Ceny benzinu a nafty – Kde natankovat levně? Aktuální ceny dnes

Od února, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, se ve světě udála spousta změn a válka se odrazila v cenách mnoha komodit, mezi nimi i pohonných hmot. Jak se měnila cena benzinu a nafty a jak jsme na tom teď?

CENY BENZINUCENY NAFTYNEJLEVNĚJŠÍ BENZIN A NAFTA

benzin Foto: Pixabay

Ceny pohonných hmot

V únoru se Rusko rozhodlo napadnout Ukrajinu a celý svět v šoku čekal, co se bude dít. Každý, koho se to osobně nedotýká, je vděčný, že je konfliktu dostatečně daleko, ale válka měla více či méně vliv na každého z nás. Podražily potraviny, a jen co jsme odložili jehly a nitě na výrobu roušek, abychom si vzali pletací jehlice a upletli si svetry, protože na teplo nebude. Kromě toho, že pereme jen každou druhou sobotu, ideálně v noci, několik měsíců jsme se snažili nechávat auto co nejvíc v garáži, protože bychom se na pohonných hmotách nedoplatili.

Faktory, které v roce 2022 ovlivňovaly cenu benzinu a nafty:

  • minulý rok cenu značně ovlivňovala pandemie
  • od února 2022 válka na Ukrajině
  • kurz koruny vzhledem k dolaru
  • spotřební daň
  • marže benzinových pump

Ceny benzinu

Rusko-ukrajinský konflikt výrazně ovlivnil cenu ropy a tudíž i pohonných hmot. Tyto změny ovlivnilo několik faktorů. Spojené státy 8. března uvalily na ropu těženou v Rusku embargo a investoři se zalekli. Od té doby šly ceny prudce nahoru a zdálo se, že už se nikdy nezastaví. Klesání cen jsme se nakonec dočkali, a ačkoli stále kolísají, konečně jsme se znovu dostali pod hranici 40 korun, kterou jsme za benzín platili ještě koncem listopadu.

Ceny benzinu: graf

Grafy, které nám ukazují, jak se cena měnila v průběhu roku 2022, jasně dokládají, že s nejvyšší cenou jsme se potýkali v létě a teprve v průběhu července začala cena postupně klesat. Ceny měly klesající tendenci v průběhu září, ale už začátkem října začaly zase stoupat a na chvilku znovu vyšplhaly nad 40 Kč.

graf Foto: https://www.kurzy.cz/komodity/benzin-cz-graf-vyvoje-ceny/

Ceny nafty

V březnu se vyšplhaly ceny pohonných hmot na některých čerpacích stanicích České republiky na 40 korun a předpokládalo se, že ceny ještě porostou. Změny přicházely tak rychle, že zaměstnanci benzinových stanic pomalu nestíhali ceny aktualizovat. Cena nafty se v půlce března vyhoupla na neuvěřitelných 49 kč za litr a pak se její cena měnila v podstatě každý den. Podobný nárůst jsme zaznamenali ještě začátkem července, pak ale cena začala pozvolna klesat.

ceny 2022 Foto: Profimedia

Nafta dražší než benzin

O něco více se finančně prohnuli motoristé, kteří živí své vozy naftou, jelikož se role obrátily a od začátku války je nafta dražší než benzin, navzdory tomu, že před válkou tomu bylo naopak. Názory odborníků, proč se tak děje, se liší, obvykle se ale shodnou na tom, že je to logicky dané vyšší poptávkou po naftě.

Agentura STEM/MARK udělala v dubnu formou ankety průzkum, jaký dopad mělo zdražení pohonných hmot na českou veřejnost:

Výzkum agentury STEM/MARK – dopad zdražení na českou veřejnost

Všichni respondenti
Významný dopad 36 %
Dopad pocítili, ale nijak zásadně 45 %
Nepocítili dopad zdražení 17 %
Zdražení nezaznamenali 2 %

Kdy klesne cena benzinu a nafty?

Ceny pohonných hmot od konce října pozvolna klesají. Už koncem listopadu se predikovala klesající tendence cen. Poprvé od zdražování se vracíme na částky, které jsme za pohonné hmoty platili před válkou, za čímž může stát kombinace mnoha faktorů:

  • pokles cen ropy na světových trzích (ovlivněná vyhrocenou situací v Číně a hrozící ekonomickou recesí)
  • pokles velkoobchodních marží
  • pozice koruny vůči dolaru

Cena benzínu a nafty dnes

Cena nafty se pohybuje v tuto chvíli kolem 38 korun a cena benzínu kolem 36 korun. To jsme si ještě v létě nedovedli moc představit, když se v některých oblastech České republiky cena nafty šplhala skoro k padesáti korunám. A přesto jsme na to nebyli zdaleka nejhůř, průzkumy ukázaly, že u nás se ceny v průběhu roku zvyšovaly pomaleji než ve většině států EU.

Zastropování cen a krize v Maďarsku

Mohli jsme jen závidět maďarským řidičům, jejichž vláda se už na podzim minulého roku rozhodla zastropovat ceny benzinu a nafty. I u nás v Čechách o tom vláda svého času uvažovala, nakonec se ale rozhodla jen hlídat marže čerpacích stanic. Maďarští řidiči tankovali za zhruba 480 forintů za litr (momentálně cca 28 Kč), to jim však minulý týden skončilo. Na popud podniku MOL se vláda rozhodla zastropování zrušit.

Benzin ONO, Makro nebo Globus: Kde tankovat levně?

Obecně se vyplatí tankovat mimo dálnice a hlavní tahy. Na nejdražší benzin obvykle narazíte v Praze a naopak nejlevněji lidé tankují v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Z aktuálního sledování cen benzinu vyplývá, že levně natankujete u čerpacích stanic Tank ONO nebo u velkoobchodních řetězců Makro či obchodních center Globus. Podobně je to i s naftou.

Srovnání cen benzinových řetězců v ČR

Tank ONO od 33,90 Kč
Orlen Benzina od 34,50 Kč
Makro od 34,90 Kč
Globus od 35,50 Kč
RoBIN OIL od 36,30 Kč
EuroOil od 36,50 Kč
MOL od 36,70 Kč
OMV od 37,50 Kč
Pap Oil od 37,50 Kč
Shell od 37,90 Kč

Benzin  a nafta Praha

V Praze je jen jediné místo, kde natankujete benzin levněji než u čerpací stanice Tank ONO, a to v Černošicích u VS Petrol, momentálně (k datu 19. 12. 2022) tam benzin stojí 33,50 Kč, tedy o 40 haléřů méně než u Tank ONO. Úplně nejlevnější naftu najdete v Čestlicích u čerpací stanice TAM Autohof, kde seženete litr za 35,30 Kč.

Benzin a nafta – mapa cen

Pokud si chcete zjišťovat aktuální ceny benzinu, je to úplně jednoduché. Mapy.cz umožňují nejen vyhledat čerpací stanice po celé České republice (i mimo ni), ale dokonce vám dokážou ukázat její současné ceny. Za hranicemi už benzinky ukazuje bez cen, ale třeba se jednou této služby dočkáme i mimo Českou republiku.

Natural 95 vs. 98 – cena

Pokud máte sportovnější, výkonnější auto, ideální by bylo tankovat Natural 98. Vyplatí se v tuhle chvíli? Natural 95 na nejlevnějších čerpacích stanicích Tank ONO vychází momentálně (k 20. 12. 2022) na 33,90 Kč. U dražších benzinek za něj ale můžete zaplatit až téměř 39 Kč. Natural 98 je dražší o několik korun, například u Tank ONO je to v tuhle chvíli o 5 Kč.

Nafta bez biosložky

Určitě jste slyšeli o přimíchávání takzvaných biosložek do nafty i benzinu, které je dané legislativou, bohužel to má ale neblahý vliv na naše vozidla. Můžou se nám kvůli tomu například ucpat vstřikovací trysky nebo to může nepříznivě působit na motor auta. V současné době nabízejí například všechny čerpací stanice EuroOil takzvaný OPTIMAL DIESEL bez biosložky.

Levný benzin v Polsku a ceny v zahraničí

Pokud byste se rozhodli vydat po Evropě v autě, měli byste se vyhnout zemím, jako je Dánsko nebo Finsko, kde je momentálně průměrná cena pohonných hmot vyšroubovaná úplně nejvíc. Podobně to vypadá s benzinem a naftou v Řecku. Naopak nejlépe jsou na tom motoristé v Polsku, Bulharsku nebo Slovinsku. Česká republika je ve srovnání se zahraničními cenami benzinu a nafty někde uprostřed.

Benzin a nafta v Evropě: Jak na tom jsou Francie nebo Slovensko?

Pokud jde o naše slovenské sousedy, s cenou benzinu jsou na tom podobně jako my, oproti tomu mají ale o něco dražší naftu. Dražší jak benzin, tak naftu mají v Německu a ve Francii sice natankujete dráž než u nás, ale zase o něco levněji než u zmíněných německých sousedů. Úplně nejlevnější benzin najdete v Severní Makedonii, naftu pak na Maltě. Nejdráž natankujete benzin v Norsku a Finsku a naftu ve Spojeném království a Švédsku.

Ropná krize v červenci 1990

Dnes by nám tehdejší ceny benzínu a nafty připadaly srandovní, a to i po jejich padesátiprocentním navýšení, ke kterému v červenci 1990 došlo. Roli hrálo více faktorů – Sovětský svaz, který byl jediným dodavatelem ropy do Československa, omezil export a situaci komplikoval čím dál větší nárůst cizinců. Lidé tehdy plnili kanystry jako o život a v říjnu toho roku dokonce vláda vyhlásila přídělový systém. I tehdy v tom měla prsty především válka – válka v Perském zálivu, během které se cena jednoho barelu vyšplhala z 13 na 40 dolarů.

Připomeňte si ropnou krizi v roce 1990:

1️⃣Kde je nejlevnější benzin a nafta?

Nejlevněji v současné době natankujete u benzinového řetězce Tank ONO, kde v tuhle chvíli zaplatíte za litr benzinu 33,90 Kč a stejně za naftu.

2️⃣Jaká bude cena pohonných hmot?

Cena se bude pohybovat v závislosti na rusko-ukrajinském konfliktu a pozici koruny vůči dolaru. Předpokládá se, že cena pohonných hmot bude do konce roku 2022 stále klesat, i když čím dál pomaleji.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Dálnice na Slovensku - poplatky, mapa a kde koupit známku

Dálnice na Slovensku - poplatky, mapa a kde koupit známku

Nevyhnete se při své cestě na Slovensko dálnici? ⭐ Nachystali jsme pro vás podrobnosti ohledně dálničních známek a placených úseků dálnic a...

Při autonehodě se snažte zachovat chladnou hlavu, abyste byli schopní situaci řešit co nejlépe

Dopravní nehody dnes aktuálně - mapa nehodovosti

Co přesně znamená pojem dopravní nehoda? Jak se při autonehodě chovat a kdy volat policii? Odpovědi na tyto a další otázky se dozvíte v...

Coca Cola Vánoční kamion

Vánoční kamion Coca Cola 2023: historie, trasa a program

✨ Letos si budeme opět moci znovu užít nezaměnitelné kouzlo Coca Cola vánočního kamionu. Kudy povede jeho trasa a na jaký program se můžeme...