Počasí na svátky: Budou letos bílé Vánoce?

Vánoční svátky se řadí k těm nejoblíbenějším, a proto i předpověď počasí je sledovaná ostřížím zrakem. Jak to tedy vypadá? Dočkáme se konečně ladovské zimy, nebo budou opět Vánoce na blátě?

Počasí na svátky: Budou letos bílé Vánoce? Foto: Freepik

Počasí – prosinec 2023: Kolik bude stupňů?

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se týdenní minima na přelomu listopadu a prosince a první poloviny prosince budou pohybovat kolem nuly nebo slabě pod nulou. Denní maxima by se měla ustálit na hodnotách kolem 4 °C, výjimečně až 10 °C.

V posledním listopadovém týdnu v nížinách napadlo 20 cm sněhu a horské hřebeny hlásí cca 40 cm sněhu. ČHMÚ vydal v důsledku sněžení výstrahu před náledím a závějemi pro některé kraje.

Období od konce listopadu do 24. prosince by výhledově mělo být teplotně podprůměrné až průměrné. Oproti listopadu je pro prosinec příznačné, že průměrné denní teploty klesají o 3 až 4 °C. Den i délka slunečního svitu se zkracuje.

Na přelomu listopadu a prosince a začátkem prosince se očekávají relativně vysoké úhrny srážek, období však bude v normálu nebo slabě nad normálem.

Od 27. listopadu budou v prvních dvou týdnech převažovat v nižších polohách sněhové srážky. Minimální noční teploty se budou pohybovat okolo -4 °C až -10 °C a maximální denní teploty budou pouze kolem 0 °C i nižší.

Od 11. do 24. prosince to vypadá na smíšené nebo dešťové srážky (v týdnu od 11. do 17. prosince by mělo spadnout kolem 10 mm srážek). Minimální teploty budou okolo -4 °C a maximální kolem +2 °C.

Předpověď počasí na Vánoce

Pro celou druhou polovinu prosince jsou běžné maximální denní teploty v nižších a středních polohách slabě nad nulou, cca 1-2 °C.

Nejchladnější Vánoce byly v roce 1961 s průměrem -13,6 °C, druhé nejchladnější pak v roce 1996 s průměrem -11,9 °C.

Počasí na Vánoce 2023: Bude letos sníh?

Meteorologové na základě průměrů z minulých let předpovídají na Štědrý den teploty mezi 0 až 4 °C a 36% pravděpodobnost, že bude pršet.

Na Boží hod by se mělo o jeden stupeň ochladit a někde teploty klesnou až pod nulu. Pravděpodobnost sněhu je pouhých 34 %. V nížinách jsme poslední bílé Vánoce zažili v letech 2001 a 2010, avšak není vyloučeno, že během letošního prosince by mělo sněžit zejména na horách.

Meteoroložka Dagmar Honsová uvedla pro eXtra, že „za Vánoce na blátě může tzv. předvánoční obleva – tedy teplé jihozápadní nebo západní oceánské proudění, které se dostává do celé střední Evropy nejčastěji v období od 23. prosince do 1. ledna“.

Bílých Vánoc se tedy pravděpodobně v nížinách ani v letošním roce nedočkáme. Pouze v horských polohách.

Sníh na Vánoce

Meteorolog Milan Žák zmiňuje, že pravděpodobnost výskytu sněhu v nížinách trvajícím alespoň jeden den s výškou minimálně 5 cm je maximálně 10 až 20 %. Ve vyšších polohách (okolo 600 až 800 m) je to přibližně 40 až 50 %, na horách je pravděpodobnost výskytu sněhové pokrývky samozřejmě vyšší.

„Celkově je tedy mnohem lepší na Vánoce sníh neočekávat a být pak příjemně překvapen, když náhodou napadne,“ dodává Žák.

Počasí na Silvestra 2023

Podle meteorologického modelu to na Silvestra vypadá na 26 % deště nebo deště se sněhem, teploty se údajně budou pohybovat v rozmezí –1 až 3 °C. Jiný zdroj však přichází s optimističtější předpovědí a to, že sněžení lze očekávat v období okolo Silvestra, dále pak také v prvních dvou měsících nového roku.

Počasí: Praha – Vánoce a Silvestr (2019 až 2022)

V tabulce naleznete průměrné teploty a počasí, které bylo od roku 2019 až 2022 na Štědrý den a na Silvestra v Praze. Informace pochází ze serveru pocasi1.com.

Rok a datum Teploty Déšť Počasí Vítr
2022 - 24. prosince 10 °C / 5 °C 0,2 mm Občasný déšť 25 km/h
2021 - 24. prosince 6 °C / 2 °C 0,3 mm Zataženo 31 km/h
2020 - 24. prosince 9 °C / 5 °C 2,6 mm Slabý déšť 21 km/h
2019 - 24. prosince 6 °C / 4 °C 2,6 mm Slabý déšť 19 km/h
Rok a datum Teploty Déšť Počasí Vítr
2022 - 31. prosince 13 °C / 5 °C 0 mm Zamračeno 29 km/h
2021 - 31. prosince 12 °C / 8 °C 0 mm Částečně zamračeno 24 km/h
2020 - 31. prosince 2 °C / 0 °C 0 mm Zamračeno 10 km/h
2019 - 31. prosince 5 °C / 0 °C 0 mm Zataženo 20 km/h

Jaká bude zima?

Několik zdrojů předpovídá, že letošní zima bude ve střední Evropě mírná a teplotně nadprůměrná. Vliv na zimu v České republice má jev El Niño, Golfský proud, polární vír a další faktory.

Pranostiky na prosinec

Lidové předpovědi počasí občas řeknou víc než některé meteorologické modely.

  • Jaký prosinec, takové jaro.
  • Po studeném prosinci bývá úrodný rok; není-li prosinec studený, bude příští rok hubený.
  • Jaké zimy v prosinci, taková tepla v červnu.
  • Když působí vítr v poledne jinovatku, bude obleva.
  • Prosinec naleje a leden zavěje.
  • Mrazy, které v prosinci brzy ochabnou, znamenají zimu mírnou.
  • Mnoho sněhu v prosinci – mnoho ovoce a trávy.
  • Když není zima před Vánocemi, je pak na jaře.
  • Když přibývá dne, přibývá i zimy.
  • Je-li Barborka na ledě, budou Vánoce na blátě a naopak.
  • Na Adama a Evu čekejte oblevu.
  • Mráz na Boží narození – zima se udrží bez proměny.
  • Zelené Vánoce – bílé Velikonoce a naopak.
  • O Silvestru papeži, snížek si již poleží.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Advent v Norimberku 2023: Kde jsou trhy, co koupit, parkování

Kdy začínají vánoční trhy v Norimberku a co koupit

Norimberské adventní trhy každoročně přilákají miliony návštěvníků. Díky historickému jádru patří k těm nejhezčím trhům v celé Evropě...

Vánoční trhy v Praze: Kde a kdy letos budou?

Vánoční trhy v Praze: Kde a kdy letos budou?

Přichystali jsme pro vás přehled všech důležitých vánočních trhů v Praze, kde si budete moct vychutnat tu pravou předvánoční atmosféru ❄️.

Podívejte se, kdy se v Ostravě letos rozsvítí vánoční strom

Podívejte se, kdy se v Ostravě letos rozsvítí vánoční strom

Ostravský vánoční strom se rozsvítí jako jeden z prvních u nás. Kdy to bude a na co všechno se během akce Ostravské Vánoce můžete těšit?