Legendární Svatba Jiřího Káry v nové remasterované verzi

Kameraman Alex Skribuckij dostal v roce 2000 na první pohled obyčejnou zakázku – natočit v pražských Holešovicích svatbu opilce Jiřího Káry a Blanky Divišové. To ještě netušil, že se z této půlhodinové nahrávky stane fenomén a první virální video v Česku.

Remaster - Kdo byl Jiří Kára - Hlášky - ČSFD

Svatba Jiřího Káry: Remaster, youtube, hlášky, osudy Foto: Facebook

Svatba Jiřího Káry Remastered

Video zachycuje svatbu bezdomovců a opilců Jiřího Káry a Blanky Divišové, které doprovází čtyři souputníci. Všichni jsou viditelně pod vlivem alkoholu a dalších omamných látek a po celou dobu z nich padá jedna vulgarita za druhou. Tedy, jedna kultovní hláška za druhou, chcete-li.

Je to autentický záznam jedné nespoutané veselky, která se odehrála ve formálním prostředí úřadu. Partička nestřízlivých bezdomovců, kteří postrádají jakékoli zábrany, tak humorně kontrastuje s upjatostí úředníků, které dohání k šílenství.

Původně se sice jednalo o soukromé video, ale později za nejasných okolností uniklo na internet, díky čemuž se z nahrávky neplánovaně stal amatérský tragikomický dokument vypovídající o životě pražských alkoholiků a drogově závislých.

Letos, po více než dvaceti letech, kdy nikdo z tehdejších svatebčanů už dávno nežije (zemřeli za tragických či nevyjasněných okolností), vznikl remaster tohoto kultovního videa. V nové vizuálně i zvukově vyčištěné verzi byl film slavnostně promítnut koncem září v pražském kině Kavalírka.

Uvedení remasteru svatby Jiřího Káry

Uvedení remasterované verze do kin se dočkalo velkého zájmu a tvůrci museli přidávat další projekce. Obávali se, zda film plný vulgarit nevyvolá u návštěvníků podobně nevhodné chování. To se však naštěstí nestalo. Výtěžek z akce, který činil 60 tisíc korun, putoval na charitativní účely.

Nová verze nahrávky bude pravděpodobně kolovat českým internetem, přičemž zájemci o další projekce mají sledovat facebookové stránky projektu.

Svatba Jiřího Káry online – verze na YouTube (z původního DVD)

Kdo byl Jiří Kára a jaký byl jeho osud

Asi nikoho nepřekvapí, že dokument/záznam svatby rozdělil diváky na příznivce a odpůrce. Postava Jiřího Káry mnohé fascinuje a vzhledem k tomu, že jde o bezdomovce, alkoholika a feťáka zůstává mnohé z jeho života zahaleno tajemstvím. A právě to budí zvědavost.

Jiří Kára: Na wikipedii info nenajdete

Rozporuplnost osoby Jiřího Káry vedla také ke smazání jeho stránky z wikipedie. Najdete zde však zajímavou diskuzi dvou stran a jejich argumenty pro ponechání či smazání stránky s informacemi o Jiřím Károvi.

Na jedné straně stojí názor, že Jiří Kára je zcela bezvýznamným člověkem, o kterého by se žádné seriózní periodikum nemělo zajímat. Na druhé straně zní argumenty, že jde o internetový fenomén, který by měl být na wikipedii ponechán minimálně jako „mem“. Navíc o něm existuje řada seriózních článků a minimálně jeden rozhovor.

O encyklopedickém zařazení kontroverzní Jiřího Káry můžeme pochybovat, ale virální video s jeho svatbou, které vyvolalo takový povyk a mediální reakce, a které ukazuje svět kolem nás, si profil na wikipedii zaslouží.

Smrt Jiřího Káry a spekulace

Podle úmrtního listu zemřel tento známý letenský narkoman 29. prosince 2014. Další hmatatelné důkazy o jeho osudu ani příčině úmrtí však nejsou podrobně známy, a někteří dokonce o jeho smrti pochybují.

Kult vzniklý kolem Jiřího Káry nutí některé jeho příznivce bádat po jeho životě a spekulovat. Tito badatelé si říkají kárologové a jedním z nich je novinář Jindřich Kodíček, který popírá, že Kára v roce 2014 skutečně zemřel.

„S kolegy se shodujeme na tom, že Kára nezemřel. Když se říkalo, že je mrtvej, byl spatřen v jedné holešovické hospodě. Po vzoru Elvise Presleyho nebo Karla Kryla se jen přestěhoval do Jižní Ameriky, kde Elvis jezdí v Cadillaku, Kryl dál skládá básně a Kára chlastá,“ tvrdí novinář a károlog Kodíček.

Reakce Jiřího Káry na zveřejněné svatební video (rozhovor)

V jednom poměrně unikátním rozhovoru (z roku 2010) pro tn.cz Jiří Kára sdělil svůj postoj k videu ze své svatby, které se stalo internetovým hitem (na YouTube nasbíralo stovky tisíc zhlédnutí). Mnoho lidí sice pobavilo, ale jemu humorné nepřipadalo.

Ještě po deseti letech od zveřejnění mu svatební video komplikovalo život. Nevyžádaná popularita ho stála práci a nová se mu jen těžko sháněla. „Lidé mě na ulici zastavují, fotografují a pokládají vtíravé dotazy,“ řekl tehdy.

Kára také prozradil, že si svatební video nechal zhotovit na zakázku od profesionální agentury. Existovaly pouze dvě kopie, jednu si ponechal a druhou dostal jeho kamarád a svědek Jiří Horvát, který rok po svatbě tragicky zemřel. Podle Jiřího nahrávku zveřejnil zloděj, který ji ukradl z Horvátova bytu po jeho smrti.

Smrt Blanky Kárové (a osudy dalších svatebčanů)

Smutný osud však nepostihl jen Horváta přezdívaného Floyd, který v opilosti spadl do světlíku. Po smrti byla do jednoho roku od svatby většina jejích účastníků. Dva zemřeli na otravu alkoholem a pouhých pět měsíců od svatby postihla tragická smrt i Blanku Károvou.

Napadl ji neznámý pachatel a její vražda dodnes nebyla vyřešena. Mezi podezřelými byl tehdy i Kára. Ten však měl alibi potvrzené většinou jeho kamarádů. Nepřekvapivě v inkriminované době čtyři dny v kuse pil.

Humorná epizodka tak získala poměrně smutnou dohru. Kára přišel o manželku, kamarády i práci. Osudy celé skupinky trefně popsal jeden anonymní internetový komentátor: „Když se člověk dozví, že nevěsta rok po svatbě zemřela a svědek spadl do světlíku, dostává celá performance ožralých hovadínů rozměr takřka antické tragédie.“

Svatba Jiřího Káry a hlášky (+ merch, trička s nápisy atd.)

Níže si můžete připomenout nejznámější Károvy hlášky, které se časem staly až kultovními. Dnes si tak můžete zakoupit třeba tričko s nápisem „Děleeej!“ nebo „The Walking Kelt“.

  • Dělej! Už jste tady měli bejt čtyry minuty, ty magore!“
  • „Hele, já jsem ztratil prstýnek, jo pi.o.“ - „Hlavně že máš pivo, vole!“
  • „Můžeme si tady zahajlovat?“
  • „Nemam ani jednu svatební fotku, ty koště!“
  • „Já to všechno pr.áám“
  • .„Nemáte někdo voheň voe do pí..?“
  • „Nemáš nějakej hřeben nebo nějaký pohráblo?“
  • „Kde je ten Stránskej vypr.anej vole?“
  • „Ty si zku..enej kelt, ty vole“

Svatba Jiřího Káry na ČSFD

Přestože mnozí s označením Károva svatebního videa jako amatérského dokumentu nesouhlasí, na ČSFD má svůj profil. A dokonce i vysoké hodnocení – 85 %. Fakt, že většina recenzentů uděluje plný počet bodů a občas se naopak vyskytne hodnocení „odpad“, dobře demonstruje názorové rozpoložení diváků tohoto kontroverzního videa/dokumentu.

sipka Přečtěte si také o největším bizáru seriálu Výměna manželek – Špindíře Lucii

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Love Island 2023: dá se v bizarní reality show najít láska?

Love Island 2024: dá se v bizarní reality show najít láska?

Máme za sebou třetí verzi světově oblíbené reality show Love Island. Přečtěte si vše o účastnících, jednotlivých dílech a další chystané...

Porota ČeskoSlovensko má talent

Česko Slovensko má talent 2023 online: porota, soutěžící, výsledky

V září začala nová, v pořadí už jedenáctá řada populární soutěže Česko Slovensko má talent a my se nemůžeme dočkat, komu budeme ve finále...

Jak říkat penisu a vagině? Máme pro vás ty nejlepší přezdívky

Jak říkat penisu a vagině? Máme pro vás ty nejlepší názvy

Máte občas problém najít vhodné pojmenování pro intimní partie a raději používáte označení „tam dole“? Podívejte se na naši inspiraci!