádili.

DOBRÉ RÁNO, BRNO! – POSTAVY
Režisér Mirek Kurš Režisér ranní show a neponaučitelný záletník
Moderátorka Radka Vrbíková Moderátorka ranní show, žárlící na svou mladší kolegyni Andreu a toužící po velké herecké roli
Moderátor Cyril Cyril má svých problémů dost, ale chce si hlavně udržet svoje místo a být se všemi zadobře. Jeho doménou jsou vtipy.
Rosnička Andrea Baďurová Andrea je mladinká a hezká blondýnka, která je sice trochu naivní, ale zároveň ambiciózní.
Maskérka Dáda Dáda trpělivě věnuje většinu svého pracovního času make-upu Radky Vrbíkové
Kostymérka Pája Střelená a extravagantní kostymérka, vyžívající se v pestrobarevném oblečení
Asistentka režie Alžběta Alžběta je klidná, trpělivá a je všude, kde je jí třeba
Bezdomovec Luboš Luboš kempuje před studiem a všem členům štábu dělá jakéhosi terapeuta

Další postavy:

  • kuchař Slávek
  • grafik Horst
  • střihač Jirka
  • produkční Vlasta
  • Hynek, manžel Radky
  • loutkoherečka Jitka

Postavy, které hrají samy sebe:

  • Halina Pawlowská
  • Jiří Pavlica
  • Josef Sedláček

Dobré ráno, Brno! obsazení – režisér mrzout a inspirace u Luďana

Herec Jan Kolařík, který ztvárňuje režiséra Mirka Kurše, ví moc dobře, jaké to je vstávat v pět ráno – už třicet let moderuje každé ráno v jednom ze soukromých brněnských rádií. Kolařík hraje trochu životem unaveného režiséra a v rozhovoru pro Aktuálně.cz přiznal, že i on sám je čím dál mrzutější, takže mu role sedla. „Požádal mě (Prušinovský), abych si udělal půl roku čas, a řekl mi, že budu hrát sám sebe.“

V rozhovoru pro Prostor X Kolařík označil seriál za trezorový, byl prý přesvědčený o tom, že Česká televize seriál neodvysílá„To je totální střelba do vlastní nohy,“ prohlásil.

DOBRÉ RÁNO, BRNO! – OBSAZENÍ
Postava Herec
Mirek Kurš Jan Kolařík
Radka Vrbíková Zuzana Zlatohlávková
Cyril Lomný Ondřej Kokorský
Andrea Baďurová Simona Lewandowská
Maskérka Dáda Ivana Hloužková
Kostymérka Pája Nikola Mucha
Asistentka režie Alžběta Tereza Volánková
Bezdomovec Luboš Roman Slovák

Když představitelka moderátorky Radky Zuzana Zlatohlávková získala roli v Dobré ráno, Brno!, ihned prý kontaktovala herce Martina Hoffmana, představitele Luďana z legendární komedie MOST!, aby jí poradil, jak k roli přistoupit. Martin jí prý odpověděl, že jí dá Jan Prušinovský velký prostor a že si ji vybral proto, že má v sobě přirozeně něco, co je pro roli Radky třeba.

Simona Lewandowská, představitelka rosničky Andrey, prozradila v rozhovoru pro Blesk!, že nikdy předtím nezažila natáčení, kdy by se jí chtělo smát během jednotlivých scén.

Pro autentičnost scény s psím lejnem v kabelce rekvizitáři vytvořili zvláštní směs z čokolády a vajec, která údajně hrozně páchla. V Simoně to tedy vyvolávalo dost podobné pocity, jako kdyby v kabelce bylo skutečné psí hovínko.

Dobré ráno, Brno! – Česká televize a brněnský smysl pro humor

Seriál odvysílala logicky Česká televize, kterou se koneckonců nechal Jan Prušinovský inspirovat. A proč zrovna Brno? „Není to navázané na Brno tím, že bych si dělal legraci z Brna. Dělám si legraci z televize. Brněnské studio je takové bokem... Přišlo mi, že jediný možný kandidát, který by snesl tuhle úroveň humoru, je brněnské studio. Kdybych to udělal o Kavkách, ti lidé to nedají. Myslím si, že tam nemají takový smysl pro humor jako lidé v Brně,“ vysvětlil Prušinovský v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

Jaký je rozdíl mezi seriálovým Dobrým ránem a tím reálným? Podívejte se na rozhovor se skutečnými moderátory České televize:

Režisér Jan Prušinovský a jeho seriály – MOST!, Okresní přebor a další

Nejspíš nejznámějším počinem Jana Prušinovského je Okresní přebor, populární seriál o venkovském fotbalovém klubu TJ Slavoj Houslice, vysílaný v roce 2010 na TV Nova (v současné době ke zhlédnutí na platformě Voyo). Seriál slavil tak velký úspěch, že v roce 2012 vznikl celovečerní film Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka.

Voyo - 2 000 filmů a seriálů bez reklam

Další spoluprací dua Kolečko a Prušinovský vznikl naprosto unikátní komediální seriál MOST!, v němž se poukazuje s velkou nadsázkou na těžká témata, jako je například zadluženost nebo xenofobie. Tenhle seriál byl naprostou trefou do černého a řadí se k nejoblíbenějším českým komediálním sériím vůbec.

Filmy Jana Prušinovského – komedie i romantické drama

Jan Prušinovský má na svém kontě i několik úspěšných filmů. Koncem minulého roku jsme mohli v kinech sledovat road movie komedii o cestě na závody Formule 1 Grand Prix v hlavní roli s Kryštofem Hádkem, Robinem Ferrem a Štěpánem Kozubem.

„Zpočátku se to vyvíjelo jako čistá road movie..., ale potom mě napadlo to zkombinovat s jednou kriminálnickou historkou, na které jsem původně pracoval odděleně. Nakonec jsem ty různorodé příběhy zpracoval v jeden,“ prozradil Prušinovský v rozhovoru pro Totalfilm.

Přestože je Prušinovský známý spíše ve spojitosti s komediemi, jeho filmografii zdobí i romantické drama Chyby (momentálně ke zhlédnutí na Netflixu), snímek o zdánlivě běžném vztahu dvou lidí. „Vztahovou romanci jsem ještě nikdy netočil, navíc jsem ve svých příbězích nikdy neměl dominantní ženskou postavu. A právě v tom vidím pro sebe největší výzvu,“ řekl Prušinovský v rozhovoru pro Idnes.cz a dodal, že ho scénář Romana Vojkůvky zkrátka oslovil.

Dobré ráno, Brno! – online na iVysílání i na Voyo, celé díly na YouTube

Dobré ráno, Brno! lze sledovat online na iVysílání České televize a nově také na platformě Voyo, kde najdete také již zmiňovaný Okresní přebor a kde lze po registraci sledovat spoustu dalších aktuálních seriálů jako například Jedna rodina nebo oblíbené pořady jako Výměna manželek. Všechny epizody Dobré ráno, Brno! si lze pustit také na Youtube.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Marek Adamczyk

Kukačky: seriál o záměně v porodnici na ČT 1 i celé díly online

Na ČT 1 můžeme sledovat, jak pokračují osudy dvou rodin, jimž jedna chyba nenávratně změnila životy. O čem vypráví druhá řada úspěšného...

Seriál Jedna rodina plný humoru

Jedna rodina – tři rodiny v jedné aneb seriál ze života

Začátkem ledna televize Nova představila seriálovou novinku Jedna rodina. O čem přesně vypráví, jaké má obsazení a kolika dílů se dočkáme?

Černé vdovy

Seriál Černé vdovy – tři svérázné mstitelky a spousta černého humoru

Nedávno odstartovala na televizi Prima nová, druhá série divácky úspěšného seriálu Černé vdovy. Na co se v nové řadě můžeme těšit?