Nejlepší metody pro dokonale čistý vzduch u vás doma

Kvalita vzduchu, který dýcháme, má význačný vliv na naše zdraví a pohodu. Vzhledem k tomu, že většinu svého času trávíme doma, je důležité zajistit, že vzduch v našem bytě či domě je co nejčistější a zdravější. Existuje několik účinných metod, jak dosáhnout dokonale čistého vzduchu u vás doma.

Nejlepší metody pro dokonale čistý vzduch u vás doma Foto: Alena Ozerova / Shutterstock.com

Přírodní ventilace

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zlepšit kvalitu vzduchu v interiéru, je pravidelná přírodní ventilace. Otevřete okna a dveře, aby mohl čerstvý vzduch proudit dovnitř a starý, znečištěný vzduch odcházet ven. Tím se zbavíte nepříjemných pachů a zároveň snížíte koncentraci škodlivých látek. Ve velkých městech to bohužel není dobrá varianta, protože je vzduch znečištěný i venku.

Použití vzduchových filtrů

Vzduchové filtry jsou účinným způsobem, jak zachytit prach, pyl, alergeny a další škodlivé částice ve vzduchu. Můžete je umístit do klimatizačních zařízení, větracích systémů nebo použít samostatné vzduchové čističe. Čističky vzduchu jsou finančně dostupné a dokáží vyčistit prakticky 100 % bakterií. Vyberte filtr s odpovídající třídou filtrace podle vašich potřeb.

Udržujte čistotu v domácnosti

Pravidelné úklidové činnosti jsou klíčové pro udržení čistého vzduchu. Prach, alergeny a bakterie se mohou hromadit v kobercích, závěsech a na povrchu nábytku. Důkladný úklid včetně vysávání, vytírání a praní textilií pomůže eliminovat tyto problémy. Naplánujte si úklid na celý týden. Jistě rychle přijdete na šikovnou rutinu. Nejlepší je, když každý den uděláte něco, např.:

  • pondělí – podlahy,
  • úterý – koupelna,
  • středa – prádlo,
  • čtvrtek – prach atd.

Zeleň v interiéru

Pokojové rostliny nejen krásně ozdobí váš domov, ale také přispějí ke zlepšení kvality vzduchu. Rostliny absorbuji oxidy uhličité a uvolňují kyslík, čímž čistí vzduch. Některé rostliny, jako například peace lily, fikus benjaminský nebo aloe vera, mají výrazný čisticí účinek. Prakticky každá pokojová rostlina dokáže do určité míry vzduch čistit, takže neváhejte a běžně do květinářství.

Omezte používání chemikálií

Mnoho běžných domácích čisticích prostředků obsahuje chemikálie, které mohou znečišťovat vzduch v interiéru. Zkuste nahradit tyto produkty přírodními alternativami, jako je ocet, jedlá soda nebo citronová šťáva. Tak snížíte emise škodlivých látek do vzduchu. Navíc jsou tyto prostředky mnohem levnější a fungují často mnohem lépe než chemické čističe.

Kontrola vlhkosti

Správná úroveň vlhkosti má rovněž významný vliv na kvalitu vzduchu. Příliš suchý vzduch může dráždit dýchací cesty, zatímco příliš vlhký vzduch může podporovat růst plísní a bakterií. Pomocí difuzérů nebo odvlhčovačů můžete udržovat optimální vlhkost. Velkou výhodou difuzéru je fakt, že do něj můžete přidat svou oblíbenou vůni a ještě si krásně provonět celý domov.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak vybrat jméno pro psa a fenku: psí kalendář a další tipy

Jak vybrat jméno pro psa a fenku: psí kalendář a další tipy

Vybrat jméno pro štěňátko může být stejně náročné jako pro dítě, nebo dokonce ještě těžší! Podívejte se na naše tipy a inspiraci.

Popeyes

Popeyes v ČR: pobočky a menu, slevové kupóny a aplikace

V Čechách zakotvil jeden z nejoblíbenějších amerických fast foodů – Popeyes. Podívejte se, kde si můžete vychutnat tradiční louisianské...

Opravdové zločiny: První český true crime podcast o zločinech

Opravdové zločiny: První český true crime podcast o zločinech

Opravdové zločiny jsou jedním z nejoblíbenějších českých podcastů, který vás seznámí se zákulisím zásadních českých i světových...