Opravdové zločiny: První český true crime podcast o zločinech

Podcast Opravdové zločiny založily dvě moderátorky a milovnice tématu skutečných kriminálních případů jen tak pro zábavu, ovšem zanedlouho se z něho stal velký hit. Vyprávění o skutečných zločinech vychází na podcastových platformách a aplikacích každý týden…

Nejlepší díly - Seznam - Ocenění
Recenze - Kniha - Merch

Opravdové zločiny: První český true crime podcast o zločinech Foto: Facebook / Opravdové zločiny

Hodnocení podcastu Opravdové zločiny: 7/10

  • Vyprávění o zákulisí a detailech českých i světových zločinů v odlehčeném duchu s přídavkem černého humoru.
  • Podcast patří k nejposlouchanějším v Česku a vysloužil si řadu ocenění.

Oblíbený podcast Opravdové zločiny

Opravdové zločiny jsou jedním z nejposlouchanějších českých podcastů, přičemž tato popularita není nijak překvapivá. V posledních letech totiž nebývale narostla obliba jak „true crime“ / skutečných zločinů (především díky dokumentárním minisériím od Netflixu), tak i formátu podcast.

Opravdové zločiny spustily v roce 2020 redaktorky a moderátorky na rádiu Evropa 2, Lucie Bechynková a Barbora Krčmová. Inspirovaly se podobným zahraničním podcastem a jakožto milovnice detektivek a true crime založily pro zábavu vlastní projekt. To ještě netušily, že se z Opravdových zločinů stane obrovský hit.

Duo moderátorek své posluchače pravidelně seznamuje se zákulisím a detaily zásadních českých i zahraničních kriminálních případů. Najdete zde jak případy hojně medializované, tak i ty méně známé. Nové díly vychází každý týden.

Opravdové zločiny – info
  • Podcast o kriminálních příbězích z Česka i ze světa
  • Vychází jednou týdně
  • Jeden díl trvá cca hodinu, ale stopáže se mohou výrazně lišit
  • První díl podcastu byl zveřejněn 2. února 2020
  • Tvůrkyněmi jsou moderátorky Barbora Krčmová a Lucie Bechynková

Opravdové zločiny – nejlepší epizody

Během tří let vzniklo více než 200 epizod a podle slov samotných tvůrkyň podcastu je kriminálních případů nevyčerpatelné množství. Navíc se spoustou tipů přichází sami posluchači.

Opravdové zločiny: Petr Kramný

Mezi nejposlouchanější patří například díl pojednávající o případu známého českého zločince Petra Kramného. Jako host se zúčastnila advokátka a zmocněnkyně rodiny obětí, Klára Long Slámová.

Opravdové zločiny: Lid vs. O. J. Simpson

Za zmínku stojí také epizoda o jednom z nejvíce šokujících kriminálních případů amerických dějin, procesu Lid vs. O. J. Simpson z 90. let. Příběh mimořádně nadaného hráče amerického fotbalu a zároveň vraha své manželky se dočkal řady filmových, seriálových i knižních zpracování.

Jeden z nejsledovanějších, nejkontroverznějších a mediálně exponovaných soudních procesů vyústil v Simpsonovo osvobození vzhledem k jeho afroamerickému původu v době, kdy se „barevní“ obyvatelé setkávali s násilím ze strany policie.

Opravdové zločiny: Miluj svého únosce

S velkým zájmem se mimo jiné setkala epizoda s názvem Miluj svého únosce o stockholmském syndromu a slavném bankovním lupiči Clarku Olofssonovi. Vznik dnes známého pojmu „stockholmský syndrom“ je spjatý právě s Clarkem Olofssonem a přepadením banky ve švédské metropoli v roce 1973.

Se svým parťákem Janem Erikem-Olssonem se tehdy na téměř celý týden usídlili v bance a jako rukojmí drželi tři ženy a jednoho muže. Šok nastal v momentě, kdy se lupiči vzdali a propuštění rukojmí se zcela nepochopitelně stavěli na stranu svých věznitelů. (Příběh Clarka Olofssona zpracovat také Netflix do podoby šestidílné minisérie.)

Opravdové zločiny –⁠ seznam epizod / abeceda

Seznam epizod najdete na wikipedii (nemusí být aktualizovaný), kde je uvedeno i datum vydání dílu a stopáž. Přehled všech dílů Opravdových zločinů máte také k dispozici v abecedním řazení přímo na webu podcastu v kolonce „Abeceda zločinů“ (můžete využít tento odkaz).

Opravdové zločiny: ocenění –⁠ podcast roku a další

Podcast nasbíral již řadu ocenění, a to v prestižních českých anketách Křišťálová lupa a Podcast roku. Dvakrát po sobě byly Opravdové zločiny nejposlouchanějším podcastem na Spotify a divácky nejoblíbenějším byly i v aplikaci YouRadio Talk.

  • V tradiční anketě Křišťálová lupa pravidelně hlasuje veřejnost i odborná porota a oceňovány jsou nejoblíbenější a nejzajímavější projekty, služby a osobnosti českého internetu.
  • V anketě Podcast roku rovněž hlasuje veřejnost, přičemž cílem je vyhledávat a oceňovat ty nejzajímavější podcasty a podporovat jejich tvůrce.

Křišťálová lupa

  • 2. místo v roce 2021 v kategoriích Podcast roku a Zábava
  • Výhra v roce 2022 v kategoriích Podcast roku a Cena popularity

Podcast roku

  • Výhra v roce 2021 v kategorii Autorský podcast
  • Výhra v roce 2022 v kategorii Autorský podcast
  • Výhra v roce 2023 v kategoriích True Crime a Absolutní vítěz
  • Nejposlouchanější podcast na Spotify 2021
  • Nejposlouchanější podcast na YouRadio Talk 2021

sipka Přečtěte si také o podcastu MMA Letem světem Ondřeje Novotného

Opravdové zločiny k poslechu / stažení (Spotify, YouTube atd.)

Všechny epizody si můžete zdarma přehrát přímo na webu opravdovezlociny.cz. Dále si podcast pustíte na těchto platformách:

  • Spotify
  • Google Podcasty
  • Apple Podcasts
  • České podcasty
  • Youradio Talk
  • Audiolibrix
  • YouTube

Opravdové zločiny – recenze

Podcast Opravdové zločiny má mnoho příznivců, což dokazují i četná ocenění, ale i řadu odpůrců. Jde spíše o odpočinkovou záležitost a fanoušci podcastu to takto berou a nic více neočekávají. Nejvíce kritiky si Opravdové zločiny vysloužily ve svých začátcích, kdy hodně posluchačů očekávalo něco jiného, serióznějšího.

Opravdové zločiny totiž nejsou pro lidi, kteří se o skutečné zločiny vážně zajímají. Ti by očekávali nějakou novinářskou / dokumentární hodnotu, a nikoli „pouze“ předčítání informací.

Tvůrkyně podcastu ale zvolily jinou, odlehčenou a humorem obohacenou cestu, za kterou si stojí, a která je zase po chuti jiným nenáročným posluchačům. Dozvíte se tak i nepodstatné informace, třeba co moderátorka dělala o víkendu apod.

(Mohl by vás také zajímat prezidentský podcast Podhradí, přečtěte si o něm tady.)

Opravdové zločiny: besedy –⁠ „Naživu a naživo“ (kluby Plzeň, Brno atd.)

Pokud patříte mezi věrné posluchače Opravdových zločinů, mohly by vás zajímat besedy, během kterých si můžete povídání o zločinech poslechnout naživo. Tvůrkyně podcastu vystupují obvykle v sálech kin po celé republice, kam přiváží ty nejzajímavější zločiny a nechybí samozřejmě přídavek černého humoru.

Podívejte se do tabulky, kdy a kde můžete besedu navštívit…

Plzeň, Olympia / CineStar 4. září 2023 / 18:30 Vstupenky v prodeji / koupit
Hradec Králové, Bio Central 7. září 2023 / 18:30 Vstupenky v prodeji / koupit
Žďár nad Sázavou, Kino Vysočina 11. září 2023 / 18:30 Vstupenky v prodeji / koupit
Brno, Sono Centrum 12. září 2023 / 18:30 Vstupenky v prodeji / koupit

Opravdové zločiny – kniha (info a recenze)

Vzhledem k úspěchu podcastu se jedna z autorek, Lucie Bechynková, rozhodla vydat stejnojmennou knihu. Obsahuje výběr třiceti nejzajímavějších skutečných kriminálních případů, se kterými vás kniha důvěrně seznámí. Pojednání o zločinech je navíc doplněno zasvěcenými pohledy kriminalisty, vězeňského dozorce i právničky.

Kniha nepřináší žádné nové informace, tudíž je spíše určena pro ty, co raději čtou než poslouchají. Pro většinu posluchačů podcastu je tak kniha spíše zbytečná.

„Miluju podcast, a proto jsem se do knihy pustila. Opravdu se jedná o defacto přepis již řečeného. Vybavovala jsem si příběhy z poslechu a to mi četbu trochu kazilo. Musím ale ocenit rozhovory s lidmi, kteří se pohybují v oblasti zločinu na konci knihy... To bylo super,“ ohodnotila knihu recenzentka Áňa 998 na webu databazeknih.cz.

Kniha vyšla v roce 2021 v nakladatelství CPress a o rok později následovalo pokračování, Opravdové zločiny 2.

Opravdové zločiny – merch / e-shop

Pro fanoušky podcastu jsou připraveny také různé reklamní předměty, které lze zakoupit na webu zlocinozrouti.cz, kam se jednoduše překliknete z hlavní stránky Opravdových zločinů.

Samozřejmostí jsou trička a mikiny se stylovými popisky jako např. „Zůstaňte naživu, zůstaňte na svobodě“, „Nejsem úchyl. Jsem zločinožrout“ či „Po pitvě každý generál!“.

Rovněž jsou ke koupi hrnky, tašky, mentolky se stylovou pikslou či kniha Vrah je v každém z nás od Lucie Bechynkové. Můžete zde také zakoupit i již zmiňované knihy Opravdové zločiny. Pokud máte ve své blízkosti fanouška Opravdových zločinů, oceníte i možnost zakoupení dárkového poukazu.

sipka Tipy na zajímavé české podcasty přinášíme ZDE

Zdroje:

  • www.opravdovezlociny.cz
  • www.kultura21.cz

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Celovečerní film Kazmy Kazmitche ONEMANSHOW: The Movie

Celovečerní film Kazmy Kazmitche ONEMANSHOW: The Movie

Celovečerní film ONEMANSHOW: The Movie, za kterým stojí Kamil "Kazma" Bartošek, vstoupí do kin 17. srpna 2023. ☝ Co o něm dosud víme?

Ordinace v růžové zahradě 2

Ordinace v růžové zahradě 2: Kde sledovat epizody zdarma?

Ordinace v růžové zahradě se stala během již více jak patnácti let diváckou stálicí. Kolik má populární Růžovka epizod? Jak se změnilo...

Stand-up show Kozub: Bez urážky! (Recenze, Voyo, ČSFD)

Stand-up show Kozub: Bez urážky! (Recenze, Voyo, ČSFD)

Záznam ze stand-up show Kozub: Bez urážky! zamířil na platformu Voyo. Podívejte se na bohatou přehlídku těžce nekorektního a brutálně...