Podcast – co to je? Podcast roku a seznam těch nejlepších

Podcasty jsou dnes jedním z nejoblíbenějších formátů vůbec. Kde se podcast vzal a jaké Češi poslouchají nejraději? Přečtěte si seznam těch nejlepších.

Nejlepší podcasty v Čechách Foto: Freepik

Hodnocení podcastu Opravdové zločiny: 9,7/10

  • podcast roku 2022
  • fakta se špetkou černého humoru

Podcast: co to je?

Podcast je pořad, který je k dispozici na internetu buď ke spuštění online, nebo ke stažení. Oproti například rádiu má podcast mnoho nesporných výhod – můžete si jej poslechnout, kdykoli chcete a hlavně si vybíráte obsah, který chcete poslouchat.

Podcasty mívají obvykle nějaké tematické zaměření a vyznačují se i periodicitou –pravidelně vychází další díl (denně, týdně i měsíčně).

Dalším benefitem tohoto formátu je fakt, že takový podcast může dělat doslova kdokoli a může být vcelku o čemkoli – existují podcasty o sportu, o hudbě, o filmu, o historii, a dokonce o zločinech.

Abyste mohli publikovat takový podcast, potřebujete jen nějaké základní vybavení, zajímavé téma, platformu, na níž budete svou tvorbu prezentovat, a pak už jen zapálení pro věc.

Slovo PODCAST vzniklo spojením slov iPodbroadcasting (= vysílání). IPod se v názvu ocitl zřejmě proto, že byl u zrodu tohoto formátu, a lidé si právě na něm pouštěli první pořady tohoto typu.

Podcast roku – vítězové Podcastu roku 2022 (brocast, U Kulatého stolu, Host Lucie Výborné, Buchty a další)

Podcasty jsou v současné době tak silným fenoménem, že se každoročně (letos probíhá pátý ročník) uděluje cena za nejlepší podcasty. V anketě o nejlepší podcast můžete hlasovat i vy, a pokud vás vylosují, můžete vyhrát i zajímavé ceny. Veřejnost letos rozhoduje o vítězi v kategorii Podcast roku a odborná porota, která se v současné době sestavuje, vybere toho nejlepšího nováčka ve světě podcastů, který získá cenu jako Objev roku.

Jak hlasovat?

  • můžete hlasovat až pro pět podcastů (První uvedený podcast ve formuláři získá nejvíc bodů)
  • uvést můžete jakýkoli český podcast, který zveřejnil alespoň jeden díl během období 1. 5. 2022 – 1. 5. 2023
  • hlasovat můžete na oficiálních stránkách Podcast roku od 9. 5. – 5. 6. 2023
  • vyhlášení vítězů proběhne 15. 6. 2023
NEJLEPŠÍ PODCASTY ROKU 2022
Autorské podcasty Veřejnoprávní podcasty
Opravdové zločiny 27,6 % Podcast Vinohradská 12 15,1 %
U Kulatého stolu 5,1 % Host Lucie Výborné 9,8 %
Fantastický podcast 3,3 % ČT sport podcasty 6,6 %
Brocast 2,7 % Kriminálka 5,5 %
Vlevo dole 2,7 % Buchty 4,8 %
Kecy a politika 2,2 % Historie českého zločinu 4,8 %
Příběh, který se opravdu stal 2,2 % Blízká setkání 4,3 %
středo/věk 2,1 % ČT24 2,4 %
Neplecha ukončena 1,9 % Meteor 1,6 %
Patálie 1,7 % Kompot 1,6 %
5:59 1,1 % Jak to bylo doopravdy 0,3 %
KOULÍ PODCAST 0,8 % Pochlap se 0,2 %
KRIMI PŘÍBĚHY 0,7 %
GunPoint Podcast 0,6 %
Ve vatě 0,5 %
STANDASHOW 0,3 %
Tělo & Duše 0,3 %
V oblacích 0,2 %
Nastav dUŠI 0,1 %

Kde poslouchat podcasty? Spotify, YouTube, Apple a další

Čechy zajímá leccos od politiky, přes zdravou stravu či dějiny až po skutečné zločiny a jejich rekonstrukci.

Kde můžete poslouchat podcasty:

  • Můj rozhlas
  • Spotify
  • Apple Podcasts
  • Google Podcasts
  • Audiolibrix
  • podcasty.cz
  • ceskepodcasty.cz
  • herohero.co
  • YouTube

Retro mikrofon na podcasty Foto: Freepik

Podcasty Google (Google Podcasts)

Není překvapením, že i Google vyvinul vlastní aplikaci, jejímž prostřednictvím je možné vyhledat a poslouchat podcasty. Funguje už od roku 2018 a prvně byla vyvinuta pro Android. Uživatelé iPhonů se dočkali o dva roky později.

Kecy a politika podcast

Tento populární podcast je prezentovaný jako platforma, kde se dva úplně odlišní lidé vyjadřují k současnému dění a politice. V Kecy a politika se nebojí říct svůj názor a v popisu se dočtete, že je nekorektní. Za tímto podcastem stojí komentátor Bohumil Pečinka a Petros Michopulos, který se kromě politiky zabývá i marketingem.

Nejposlouchanější epizody (na Audiolibrix):

  • Kecy a politika 62: Oživte STAN! Kecy odchází z Gazetista - podcast
  • Kecy a politika 59: Kdo putinizuje Česko? - podcast
  • Kecy a politika 60: Smetou Fialovu vládu energie? - podcast

Vinohradská 12 podcast

Jestliže se denně ztrácíte v nespočtu nových informací, nevíte, co je pravda, a co fake news a nemáte čas si dohledávat souvislosti? Pak byste měli vyzkoušet zpravodajský podcast Českého rozhlasu Vinohradská 12, který vám v tomhle všem udělá jasno. Pořadem provázejí Lenka Kabrhelová a Matěj Skalický. O jeho kvalitě svědčí i spousta nominací v mnoha kategoriích anket Křišťálová lupa nebo Podcast roku.

Nejposlouchanější epizody (na Audiolibrix):

  • Fiasko dodatečných vakcín: Kde se přepočítal Andrej Babiš?
  • V září to bude jízda. Předvolební kampaň očima Petra Honzejka
  • 48 dní ministra Arenbergera

Seznam podcasty – Vlevo dole podcast, Kriminálka, podcast 5:59, podcast Zloději životů a Ptám se já

Spousta nejoblíbenějších podcastů vzniká pod záštitou Seznamu. Většina z nich se v minulých letech umisťovala v žebříčkách anket vyhodnocujících ty nejlepší podcasty vůbec.

Vlevo dole – zákulisí politické scény

Podcast, kterým provází reportéři Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší, vás zavede do zákulisí politických kauz a machinací. Pořad přináší pravidelně každé středeční dopoledne nový díl, který najdete na Seznam Zprávách a všech podcastových aplikacích.

Nejposlouchanější epizody (na Audiolibrix):

  • Vlevo dole Všude Tour 2022: Živě v Rock Café
  • Reaktor: Znamenají výsledky voleb konec levice, nebo liberálů?
  • Reaktor: Bude Fiala jmenován do funkce v protichemickém obleku?

Kriminálka – pořad Mirka Vaňury

Mirek Vaňura nás provází světem českého zločinu už celá léta. Dříve jsme ho ale vídali v televizi – kdysi v pořadech jako Na vlastní oči nebo 112: V ohrožení života – v poslední době jsme ho mohli sledovat ve skvělém pořadu Legendy kriminalistiky. Kriminálka je v podstatě jejich podcastovým ekvivalentem a Vaňura nám tu představuje zase trochu jinak nejzávažnější zločiny, které se odehrály od roku 1989.

Nejposlouchanější epizody (na Audiolibrix):

  • Poslední výstřel. Případ středočeské kriminálky, který neskončil u soudu, i když šlo o vraždu
  • Epizoda Volání o pomoc. Královéhradecká kriminálka a zásahová jednotka proti nebezpečnému recidivistovi podcastu Kriminálka
  • Kluci. Pražská mordparta ve hře o čas se sexuálním sadistou a pachatelem rituální vraždy

5:59 podcast

5:59 je další z podcastů rodiny Seznam Zprávy, vznikající pod rukama týmu Lenky Kabrhelové. Tenhle pořad si bere do parády pokaždé jedno aktuální, rezonující téma či kauzu, kterou během epizody rozeberou na nejmenší součástky a podívají se na ně pěkně zblízka.

Zloději životů

Tento trefný název nese pořad představující řadu násilníků, kteří svými zločiny ublížili  svému okolí a kteří doslova ukradli svým obětem i jejich blízkým životy. V tomto podcastu se potkáte s těmi nejhoršími recidivisty, agresory a predátory, kteří neváhali vraždit.

Nejposlouchanější epizody (na Audiolibrix):

  • #5 KDYŽ JENOM ZABÍT NESTAČÍ
  • Upoutávka na druhou řadu kriminálního podcastu Zloději životů
  • #4 VRAŽDA PRO DVĚ STOVKY

Ptám se já

Dalším oblíbeným podcastem je Ptám se já. A kdo že se ptá? Otázky na tělo podává redaktorka a moderátorka Marie Bastlová, která vede rozhovory s vlivnými lidmi a politiky, kteří rozhodují o našich osudech.

Nejposlouchanější epizody (na Audiolibrix):

  • Musíme počítat s tím, že se zvýší teplota. Se všemi důsledky, říká klimatolog Huth
  • Po návratu z ciziny by se měli testovat všichni. I očkovaní, říká vědkyně
  • Byl sprostý, nespolupracoval. Hájí zakleknutí chlapce šéf policejních odborů

3v1 – podcast plný srandy

Někdy je třeba upustit páru a pořádně se pobavit. Obzvlášť když má člověk den blbec, ocení pak, že si někdo umí udělat srandu z malicherností a každodenních protivenství. Přesně tohle umožňují holky z 3v1 – kamarádky a kolegyně, které si dokážou utahovat i samy ze sebe. Veselé trio tvoří influencerka Nikol Štíbrová, herečka Veronika Arichteva (mohli jsme v poslední době vidět v seriálu Voyo O mě se neboj) a zpěvačka Martina Pártlová.

Podcast Opravdové zločiny – fakta se špetkou černého humoru

Řadí se mezi vůbec nejúspěšnější podcasty u nás. Duo Lucie Bechynková a Barbora Krčmová prvnímu českému true crime podcastu dodaly něco navíc – kromě faktů a informací o skutečných zločinech děvčata nabízí i spoustu zajímavostí, detailů, o nichž jste možná nevěděli, a také trochu toho černého humoru, aby nás z toho temného povídání nepřepadl splín. Přečtěte si více o tomto oblíbeném podcastu zde.

Nejposlouchanější epizody (na Audiolibrix):

  • OZ #1 - Miluj svého únosce
  • OZ #2 - Milk Carton Kids
  • OZ #8 - Lid vs. O.J. Simpson

GunPoint Podcast

GunPoint podcast lze tematicky zařadit jen těžko, kluci – Iki, Dejv, Pafi – mluví o čemkoli, co je pálí. Pořad je však specifický především jejich projevem a tím, že jde o spontánní rozhovory.

Prohnilí – podcast Jaroslava Kmenty

Investigativní novinář, reportér a spisovatel Jaroslav Kmenta ve své podcastové sérii rozebírá podsvětí české politiky. V každém díle vychází z informací, které nasbíral za deset let, během nichž se v tomto prostředí pohyboval: „Byl jsem pod neustálým tlakem. Psal jsem jenom o mafiánech a kmotrech a jejich napojení na politiky a policajty,“ říká hned v prvním díle.

Koulí podcast – nabitý podcast od dua z Železné koule

V českém podcastovém rybníčku si přijdou na své i milovníci cvičení a zdravého životního stylu. Zajímavý a obsahově hodnotný podcast na podobná témata najdete u týmu slavné Železné koule, konkrétně u dua, které tvoří šéftrenér Radar a markeťačka Lucie.

Kromě témat, která se od podobného podcastu čekají, tu najdete i spoustu zajímavých rozhovorů o zdánlivě nesouvisejících záležitostech, jako jsou třeba politika, cestování nebo ekologie.

Nejposlouchanější epizody (na Audiolibrix):

  • 48: Volejte trenérovi: Díl o prdeli
  • 63: Barbara Paldus: Když opravdu dobře jíte, nemusíte kosmetiku řešit. Je to marketing.
  • 38: Honza Vojtko: Dospělost znamená nést si důsledky svých činů

Insider podcast

Tomáš Jirsa a a Michal Půr si do svého podcastu zvou samé zajímavé osobnosti, s nimiž vedou rozhovory o aktuálních problémech a tématech, která rezonují u nás i ve světě.

Pár epizod pro představu:

  • Insider Energy #4 – Plyn
  • Insider #133 – Prezidentská kancelář Petra Pavla
  • Insider #137 – Rok války na Ukrajině

Cukrfree podcast

Janina D. Černá se samozřejmě zaměřuje na zdravé stravování a obecně zdravý životní styl, epizody jejího podcastu nejsou ale zdaleka jen o jídle. Do pořadu si zve zajímavé hosty, s nimiž probírá nejen jejich stravovací návyky, potravinové alergie a oblíbená jídla, ale sem tam odbočí i k jiný tématům. Jejími hosty byli například influencer Petr Mára nebo Helena Houdová.

Nejposlouchanější epizody (na Audiolibrix):

  • #27: MUDr. Jan Vojáček o umění být zdráv
  • #9: Hynek Medřický o světle
  • #1: Hanka Valášková o emočním jedení

Studio N (Deník N) Podcast

Podcast Deníku N sleduje aktuální dění jak u nás, tak ve světě. Obvykle tu najdete epizody věnující se politickým tématům, ale objevíte tu i díly zabývající se dlouhodobými tématy jako třeba homeopatie. V jednom z nedávných dílů se také Deník N rozhodl odpovídat dětem, a tak vznikla epizoda, kde se dozvíte například i to, kolik stojí tank.

Nejposlouchanější epizody (na Audiolibrix):

  • Maroš Kramár to nepochopil. A s ním spousta dalších mužů
  • Jaroslav Kmenta: Zeman pro mě nikdy nebyl prezidentem, jen kontroverzním politikem
  • My a mýty #6 - Proč nás otázka genderu pořád tak štve

OFFSEASON podcast

Kluci Labello a Bulhar jsou svérázné duo, které se rozhodlo ve svém podcastu řešit svá oblíbená témata, jako jsou například rap a fotbal. Pánové ale také bedlivě sledují, co se děje ve světě showbyznysu a komentují také palčivá aktuální témata: nedávno například rozebírali hojně propírané téma děti a restaurace.

Pár epizod pro představu:

  • Off Season 2022/23: World Cup
  • Off Season 2022/23: Kolotočář Egon Vůch
  • Off Season 2022/23: Díra feat. Yzomandias

Podcast Vyhonit ďábla

Ty, co tahle dvě děvčata, Zuzanu a Terezii, neznají, může název jejich podcastu trochu zaskočit, holky se ale ve svém pořadu rozhodly otevírat témata, o nichž se do nedávna zarytě mlčelo. Dobře vědí, co v sobě lidé nejen v době dospívání řeší a o čem se zdráhají mluvit i s blízkými, natož pak veřejně. Jestliže se bojíte, že prožíváte neobvyklé intimní problémy, tenhle podcast vám dokáže, že v tom nejste sami.

Prostor X podcast – Čestmír Strakatý

Prostor X je podcast časopisu Reflex, jehož hlasem i tváří je moderátor a dramaturg Čestmír Strakatý, který se nebojí pokládat i nepříjemné otázky. V Prostoru X se řeší a diskutují aktuální a mnohdy palčivá témata a na otázky k nim odpovídají ti nejpovolanější. V pořadu najdete rozhovor například s Lukášem Pavláskem, Petrem Pavlem, Radkinem Honzákem, Jakubem Železným, Markétou Pekarovou Adamovou a nespočtem dalších.

*️⃣Co je podcast?

Podcast je internetová obdoba televizních reportážních pořadů a talk shows. Na rozdíl od podobných televizních formátů si určujete obsah, který chcete „sledovat“, a čas, kdy si pořad pustíte.

*️⃣Co znamená podcast?

Slovo podcast vzniklo spojením slov iPad a broadcasting – první pořady tohoto druhu se k lidem dostávaly právě prostřednictvím iPadu, broadcasting znamená vysílání/rozhlas.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Dny Marianne

Dny Marianne jaro 2024 – obchody, kupony, slevy a aplikace

Znovu nás čeká unikátní slevová akce Dny Marianne. Přečtěte si seznam obchodů nabízejících slevu, a zjistěte, kde najít či stáhnout kupóny.

Aplikace, která vám pomůže mít přehled

Aplikace, díky kterým budete mít finance pod kontrolou

Proč byste si měli vést přehled o svých financích? Protože díky tomu budete vědět na čem ušetřit, kolik peněz můžete spořit a zda si můžete...

Foodora

Dáme jídlo mění barvu i název, rozvážet bude růžová Foodora

Už od května nás čeká Dáme jídlo v úplně novém kabátě. V růžové barvě se budou ulicemi Česka prohánět kurýři donáškové firmy s názvem...