Valentýn: Kdy se slaví den zamilovaných a jaké tradice zahrnuje?

Každoročně slavíme kromě Vánoc, narozenin a svátků také Den svatého Valentýna a každoročně jsou tací, co ho nechtěně zazdí. Kdy se vlastně Valentýn slaví a jaké tradice jsou s ním spojené?

Svatý Valentýn, svátek zamilovaných Foto: Pixabay

Kdy se slaví Valentýn v roce 2024?

Jestliže jste z těch, kdo považují Valentýn za zbytečný americký svátek (ačkoli ve skutečnosti má svátek kořeny v Evropě), pak je pro vás pravděpodobně 14. února úplně běžný den. Možná ale patříte mezi chronické zapomnětlivce a svatého Valentýna pravidelně zazdíváte omylem – podobně jako narozeniny svých příbuzných –, protože si na něj jednoduše nevzpomenete. Od roku 1969 je oním datem zmíněný 14. únor, den, který vybrala římsko-katolická církev.

Do té doby Den svatého Valentýna připadal na dalších deset dnů:

  • 7. ledna
  • 2. května
  • 16. června
  • 31. srpna
  • 2. září
  • 25. října
  • 1., 3., 11. a 13. listopadu
  • 16. prosince

Proč se slaví Valentýn právě 14. února?

Už v dobách starověkého Říma měli lidé tradice spojené s láskou a právě z těch vychází dnešní Valentýn. Tehdy pánové vkládali do uren lásky jména svých vyvolených a tak si zvolili svou budoucí milovanou na následující rok. Tato tradice se samozřejmě ještě nenazývala po knězi z Terni (který zemřel právě 14. února), ale dá se předpokládat, že dnešní podoba svátku zamilovaných je od toho tehdejšího, který se nazýval Luperkálie, odvozen.

Proč jde o Den svatého Valentýna?

Legend kolem původu svátku zamilovaných je více, ale spojuje většinou s římským knězem a biskupem z Terni, který si spojení se dnem lásky zasloužil tím, že jí doslova obětoval život. Bylo tomu v době, kdy císař Claudius II. zakázal manželství, aby se jeho vojáci nenechali rozptylovat láskou. Jenže biskup Valentýn byl jiného názoru a oddával páry tomuto zákazu navzdory. Jakmile se na to přišlo, byl právě 14. února nemilosrdně popraven.

Komerčnost svátku v Americe, prapůvod v Itálii

Mnozí mylně svátek nazývají „americkým“, opak je ale pravdou. Úplné počátky svátku sahají do Itálie. Ano, pravdou je, že Američané Den svatého Valentýna milují a jejich obchody jsou už několik dní předem zahalené v růžové a rudé a vybavené květinami a čokoládou, s původem svátku to ovšem nesouvisí.

Valentýnské zvyky – kde se vzaly, tu se vzaly

Prvně si Den svatého Valentýna získal oblibu ve Velké Británii v průběhu sedmnáctého a osmnáctého století. Koneckonců s Anglií je spjatá také vůbec první valentýnka, která byla poslána (už o pár staletí dříve) z londýnského Toweru, kde byl tou dobou vězněný Karel Orleánský a sepisoval své manželce básně, které jsou dodnes k vidění v Britském muzeu.

Od té doby uplynulo hodně vody, ale Britové už byli v půlce osmnáctého století zvyklí se na svatého Valentýna obdarovávat dárky a psaníčky. Hned poté začala tradice nabírat na oblibě i v Americe.

Zajímavost: V Německu je symbolem Dne svatého Valentýna prase, které prý znázorňuje touhu.

Kromě darování květin a čokoládových bonbónů se také s oblibou věší zámečky lásky. Jestliže jste byli v italských Benátkách, jistě si vybavíte mostky, které jimi byly ověšené „od hlavy k patě“.

Další valentýnský zvyk jsou zámečky na mostech Foto: Pixabay

14. února ve světě – Jak slaví Valentýna v jiných zemích?

Ne všechny země světa jsou 14. zaplavené rudými srdci a láskou. Například ve Finsku se ten den oslavuje místo lásky přátelství. A není to jen o zmínce v kalendáři, Finové se prý ten den skutečně scházejí se svými přáteli, chodí společně na večeře a za zábavou, mnohdy i s těmi, s kterými se v běžném životě nestíhají vídat.

I v Estonsku slaví přátelství, také ale kromě toho myslí na ty, kdo jsou single. Ten den mají internetové seznamky volno, protože po Estonsku 14. února jezdí autobusy pro osamělé duše, které se takto mohou snáz seznámit.

Na Filipínách se v Den svatého Valentýna konají hromadné svatby. Důvodem je pravděpodobně i fakt, že právě v den zamilovaných přispívá na svatbu vláda.

Naopak v Saudské Arábii je svátek zcela zakázán, protože jakýkoli vztah před svatbou je tu tabu. Možná se ptáte, jak lze něco takového zakázat, avšak saudské obchody mají už několik let povinnost začátkem února odstranit z výlohy cokoli, co by jen náznakem připomínalo lásku nebo Den svatého Valentýna.

V Japonsku dávají dárky ženy mužům, ale než se začnete durdit, jak je to nespravedlivé, hned o měsíc později je to japonským ženám vynahrazeno – na takzvaný Bílý svátek obdarovávají výhradně muži ženy, které obvykle dostávají (jak už název napovídá) něco bílého.

Svatý Valentýn vs. První máj

Obecně by se dalo říct, že starší generace dávají přednost Máchovu Prvnímu máji či Mezinárodnímu dni žen a ta mladší zase Valentýnu. Mohlo by se zdát, že nás svátky lásky tak trochu rozdělují, ale není skvělé, že můžeme druhým dát pořádně najevo své city hned třikrát v roce?

A nemáme to tak jen my. Například v Argentině slaví svátek obdobný Valentýnu po celý týden. Nazývají ho trefně „sladkým“ a probíhá v červenci.

Co darovat na Valentýna?

Možná každoročně řešíte, čím svou drahou polovičku obdarovat. Existují klasiky, kterými nic nezkazíte, jako třeba květiny – i to mimochodem vychází z legendy o svatém Valentýnovi, květiny totiž dával párům, které oddával.

Dalšími tradičními dárky jsou čokoláda nebo milovnicím bublinek nějaké dobré šampaňské či prosecco – jestliže chce svou milovanou či milovaného potěšit i esteticky, zvolte takzvané perleťové víno, to polahodí nejen chuťovým buňkám, ale i oku.

Typickým valentýnským dárkem je čokoláda Foto: Pixabay

Jestliže nejste z těch, kdo svou lásku rádi dávají na odiv ostatním v restauracích, můžete své drahé polovičce přichystat hezký večer i v poklidu domova – připravit speciální valentýnskou večeři a k tomu třeba míchaný valentýnský koktejl.

Pokud toužíte po něčem originálnějším, můžete si s partnerem na Valentýna střihnout nějaký adrenalinový zážitek.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Taneční páry na plese

Plesy Praha: Kam si jít zatančit?

Plesová sezona brzy začíná. Podívejte se, kam si můžete jít zatančit v roce 2024. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější pražské akce.

Pravda nebo úkol: Otázky, úkoly, pro páry, 18+

Pravda nebo úkol: Otázky, úkoly, 18+

Chystáte se hrát hru Pravda nebo úkol (Vadí nevadí) 🎉 a došly vám nápady? Najdete je u nás.

Film Její tělo

Život Andrey Absolonové námětem na film Její tělo (2023)

Pohnutý osud nadějné sportovkyně, která se po osudném zranění vydala na dráhu pornoherečky, posloužil jako námět k natočení filmu Její tělo...