ChatGPT od společnosti OpenAI: Chatbot, který vám vše zodpoví

Velkou vlnu popularity zažívá v současné době ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) od společnosti OpenAI. Jedná se o umělou inteligenci, která dokáže odpovídat na dotazy v různých životních oblastech. Nový projekt, jenž spoluzaložil slavný americký vizionář Elon Musk, ohromil akademiky a nyní je hojně využíván v mnoha významných nadnárodních firmách.

ELON MUSKGPT-3 CHATBOTYČEŠTINAGPT-4

ChatGPT Foto: Profimedia

Jak fungujeChatGPT? Chatbot a počátky převratného projektu

Chatbot byl spuštěný společností OpenAI, která se zabývá výzkumem umělé inteligence, v listopadu 2022. Díky podrobným a výborně formulovaným odpovědím v různých oblastech znalostí si velmi záhy získal pozornost.

Robot pracuje na systému nazvaném ChatGPT a dokáže vygenerovat text na téměř lidské úrovni. Podle prestižního deníku The Guardian jsou schopnosti této umělé inteligence na takové úrovni, že může během několika málo let zcela nahradit řadu lidských profesí, jako jsou například novináři či programátoři.

Při spuštění systému se odborníci z řad akademiků ptali umělé inteligence na otázky, na které bez potíží zvládla odpovědět stejně dobře, jako vysokoškolští studenti. Umělá inteligence dokáže také cenzurovat a je schopna si uvědomit, kdy je položena otázka, na níž nelze odpovědět správně. Umí rovněž rozpoznat lež a dovede se rozhodnout, na jaké otázky nebude odpovídat. Jedná se zejména o trestné činy nebo dotazy týkající se emocí.

ChatGPT, OpenAI, vizionář Elon Musk

V současném světě je umělá inteligence využívána v téměř všech lidských činnostech, ať už mluvíme o automobilovém průmyslu či sociálních sítích. Nejvýznamnější postavou je v této souvislosti americký podnikatel, inženýr a filantrop Elon Musk, který mimo jiné založil kosmickou společnost SpaceX a řídí giganty jako je automobilka Tesla či sociální síť Twitter.

Neziskovou organizaci OpenAI spoluzaložil Elon Musk v roce 2015 s cílem vývoje volně přístupné umělé inteligence, která pomůže celé společnosti k lepšímu životu. Mezi její hlavní sponzory patří například Microsoft.

ChatGPT, jazykový model GPT-3

Pro společnost OpenAI je charakteristické, že pracuje na projektech, které se vzájemně doplňují. Modely DALL-E a OpenAI Codex se zaměřují na převádění lidského jazyka na obrázky či počítačový kód. GPT je potom jazykový model, který se učí psát texty stejně jako člověk.

Právě takovéto samostatné studium praktikuje chatbot ChatGPT, a to za použití verze GPT-3. Pokud byste si chtěli vyzkoušet psaní s umělou inteligencí, můžete tak zdarma učinit na těcho webových stránkách. Jedinou podmínkou je registrace prostřednictvím e-mailu.

OpenAI, ChatGPT, chatboty ve významných společnostech

Z důvodu stále většího zdražování lidské práce používají významné obchodní společnosti ke komunikaci se zákazníky na svých internetových stránkách takzvané chatboty (komunikující roboty). Jedná se o počítačové programy, které dokáží rychle odpovědět na položené dotazy. V následující tabulce uvádíme seznam nejpoužívanějších chatbotů, ke kterým se tedy nově zařadil zmiňovaný ChatGPT.

SEZNAM NEJPOUŽÍVANĚJŠÍCH CHATBOTŮ
HubSpot
Intercom
Drift
SalesForce
WP-Chatbot
LivePerson
Genesys
ChatGPT

ChatGPT kde stáhnout a jak nainstalovat?

Umělá inteligence ChatGPT není k dispozici pro stahování. Můžete se k ní však dostat přes servery OpenAI. Přístup získáte prostřednictvím API (rozhraní pro programování aplikací), případně přes nástroje třetích stran, ke kterým patří chatboty. Ty ji využívají k interakci s uživateli.

ChatGPT online, AI Dungeon, Replika

Ptáte-li se, zdali může být ChatGPT provozován online, pak pro vás máme kladnou odpověď. ChatGPT dokáže hostovat na vzdálených serverech a uživatelé s ním tedy mohou komunikovat prostřednictvím webového prohlížeče.

Mezi nejznámější internetové stránky a prohlížeče, které umožňují přístup k hostovaným verzím patří třeba AI Dungeon či Replika.

ChatGPT česky, odpoví vám v naší mateřštině

ChatGPT je schopný zodpovědět vaše dotazy v češtině, a to v případě, že byl vycvičen na dostatečném množství českých textových dat. Organizace OpenAI vyvinula několik verzí GPT modelů, jenž byly patřičně prověřeny na celé řadě jazyků, včetně češtiny.

ChatGPT, cena od OpenAI: kolik stojí nový chatbot

Společnost OpenAI ve formě hotového produktu neposkytuje ChatGPT k prodeji, ale zejména jako technologii a nástroj pro vývojáře a firmy, které chtějí vyrobit své vlastní chatboty s přispěním umělé inteligence.

SPOLEČNOSTI, KTERÉ VYUŽÍVAJÍ CHATGPT
Microsoft Součást vlastního chatbotu XiaoIce v Číně a Japonsku
Hugging Face Součást vlastního open-source nástroje Transformers (umožňuje vytvářet chatboty a jiné aplikace s umělou inteligencí)
Reddit Součást vlastního projektu Community Points (uživatelům umožňuje vytvářet vlastní kryptoměny a zároveň ostatní uživatele odměňovat za přínosy pro komunitu)
Airbnb K vytváření chatbotů, jenž odpovídají na otázky zákazníků

Společnost OpenAI, nový model GPT-4

Právě v těchto dnech představila společnost OpenAI další generaci jazykového modelu GPT-4. Ta by měla například jako vstupy přijímat také obrázky. Dle slov spoluzakladatele Sama Altmana se jedná o nejschopnější a nejlepší model, který si dokáže poradit i s masivními textovými vstupy. Údajně si umí zapamatovat a následně reagovat na více než 20 tisíc slov najednou. Nový modej je nyní k dispozici pro uživatele ChatGPT Plus.

Přestože OpenAI tvrdí, že se jí podařilo u GPT-4 vychytat všechny faktické nedostatky, je nutné mít na paměti, že pracuje s daty pouze do září 2021.

1️⃣ Co je ChatGPT?

Jedná se o jazykový model společnosti OpenAI, který dokáže produkovat přirozeně znějící text. Lze ho použít při tvorbě nového obsahu či při odpovědích na dotazy.

2️⃣ Kde lze ChatGPT stáhnout?

Tuto umělou inteligenci nelze stáhnout. Můžete se k ní však dostat přes servery společnosti OpenAI.

3️⃣ Odpovídá ChatGPT i v češtině?

Ano, jazykové modely společnosti OpenAI byly vytrénovány pro mnoho jazyků, včetně češtiny.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Proč si pořídit Iphone?

Proč si pořídit iPhone 13 a iPhone 13 mini?

Jedinečný design, štíhlé tělo, vlastní operační systém, důmyslné zabezpečení. Ano, přesně to jsou charakteristické znaky telefonů značky...

Petr Mára

Petr Mára – youtuber, influencer a technologický guru

Petra Máru známe hlavně jako youtubera a influencera, který nám pravidelně představuje novinky ze světa technologií. Čemu se věnuje, když...

Sledujte pořady na VOYO

Voyo: Přihlášení, registrace, cena předplatného a seznam seriálů

Voyo je platforma, která nabízí nejen zahraniční filmy a seriály, ale také vlastní exkluzivní produkci. Jak se na Voyo registrovat a jak...