Mana drink: recenze, použití, složení a kde koupit?

Získala název po pokrmu, který Bůh seslal izraelskému lidu na jejich dlouhé, vyčerpávající cestě pouští. Jaká je Mana jednadvacátého století, jaké má složení a jak často ji můžeme konzumovat?

Mana Foto: Facebook/mojemana.cz

Hodnocení: 8,5/10

  • Výhody: nutričně plnohodnotný produkt, bez laktózy, praktičnost, snadná příprava
  • Nevýhody: nemusí vyhovovat chuť, obsahuje lepek a sóju

Mana drink recenze: Je skutečně božský?

„Chutná jako božská mana,“ slýcháme někdy. Obvykle si pod tímto pojmem představíme něco lahodného, delikátního. Ale už v původním slova smyslu šlo spíše o něco nutričně hodnotného, něco, co vám dodá potřebné živiny, ale také naplní žaludek. Koneckonců izraelský lid chtěl zkrátka utišit hlad a bylo jim jedno, jestli dostanou chléb, nebo cosi, co připomínalo jíní.

Mana, kterou známe dnes a o které bude řeč, je o něco sofistikovanější, a to nejen chutově. Jde o pití, které vám rychle a snadno nahradí plnohodnotné, nutričně vyvážené jídlo a to se v dnešní uspěchané době hodí.

Zajímavost: Kde se vzalo, tu se vzalo. Odkud máme slovo Mana? Dle Exodu vychází z otázky man hú – co to je?, kterou Izraelité na neznámý pokrm reagovali.

Mana, která nespadla z nebe

Chtělo to spoustu míchání a ochutnávání, než vznikl nutričně, konzistenčně a chuťově kýžený produkt. Dnešní podoba Many však všechna důležitá kritéria splňuje a stále se vyvíjí. Začala vznikat v roce 2014, cílem bylo vytvořit nutričně vyváženou potravinu, která je s to nahradit kompletně plnohodnotné jídlo, kdekoli a kdykoli. Je na každém, zda bude žít stoprocentně takzvaně „na Maně“, nebo jestli jí nahradí jedno dvě jídla denně.

Zakladatele Jakuba Krejčíka k celému projektu přivedla nemoc v rodině, respektive snaha najít stravu vhodnou a nutričně vydatnou pro ty, kdo si nemůžou dovolit jíst běžná jídla. Byl to však dlouhý proces, než se Mana stala tím, čím je dnes – jedinou potravinou tohoto typu, jež je oficiálně registrovaná jako stoprocentní náhrada jídla.

Ani svět nevznikl za den: Mana od plínek až po úspěch

Jakub Krejčík prvopočátky Many v rozhovorech popisuje jako osamělý tvůrčí proces. Bylo nutné dohledat si k tématu spoustu informací a pak zkoušet, zkoušet a zkoušet tak dlouho, dokud se výsledný produkt nedal pít (velmi zjednodušeně řečeno). Úspěšný obchod ale není jen o výrobku, a proto se na projekt začali nabalovat další a další lidé. Například hlavní designér Grigory Vyatkin a technolog Marek Humpl.

První objednávky se prý míchaly ručně a balily v garáži. Všechno tak nějak vznikalo takzvaně na koleni. Zakladatele kupředu postrčila mimo jiné soutěž, díky níž se dočkali první zpětné vazby, jež je motivovala celý nápad dál rozvíjet.

Jakub Krejčík a NASA: Krejčíkovi se podařilo celou záležitost s nutričně stoprocentním produktem posunout na další level a vyvíjí pro NASA přístroj Bistromathic, který má posloužit na misi Artemis a živit po dobu tří let čtyřčlennou posádku.

ManaDrink složení

Výrobci nápoje slibují dlouhověkost, vitalitu a sílu. Jak toho dosahují? Mana obsahuje 108 bioaktivních účinných látek, které mají blahodárný vliv na trávení, imunitu, správnou činnost srdce, přispívají hormonální rovnováze a – pozor, dámy – vyživuje vlasy, nehty, ale také svaly nebo dásně a zuby. Na správné činnosti trávicího ústrojí se podílí také prebiotika. Mana navíc obsahuje balíček 33 vitaminů a minerálů.

Nutriční hodnoty Origin (jedna dávka: prášek 86 g, drink 330 ml)
Protein 17 g
Sacharidy 28 g
Tuky 16 g
Vláknina 4,4 g

Božský prášek: ManaDrink nebo ManaPowder?

Mana se vyrábí ve dvou podobách: jako již namíchaný nápoj nebo ve formě prášku. „Nabrat – zamíchat – protřepat“, takhle jednoduché to je, i když zvolíte zdánlivě složitější variantu, tedy prášek. Může se ale stát, že budete na cestách, s dětmi na hřišti nebo zkrátka někde, kde nebudete mít přístup k vodě, a pak je jednodušší mít po ruce namíchanou variantu. Ovšem i tak nezapomeňte protřepat.

Taster Pack: zkuste obojí. Pokud jste pořád na vážkách, čemu dát přednost, můžete využít limitované nabídky a objednat si takzvaný Taster Pack, který vám umožní ochutnat jak obě formy výrobku, tak všechny příchutě.

ManaDrink Apricot a další příchutě

Původní příchuť Many s názvem Origin má být neutrální, ale trochu připomíná ovesnou kaši s vanilkovým nádechem. Takovýto druh Many se skvěle kombinuje s ovocem i zeleninou či kořením a díky tomu si můžete Manu užít dle vlastních chutí. Pro ty, kdo chtějí nápoj jen otevřít a rovnou konzumovat, Mana nabízí dvě namíchané varianty: oblíbenou „hříšnou“ čokoládovou a pro milovníky ovoce tu je ManaDrink Apricot – osvěžující meruňková příchuť.

ManaBurger: bílkoviny i bez masa

Mana se stále rozrůstá a vyvíjí nové produkty. Pro ty, kdo nedají dopustit na „pevnou“ stravu, je tu ManaBurger. Je stoprocentně rostlinný, bezlepkový, bez geneticky modifikovaných organismů a samozřejmě nutričně komplexní. Má snížený obsah soli a sacharidů. Výrobci ho nazývají inovativním produktem a slibují, že ho nerozeznáte od masa.

S Manou se dá leccos: kávový elixír, ale i zdravé vánoční cukroví

Možná už vám samotná Mana nestačí nebo máte zkrátka chuť experimentovat. Asi vás nepřekvapí, že se dají z Many míchat drinky všeho druhu: například Espresso Elixir či Piňa Colada. Na oficiálních stránkách Many je dlouhý seznam receptů na nápoje, také tam ale najdete recepty zahrnující ManaBurger, a dokonce se dozvíte, jak se dá z ManaPowder péct vánoční cukroví. Třeba takové Mana linecké vám zabere necelou hodinu:

  • 1,5 hrnku ManaPowder Origin
  • 2 hrnky mandlové mouky
  • 170 g jablečného pyré
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • vanilkový extrakt
  • kůra z 1 citrónu

Postup: Smíchejte Manu s mandlovou moukou, jedlou sodou, nastrouhanou kůrou, vanilkovým extraktem (množství dle chuti) a pořádně promíchejte. Přidejte jablečné pyré, kokosový olej, vypracujte těsto a nechte zhruba hodinu odstát v lednici. Poté těsto vyválejte na přibližně půlcentimetrovou placku a vykrájejte srdíčka. V troubě předehřáté na 170 °C pečte 12 až 15 minut.

ManaDrink: Kde koupit (Albert, Billa, drogerie dm, Heureka)

Jedna z velkých výhod Many tkví i v její dostupnosti, pořídíte ji totiž i v běžných supermarketech, jako jsou Albert, Billa, Tesco nebo Kaufland, v drogerii dm nebo lékárnách Dr. Max a dalších. Samozřejmě ji koupíte i online: Jak a kde vás vyjde nejvýhodněji se můžete podívat na nákupním portálu a srovnávači cen Heureka.

Mana: zkušenosti, hodnocení, výhody a nevýhody

Mana má nespornou řadu výhod od nutriční vyváženosti a komplexnosti po praktičnost. Přestože neexistuje studie, která by potvrzovala dlouhodobé blahodárné účinky Many, někteří výživoví poradci tvrdí, že tomuhle produktu není z hlediska nutričních hodnot co vytknout.

Má tedy Mana nějaké nevýhody? Někteří uživatelé uvádějí jako nevýhodu fakt, že je Mana oproti běžnému jídlu snáz stravitelná. Nutričně vám tedy dá, co je třeba, ale pravděpodobně budete mít rychleji pocit hladu. Navíc obsahuje alergeny sóju a lepek. Ne každému také vyhovuje chuť. Na druhou stranu je vhodná pro vegany, a přesto z ní získáte spoustu bílkovin a dalších důležitých živin.

Suma sumárum: Nic není bez chybičky, ale kdybyste si udělali starý dobrý seznam pro a proti, sloupeček s výhodami by byl v tomto případě nejspíš delší.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Bazén na zahradě

Bazén na zahradě už dávno není jenom pro bohaté

Pokud máte dům se zahradou, pak jste si určitě minimálně jednou v životě řekli, že by se vám na ni krásně vyjímal bazén. Nechcete ale...

Podívejte se na nejsledovanější hry na Twitchi

TOP 10 nejsledovanějších her na Twitch TV - aktuální pořadí

Zajímá vás, které hry jsou aktuálně nejsledovanější na Twitch TV? Podívejte se na kompletní přehled i pro jednotlivé měsíce.

Chytré hodinky

Chytré hodinky: Jaké jsou možnosti jejich využití?

Chytré hodinky – tento pojem je jedním z nejskloňovanějších termínů dnešní moderní doby. Bývá chválen různými skupinami populace, ať už...