Elon Musk životopis: věk, IQ, vzdělání, Twitter, manželka a děti

Známe ho v mnoha různých rolích: jako programátora, podnikatele, investora, vizionáře, druhého nejbohatšího člověka či fandu konspiračních teorií. Kromě toho je ale také zaměstnavatelem, manželem a otcem. Přečtěte si zajímavý životní příběh Elona Muska, jednoho z nejvlivnějších lidí světa.

SPACEXTESLATWITTERMAJETEKMANŽELKA A DĚTI

Elon Musk Foto: Profimedia

Elon Musk životopis: věk, IQ, vzdělání, rodiče, sourozenci a další základní info

Nemusíte zrovna denně číst zprávy, abyste věděli, že existuje někdo jménem Elon Musk a že jde o někoho, kdo má v současné době velký vliv. Známe ho především jako zakladatele vesmírné společnosti SpaceX a spojujeme si ho s Teslou, u jejíhož zrodu stál a v níž teď působí jako generální ředitel. Víte ale, odkud tato výrazná osobnost pochází nebo kolik má sourozenců? Přečtěte si profil jednoho z nejbohatších a nejmocnějších lidí světa.

Elonovi rodiče Maye a Errol se rozvedli v roce 1980 a Elon pak nějakou dobu žil s otcem v Pretorii. Jak dospíval, nejenže se s otcem čím dál víc odcizovali, ale také zatoužil po tom žít v Americe, která mu připadala jako místo, kde je všechno možné. Nejjednodušší bylo vzít to oklikou přes Kanadu, kam navzdory otcovým protestům v roce 1989 odjel. Do Ameriky se pak přesunul v roce 1992, když nastoupil na Pensylvánskou univerzitu.

Elon v pouhých dvanácti letech naprogramoval svou první hru, která nesla název Blastar, tu pak prodal za 500 dolarů počítačovému časopisu.
  • Celé jméno: Elon Reeve Musk
  • Datum narození: 28. června 1971
  • Místo narození: Pretorie (Jihoafrická republika)
  • IQ: odhaduje se na 155
  • Rodiče: Maye Musk (matka), Errol Musk (otec)
  • Sourozenci: Tosca Musková (sestra), Kimbal Musk (bratr)
  • Vzdělání: Pensylvánská univerzita (BcA. z oborů ekonomika a fyzika). Elon nastoupil v roce 1995 na Stanfordovu univerzitu, aby tu studoval aplikovanou fyziku a získal doktorát, po dvou dnech se však rozhodl studium ukončit, aby se soustředil na svou první firmu Zip2.

Elonova matka, Maye Musk, je známá světová modelka a dietoložka, která fotila a předváděla ještě donedávna. Na kontě má také titul Když má žena plán (A Woman Makes a Plan: Advice for a Lifetime of Adventure, Beauty and Success; 2019), kterou v českém jazyce vydalo v roce 2021 nakladatelství Jota.

Muskův otec Errol byl politik, inženýr, pilot, námořník a konzultant. V roce 2017 se mu narodil syn, kterého zplodil se svou nevlastní dcerou poté, co se rozešel s její matkou. Pár přivedl na svět ještě holčičku, v roce 2022 se však rozešli. Podle všech dostupných informací nejsou Elon a jeho otec v kontaktu.

Elon je nejstarší ze tří sourozenců. Bratr Kimbal je provozním firmy Kitchen Restaurant Group a jeho sestra Tosca se živí jako producentka a režisérka. Tosca dokonce založila vlastní streamovací platformu Passonflix, na níž můžete sledovat romantické filmy a komedie, které vznikly buď ve světě, nebo v produkci samotné platformy.

Elon Musk - první podnikání Zip2 a x.com (PayPal)

Firmu Zip2 spoluzaložil se svým bratrem Kimbalem a Gregem Kourim, který byl hlavním investorem celého projektu. Společnost spravovali do roku 1999, kdy se ji rozhodli prodat firmě Compaq, která vyráběla osobní počítače, za 307 milionů dolarů (osobně Elon z prodeje utržil 22 milionů dolarů). Ještě toho roku vznikla společnost x.com, kterou dnes známe jako PayPal, službu, kterou většina z nás běžně využívá.

Elon Musk SpaceX - Falcon 1, Falcon 9 a Starship

Roku 2002 založil Musk SpaceX, kosmickou společnost, která vznikla s cílem započít kolonizaci Marsu. Projekt se ale také zaměřuje na znovupoužitelnost vesmírných raket a snaží se přijít na to, jak co nejvíce snížit náklady vesmírného cestování.

  • Datum založení: 14. 3. 2002
  • Počet zaměstnanců: 10 000
  • První raketa: Falcon 1

Navzdory několika neúspěšným pokusům o vzlet rakety Falcon 1 do vesmíru se podařilo s Muskovým velkým finančním vkladem (100 milionů dolarů) společnost uchránit před krachem a po prvním úspěšném startu se jí dokonce povedlo od NASA získat kontrakt na vývoj raketového systému pro zásobování ISS (Mezinárodní vesmírné stanice).

Falcon 1 dostal jméno po vesmírné lodi ze Star Wars.

SpaceX poté začala pracovat na větší raketě s názvem Falcon 9 a v rámci smlouvy s NASA vytvořilo vesmírnou loď, které se podařilo obletět naši planetu a vrátit se vcelku na zem. Podle The Washington Post je po mnoha počátečních nezdarech Falcon 9 nejspolehlivější raketou v historii. V současné době už má za sebou nespočet úspěšných startů.

V dubnu letošního roku vypustila společnost do vesmíru těžkou nosnou raketu Starship, která po čtyřech minutách letu explodovala. Většina veřejnosti pojala tento závěr jako důkaz neúspěchu, odborníci ale Muskovi a SpaceX blahopřáli, protože i samotný vzlet a to, že se raketa napoprvé dostala tak vysoko do atmosféry, považovali za obrovský úspěch. „Nikdy si nepleťte test s neúspěchem,“ napsal například francouzský astronaut Thomas Pesquet na Twitteru.

S raketou Starship se do budoucna počítá na celý seznam vesmírných úkolů, s čímž je spojena ambice vytvářet znovupoužitelné rakety. Než se však pustí například do mise Artemis (přistání s lidskou posádkou na Měsíci), na něž má Space X podepsané smlouvy s NASA, musí se nejdřív úspěšně oddělit nosná raketa od dopravního modulu, a ty se pak musí zvládnout v pořádku vrátit na zem.

Elon Musk Hyperloop, Tesla a SolarCity - chytrá investice do ekologického snu

Většina z nás si jméno Elon Musk spojuje s automobilkou Tesla, do níž poprvé zainvestoval v roce 2004 a získal tak právo spolurozhodovat. Trvalo čtyři roky, než nainvestoval do společnosti tolik, až se stal akcionářem s vůbec největším podílem a současně stanul do čela společnosti jako generální ředitel.

Tesla v roce 2010 byla zalistována na burze a v roce 2020 vylítly její akcie tak vzhůru, že její hodnota stoupla o 743 %.

V roce 2016 Tesla koupila společnost SolarCity zabývající se výrobou solárních panelů na obytné domy, kterou založili Elonovi bratranci Lyndon a Peter Riveovi. Elon firmu nejdříve v roce 2006 podpořil jako úplně první investor.

V roce 2016 také založil společnost The Boring Company, která se zabývá stavbou vysokorychlostního transportního systému Hyperloop, který má za cíl zefektivnit dopravu.

Elon Musk kniha - hledání budoucnosti i životní kotrmelce

Lidé, jako je Elon Musk, jsou inspirativní, a tak není divu, že vznikla kniha zahrnující vše, co se do ní z Muskova života i hlavy vešlo. Autorem knihy je Ashlee Vance, redaktor Bloomberg Bussines Week, vyšla ve více jak třiceti zemích a mluví se v ní nejen o Tesle a SpaceX, ale jde také o náhled do Elonových myšlenek a vizí budoucnosti.

Nejvíce je tu řeč o Muskových největších láskách a životních tématech, a to jsou vesmír a internet. V knize se však dočtete i o temnějších chvílích Muskova života, ať už jde o kotrmelce v soukromém životě, nebo o jeho pocity, když zachránil firmu doslova pět minut před krachem.

Elon Musk Twitter - koupě a mazání neaktivních účtů

Elon Musk se v dubnu 2022 rozhodl ke koupi 100 % akcií Twitteru. Obchod, který podle všeho proběhl hladce, se dokončil v říjnu toho roku a Musk odkoupil Twitter za 44 miliard dolarů.

Spekulovalo se, z jakého důvodu se rozhodl Musk Twitter koupit a jako první se samozřejmě nabízela investice. Musk však zdůvodnil koupi jinak: „... pro budoucnost civilizace je důležité mít společný digitální prostor, kde lze zdravě diskutovat o širokém spektru názorů, aniž bychom se uchylovali k násilí.“

Twitter ohlásil v květnu 2023, že se chystá mazat neaktivní účty. Uživatelům tak budou nejspíš rapidně klesat počty followerů.

Je Elon Musk nejbohatší člověk světa? Majetek a peníze (net worth)

V roce 2021 na chvíli Elon Musk skutečně platil za nejbohatšího muže planety. Ten moment, kdy předběhl Jeffa Bezose, podnikatele a zakladatele společnosti Amazon, nastal přesně 7. ledna a tou dobou činilo jeho jmění 185 miliard dolarů. Jeho majetek narostl především díky stoupajícím akciím Tesly a 9. ledna už byla hodnota jeho majetku za hranicí 200 miliard.

Dle dostupných informací v současné době dělá Muskovo jmění 178,2 miliard dolarů. V žebříčku nejbohatších lidí světa je momentálně na druhém místě. Jeho jedinou konkurencí je se svým majetkem odhadovaným na 211 miliard dolarů francouzský podnikatel Bernard Arnault (Jeff Bezos je na třetím místě). Hodnota jeho majetku klesla kvůli klesajícím akciím Tesly a koupi Twitteru.

Elon Musk AI - názor na umělou inteligenci

Kolem umělé inteligence je poslední dobou velký humbuk a i Musk vyjádřil své obavy ohledně jejího příliš rychlého vývoje. AI dokonce označil přímo za hrozbu lidstva. Vyjádřil názor, že je rozhodně potřeba ji nějakým způsobem regulovat, aby se nevyvíjela špatným směrem.

Přesto spoluzaložil výzkumnou společnost OpenAI a investoval do pár firem, které se zabývají právě vývojem umělé inteligence, což mnozí považují za protimluv, Musk se však brání tím, že tyto investice učinil, aby měl vývoj umělé inteligence pod dohledem.

Elon Musk manželka a děti - dvojčata, trojčata a syn s neobvyklým jménem X Æ A-Xii Musk

Mezi lety 2000 a 2008 byl ženatý se svou první ženou Justine Musk, spisovatelkou z Kanady. Když se páru narodil dva roky po svatbě syn, zakusili tu vůbec nejhorší zkušenost, kterou může rodič zažít - syndrom náhlého úmrtí kojence. Dva roky na to se jim narodila dvojčata, která pojmenovali Griffin a Xavier a za další dva roky následovala dokonce trojčata: Damian, Saxon a Kai.

Elon se znovu oženil dva roky po rozvodu s první ženou. V roce 2010 si vzal anglickou herečku Talulah Rileyovou (mohli jste ji vidět ve filmech Počátek nebo Thor: Temný svět od Marvelu). S Talulah se v roce 2012 rozešli, aby se o rok později dali znovu dohromady - vztah jim pak vydržel další tři roky.

V roce 2018 se prvně Musk na veřejnosti ukázal s umělkyní Grimes, s níž zplodil syna, jemuž dali přinejmenším netradiční jméno X Æ A-12 (stát Kalifornie jim toto jméno nepovolil, a tak jeho tvar poupravili na X Æ A-Xii).

Elon Musk a Amber Heard

Elon Musk svého času tvořil pár s herečkou Amber Heard, která je známá především díky svému bouřlivému vztahu s hercem Johnnym Deppem a následnému soudnímu procesu, který byl velmi sledovaný (můžete si připomenout v dokumentu Johnny a Amber: Pravda, nebo lži na HBO Max). Elon měl s Amber chodit poté, co ukončila vztah s Johnnym, i když se spekulovalo i o tom, že aféra začala ještě před rozchodem.

Elon s Amber se potkali při natáčení filmu Machete zabíjí v roce 2013.

Kolem vztahu Amber a Elona vyplula u soudu řada otázek a zazněla obvinění, jako že měl Elon Amber po dobu jejich vztahu odposlouchávat a kontrolovat. Nic z toho však nebylo předmětem jednání, a tak se nic takového neprokázalo.

Elon Musk šikana a bojové sporty (box, judo a karate)

Elon byl prý v dobách svého dětství šikanován. Prozradil, že ho jednou málem ubili k smrti a po jedné z potyček se spolužáky, během které ho strčili ze schodů, dokonce skončil na nemocničním lůžku. Právě tyto zkušenosti ho vedly k tomu, že se začal v patnácti letech učit bojové sporty jako karate, judo a box.

Elon Musk a Iron Man, Simpsonovi nebo Teorie velkého třesku

Jako jedna z nejvlivnějších osobností světa se objevil v mnoha pořadech a seriálech, a to dokonce v animované podobě. Byl ztvárněn například tvůrci oblíbeného animovaného seriálu Simpsonovi nebo South Park. Jeho samotného jsme pak mohli vidět v jedné epizodě sitcomu Teorie velkého třesku, kde „hrál“ sám sebe, anebo v druhém díle filmu Iron Man, k němuž je koneckonců často přirovnáván.

Elon byl také hostem v mnoha pořadech a podcastech. V roce 2021 byl mimo jiné také v SAturday Night Live, kde přiznal, že má Aspergerův syndrom.

Elon Musk: konspirace a kontroverzní výroky

Musk je často kritizován za zveřejňování nepodložených konspiračních teorií. Mnozí mu vyčítají, že tak šíří nepravdivé informace a podněcuje agresi veřejnosti.

Například hned poté, co převzal Twitter, přesdílel pochybný článek o napadení manžela předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Paula Pelosiho, který vydal deník, nechvalně známý právě pro pravidelné šíření dezinformací. Pobouřené reakce vzbudil i jeho tweet zveřejněný roku 2020 týkající se původu pyramid, které dle jeho tvrzení postavili mimozemšťané. To pochopitelně rozlítilo především Egypt.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost