SpaceX: Starship, nehody, internet, program startů, livestreamy a video

Americkou technologickou společnost SpaceX založil 14. března 2002 podnikatel Elon Musk s cílem dosažení znovupoužitelnosti raketových systémů, zlevnění vesmírné dopravy a budoucí kolonizace Marsu. V našem článku vám představíme historické milníky této unikátní společnosti. Zaměříme se také na její úspěchy i nezdary a budoucí směřování.

FALCON 1 FALCON 9 ZNOVUPOUŽITELNOSTPRVNÍ PŘISTÁNÍAKCIE

SpaceX Foto: Profimedia

SpaceX Elon Musk: Geniální nápad výjimečného podnikatele

Již před založením SpaceX byl Elon Musk velmi úspěšným podnikatelem. Prodejem vlastní firmy Zip2 v roce 1999 získal 22 milionů dolarů a v roce 2002 pak 165 milionů dolarů z prodeje společnosti PayPal. Když následně začal uvažovat, kam investuje své peníze, rozhodl se probudit u americké veřejnosti zájem o průzkum vesmíru.

Napadlo ho tedy, že nakoupí v Rusku levné rakety a díky nim vyšle na Mars primitivní skleník, ve kterém by vyklíčila semínka. Chtěl tak ve společnosti vyvolat touhu po vesmírném cestování, díky čemuž by se následně navýšil rozpočet NASA. Jednání v Rusku však nedopadla podle představ a rakety se získat nepodařilo.

Při cestě domů si ale Musk uvědomil, že současná výroba raket je neefektivní a cena surových materiálů potřebných k výrobě rakety tvoří jen pár procent výsledné ceny. Zároveň mu došlo, že ke kolonizaci Marsu nemůže dojít, dokud nebude dosaženo znovupoužitelnosti raketové techniky.

Právě v ten moment se urodila myšlenka na založení společnosti SpaceX, která by se měla snažit o výrazné zlevnění vesmírné dopravy.

SpaceX Falcon1: Založení společnosti a první neúspěšné starty

Společnost SpaceX byla oficiálně založena 14. března 2002 v El Segundu v Kalifornii. V té době měla firma jen několik málo zaměstnanců, mezi které patřil zkušený konstruktér raketových motorů Tom Mueller. Hlavní investor Elon Musk si jako první cíl vytyčil vyrobení malé rakety, jež dokáže vynést zhruba půl tuny nákladu na oběžnou dráhu.

Zmíněná raketa se jmenovala Falcon 1 podle vesmírné lodi Millenium Falcon ze Star Wars.

V roce 2006 plánovala SpaceX první start Falconu 1 z Atolu Kwajalein. První starty však úspěšné nebyly. Když došlo v roce 2008 ke třetímu selhání, byla společnost na pokraji bankrotu. I s velkou pomocí Elona Muska, který do společnosti vložil vlastních 100 milionů dolarů, společnost nakonec krizi ustála a historicky čtvrtý start dovedla k úspěšné realizaci.

SpaceX se tím pádem stala první soukromou společností, která se dostala do oběžné dráhy s raketou na tekutá paliva. V souvislosti s úspěšným startem získala SpaceX od NASA kontrakt COTS (Commercial Orbital Transportation Services) na vývoj raketového systému pro zásobování Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v hodnotě 1,6 miliard dolarů. SpaceX tedy mohla pokračovat ve vývoji nové rakety Falcon 9.

SpaceX práce: Společnost zaměstnává téměř 10 tisíc lidí

V následující tabulce najdete vývoj počtu zaměstnanců ve společnosti SpaceX.

ROK POČET ZAMĚSTNANCŮ
Listopad 2005 160
Červenec 2008 500
2010 1 100
Začátek 2012 1 800
Říjen 2013 3 800
Začátek 2016 5 000
Jaro 2017 6 000
Konec 2017 7 000
Únor 2021 9 500

SpaceX Falcon 9: Kosmická loď Dragon obletěla Zemi

Necelé dva roky po povedeném startu Falconu 1 dokončila SpaceX vývoj většího Falconu 9, jenž poprvé vzlétl v roce 2010. SpaceX si také připsala další úspěšný milník, v rámci mise COTS-1 lodě Dragon se stala první společností, jejíž kosmické plavidlo úspěšně obletělo planetu a bezpečně se vrátilo na zemský povrch.

Na základě toho dala NASA svolení k započetí ostrého provozu programu CRS (Commercial Ressuply Services). V roce 2012 začala SpaceX oficiálně zásobovat ISS a stala se první soukromou společností, která zařadila své plavidlo k vesmírné stanici.

SpaceX znovupoužitelnost: Nastává doba testovací

Společně s vývojem Falconu 9 a Dragonu se SpaceX zabývala také plánem, jak z Falconu 9 udělat znovupoužitelnou raketu. V roce 2011 proto společnost představuje video, které znázorňuje představu o znovupoužitelnosti. Na videu je vidět také loď Dragon, která je rovněž navržena jako znovupoužitelná. Historicky první misí, při které byl Dragon použit opakovaně, byla mise CRS-11.

V roce 2012 začala SpaceX v McGregoru testovat technologie potřebné pro přistání prvního stupně. Pomocí testovacích raket Grasshopper a FR9 docházelo k experimentům se stále vyššími "skoky", během nichž raketa vzlétla do výšky až jednoho kilometru a následně dopadla měkce na zem.

V letech 2013 a 2014 přešla společnost k testování přistání během ostrých letů. Nejprve se přistávalo na hladině moře, od roku 2015 potom také na plovoucí mořské plošině (ASDS).

SpaceX nehody: Kdo může za katastrofu?

Testy s přistáváním prvních stupňů přilákaly zájem médií a společnost SpaceX se tak dostala do veřejného povědomí a začala získávat čím dál tím větší popularitu. Žádný strom však neroste do nebe a po velkých úspěších přišel, jak už to tak v životě bývá, nepříjemný pád.

Konkrétně se jednalo o katastrofické selhání druhého stupně během letu CRS-7 z června 2015. SpaceX tak přišla o raketu i náklad.

Šlo o první selhání od dob Falconu 1 a pro společnost znamenalo bolestivou ránu. Veškeré naplánované starty byly rázem pozastaveny a nastalo komplikované vyšetřování příčin nehody.

Nakonec se ukázalo, že havárii způsobila vadná kovová podpěra, která měla držet na místě nádrž se stlačeným heliem uvnitř kyslíkové nádrže druhého stupně. Podpěra sice byla výrobcem certifikována na určitou zátěž, v tomto případě ale selhala při mnohem nižší zátěži. V reakci na toto zjištění SpaceX dodavatele těchto podpěr změnila.

SpaceX, Orbcomm-2: První úspěch po nervózním období

Po nehodě CRS-7 byl pro SpaceX prvním startem mise Orbcomm-2. Ve společnosti vládla značná nervozita, a to nejen kvůli minulé havárii, ale také díky premiéře nové varianty Falconu 9. Ta se od předešlé verze lišila zejména použitím extrémně podchlazeného kyslíku.

Raketa po několika odkladech odstartovala před Vánocemi roku 2015. Vše se nakonec obešlo bez potíží a SpaceX si mohla zapsat první úspěšné přistání.

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ OSOBY VE SPOLEČNOSTI SPACE X
Elon Musk zakladatel, výkonný ředitel (CEO), hlavní technický ředitel (CTO)
Gwynne Shotwell provozní ředitelka (COO)
Tom Mueller hlavní konstruktér motorů
Hans Koenigsmann zajištění misí
Lars Blackmore hlavní inženýr přistávacích systémů

SpaceX Falcon Heavy: Velká očekávání narušuje další havárie

Pro rok 2016 měla SpaceX velké plány. Kromě dalších úspěšných přistání se očekával start Falconu Heavy a celkové zvýšení kadence startů, což mělo v praxi znamenat zhruba každé 2-3 týdny.

Rok 2016 začal velice příznivě, jelikož NASA v lednu oznámila, že SpaceX a další dvě firmy obdrželi kontrakt na druhou fázi zásobování ISS (CRS2). V první polovině roku se pak SpaceX povedlo několik úspěšných přistání na ASDS. Pak ovšem přišla další havárie.

Kalendář ukazoval datum 1. září 2016, když SpaceX připravovala raketu se satelitem Amos-6 k rutinnímu statickému zážehu na rampě. Při tankování rakety ale došlo k nečekané explozi v druhém stupni. Společnost přišla o raketu, drahý satelit a současně byla poškozena rampa SLC-40.

Závěry z vyšetřování konstatovaly, že nový způsob tankování helia a kyslíku, který SpaceX zavedla několik startů před havárií, zapříčinil nečekané interakce mezi extrémně studenými látkami a nádrží s heliem, jež byla obalená v kompozitních materiálech, což vedlo ke vznícení.

Následovalo opět pozastavení startů a společnost se vrátila do služby necelých 5 měsíců po nehodě misí Iridium-1.

V roce 2017 se však začalo znovu blýskat na lepší časy, což dokazuje několik opakovaných použití prvního stupně a Dragonu, celá řada úspěšných přistání a také první reálný pokus o záchranu aerodynamických krytů.

Další historické milníky se vážou k roku 2020, kdy SpaceX jako první soukromá společnost dokázala dopravit dvoučlennou a později také čtyřčlennou posádku k ISS.

SpaceX satelity Starlink: Druhá generace má přinést čtyřnásobně vyšší kapacitu

Společnost SpaceX se celosvětově proslavila také skupinou umělých družic Starlink, které by měly být schopné poskytovat širokopásmové pokrytí internetu téměř po celé planetě. O toto satelitní připojení je velký zájem. Kvůli limitované kapacitě sítě ale dochází k postupnému zpomalování přenosových rychlostí.

SpaceX proto připravuje vypuštění satelitů druhé generace, které mají poskytovat čtyřikrát vyšší kapacitu.

SpaceX internet: Výkonnější antény s fázovým polem

Satelity druhé generace budou vyráběny ve dvou velikostech. Větší V2 bude na oběžnou dráhu vynášet raketa Starship, menší V2 Mini potom Falcon 9. Nové satelity se mohou pyšnit výkonnějšími anténami s fázovým polem. Pro zpětnou komunikaci používají pásmo E, což je část elektromagnetického spektra, jež se nachází nad frekvencemi, které jsou standardně používány pro mobilní a bezdrátové sítě.

SpaceX Starship: Start největší rakety skončil explozí

Žhavým tématem posledních dnů je start rakety Starship ke svému prvnímu orbitálnímu letu. Ten už byl z celé řady důvodů několikrát odložen a nejinak tomu bylo také v pondělí 17. dubna, kdy se nakonec z plánovaného startu stala generální zkouška.

Podle informací z týmu SpaceX řešila společnost problémy z přetlakem. Den "D" přišel ve čtvrtek 20. dubna, kdy raketa konečně odstartovala. Čtyři minuty po startu však došlo k vynucenému zničení rakety, jelikož nedošlo k oddělení Starship od Super Heavy. Podle vyjádření z tábora SpaceX se ale nejedná o úplný nezdar. Sestava totiž překonala jeden z kritických okamžiků, max Q (bod, kdy atmosférický let kosmické rakety dosáhne maximálního dynamického tlaku).

Sestava Starship Super Heavy se skládá z nosné součásti rakety (Super Heavy) a z rakety Starship. Tato dosud největší postavená raketa měří 120 metrů a původně byla navržena pro dopravu 100 lidí na Mars.

SpaceX akcie: Hodnota společnosti překonala 137 miliard dolarů

Společnost SpaceX má získat od investorů v novém kole financování 750 milionů dolarů. Investice tak ohodnotí firmu na 137 miliard dolarů. Mezi investory patří společnost Andreessen Horowitz, jež byla rovněž spoluinvestorem v Muskově dohodě o převzetí Twitteru. Podle agentury Reuters jedná SpaceX o nabídce akcií zejména na sekundárním trhu.

SpaceX merch: Oblékněte se ve stylu vesmírného giganta

Patříte mezi nadšené obdivovatele SpaceX a chcete si pořídit nějaké oblečení a suvenýry s touto značkou? Žádný problém. Na těchto webových stránkách najdete nabídku triček a mikin se značkou SpaceX. Objednat si můžete jak oblečení pánské, tak i dámské či dětské.

K dispozici je pochopitelně také široká škála suvenýrů, jako například kšiltovky, tužky, hrníčky, batohy, ale také podobizna moderní rakety.

SpaceX launch: Společnost eviduje 185 přistání

Na oficiálních stránkách SpaceX najdete veškeré aktuality o dění ve společnosti, včetně plánovaných testů a startů. Návštěvníci se například mohou dozvědět, že firma do této chvíle eviduje 185 přistání.

SpaceX livestreamy startů: Fascinující záběry na spacetv.net

Pokud si chcete dopřát unikátní videa a přímé přenosy startů, navštivte stránky spacetv.net, kde na vás čeká také celá řada zajímavých dokumentů s vesmírnou problematikou.

Žádných poplatků za sledování se bát nemusíte.

1️⃣ Kdy byla založena společnost SpaceX?

Firmu založil Elon Musk 14. března 2002.

2️⃣ Jak se jmenovala její první raketa?

Jednalo se o Falcon 1. Název byl inspirovaný vesmírnou lodí ze Star Wars.

3️⃣ Kolik zaměstnanců pracuje ve SpaceX?

Podle posledních dostupných dat přibližně 9 500 lidí.

A3SPORT.cz GEOX NATUZZI ITALIA
AHINSA SHOES GIVILI NOILI
AHMAD TEA LONDON GRADA ONLINE JAZYKY
ALBATROSMEDIA.CZ GRIZLY.cz ORSAY
APART HERBADENT POHODLÍ PHASE
APART.CZ H&M PRADA
ARMANI HOMEVILLE.CZ PROFIMED
ASTRATEX.CZ HUGO BOSS ROCK SPRING
BAKLY.CZ I-LIVING.CZ ROSSMANN
B.E.S. - Petrovice, s.r.o. INFOKRÁSA RŮŽOVÝ SLON
BIOTHERM INTIMISSIMI SCONTO NÁBYTEK
BOARDSTAR.CZ KANCELAR24.CZ SENIMED
BONDI SANDS KANZELSBERGER A BARVIČ SEPHORA
BRILIANTY.CZ KÄRCHER SEXSHOPIK.CZ
BROTEX KLARA ROTT S.OLIVER
BUSHMAN KLENOTY AURUM SPÍME.CZ
BUTLERS KLINIKA SWISS ESTHETIC SPORT VISION
BUZZSNEAKERS.CZ KNIHA ŠITÍ OD BURDA STYLE TAKKO FASHION
CALZEDONIA KOBERCE BRENO TAŠKA DNY MARIANNE
CANDLEMANIA.CZ KOBERCE K+K TATUUM
CBD STAR KOUPELNY PTÁČEK TESCOMA
CELIO KUCHAŘKY APETIT TEZENIS
CELLUBLUE LANCÔME BEAUTY INSTITUTE TRENÝRKÁRNA.CZ
CERAVE LANCÔME.CZ TRIUMPH
COCCINELLE LA ROCHE-POSAY TWINSET
COCCODRILLO LEJAAN ULLA POPKEN
DATART MAGNIFLEX VALENTINO
DEDOLES MANNER VICHY
DERMACOL MARC O’POLO VISCOPUR.CZ
DESIGNOVYNABYTEK.CZ MARELLA WELEDA
DOUGLAS MARINA RINALDI WELLENSTEYN
ELSYMCO MARIONNAUD XXXLutz
EMAHOME.cz MARKS & SPENCER YVES SAINT LAURENT
EUCERIN MŮJKOBEREC.CZ ZOOT.cz
FALCONERI MURIZARI
GAP NATUZZI EDITIONS

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ikonické BMW

Historie a současnost automobilky BMW

Prémiové vozy s modrobílým znakem brázdí silnice po celém světě už téměř 90 let. Nahlédněte do historie ikonické značky BMW.

Dovolená v ráji

15 tipů, kam vyrazit na dovolenou – Egypt, Zanzibar nebo třeba Omán?

Uvažujete, kam se letos vydat na dovolenou? Přečtěte si našich 15 tipů. Možností je nespočet, stačí si jen ujasnit, co od své vysněné...

ChatGPT

ChatGPT od společnosti OpenAI: Chatbot, který vám vše zodpoví

Velkou vlnu popularity zažívá v současné době ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) od společnosti OpenAI.✔️ Jedná se o umělou...