Historie a současnost automobilky BMW

Prémiové vozy s modrobílým znakem brázdí silnice po celém světě už téměř 90 let. Od prvního modelu Dixi sice uteklo už spoustu času, ale obliba značky stále roste. Nahlédněte do historie ikonické značky a připomeňte si nejúspěšnější modely BMW.

Ikonické BMW Foto: Denis Makulov / Shutterstock.com

Na počátku byla výroba leteckých motorů

Bayerische Motoren Werke, zkráceně BMW je dnes známé hlavně svými auty. Na počátku, tedy v roce 1916, se však společnost zaměřovala především na výrobu leteckých motorů, na to dokonce odkazuje i logo značky.

Už o 8 let později BMW otevřelo závod v Mnichově, kde sídlí dodnes. Úplně prvním automobilem BMW, byl oblíbený model Dixi. Ten brzy dosáhl na hranici 25 000 prodaných kusů a podílel se na rozvoji automobilové dopravy v Německu.

Zlatá předválečná éra

Obliba aut s charakteristickým chladičem dál narůstala. V roce 1933 přišlo na scénu ikonické BMW 303, které nabízelo na tu dobu skvělé jízdní vlastnosti. Největší ohlas však přinesl dvoumístný kabriolet BMW 328 s výkonem 80 koní, který byl v té době nejrychlejším sériově vyráběným vozem. Jeho dnešní hodnota se pohybuje mezi 500 tisíci až milionem eur (aktuální kurz vůči koruně najdete ZDE).

Pozvolný návrat mezi elitu

Během druhé světové války došlo k úplnému zastavení výroby a celá společnost se přestěhovala do Mnichova. Hned třetí rok po válce zdevastovaná firma opět rozjela výrobu motocyklů a v roce 1952 se vrátila i k automobilům. První poválečný model bylo robustní a elegantní BMW 501.

V 50. letech přišlo sportovní kupé BMW 507, které se později stalo jedním z nejžádanějších veteránů (dnes je na světě jen 200 ks). Jedním z majitelů byl shodou okolností i Elvis Presley. Jeho originální BMW bylo zrekonstruováno v roce 2016.

Poválečná doba se však nesla ve znamení finanční krize a lidé chtěli spíše levnější vozy. To rychle pochopili i v BMW. Důkazem se stala realizace dvoumístného tříkolového modelu Isetta, který zachránil BMW před krachem.

Vzestup BMW v 60. letech

Sedan 1500 s motorem vpředu a náhonem na zadní se stal v 60. letech symbolem nového směřování značky. Další modely se už vyráběly celkem ve 4 továrnách. Firma se nově zaměřila na výrobu levných sportovních vozů. BMW se zároveň začalo objevovat na závodních okruzích a budovalo si pověst dostupného a kvalitního výrobce rychlých automobilů.

V roce 1972 přišlo na svět BMW Turbo 2002, tedy první sériově vyráběný vůz s turbo motorem. Jeho spotřeba byla až 20 litrů na 100 kilometrů, což je na dnešní dobu opravdu šílené. Vzhledem k tehdejší ropné krizi model zdaleka nenaplnil očekávání a jeho výroba byla po dvou letech zastavena. Dnes je však také vyhledávaným cílem sběratelů aut.

Koncem 70. let si vysloužila sedmičková řada, která se postavila konkurenčnímu Mercedesu. Později přišla také oblíbená sportovní řada M.

Německá tradice s inovativními přístupy

V 90. letech se BMW stává stále oblíbenější po celém světě. Mnichovský výrobce se za více než století existence stal synonymem luxusních vozů, které vydrží spousty let.

Elegance, vkus a sportovní styl naplňují heslo značky – „radost z jízdy“. Od Dixi přes Isettu a ikonickou M3 až po nejmodernější elektromobily. BMW bylo, je a bude jedním z nejsilnějších hráčů automobilového průmyslu.

V BMW mají také smysl pro humor. O tom svědčí krátký film o nejnovějším vozu BMW – BMW i Vision Dee – s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli:

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Dovolená v ráji

15 tipů, kam vyrazit na dovolenou – Egypt, Zanzibar nebo třeba Omán?

Uvažujete, kam se letos vydat na dovolenou? Přečtěte si našich 15 tipů. Možností je nespočet, stačí si jen ujasnit, co od své vysněné...

Mýtné v Chorvatsku

Mýtné v Chorvatsku v roce 2024: Jak zaplatíte a kde jsou zpoplatněné úseky?

Chorvatsko je oblíbenou destinaci zejména v letních měsících. Podívejte se, kolik peněz zaplatíte za dálniční poplatky a jakých úseků se to...

Dálniční poplatky v Itálii

Dálniční poplatky v Itálii: Kolik zaplatíte za mýtné? Zpoplatněné úseky

Itálie je velmi oblíbenou turistickou destinací zejména kvůli letním radovánkám u moře❤️, zimním v Alpách, bohaté kulturní historii a také...