Co znamenají adventní svíčky a jak je zapálit?

Advent je období čtyř týdnů předcházejících Štědrému dni a představuje čas příprav na příchod, narození Ježíše Krista. V současném pojetí je to také čas očekávání, radosti a přípravy na Vánoce. Bez tradičního adventního věnce si však řada z nás nedokáže předvánoční čas vůbec představit.

VýznamBarvaPostup zapalování
Názvy adventních svíček

Svíce na adventní věnec: Zapalování adventní svíčky, svíčky s čísly, barvy svíček Foto: Pixabay

Pro období adventu bylo v minulosti charakteristické dodržování půstu (jídlo i zábava), zbožného klidu a odříkání. V kostelích se konaly rorátní mše. Pro křesťany je advent začátkem liturgického roku.

Adventní svíčky – význam

Jedním z tradičních prvků tohoto období je adventní věnec se čtyřmi svíčkami, který zastupuje čtyři týdny adventu. Každý týden symbolizuje jedna svíčka, která při zapalování přináší do domova světlo a naději. Původ adventního věnce lze vysledovat do Německa v první polovině 19. století a autorství se připisuje německému teologovi a učiteli Johannovi Hinrichu Wicherovi.

Adventní věnec má obvykle tvar kruhu, což symbolizuje věčnost a Boží lásku, která nemá začátek ani konec. V tomto článku se podíváme na tradici zapalování svíček adventního věnce a na symboliku každé z nich.

Barva svíček na adventním věnci

Je pravda, že výběr barev svíček většinou volíme podle vlastního vkusu, barevného ladění interiéru nebo trendu. Pokud bychom ale chtěli dodržovat určité zvyklosti, pak použijte svíčky fialové barvy. Uvádí se, že fialová je barvou adventu, čekání a klidu.

Třetí ze čtveřice svící může být růžová, protože tuto barvu mají roucha kněžích na mši při třetí adventní neděli. Růžová je považována za barvu radosti z blížícího se konce půstu a příchodu Ježíše Krista. V některých tradicích je na adventním věnci uprostřed umístěná pátá svíčka – tzv. Kristova svíčka, která se zapaluje na Štědrý den a symbolizuje narození Ježíše Krista. Měla by být bílá.

Jak zapalovat svíčky na adventním věnci, adventní svíčky s čísly

Klasicky umístěné svíce na adventním věnci se zapalují proti směru hodinových ručiček. První svíčka, se zapaluje na první adventní neděli, s každou další adventní nedělí se zapalují ty další. Ti, kteří mají i pátou svíčku, zapálí ji na Štědrý den.

V případě, že jsou adventní svíčky uspořádané za sebou (rovný adventní věnec), zapalují se zleva doprava.

Na trhu jsou k sehnání svíčky s čísly, které vám mohou usnadnit postupné zapalování. Existuje i sada 24 kusů očíslovaných svíček pro odpočítávání prosincových dnů do Štědrého dne, což ocení zejména děti.

Jak se jmenují 4 adventní svíčky

Jméno první svíčky, která se zapaluje na první adventní neděli, je svíce proroků (naděje). Odkazuje k prorokům, kteří předpovídali narození Ježíše.

Druhá adventní neděle patří betlémské svíčce (láska), která znázorňuje betlémské jesličky.

Svíčka, která se zapaluje třetí adventní neděli, se jmenuje pastýřská (radost) a představuje a radost z blížícího se konce půstu. Právě tato svíčka může být růžové barvy.

Jméno svíčky zapalované o čtvrté adventní neděli je andělská (pokoj a mír) a představuje klid.

Volitelně si můžete zapálit i tu pátou, tj. Kristovu svíčku.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Vánoční trhy v Praze: Kde a kdy letos budou?

Vánoční trhy v Praze: Kde a kdy letos budou?

Přichystali jsme pro vás přehled všech důležitých vánočních trhů v Praze, kde si budete moct vychutnat tu pravou předvánoční atmosféru ❄️.

Zažijte letos slavnostní rozsvícení vánočního stromu v Brně

Zažijte letos slavnostní rozsvícení vánočního stromu v Brně

Přijďte si užít první rozsvícení vánočního stromu v Brně a poznejte dojemné tajemství této tradice. Kdy a kde se můžete na akci těšit?

Kdy se letos rozsvítí vánoční stromek v Praze? Víme vše!

Kdy se letos rozsvítí vánoční stromek v Praze? Víme vše!

Užijte si nádhernou slavnostní atmosféru při tradičním rozsvěcení vánočního stromečku na Staroměstském náměstí! Co vás letos všechno čeká?