Zelené pivo: Čím se barví a kde ho koupit?

Pivo v zeleném provedení je oblíbené na velikonoční svátky i během oslav svatého Patrika. Kde ho můžete ochutnat a čím pivo získává svou nezvyklou barvu?

Velikonoční zelené pivoZelené pivo na sv. Patrika
SloženíProdejCena
Kde ho čepují

Zelené pivo 2024: Prodej, složení a cena Foto: Freepik

Zelené pivo 2024: Velikonoční zelené pivo

Zelený čtvrtek připomíná poslední večeři Ježíše Krista s apoštoly. Oslavu Velikonoce tak můžete začít se zeleným pivem. Řada pivovarů začínají čepovat zelené pivo na Zelený čtvrtek, který pro letošní rok připadá na 28. března 2024. Průkopníkem vaření zeleného piva je v České republice pivovar Starobrno.

Zelené pivo na svatého Patrika

Zelené pivo je také úzce spjato se svátkem svatého Patrika, křesťanského duchovního z Irska. Svátek každoročně připadá na 17. března a zelená barva k oslavě neodmyslitelně patří.

Svatý Patrik není však uctíván pouze v Irsku, ale také například ve východním Štýrsku, Anglii či Švábsku. Tradiční irský svátek se slaví v mnoha zemích včetně České republiky. Jeho symbolem je zelený trojlístek.

Zelené pivo – složení: Čím se barví zelené pivo

Pivovary většinou své receptury tají, ale základem zeleného piva je stejně jako u tradičního piva kvalitní voda, ječný slad a chmel. Během vaření piva se do něj přidává výluh z bylin (např. mladé kopřivy), který dodává zelenému pivu nahořklou a bylinkovou chuť. V posledním kroku se přidává likér, což způsobuje, že zelené pivo je silnější než klasické pivo.

Některé z následujících pivovarů uvádějí, jak docílí barvy zelených piv. U zeleného piva Starobrno se uvádí, že zelená barva piva je výsledkem zkombinování technologie, surovin, bylinného výluhu a likéru.

Pivovar Hradecký Klenot používá u Velikonočního Zeleného piva přírodní zelenou barvou – rostlinný chlorofyl. Pivovar OPAT z Broumova vaří zelený ležák obarvený likérem blue curacao.

V zásadě se tedy jedná o rostlinný chlorofyl, nebo potravinářské barvivo (E133 – brilantní modř). Uvádí se, že zelenou barvu dodává pivu spirulina nebo chlorella.

Zelené pivo – prodej: Kde koupit zelené pivo

Zelené pivo je možné zakoupit v e-shopech, supermarketech (Kaufland, Globus, Lidl, Albert) a hospodách.

Vaří ho pivovary, jako je Starobrno, Černá Hora (Velikonoční Krasličák), Primátor (Jarní Zelené), Pivovar Litovel (Patrik 11°), Podklášterní pivovar Třebíč (Zelená Karkulka), Panský pivovar Sokolnice (Zelený ležák 12°), Podřípský minipivovar Ctiněves (Zelený ležák 12°), Ježek (Velikonoční Krasličák), Pivovar Jihlava (Velikonoční Krasličák), Rychtář (Velikonoční Krasličák), Hauskrecht (Sv. Patrik), Pivovar Hradecký Klenot (Velikonoční Zelené pivo), Regent (Velikonoční ležák), Krušovice, Lobkowicz, Heineken, pivovar Rohozec (Velikonoční 11°), Konrád (Zelený král) nebo Purkmistr (Zelený ležák 12° sv. Patrika).

Zelené pivo – cena: Kolik stojí zelené pivo

  • 1 litr lahvového Velikonočního zeleného piva (Pivovar Hradecký Klenot) stojí 90 Kč.
  • Velikonoční Zelený ležák (Regent) v plechu 0,5 l stojí 36 Kč.
  • 1 litr piva Švecův Zelenáč 11° (Zlínský Švec)v PET lahvi vychází na 96 Kč.
  • 1 litr zeleného piva (Hubertus) v PET lahvi stojí 100 Kč.

Zelené pivo 2024: Kde čepují zelené pivo?

Míst, kam se vydat na čepované zelené pivo, je během Zeleného čtvrtku i svátku svatého Patrika celá řada. Nabízíme jen několik z nich.

Zelené pivo: Praha

  • Staroměstské náměstí, Velikonoční trhy

Zelené pivo Brno

  • Zelené pivo na zelený čtvrtek, U Královny Elišky, Mendlovo nám. 1b
  • Zelené pivo u muziky, Ruland, U Viaduktu 39

Zelené pivo Ostrava

  • Masarykovo náměstí, Velikonoční jarmark

Zelené pivo Olomouc

  • Hanácký pivovar, Šlechtitelů 139/14, Olomouc, Holice
  • Pivovar Chomout, Dalimilova 18/92, Olomouc, Chomoutov

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Velikonoce

Velikonoce 2024: Jak uplést pomlázku a slavit tradice?

Nejvýznamnějším křesťanským svátkem jsou Velikonoce. V našem článku se dozvíte, proč se vlastně slaví, jaké zvyky a tradice se s nimi pojí,...

Netflix program 2022 - nejlepší seriály a filmy

Nejlepší filmy a seriály na Netflixu – novinky a program

Co chystá Netflix na rok 2024? ⭐ Co nejlepšího jsme mohli sledovat v roce předchozím? Objevte nejen nové filmy, ale také pokračování...

Číslo třináct

Pátek 13: Kde se vzal a proč si vsadit zrovna v tento den?

V Asii je číslo 13 šťastné. Z jakého důvodu je v Evropě pátek 13. považovaný za smolný den a proč ho naopak zbožňují sázkaři?