Counter-Strike 2: kdy vyjde? Novinky, recenze, informace o hře

Populární hra Counter Strike (CS): Global Offensive oslavila v loňském roce již desáté narozeniny. Fanoušci slavné série kompetitivních stříleček z pohledu první osoby se nyní mohou radovat, jelikož Valve oficiálně potvrdila vznik nového pokračování s názvem Counter-Strike 2. Během letošního léta hra dorazí na PC přes Steam. Jaké novinky nabídne se dozvíte v našem článku.

NOVINKYGAMEPLAYČEŠTINA – HARDWARE

Counter-Strike 2 Foto: Facebook/Counter-Strike 2

Counter-Strike 2, Valve, Steam, vydání v létě 2023

Counter-Strike 2 spatří světlo světa v létě letošního roku, a to prostřednictvím Steamu na PC. Bude se jednat o velkou bezplatnou aktualizaci stávajícího titulu Counter-Strike: Global Offensive, jenž bude stejně jako CS:GO dostupný zdarma.

Po dlouhém období spekulací, náznaků a úniků došlo k oficiálnímu oznámení hry 22. března 2023. Mezi esportovými novináři se však povídá, že ve Valve se pokračování legendární hry vyvíjí již řadu let.

VSAĎTE SI NA E-SPORTY PO JEDNODUCHÉ REGISTRACI S BONUSEM

Nyní se Counter-Strike 2 nachází ve fázi uzavřeného testování, k němuž se nelze přihlásit. Hráče vybírají autoři sami na základě daných kritérií, mezi která patří například odehraná doba. Testy aktuálně probíhají na mapě Dust II v režimech deathmatch a nehodnocený zápas.

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Counter-Strike 2, grafika, novinky, mapy, Source 2

Hra má podle vývojářů disponovat novou mechanikou, na kterou lákají fanoušky prostřednictvím svého Youtube kanálu. Nejvýraznější změnou však bude grafika. Dostupné mapy dostanou díky modernějšímu enginu Source 2 (fyzikálně založený systém vykreslování, díky němuž vypadají materiály, odrazy a osvětlení realističtěji) zbrusu nový design. Tvůrci nového CS z Valve vysvětlují, že k vylepšování map přistoupili třemi různými způsoby. Do první kategorie můžeme zařadit mapy Mirage, Dust 2Train. Zde si autoři pohráli pouze s osvětlením a zlepšili viditelnost postav.

Pak tu máme například mapu Nuke, kde je využita široká paleta možností enginu Source 2.

Ve třetí skupině map, kam patří třeba legendární Overpass, bylo přepracování provedeno zcela od základu a při vylepšování byly možnosti Source 2 využity výrazně více.

V praxi se můžeme těšit například na to, že dým z kouřových granátů se bude chovat více realisticky. Dým bude také reagovat na tlakové vlny výbušných či jiných granátů a rovněž na vystřelené kulky, jež ho na krátkou chvíli mohou rozehnat. Mimo tyto funkční vlastnosti bude tým taktéž přirozeně reagovat na světlo.

Všechny funkce, které zlepšují grafiku hry budou samozřejmě dostupné i tvůrcům komunitních map.

Counter-Strike 2, příběh, online hra

CS2 se zaměřuje výhradně na online hru s dalšími reálnými hráči. Žádný výrazný příběh se tedy v této hře nedá očekávat. To ale nevylučuje přítomnost nějaké formy příběhové kampaně. Vzpomeňme si na rok 2004, kdy Valve vydalo hru Counter-Strike: Condition Zero, která nabízela singleplayer kampaň Tour of Duty a jednoduché příběhové scénáře.

Counter-Strike 2, gameplay, konec tickratu

Nyní k popisu samotné hry. Counter-Strike 2 je akční střílečka z pohledu první osoby, která je zaměřená na spolupráci s ostatními hráči. Děj se odehrává na pečlivě promyšlených mapách. Na každé straně stojí 5 hráčů a vítězí tým, který dokáže zabít všech pět protihráčů dříve, než splní svůj úkol. Zmíněný úkol vychází z dané mapy. Může se jednat třeba o odpálení bomby (pokud hrajete za teroristy) nebo o záchranu rukojmí (pokud hrajete za protiteroristickou jednotku).

Za každé vyhrané kolo a zabitého nepřítele získáváte finanční odměnu, za níž si na začátku každého kola můžete koupit zbraně a lepší vybavení. Vítězí ten tým, který jako první vyhraje 16 kol z celkových 30.

Autoři hry v posledních letech reagovali na poptávku v online střílečkách a přidali do hry režimy, které například umožňují větší množství hráčů na jedné mapě nebo rychlejší získávání peněz.

Přestože se základní mechaniky hry nemění, měl by CS2 nabídnout spravedlivější a propracovanější herní zážitek. Zásadní novinkou je opuštění takzvaného tickratu, tedy času mezi úkonem a jeho projevením se ve hře.

Counter-Strike 2, čeština, překlad

Jelikož současný Counter-Strike: Global Offensive nabízí oficiální překlad do češtiny, lze předpokládat, že tomu tak bude také u Counter-Strike 2. Důkazem jsou i oficiální stránky hry, které jsou kompletně v českém jazyce.

Counter-Strike 2, skiny, mikrotransakce, kompatibilita

CS2 bude mít stejný monetizační model jako Global Offensive, tedy free to play titul, který se dá obohacovat o vizuální úpravy a funkce prostřednictvím mikrotransakcí. Ty ovšem nebudou mít žádný vliv na vaši výkonnost ve hře.

I u Counter-Strike 2 lze očekávat možnost zakoupení takzvaného Prime Status Upgrade, který hráčům zaručí, že budou hrát pouze s ověřenými účty. Tím se výrazně sníží riziko, že narazíte na nezkušené hráče, trolly či hackery.

Hlavním obsahem mikrotransakcí jsou kosmetické předměty, mezi které patří především skiny pro zbraně či rukavice. Zakupovat pak lze takzvané operace - mapy vytvořené uživateli.

V souvislosti s tím, že je CS2 updatem pro CS: Global Offensive, se můžeme spolehnout na stoprocentní kompatibilitu všech skinů. Autoři zdůrazňují, že díky lepší grafice budou pochopitelně skiny hezčí.

Counter-Strike 2, recenze, hardwarové nároky na PC

Jelikož hra ještě nevyšla, nejsou v tuto chvíli k dispozici žádné recenze či hodnocení. Momentálně neznáme ani oficiální hardwarové nároky. Po zkušenostech s CS: Global Offensive ale nelze očekávat, že budou nároky příliš vysoké. Nechme se tedy překvapit.

1️⃣ Kdy vyjde Counter-Strike 2?

Společnost Valve oficiálně oznámila, že hra vyjde v létě 2023.

2️⃣ Bude hra k dispozici také v češtině?

Vzhledem k tomu, že Counter-Strike: Global Offensive nabízí překlad do češtiny, bude tomu tak zřejmě i v případě Counter-Strike 2.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jiří Babica

Counter Strike s Jiřím Babicou? Připravte si několik set korun

Množství zážitků, které si můžete objednat na slevových portálech je takřka neomezené. Některé jsou opravdu atraktivní, jiné přinejmenším...

Screenshot ze hry Last Holiday

Last Holiday hra: recenze, informace, dabing a datum vydání

Znáte tu situaci, kdy mladý městský floutek tráví čas u babičky na vesnici, kde místním jeho drzé chování rozhodně nevoní a nejraději by mu...

Madmonq

Energetický zázrak jménem Madmonq: složení, hodnoty, recenze

Mezi gamery jde o celkem rozšířenou věc. Je ale Madmonq určený skutečně jen hráčům? Co je Madmonq, co přesně dělá, jak dlouho působí a kde...