Jak krmit štěně pro správný vývoj?

Chcete, aby z vašeho štěňátka vyrostl zdraví a silný pes? Pak se musíte zaměřit na to, čím jej krmíte. Ve štěněčím věku je krmení mnohdy ještě důležitější než v jeho dospělosti. Pojďte se s námi podívat, jak štěně vašeho čtyřnohého miláčka krmit a co mu na jídlo dopřávat.

Jak krmit štěně pro správný vývoj? Foto: New Africa / Shutterstock.com

Krmivo je pro vývoj zásadní

Správné krmivo ve štěněčím věku je zcela klíčové pro to, aby byl váš pejsek vyvinutý přesně tak, jak má. Pokud se mu totiž nedostává všech živin, které potřebuje, může například dojít ke špatnému rozvoji kostí, kloubů, šlach a podobně, což v jeho dospělosti může způsobit nemalé zdravotní problémy.

Na krmivo je tedy nutné se ve štěněčím věku pořádně zaměřit a sáhnout pouze po tom opravdu nejkvalitnějším, co můžete na trhu najít. Zcela ideální jsou speciální granule pro štěňátka ve vývinu, které obsahují jen ty nejkvalitnější suroviny a často také příměsi podporující růst a vývoj vašeho psího mazlíčka.

Tyto granule se samozřejmě zavádí až poté, co štěňata přestanou pít mléko od své matky, k čemuž dochází přibližně někdy ve 4. až 6. týdnu života. Přechod na tuhou stravu musí být pozvolný a ideální je nejdříve s pomocí vody vytvářet kašovité konzistence granulí.

Pozor na správnou frekvenci krmení

Extrémně důležitý však není pouze výběr krmení samotného, ale také jeho frekvence. Zatímco dospělí psi se krmí zhruba dvakrát denně dle jejich energetického výdeje a velikosti, štěňátkům je dobré stravu rozdělit do tří až čtyř dávek. Díky tomu se nebudou přejídat a dostanou přesně takovou porci, kterou v daný moment potřebují.

Nezapomínejte také na správné dávkování. Ideální je řídit se pokyny výrobce krmiva nebo informacemi od vašeho veterináře. Dle velikosti, aktivity a věku psa se však jeho potřeby mohou měnit. Krmnou dávku proto adaptujte na jeho aktuální vývoj a sledujte jeho spokojenost.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Svíce na adventní věnec: Zapalování adventní svíčky, svíčky s čísly, barvy svíček

Co znamenají adventní svíčky a jak je zapálit?

Advent je období čtyř týdnů předcházejících Štědrému dni 🎁. Umíte si představit předvánoční čas bez tradičního adventního věnce? My moc ne.

Počasí na svátky: Budou letos bílé Vánoce?

Počasí na svátky: Budou letos bílé Vánoce?

Dočkáme se v prosinci 2023 konečně ladovské zimy, nebo budou opět Vánoce na blátě?

Fastfood Five Guys v Česku: Pobočky a cena menu

Fastfood Five Guys v Česku: Pobočky a cena menu

Do Česka expanduje známý americký fastfoodový řetězec Five Guys, který se zaměřuje na poctivé hamburgery. První pobočka vyroste v Praze.