Majáles 2024 aneb velká kelímková loupež?

Konec sobotního Pražského Majálesu se nečekaně zvrhl v konflikt mezi pořadateli a účastníky, které rozzuřila informace o nenavrácení zálohy za kelímky. Na místě museli zasahovat těžkooděnci.

Majáles večer: dav bavících se lidí Foto: ČTK / Peiger Marián

Zásah pořádkové jednotky

Před ukončením Pražského Majálesu, který proběhl v sobotu 27. dubna na letišti v Letňanech, došlo ke konfliktu mezi návštěvníky a pořadateli akce. Na místě musela zasahovat speciální pořádková jednotka a policisté na koních. Mluvčí pražské policie Jan Rybanský uvedl pro iDnes.cz: „Při zákroku byly použity donucovací prostředky a také byly tři osoby zajištěny pro neuposlechnutí výzvy úřední osoby.“

Nedostatečná organizace akce

Konflikt nastal poté, co se účastníci festivalu dozvěděli, že došla hotovost na vrácení zálohovaných kelímků po skončení akce, kdy si lidé šli vyzvednout své peníze. Z davu se tak začali šířit výkřiky typu: „Jste zloději!“ Rozbouřený dav následně zaútočil na stánek i personál.

Návštěvníci údajně nemohli použít jeden kelímek opakovaně a byli tak nuceni platit za každý dalších 70 korun. Na konci festivalu tak někteří stáli ve frontě s dluhem ve výši několika stovek korun.

Někteří účastníci si stěžovali také na nemožnost přinesení vlastního pití. Na sociálních sítích oficiálního profilu Majálesu se tak objevily například následující příspěvky:

  • „Ne jenom kelímky, zrovna když byl největší hic, tak došla těžce předražená voda a svoji si vzít samozřejmě nemůžete.“
  • „Majáles 2024 – velká kelímková loupež, plánuje se dokument na Netflix.“

Někteří účastníci vybírají v průběhu Majálesu kelímky od ostatních, aby si tak přivydělali během akce peníze. Před stánkem čekalo celkem asi 500 účastníků, kteří chtěli za sesbírané kelímky vrátit zálohu ve výši 70 korun. Mnoho z nich však patřilo právě do skupinky „loupežníků“.

Právě tito podle pořadatele festivalu Michala Šamánka rozpoutali útok z důvodu pocitu okradení, poté, co někdo z davu začal šířit mylnou informaci ohledně nevrácení hotovosti za kelímky. Celou situaci tak musela řešit policie.

Za organizaci akce zodpovídala společnost Sherwood Digital. Důvod, proč peníze na stánku došly, pořadatelé ještě řeší. Michal Šamánek pro CNN Prima News k incidentu dodal: „Vzniklé situace je nám vůči slušným návštěvníkům, které to mohlo také částečně zasáhnout, líto. A pokud se nám tyto případy podaří identifikovat, budou jim samozřejmě zálohy vráceny.“

sipka Podívejte se, kdy se Majáles letos uskuteční v dalších městech.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost