Kdy začínají vánoční trhy v Norimberku a co koupit

Norimberské adventní trhy každoročně přilákají miliony návštěvníků včetně těch českých, pro které jsou atraktivní mimo jiné kvůli relativní blízkosti. Díky historickému jádru patří k těm nejhezčím trhům v celé Evropě, vánoční atmosféra by se zde dala přímo krájet…

Hlavní trh Christkindlesmarkt - Další trhy - Parkování

Advent v Norimberku 2023: Kde jsou trhy, co koupit, parkování Foto: Profimedia

Vánoční trhy v Norimberku 2023

Adventní trhy v tomto krásném historickém městě v srdci Bavorska bývají označovány jako největší ve střední Evropě. V tomto směru mají velkého konkurenta v podobě vánočních trhů v Drážďanech, které se chlubí podobným titulem.

Norimberské vánoční trhy každoročně navštíví více než dva miliony lidí. Pokud se tedy chystáte právě do Norimberku, připravte se na davy, které vás budou všude obklopovat. I přesto však vánoční trhy v Norimberku patří k těm nejhezčím v celém Německu, a to díky krásným kulisám historického města.

Vánoční trh Norimberk – hlavní tržiště Christkindlesmarkt

Centrálním tržištěm je tradiční Christkindlesmarkt, který probíhá na hlavním náměstí Hauptmarkt a v jeho blízkém okolí (třeba na náměstí Sebalder platz). Toto nádherné historické náměstí zdobí středověké domky a dva velkolepé kostely Panny Marie (Frauenkirche) a sv. Sebalda.

Vyrostou zde téměř dvě stovky dřevěných stánků s příznačnými červenými střechami. Nabídnou jak velký výběr řemeslných výrobků, hraček a vánoční dekorací, tak i pochutin. Vyhlášené jsou biskupské chlebíčky, klobásy, norimberské perníčky a nemůže chybět ani svařák a punč.

Trh Christkindlesmarkt letos bude probíhat od 1. do 24. prosince. Jako každý rok bude zahájen slavnostním ceremoniálem – velkolepým představením s trubači a hromadným zpěvem vánoční písní.

Otevírací doba stánků:

  • 2.–23. prosince (Po-Ne) od 10 do 21 hodin
  • Štědrý den 24. prosince od 10 do 14 hodin

Slavnostní zahájení proběhne 1. prosince v 17:30 hodin.

sipka Přečtěte si také o vánočních trzích ve Vídni

Další adventní trhy v Norimberku

Kromě hlavního tržiště na náměstí Hauptmarkt můžete v Norimberku navštívit několik menších trhů. Pro rodiny s dětmi se nabízí Norimberské dětské Vánoce na nedalekém menším náměstí Hans-Sachs-Platz.

Děti se tam mohou vyřádit na vícepatrovém kolotoči, parní železnici nebo na mini ruském kole. V krásně vyzdobených domcích si zas zkusí vyrobit svíčky čí mýdla nebo malovat pískem. Aktivit pro malé návštěvníky se na dětském trhu najde opravdu spoustu. Doporučuje také navštívit Sternenhaus (hvězdný dům), kde je pro děti připraven bohatý kulturní program.

Další nedílnou součástí adventního Norimberku jsou řemeslné trhy a unikátní trhy sesterských měst, kde lze zakoupit řemeslné výrobky a gurmánské speciality z celého světa. Tento mezinárodní trh najdete několik bloků od hlavního tržiště Christkindlesmarkt a je skvělou příležitostí poznat různé kultury na jednom místě.

Můžete se tak z tradičního Německa vydat třeba za toskánským svařeným vínem, ochutnat skotskou whiskey, „nakopnout se“ kávou z Nikaraguy nebo počechrat chuťové pohárky francouzskou marmeládou.

  • Dětské vánoční trhy 23.11.–30.12. 2023, 25.12. zavřeno
  • Trhy sesterských měst od 1. 12. do 23. 12. 2023
  • Řemeslný trh od 1. 12 do 23. 12. 2023

Vánoční trhy Norimberk – parkování

Při návštěvě adventního Norimberka určitě nepodceňte parkování. V celém Norimberku jsou sice stovky různých parkovišť, ale v období Vánoc se velmi rychle zaplní. A nikdo nechce ztrácet čas a nervy popojížděním a hledáním volného místa.

Řešení je nasnadě – najděte si předem několik odstavných parkovišť na kraji města a určitě vyražte brzy ráno. K dohledání parkovišť v Norimberku můžete využít třeba tuto stránku.

*️⃣Kde jsou trhy v Norimberku?

Hlavní tržiště Christkindlesmarkt najdete na náměstí Hauptmarkt. Další tržiště se nachází v blízkém okolí. Přečtěte si více v článku.

*️⃣Kdy začínají vánoční trhy v Norimberku?

Většina norimberských adventních trhů začíná v pátek 1. prosince. Zjistěte více o termínech zde.

*️⃣Co si koupit v Norimberku?

Kromě tradičních řemeslných výrobků a pochutin doporučujeme ochutnat gurmánské speciality z celého světa na trhu sesterských měst. Více informací tady.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Vánoční trhy v Praze: Kde a kdy letos budou?

Vánoční trhy v Praze: Kde a kdy letos budou?

Přichystali jsme pro vás přehled všech důležitých vánočních trhů v Praze, kde si budete moct vychutnat tu pravou předvánoční atmosféru ❄️.

Brněnské Vánoce 2023: Adventní trhy, vánoční Brno, rozsvícení vánočního stromu

Vánoční trhy – Brno: Program, datum a otevírací doba

Načerpat vánoční náladu budete mít příležitost přesně měsíc před Štědrým dnem 🎁 také v ulicích Brna, kde tou dobou odstartují vánoční...

Coca Cola Vánoční kamion

Vánoční kamion Coca Cola 2023: historie, trasa a program

✨ Letos si budeme opět moci znovu užít nezaměnitelné kouzlo Coca Cola vánočního kamionu. Kudy povede jeho trasa a na jaký program se můžeme...