Král Šumavy online na Voyo: Slavný český převaděč ožívá v novém seriálu

Již od konce loňského roku mohou uživatelé platformy Voyo sledovat napínavý miniseriál režiséra Davida Ondříčka - Král Šumavy: Fantom temného kraje. Legendární příběh mladého kuchtíka Josefa Hasila se tak po šedesáti letech od stejnojmenného filmu Karla Kachyni dočkal nového televizního zpracování.

PŘEDLOHAHERCI – RECENZE

Král Šumavy Fantom temného kraje Foto: Jan Handrejch/Právo/Profimedia

Král Šumavy Voyo, hrdinný příběh z temné doby

Česká streamovací služba Voyo nabízí svým divákům další řemeslně zvládnutý projekt založený na skutečných událostech. Tentokrát jde o statečné skutky Josefa Hasila, kterého označujeme Králem Šumavy.

sipka Sledujte Krále Šumavy na Voyo ZDE

Nacházíme se na jaře roku 1948, kdy se celý svět obává další války. Ještě než se vztyčí železná opona, která prochází i šumavskými lesy, přidává se k tamní jednotce SNB čtyřiadvacetiletý Josef Hasil. Mladý kuchtík, kterého místo politiky zajímá především zábava, holky a dobrodružství, po nějaké době ve službě navzdory lásce k životu začíná svůj život riskovat při převádění lidí z komunistického Československa na Západ.

Voyo - 2 000 filmů a seriálů bez reklam

Král Šumavy na Voyo, literární předloha

Na rozdíl od ideologisticky pojatého filmu Karla Kachyni z roku 1959 je nový třídílný seriál inspirovaný literární rekonstrukcí Návrat Krále Šumavy z pera prachatického rodáka Davida Jana Žáka. Tento spisovatel navštívil samotného Hasila v Chicagu, kde s ním absolvoval mnoho hodin rozhovorů. Následně autor pátral také mezi pamětníky a v archivních dokumentech. Výsledné dílo boří mýty, jenž vznikly po uvedení zmíněného filmu z dob socialismu.

Král Šumavy, nový seriál na Voyo

Znalci Kachyňova filmu si při sledování seriálu jistě vybaví scény, jako například zábavu u saxofonu či střílení do lahví na dvorku služebny, tím však ale paralela překvapivě končí.

Ondříčkův seriál Král Šumavy: Fantom temného kraje nabízí zcela nové pojetí příběhu a díky tomu se s Hasilovou legendou jistě na Voyo seznámí celá řada nových diváků.

Ti si stejně jako na podobné platformě - Netflix - mohou dopřát nepřeberné množství kvalitní filmové a seriálové zábavy. Tohle dílo ocení zejména milovníci filmů a seriálů natočených podle skutečné události.

Král Šumavy Voyo, herci: hrdinu si střihnul Oskar Hes

Slavného Josefa Hasila si v seriálu zahrál Oskar Hes, kterého mohli diváci vidět například ve filmu Zátopek (2021), dále pak v oceňovaném filmu o hornické tragédii Dukla 61 (2018) nebo také v minisérii České televize Pozadí událostí (2022) od Jana Hřebejka. "V roli jsem se cítil skvěle. Jezdili jsme na motorce i na kole. Bylo to velmi akční a zábavné natáčení," nechal se slyšet.

V dalších rolích pak uvidíme například slovenskou herečku maďarského původu Judit Bárdos, která se u nás stala známou zejména díky filmu Fair Play a dále potom mimo jiné Vojtěcha Vodochodského, Gabrielu Heclovou či Jana Jankovského.

Postava Obsazení
Josef Hasil Oskar Hes
Klára Judit Bárdos
Zdeněk Vyleta Vojtěch Vodochodský
Marie Gabriela Heclová
Podzimek Jan Jankovský
Kadera Ronald Prokeš
Václav Kot Kryštof Mucha
Vlasta Kristýna Ryška
Jaromír Petr Forman
Mlíčňák Denis Šafařík
Bohumil Hasil Jan Nedbal
Zeman Vojtěch Vondráček
František Vávra Jan Hájek
Machart Jaroslav Plesl
Rozálie Hasilová Halka Třešňáková
Anna Vávrová Jana Pidrmanová
Mihule Samuel Toman

Král Šumavy Voyo: premiéra, díly, recenze na ČSFD

Premiérový díl Krále Šumavy mohli diváci na Voyo vidět od 9. prosince 2022, následující dvě epizody pak vždy po týdnu. Každý z dílů trvá přibližně hodinu. Štáb během natáčení navštívil reálná místa, tudíž se diváci díky seriálu přenesou například do ikonického Údolí smrti u Kamenné hlavy, kde při přechodu zemřelo nejvíce lidí.

Na známém webovém portálu Česko Slovenská filmová databáze má seriál v tuto chvíli 67 procent. V rámci hodnocení zde převládá názor, že oživení příběhu legendárního českého převaděče je chvályhodné a herecké výkony jsou na velmi dobré úrovni, mnozí uživatelé však kritizují scénář a dějovou linku. "Oceňuji snahu přinést reálnější příběh našeho nejslavnějšího převaděče, vizuál a herecké výkony jsou na jedničku, dějově ale seriál dost selhává - zbytečně časově těká, soustřeďuje se víc na Hasilovo fanfarónství, než ducha doby a zbytečné je také ukončení v naprosto dramaturgicky nevhodném momentu," myslí si uživatel Tosim.

Voyo Král Šumavy, trailer

Podívejte se na trailer seriálu Král Šumavy: Fantom temného kraje a pak už nezbývá než si vychutnat všechny tři díly na Voyo.

Král Šumavy Voyo Original, program

Seriál Král Šumavy je již šestým přírůstkem do rodiny Voyo Original. Předcházely mu například divácky úspěšné seriály Případ Roubal, Jitřní Záře nebo Iveta.

Voyo nyní znovu vsadilo na atraktivní téma vycházející ze skutečných událostí. Nyní se však diváci poprvé dostanou dál do minulosti, konkrétně do válkou a novou diktaturou poznamenaného Československa ve 40. letech dvacátého století.


1️⃣ Kde se natáčel seriál Král Šumavy: Fantom temného kraje?

Natáčení probíhalo v reálných lokacích, kde se převaděč Josef Hasil pohyboval - Šumava, Plzeňský a Středočeský kraj, Brdy, Jižní Čechy. Nejzajímavějším místem je pravděpodobně Údolí smrti u Kamenné hlavy. Tam totiž zemřelo nejvíce lidí. Další podrobnosti se dozvíte v článku ZDE

2️⃣ Kolik má Král Šumavy: Fantom temného kraje dílů?

Seriál má tři epizody, z nichž každá trvá 50-60 minut. O natáčení dalších dílů se v tuto chvíli neuvažuje.

3️⃣ Kde najdu Král Šumavy celý film online?

Třídílný seriál Král Šumavy: Fantom temného kraje je k dispozici ke zhlédnutí na streamovací platformě Voyo. Kdo všechno si v seriálu režiséra Davida Ondříčka zahral se dozvíte v článku tady

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Černé vdovy

Seriál Černé vdovy – tři svérázné mstitelky a spousta černého humoru

Nedávno odstartovala na televizi Prima nová, druhá série divácky úspěšného seriálu Černé vdovy. Na co se v nové řadě můžeme těšit?

seriál Docent

Seriál Docent na ČT: epizody, herci, recenze a sledování zdarma

Již v neděli 5. února uvidí diváci premiéru třídílného seriálu České televize s názvem Docent. Kvalita by měla být zaručena. Pod...

Výměna manželek se vysílá na TV Nova od roku 2005!

Výměna manželek na Nově - celé díly online zdarma, poslední díl

Výměna manželek láká k obrazovkám statisíce lidí. O čem pořad je, jak se přihlásit, jaký je honorář a kde sledovat celé díly online se...