Vydejte se na adventní trhy v Drážďanech a zažijte kouzlo Vánoc

Tradiční vánoční trhy v Drážďanech přilákají každý rok miliony návštěvníků, kteří zde prožijí jedinečnou vánoční atmosféru. Jsou to také nejstarší německé trhy, které se konají už stovky let! Na svém kontě mají ale i další "nej"…

Vydejte se na adventní trhy v Drážďanech a zažijte kouzlo Vánoc Foto: Profimedia

Vánoční trhy Drážďany 2023

Každý, kdo chce zažít pravou vánoční atmosféru, zamíří do Německa za adventními trhy, které se zde konají v každém městě. Vyhlášených německých trhů je celá řada, ale ty největší a nejnavštěvovanější vánoční trhy vyrůstají právě v Drážďanech.

Do této saské metropole přijíždí každoročně miliony návštěvníků, kteří zde nasají ducha Vánoc daleko intenzivněji než kdekoli jinde…

Adventní trhy Drážďany 2023 – termíny, program a mapa

Vánoční trhy se rozléhají do několika částí Drážďan, přičemž hlavním tržištěm je Striezelmarkt na náměstí Altmarkt v centru města. Trhy najdete také na náměstí Neumarkt před kostelem Frauenkirche či třeba na Pražské třídě. Stánky se táhnou prakticky ve všech okolních uličkách a jen těžko byste je přehlédli.

Stěžejní místa, která při návštěvě adventních Drážďan určitě navštivte, jmenujeme níže:

Striezelmarkt  – nejznámější vánoční trh v Drážďanech

A nejen v Drážďanech, trh Striezelmarkt na náměstí Altmarkt patří k nejnavštěvovanějším vánočním trhům v celé Evropě – v období Vánoc sem zavítají 3 miliony lidí. Striezelmarkt je také nejstarším německým vánočním trhem – koná se již od roku 1434.

Trhy Striezelmarkt zahájí bohoslužba v kostele Kreuzkirche, kde zazpívá stopadesáti-členný chlapecký sbor. Následně se večer roztočí největší vánoční pyramida na světě.

Ve více než dvou stech stáncích na vás čekají nejrůznější pochutiny jako třeba perník z města Pulsnitz nebo pečené kaštany a samozřejmostí je svařené víno. Můžete si rovněž zakoupit rukodělné výrobky (např. řezbářské výrobky z Krušných hor), dárky a každý den probíhají různé doprovodné programy.

Trh Striezelmarkt získal svůj název podle tradičního německé cukroví štola, proto se zde každoročně koná tzv. Štolová slavnost (Stollenfest)…

Termín: 29.11. – 24.12.2023
Místo: Náměstí Altmarkt
Otevírací doba stánků: 1. den od 16:00, poté 10:00–21:00
Na Štědrý den do 14:00

Štolová slavnost drážďany 2023

Štolová slavnost je hlavní událostí vánočního trhu Striezelmarkt. Začíná tradičně dopoledne na náměstí Schlossplatz, odkud se historický průvod s několikatunovou štolou taženou čtyřspřežím vydá na hodinovou cestu kolem Rezidenčního zámku a kostela Frauenkirche směrem k vánočnímu trhu Striezelmarkt.

Krátce po poledni bude štola naříznuta obřím štolovým nožem, načež začne její prodej za doprovodu slavnostního programu na jevišti. Štolová slavnost končí okolo půl čtvrté odpoledne.

Termín: 9. prosince 2023
Místo: Náměstí Schlossplatz a Altmarkt

Drážďany: Adventní trhy na náměstí Neumarkt (2023)

Vánoční trhy na náměstí Neumarkt jen pár kroků od hlavního trhu Striezelmarkt potěší milovníky historických cechovních řemesel. Můžete si zde prohlédnout práci kožešníků, hodinářů, zvonařů, malířů, rytců nebo třeba výrobců skla a zažít komornější atmosféru 18. a 19. století. Samozřejmě můžete výrobky zakoupit stejně jako občerstvení.

Termín: 30.11.2023 – 7.1.2024
Místo: Náměstí Neumarkt v historickém centru
Otevírací doba stánků: 11:00–22:00
23.12. pouze do 20:00
Vánoční svátky zavřeno

Drážďanské vánoční trhy u kostela Frauenkirche

V uličce Münzgasse u hlavního kostela Frauenkirche na vás čeká punč, grilované klobásy, cukroví a další dobroty. Potěší tedy především vaše chuťové pohárky, ale mezi stánky s jídlem nechybí ani různé řemeslné výrobky.

Termín: 29.11. – 24.12.2023
Místo: Ulička Münzgasse v historickém centru
Otevírací doba stánků: 10:00–21:00
Pátek a sobota do 22:00
Na Štědrý den do 14:00

Trhy na nádvoří zámku Residenzschloss

Pokud zatoužíte odpočinout si na chvíli od davů, které zachvátí náměstí s velkými vyhlášenými vánočními trhy, zajděte na tržiště nacházející se na prostranství mezi zámkem Residenzschloss a hotelem Kempinski.

Najdete zde romantický a jeden z nejmenších trhů se stánky s různými dobrotami a řemeslnými výrobky. Můžete si zde také zabruslit na veřejném kluzišti, kam je vstup zdarma.

Termín: 30.11. – 24.12.2023
Místo: Malé náměstí mezi Rezidenzschloss a hotelem Kempinski
Otevírací doba stánků: 10:00–20:00
Pátek a sobota do 21:00
Na Štědrý den do 14:00

Stallhof – vánoční trhy Drážďany

Vánoční trh Stallhof je charakteristický středověkou tematikou. Prohlédnete si práci cechovních řemeslníků a nechybí ani typičtí žongléři. Nasajete středověkou atmosféru, jejíž autenticitu umocňuje skvělá kuchyně.

Jedinou nevýhodou trhu Stallhof je placený vstup, ale jen od pátku do neděle. Poplatek pro dospělé činí 5 euro, pro děti 3 eura. Od pondělí do čtvrtka je vstup zdarma. Zakoupením lístku se také zúčastníte soutěže, ve které lze každou neděli vyhrát peníze či iPad.

Termín: 29.11.2023 – 6.1.2024
Místo: Zámecký dvůr Stallhof v historickém centru
Otevírací doba stánků: Do 30.12 otevřeno od 11:00 do 21:30
Od 2.1. do 6.1. pouze do 20:00
Zavřeno na vánoční svátky, Silvestra a Nový rok

Adventní trh Augustusmarkt

Ve čtvrti Neustadt na druhé straně řeky Labe se koná jeden z největších a modernějších drážďanských trhů s názvem Augustusmarkt. Táhne se po celé ulici Hauptstraße a typický je bílými stánky ve tvaru stanů.

Kromě zakoupení tradičních řemeslných výrobků zde můžete ochutnat dobroty mezinárodních kuchyní, třeba švédskou pečeni Julskinha, dánský svařák Glögg nebo finské zázvorové sušenky Piparkakut.

Termín: 29.11.2023 – 7.1.2024
Místo: Čtvrť Neustadt, ulice Hauptstrasse
Otevírací doba stánků: Pondělí až čtvrtek 11:00–21:00
Pátek 11:00–22:00
Sobota 10:00–22:00
Neděle 10:00–21:00

Vánoční trhy na Pražské třídě (Prager Strasse)

I hlavní nákupní třídu Drážďan, Pražskou třídu, zaplní během adventu stánky s chutným občerstvením a řemeslnými výrobky. Pokud cestujete do Drážďan vlakem nebo autobusem, vánoční trh na Pražské třídě bude nejspíše prvním trhem cestou do centra, na který po vystoupení narazíte. Ulicí pak dojdete přímo na náměstí Altmarkt s hlavním trhem Striezelmarkt.

Termín: 30.11. – 23.12.2023
Místo: Prager Strasse
Otevírací doba stánků: 10:00–21:00

sipka Víte, že letos opět pojede vánoční Coca Cola kamion? Zjistěte více ZDE

Vánoční trhy Drážďany – mapa

Vánoční trhy Drážďany parkování

Chystáte se do Drážďan na vánoční trhy autem? Pak určitě nepodceňte parkování. Ideální je promyslet si předem, kde své auto zaparkujete. V období Vánoc je centrum plné aut, takže najít volné místo může být problém, navíc místa k parkování v centru jsou pouze za poplatek.

Nejlepší je zaparkovat na nějakém odstavném parkovišti a do centra dojít pěšky nebo MHD. Hledejte parkoviště P+R, která jsou zdarma. Na Vánoce je vždy otevřeno také velké parkoviště P+R Messe Dresden s 800 parkovacími místy (z dálnice A4 sjedete na Dresden-Altstadt). Od centra je vzdálené půl hodiny chůze (případně pojedete tramvají číslo 10 ze zastávky Messering, o adventních víkendech lze i číslem 20).

sipka Mohly by se vám hodit také informace o německých dálnicích

Další variantou jsou parkoviště u nákupních center, kde se sazby na hodinu pohybují mezi 1-2 eury. Doporučujeme podzemní garáži v Altmarkt-Galerie nebo nadzemní garáž v nákupním centru Centrum Galerie na Pražské třídě (od centra Altmarkt je vzdálené necelý půl kilometr).

Pokud byste autem do centra vjeli, dejte si jen pozor na čtvrť Neustadt, kam mohou pouze auta splňující podmínky o emisních povolenkách pro nízkoemisní zóny. Pokud  podmínky nesplňujete, pokutě byste se pravděpodobně nevyhnuli.

Seznam všech drážďanských parkovišť s informacemi o cenách i volných místech najdete na této stránce.

Zájezd do Drážďan na vánoční trhy (vlakem)

Na adventní trhy se do Drážďan můžete vypravit i se zájezdem a odškrtnout si tak jakékoli starosti. Zájezdy jsou obvykle jednodenní s odjezdem v ranních hodinách. Po městě vás provede průvodce, ale trhy si samozřejmě projdete i individuálně, aby měl každý čas ochutnat místní speciality a nakoupit dárky.

Jezdí se jak vlakem, tak i autobusem (což bývá častější varianta), přičemž ceny jednodenních zájezdů začínají na 500 korunách (v ceně jsou obvykle zahrunuty výdaje na dopravu a služby průvodce).

sipka Přečtěte si také o vánočních trzích ve Vídni

Drážďany vánoční trhy vlakem (2023)

Pokud se chystáte do Drážďan sami vlakem, budete to mít rovněž jednoduché. Ve všední dny jezdí z Prahy osm spojů a většinou přímé (České dráhy). V sobotu jezdí spojů šest, v neděli sedm. Přímým spojem dorazíte do Drážďan za dvě a čtvrt hodiny a cena lístků začíná přibližně na 240 korunách.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Coca Cola Vánoční kamion

Vánoční kamion Coca Cola 2023: historie, trasa a program

✨ Letos si budeme opět moci znovu užít nezaměnitelné kouzlo Coca Cola vánočního kamionu. Kudy povede jeho trasa a na jaký program se můžeme...

StarDance 2023

StarDance 2024: nová XIII série, soutěžící, hlasování, kdo vypadl

Na obrazovky ČT 1 znovu zamíří známá taneční show StarDance, která patří mezi nejoblíbenější české pořady. Podívejte se, kdo bude letos...

Rybáři během výlovu rybníka

Výlov rybníka tento víkend: Podívejte se na přehled akcí v ČR

Podívejte se, kde je výlov rybníka tento víkend. Přijďte ochutnat rybí speciality a dobré pivo, poklábosit s přáteli a užít si doprovodného...