Pátek 13: Kde se vzal a proč si vsadit zrovna v tento den?

V Asii je číslo 13 považované za šťastné. V Evropě je jeho význam opačný. O to více se ho někteří bojí, pokud je třináctého v pátek. Proč tomu tak je a z jakého důvodu ho naopak zbožňují sázkaři?

Proč je pátek 13 smolný den – Sportka v pátek třináctéhoVýherní čísla Sportky Bonusy v online casinech

Číslo třináct Foto: Profimedia

Pátek 13. historie – Kde se vzal pátek 13.?

Pátek 13. je sice spojovaný s pověrami, nicméně mnohé z vás možná překvapí, že má i reálný základ. 13. října 1307 (tedy přesně před 716 lety) došlo k pronásledování a zatýkání templářů francouzským králem Filipem IV. Ty nechal následně mučit a popravit. Nešťastné datum, pátek třináctého, bylo také pro Dány žijící v Anglii v listopadu roku 1002. V tento den nařídil anglický král Ethelred II. jejich popravu jakožto satisfakci za tehdejší časté nájezdy Dánů. Pátek 13. má původ také v Bibli. V tento den byl například ukřižován Ježíš Kristus.

Pátek 13. a pověry

Na základě historických špatných událostí se pověrčiví lidé shodli na tom, že pátek třináctého nic dobrého nepřináší. Aby se neštěstí vyhnuli, začali si dávat pozor na černé kočky, žebříky i střepy. Smůlu může přinést také kukání kukačky nebo zvuky sýčka.

Pátek třináctého: výzkumy

Přestože by se mohlo zdát, že je pátek třináctého smolný, různé výzkumy dokazují, že v porovnání s ostatními dny se obvykle nestává nic horšího. Například četnost a výsledky operací jsou v tento den stejné jako v jiné. Američtí vědci také zjišťovali, zda nedochází k nárůstu pacientů, to se však nepotvrdilo. Neprokázaly se ani horší výsledky akciových trhů.

Sportka – pátek 13.: Proč si vsadit zrovna v tento den?

Třináctku naopak považují za šťastné číslo například v Indii nebo v Thajsku. V pátek 13. února 1998 vyhráli naši hokejisté první zápas během legendárních olympijských her v Naganu. Tento den mají v mimořádné oblibě také sázkaři. I přestože by se dalo čekat, že v tento den se budou sázení vyhýbat, opak je pravdou.

Štěstí chtějí otočit ve svůj prospěch a jak říká sám marketingový manažer Martin Babec ze Sazky: „Počet podaných tiketů je pravidelně dvakrát, někdy až třikrát vyšší než v jiné dny.“ Číslo 13  s oblibou sází dokonce až pětina sázkařů. Již několikrát se v pátek třináctého podařilo šťastlivcům vyhrát několik milionů korun. Na konkrétní výhry v posledních letech se podívejte do tabulky.

Sázka 13. v pátek – milionové výhry v ČR
Datum Výhra
pátek 13. 9.  2019 25 milionů Kč (Sportka)
pátek 13. 12. 2019 15,5 milionů Kč (Eurojackpot)
březen 2020 10 milionů Kč (Sportka)

Výherní čísla Sportky: pátek aneb sázka na třináctku

Kuriózní výhra se podařila šťastlivci z Plzeňska, který vsadil svou sázenku na apríla (1. dubna 2021). O den později, který připadl na Velký pátek, zjistil, že vyhrál Superjackpot ve výši 87 218 623 Kč! A jaká čísla mu výhru přinesla? Jednalo se o: 13, 19, 25, 31, 33, 42 a 2 (číslo doplňkové hry Šance). Ve všech deseti sloupcích měl náhodný tip. I v tomto případě byla 13 šťastným číslem, na které se vyplatilo vsadit.

Důvodem, proč to v pátek 13. 10. 2023 nezkusit, je také fakt, že se jedná o poslední v tomto roce! Další nastane až v září 2024. Možná patříte mezi jedince, kteří místo sázení čísel preferují stírací losy. Podívejte se, jaké vyhrávají v letošním roce nejčastěji a zkuste štěstí.

Kdy bude pátek 13. v roce 2024?

Pokud jste letošní pátek 13. propásli, nezoufejte! V následujícím roce nás čekají hned dva další – v již zmiňovaném září a poté ještě v prosinci. Prosincová výhra by byla ideální vánoční dárek, nemyslíte?

Pátek 13.: Získejte zajímavé bonusy v online casinech

Pátek 13. je šťastný den i pro hráče online hazardních her. U online casin dostanete tzv. free spiny (zatočení zdarma na hracích automatech) nebo tematické bonusy za vklad. Nejlepší promo akce najdete na této webové stránce.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

online-stiraci-losy-korunka.jpg

Pobavte se s Korunka online losy u Tipsportu a Chance

Pobavte se s online stíracími losy od Korunky a zkuste své štěstí ve hře. Vybírat můžete z pestré palety losů.

Chance přihlášení a bonus za registraci v online casinu

Chance přihlášení – Jak provést login do online casina?

Přihlášení k hernímu kontu u Chance je snadná záležitost i na mobilním telefonu. Podívejte se na všechny důležité záležitosti u Chance.

Vyzvedněte si uvítací bonus bez nutnosti vkladu ZDE

Přehled uvítacích casino bonusů bez nutnosti vkladu

Registrací nezískáte jen možnost pobavit se u vašich oblíbených her, ale můžete využít i bonusy v podobě financí na toto vytvořené konto.