Jsou lepší celoroční pneumatiky Michelin, nebo Continental?

Na poli univerzálních pneumatik probíhá v posledních letech intenzivní vývoj. Mezi nejlepší celoročky patří určitě Continental AllSeasonContact a celoroční pneu Michelin CrossClimate 2. Které z nich uspěly v přímém souboji během testování celoroček v rozměru 205/55 R16? To se dozvíte v následujícím článku.

Continental All Season Contact vs Michelin Crossclimate2 Foto: pneuboss.cz

Test probíhal v náročných zimních i letních podmínkách

Testování zimních vlastností pneu probíhalo ve finském Ivalo, zatímco test letních vlastností se uskutečnil v rakouském Wachauringu. Níže uvedená tabulka ukazuje srovnání pneumatik Michelin CrossClimate 2 a Continental AllSeasonContact v různých aspektech. Michelin CrossClimate 2 byly nastaveny jako referenční pneumatiky, dostaly tedy vždy hodnocení 100 %.

Obě pneumatiky mají certifikaci 3PMFS

Protože pneumatiky Michelin CrossClimate 2Continental AllSeasonContact patří do kategorie celoročních pneumatik s logem hory s vločkou, proběhlo důkladné rozsáhlé testování na sněhu. K prověření vlastností na ledu bohužel během testu nedošlo, což je pro nás celkem zklámání. Test celoročních pneu od magazínu Tyre Reviews probíhal tak, aby důkladně prověřil letní i zimní vlastnosti pneumatik.

Srovnání výsledků Michelin a Continental v testu Tyre Reviews z roku 2021

Vlastnosti pneu

Michelin Crossclimate 2

Continental AllSeasonContact
Brzdění za sucha 100 101,2
Brzdění na sněhu 100 96
Ovladatelnost za mokra 100 99,5
Příčný aquaplaning 100 95,2
Podélný aquaplaning 100 99,8
Brzdění za sucha 100 92,3
Handling za sucha 100 99,8
Komfort jízdy 100 100
Hlučnost pneu 100 96,8
Valivý odpor 100 98
Brzdění na sněhu 100 102,5
Trakce na sněhu 100 93,2
Handling na sněhu 100 100,1
Kruh ve sněhu 100 98,5

Testování na mokru probíhalo v různých podmínkách

Tření mezi pneumatikou a vozovkou se na mokré vozovce dramaticky snižuje. Proto je zde větší pravděpodobnost dopravní nehody. Proto mezi kategorie EU štítků patří brzdění na mokru. Odborníci časopisu Tyre Review otestovali brzdění na mokru při dvou různých teplotách. Jednou při 4 °C a podruhé při 15 °C otestovali různé podmínky, kterým budou muset all-season pneumatiky čelit.

AllSeasonContact si vedl opravdu dobře při 4 °C a překonal Cross Climate 2 o 0,37 metru. Situace se však dramaticky změnila při 15 °C, kdy Cross Climate 2 brzdil o 1,1 metru dříve než AllSeasonContact. Univerzální směs se u každého výrobce liší, a proto lze při různých klimatických podmínkách očekávat rozdílné výsledky.

Testování na suchu probíhalo v teplotách lehce nad nulou

Suché testování probíhalo při teplotách 2 až 4 °C. Dezén Michelin CrossClimate 2 jednoznačně ovládnul test brzdné dráhy na suchu. Pneumatiky Continental AllSeasonContact předstihly dokonce o 3,1 metru. Michelin CrossClimate 2 byly zároveň nejrychlejší celoroční pneumatiky v testu s časem na kolo 45,8 sekundy. V mírném závěsu za nimi se umístily gumy AllSeasonContact, které byly jen o 0,11 sekundy pomalejší.

Jízdní komfort a hluk

V testu vnějšího hluku mají pneu Michelin CrossClimate 2 hodnotu průchozího hluku 69,1 dB, což je o 2,3 dB tišší než Continental AllSeasonContact. V subjektivním komfortu jsou na tom obě pneumatiky stejně dobře s hodnocením 9,5/10.

Valivý odpor pneumatik

Valivý odpor na štítcích obou pneumatik Cross Climate 2 a AllSeasonContact je označený "B". Z hlediska výsledků si byly poměrně blízké. Continental AllSeasonContact měl vyšší koeficient valivého odporu 7,82 N/kN ve srovnání s hodnotou 7,17 N/kN u pneumatiky Cross Climate 2. Z toho vyplývá, že pneumatika Michelin Cross Climate 2 za dobu své životnosti vypustí méně emisí.

Jak zní finální verdikt?

Celkově lze říci, že pneumatiky Michelin CrossClimate 2 vykazují ve všech kategoriích skvělé výkony. S dezénem Continental AllSeasonContact prohrály pouze v brzdění na sněhu a na mokru při nízkých teplotách. V tomto duelu tak jednoznačně vítězí Michelin CrossClimate 2 se svými vynikajícími výkony na suchu, mokru i sněhu!

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ikonické BMW

Historie a současnost automobilky BMW

Prémiové vozy s modrobílým znakem brázdí silnice po celém světě už téměř 90 let. Nahlédněte do historie ikonické značky BMW.

Mýtné v Chorvatsku

Mýtné v Chorvatsku v roce 2024: Jak zaplatíte a kde jsou zpoplatněné úseky?

Chorvatsko je oblíbenou destinaci zejména v letních měsících. Podívejte se, kolik peněz zaplatíte za dálniční poplatky a jakých úseků se to...

benzin

Ceny benzinu a nafty – Kde natankovat levně? Aktuální ceny dnes

Ruská invaze na Ukrajinu ovlivnila mnohé, mimo jiné se odrazila na cenách pohonných hmot. Jak se měnila v průběhu roku cena benzinu a nafty...