Povinné ručení: Jak zjistit cenu, kde je nejlevnější a kdy odstoupit od smlouvy?

Pokud chce motorista provozovat svůj vůz na pozemních komunikacích, musí mít dle zákona sjednané povinné ručení. Jistý problém však představuje výpočet jeho výše, jelikož záleží na mnoha faktorech. Nejjednodušším způsobem, jak zjistit nejvýhodnější pojištění je použití online kalkulačky povinného ručení a my vám v našem článku poradíme, jak na to.

KALKULAČKA CENY V KRAJÍCHVÝPOVĚĎ SMLOUVYDŮVODY K UKONČENÍ

Povinné ručení Foto: Profimedia

Povinné ručení, kalkulačka online

Při výpočtu částky za povinné ručení hraje roli spousta faktorů, jedná se například o objem motoru, věk řidiče, bydliště a také o celkový rozsah samotného pojištění. Velkou důležitost představuje i délka období bez nehod. Pokud se vám bouračky vyhýbají obloukem, můžete ušetřit relativně hodně peněz, jelikož díky tomu získáte takzvané bonusy. Plusové bonusy se ale logicky netýkají čerstvých začínajících řidičů, protože ještě neměli příležitost prokázat dlouhodobé spolehlivé ježdění.

Cena povinné ručení, kalkulačka: jak funguje?

Jak už bylo řečeno, nejsnadnějším způsobem jak najít nejvýhodnější povinné ručení na aktuálním trhu je využití online kalkulačky. Nehledejte v tom žádnou vědu. Zkrátka si zadáte do vyhledávače tento výraz a následně se vám nabídne několik webových stránek se svými online kalkulačkami.

Až si vyberete konkrétní stránku, tak po vás bude kalkulačka vyžadovat několik následujících informací:

  • typ vozidla/druh vozidla
  • značka vozidla
  • způsob využití vozidla
  • osobní údaje (jméno vlastníka, bydliště, věk...)
  • kontaktní údaje (email, telefonní číslo)
  • dobrovolně se pak vyplňuje délka předchozího pojištění či počet způsobených nehod

Kalkulačka povinné ručení: s čím se můžete setkat?

Může se vám stát, že některé online kalkulačky budou potřebovat k přesnému výpočtu také podrobné technické údaje o vozidle. Jedná se o tovární značku, výkon objemu, typ paliva, celkovou hmotnost, rok výroby nebo datum uvedení do provozu.

Ne každý si samozřejmě všechny tyto informace pamatuje. Je-li to váš případ, tak nezoufejte, existují webové stránky, které všechny tyto náležitosti vyplní za vás na základě zadání SPZ auta. Lze najít i takové kalkulačky povinného ručení, které žádné zadávání osobních údajů nevyžadují.

Povinné ručení online, kalkulačka: podle čeho vybírat?

Jakmile se proklikáte vším, co po vás bude žádáno, zobrazí se vám seznam pojišťoven a povinných ručení, které nabízí. V drtivé většině případů jsou seřazeny podle ceny a rozsahu pojištění. Celkem snadno tedy záhy zjistíte, která pojistka je pro vás nejvýhodnější. Kromě ceny je užitežně sledovat také výši limitů, možnost různých připojištění či výluky, na základě kterých může pojišťovna povinné ručení krátit, případně ho odmítnout úplně. Typickým příkladem je výluka při požití alkoholu nebo jiných omamných látek.

Máte-li vybráno, můžete si pojištění rovnou sjednat online. U některých pojišťoven dokonce platí, že je cena za online sjednání o něco levnější.

Povinné ručení, kalkulačka, zdarma: dejte pozor na podvodníky!

Všechny online kalkulačky pro vás vykonají službu zcela zdarma. Jestliže tedy narazíte na to, že po vás někdo bude vyžadovat peníze či nějakou formu poplatků, tak v ničem nepokračujte a stránku raději zavřete. Zároveň buďte obezřetní, abyste se použitím online kalkulačky k ničemu nezavázali.

Povinné ručení, srovnání cen: nejdražší je Praha

Cena za pojištění vašeho vozidla se v jednotlivých krajích liší. Obecně platí, že větší riziko nehody představují pro řidiče velká města s hustou silniční dopravou. Zákonitě je to pak i větší hrozba pro pojišťovny. Již tradičně zaplatí nejvíce peněz za povinné ručení řidiči v Praze, následuje Moravskoslezský, Jihočeský, Karlovarský, Ústecký a Královéhradecký kraj.

Nejlevnější povinné ručení se dá naopak sjednat v Pardubickém, Olomouckem a Zlínském kraji a také na Vysočině.

Ilustrativním příkladem může být rizikový řidič (do 21 a nad 50 let), který žije v lokalitě s vysokou mírou nehodovosti. Ten za povinné ručení zaplatí částku blížící se k 10 tisícům korun.

Povinné ručení na auto: tabulka cen v jednotlivých krajích

V následující tabulce najdete porovnání cen za povinné ručení v jednotlivých krajích, a to včetně bonusů.

Kraj Ceny bez bonusů Ceny s maximálními bonusy
Praha 10 659 Kč 3 654 Kč
Středočeský 9 320 Kč 3 248 Kč
Jihočeský 7 880 Kč 2 880 Kč
Plzeňský 8 050 Kč 3 011 Kč
Karlovarský 8 074 Kč 3 020 Kč
Ústecký 8 932 Kč 3 342 Kč
Liberecký 8 406 Kč 3 073 Kč
Královehradecký 8 131 Kč 3 042 Kč
Pardubický 7 508 Kč 2 746 Kč
Olomoucký 6 788 Kč 2 482 Kč
Moravskoslezský 7 523 Kč 2 750 Kč
Jihomoravský 7 056 Kč 2 639 Kč
Zlínský 7 189 Kč 2 629 Kč
Vysočina 7 261 Kč 2 655 Kč

Výpověď povinného ručení: jakým způsobem zrušit?

Pochopitelně existuje celá řada důvodů, proč vypovědět vaše stávající povinné ručení. Může se jednat o prodej či nákup nového vozidla nebo jste třeba objevili daleko výhodnější pojistku, díky které ušetříte mnoho peněz. Jak tedy povinné ručení změnit?

Základní způsoby jsou dva. První je bez udání důvodu. K tomu jste však oprávnění jenom tehdy, pokud jste nedávno uzavřeli nové pojištění. Nejste-li s ním totiž spokojeni, máte právo do dvou měsíců od podpisu smlouvy od pojištění odstoupit, a to bez udání důvodu. Osm dní po doručení písemné výpovědi povinné ručení zanikne.

Pro všechny ostatní případy ale platí, že musíte sdělit pojišťovně důvod. Mějte na paměti, že i když jste si například našli levnější podmínky u konkurence, není možné vypovědět smlouvu, kdykoliv se vám zlíbí.

Povinné ručení, výpověď: kdy zrušit a co je k tomu potřeba?

Přestože se povinné ručení zakládá na dobu neurčitou, je splatné každý rok, jenž ohraničuje pojistné období. Podle zákone je tedy nutné podat výpověď ze smlouvy alespoň šest týdnů před koncem pojistného obodbí.

Písemná žádost by měla obsahovat zejména důvod výpovědi, dále pak číslo pojistné smlouvy, jméno (obchodní název) pojistníka, a to včetně rodného čísla, adresu a kontakt pojistníka a případně IČO.

Údaje o vozidle vypisovat nemusíte. Vaše pojišťovna si je vyhledá podle čísla smlouvy. Na závěr samozřejmě nezapomeňte napsat datum a váš podpis. Konkrétní podoba výpovědního formuláře je na internetu k nalezení online, můžete ho však napsat i vlastními slovy. Vytištěnou žádost o zrušení pojistky zašlete na adresu pojišťovny.

Zrušení povinného ručení: důvody k ukončení smlouvy

Vynecháme-li případ, kdy chcete novou smlouvou získat levnější pojištění, je nejčastějším důvodem ke zrušení povinného ručení prodej vozidla. V takovém okamžiku musíte pojišťovně předložit kupní smlouvu nebo kopii velkého technického průkazu, kde je již evidován nový majitel. Smlouva potom zaniká v den nahlášení změny vlastníka pojišťovně.

Dalším praktickým důvodem, proč neplatit za povinné ručení, je případ, kdy je vozidlo (byť třeba dočasně) vyřazeno z evidence. Tentokrát budete muset pojišťovně doložit potvrzení v podobě velkého technického průkazu se záznamem o dočasném vyřazení vozidla.

Nepopulárním důvodem je pak výpověď kvůli odcizení auta. V takovém případě musíte k formuláři s žádostí o zrušení povinného ručení přiložit také kopii policejního protokolu.

Poslední dva důvody souvisí se spokojeností pojistníka. Lze podat výpověď, jestliže nesouhlasíte se zdražením pojistného ručení, a to do jednoho měsíce od chvíle, kdy vám bylo zdražení oznámeno. Pokud nejste spokojeni s plněním pojistné události, pak je výpovědní lhůta přesně jeden měsíc od doručení výpovědi. Na podání žádosti však máte k dispozici celé tři měsíce od chvíle, kdy jste pojistnou událost oznámili.

Povinné ručení: nejčastější důvody k ukončení smlouvy

V tabulce níže najdete přehledně nejčastější důvody k ukončení smlouvy povinného ručení.

NEJČASTĚJŠÍ DŮVODY KE ZRUŠENÍ POVINNÉHO RUČENÍ
Levnější pojištění
Prodej vozidla
Vyřazení vozidla z evidence
Odcizení vozidla
Nesouhlas se zdražením povinného ručení
Nespokojenost s plněním pojistné události

Povinné ručení: motocykly mají stejné povinnosti

Stejně jako majitelé všech typů vozidel, mají zákonem stanovenou povinnost mít sjednané povinné ručení také vlastníci motocyklů. Do této kategorie spadají všechny jednostopé motorové dopravní prostředky. Kromě klasických motorek se tedy jedná o skútry, motorová kola, motorové koloběžky a další. To samé platí rovněž pro čtyřkolky a tříkolky.

1️⃣ Kolik zaplatím za povinné ručení?

Částky se v jednotlivých krajích liší. Důležitými faktory jsou také objem motoru, věk řidiče, bydliště, celkový rozsah pojištění a délka období bez nehody.

2️⃣ Ve kterém kraji je povinné ručení nejdražší?

Jedná se o Hlavní město Prahu, a to kvůli velikosti a hustotě silniční dopravy.

3️⃣ Musí platit povinné ručení i majitelé motocyklů?

Ano, majitelé motocyklů musí mít dle zákona sjednané povinné ručení stejně jako vlastníci automobilů.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Dálniční známka 2023

Dálniční známka 2024: Cena a kde koupit? Platnost, pokuty a informace

Již více než dva roky lze používat elektronickou dálniční známku. Zároveň platí, že pro letošní rok ji už nekoupíte ve formě nálepky. V...

K paušální dani se můžete přihlásit i v roce 2023

Paušální daň 2023 pro OSVČ: Minimální zálohy, limit a přihlášení

Jestliže patříte k OSVČ, dost možná platíte paušální daň, abyste minimalizovali nepříjemnou daňovou administrativu a lépe mohli naplánovat...