Dálniční známka 2024: Cena a kde koupit? Platnost, pokuty a informace

Již více než dva roky lze používat elektronickou dálniční známku. Zároveň platí, že pro letošní rok ji už nekoupíte ve formě nálepky. V našem článku vám mimo jiné poradíme, jakým způsobem novou dálniční známku pořídíte, do kdy má platnost nebo která auta jsou od poplatků osvobozena.

CENA - EKO CENA - OSVOBOZENÍ - PLATNOST - POKUTA - SLOVENSKO - RAKOUSKO - SLOVINSKO

Dálniční známka 2023 Foto: Profimedia

Dálniční známky 2024: Od března zdraží, můžete ale ušetřit

V souvislosti s konsolidačním balíčkem, který česká vláda představila veřejnosti, v roce 2024 dálniční známky výrazně podraží, konkrétně o 800 korun v případě ročních známek. Cena se prý bude navíc valorizovat podle růstu inflace a nově postavených kilometrů.

Ke zdražení dojde 1. března 2024 a vzhledem k možnosti odložit si začátek platnosti o 30 dnů můžete teoreticky jezdit za starou cenu až do konce března 2025. Ještě v roce 2023 přitom platí, že doba začátku platnosti se dá odložit až o tři měsíce. Tato doba se ale od 1. ledna 2024 zkracuje.

Ceny dálničních známek od 1. 3. 2024

Standardní cena Cena pro vozidla na zemní plyn nebo biometan Cena pro hybridy s emisemi CO2 dp 50 g/km Cena pro elektromobily
Roční 2300 Kč 1150 Kč 570 Kč 0 Kč
30denní 430 Kč 210 Kč 100 Kč 0 Kč
10denní 270 Kč 130 Kč 60 Kč 0 Kč
Denní 200 Kč 100 Kč 50 Kč 0 Kč

Dálniční známka 2023: Koupit online - edalnice.cz

Přibližně 90 procen lidí nakupuje dálniční známku on-line, a to prostřednictvím státního e-shopu na webových stránkách edalnice.cz. Tato informace vyplývá z údajů společnosti Cendis, která systém spravuje. Co je k nákupu potřeba? Především musíte zadat SPZ a stát registrace vozidla. Samotnou platbu můžete provést kartou, bankovním převodem či pomocí aplikace Apple Pay. E-shop umožňuje i rychlý hromadný nákup pro fleet manažery a podnikatele.

Dálniční známku lze nově koupit také přes web Portál dopravy, kam se zájemce přihlasí elektronickou Identitu občana, kterou lze využít například i pro vstup do portálu Moje daně nebo pro přihlášení do datové schránky.

Dálniční známky 2023: Osobní nákup

Druhou možností je osobní nákup, jenž lze uskutečnit na některém z obchodních míst. Zde se jedná o pobočky České pošty a čerpací stanice EuroOil. Tam stačí sdělit, jaký druh dálniční známky požadujete, SPZ, stát registrace, začátek platnosti a případně nárok na nižší Eko cenu, jež se týká vozů poháněných zemním plynem či biometanem.

Nákup dálniční známky: Samoobslužné kiosky

Poslední variantou je pak nákup v samoobslužných kioscích, které najdete rozmístěné v blízkosti dálnic a hlavních dopravních tepen většinou u státních hranic. V současné době jich však není příliš mnoho. Sloužit mají zejména pro zahraniční řidiče. Také zde se zadávají stejné údaje, jako ve výše uvedených případech.

Cena dálniční známky 2023

Vlna zdražování pronikla do téměř všech oblastí našeho života. Malou útěchou však může být, že ceny dálničních známek zůstaly stejné jako v loňském roce. Standardní cena na 1 rok je tedy 1 500 korun, na 30 dní 440 korun a na 10 dní potom 310 korun. Dálniční známku nemusí mít motocykly a přípojná vozidla.

Dálniční známka čr 2023: Eko cena

Eko cena je snížená sazba dálničního poplatku. Uplatnit ji mohou vozidla poháněné stlačeným zemním plynem (CNG) nebo biometanem (i kombinovaná s jiným palivem). Máte-li na toto zvýhodnění nárok, zaplatíte za dálniční známku na 1 rok 750 korun, na 30 dní 220 korun a na 10 dní 155 korun.

Tabulka cen dálničních známek v roce 2023

Platnost Cena Eko cena
365 dní 1 500 Kč 750 Kč
30 dní 440 Kč 220 Kč
10 dní 310 Kč 155 Kč

Kdo musí mít dálniční známku?

Na zpoplatněných úsecích musejí mít dálniční známku motorová vozidla s nejméně čtyřmi koly, která mají povolenou hmotnost nejvýše do 3,5 tuny. Tato povinnost se ale netýká motocyklů a přívěsů. Existují také dopravní prostředky, které jsou od dálniční známky osvobozeny - automaticky či na oznámení.

Potencionální oznámení lze podat pomocí datové schránky či vyplněného formuláře s elektronickým či ověřeným podpisem. Podpis je možné poslat e-mailem na podatelnu webu edalnice.cz, případně poštou na Státní fond dopravní infrastruktury.

Dálniční známky: Osvobození automaticky

  • vozidla s elektrickým, vodíkovým nebo hybridním pohonem, jejichž hodnota emisí CO2 je do 50g/km s přidělenou speciální SPZ začínající písmeny EL
  • historická vozidla s přidělenou zvláštní registrační značkou a průkazem historického vozidla
  • vozidla, přepravující držitele průkazů ZTP nebo ZTP/P vydaného v České republice, musí však patřit přímo jemu či osobě blízké
  • vozidla, která převážejí nezaopatřené dítě léčené pro onemocnění zhoubným nádorem či leukémií

Dálniční známky: Osvobození na oznámení

  • vozidla na elektřinu, vodík či hybridní pohon, která nemají českou speciální SPZ, s hodnotou CO2 do 50g/km
  • vozidla provozovaná domovy pro lidi se zdravotním postižením, pokud slouží k přepravě těchto lidí

Elektronická dálniční známka 2023: Platnost

Koupíte-li si roční dálniční známku, bude platit 365 dní, a to bez ohledu na kalendářní rok. Zkrátka a jednoduše ji můžete zakoupit kdykoliv během roku s tím, že vám bude platit 365 dní. Stejný princip platí i pro měsíční a desetidenní dálniční známky.

Během nákupu dálniční známky zadáváte do systému e-mail, na který vám následně přijde potvrzení o platbě. Obsahovat bude rovněž autorizační kód. Po zadání SPZ a autorizačního kódu je pak na stránkách edalnice.cz možné kdykoliv zjistit stav platnosti dálniční známky.

Dálniční známky prodej 2023

Dálniční známku můžete pořídit již s tříměsíčním předstihem. Před začátkem její platnosti můžete v on-line systému počáteční datum změnit. Tato informace je důležitá například pro ty, kteří pravidelně po dálnici nejezdí, ale mají naplánovanou třeba cestu na dovolenou a ve finále chtějí odjet v jiném termínu. Po začátku termínu platnosti ho však již měnit nelze.

V kontaktním e-mailu je také možné označit, jestli chce vlastník dálniční známky dostat upozornění před koncem platnosti. To pak bude majiteli odesláno na e-mail s desetidenním předstihem. Uvedete-li i telefonní číslo, obdržíte také sms.

Dálniční známky: Pokuty

Riskovat jízu na zpoplatněných úsecích bez dálniční známky se rozhodně nevyplatí. Přímo na místě totiž takovýmto řidičům hrozí pokuta až 5 000 korun. Ve správním řízení potom až 20 000 korun. Konroly provádějí příslušníci Policie ČR a Celní správy, a to prostřednictvím speciálních tabletů, které jsou připojené na on-line databázi.

Mezi jejich další prostředky potom patří kamery v autech a na mýtných branách. Ty snímají SPZ. Pokud by si snad někdo myslel, že si stihne koupit dálniční známku on-line až v momentě policejní či celní kontroly, tak je na omylu. Systém totiž umožňuje přesnou kontrolu času zakoupení.

Nové dálniční známky: Prodej auta

Jelikož je dálniční známka nepřenosná, zůstává její platnost vázána na konkrétní SPZ. Pokud byste se tedy rozhodli vaše auto prodat, přechází platnost dálniční známky na nového majitele. V takovém případě se můžete zkusit s kupujícím domluvit na kompenzaci. Další variantou je nabídnout platnou dálniční známku jako bonus při prodeji a tím navýšit cenu vozidla. Dálniční známku nelze převést na jiné auto ani v případě jeho likvidace.

Dálniční známky 2023: Nově zpoplatněné úseky

Od roku 2023 se mezi zpoplatněné úseky zařadily i některé silnice první třídy. Nyní již tedy v Česku máme 1 439 kilometrů pozemních komunikací, na kterých je povinné mít dálniční známku. Přehled nově zpoplatněných úseků najdete v následující tabulce. Seznam všech neplacených úseků českých dálnic naleznete zde.

Silnice Úsek Počet km
D35 Časy-Ostrov 15
D7 Obchvat-Louny 4
D48 Bělotín-Jeseník nad Odrou 4
D48 Palačov-Nový Jičín-centrum 8
D3 Pohůrka-Krasejovka 11

Dálniční známka Slovensko 2023

Abyste mohli využívat dálnice na Slovensku, musíte si, stejně jako u nás, zakoupit elektronickou dálniční známku. Povinnost platí u našich východních sousedů pro všechna dvoustopá motorová vozidla o hmotnosti do 3,5 tuny (včetně vozidel kategorie M1 a N1).

Dálniční známku musí mít na Slovensku zaplacenou také přípojné vozíky kategorie O1 a O2 tažedné vozem kategorie M1, N1 a M1G nebo N1G bez ohledu na celkovou hmotnost soupravy. Motocykly na Slovensku dálniční známku mít nemusí. Také na Slovensku lze pořídit dálniční známku na 365 dní, na 30 dní či na 10 dní.

Cena dálniční známky 2023: Slovensko

Platnost Vozidlo Přívěs
10 dní 12 EUR 12 EUR
30 dní 17 EUR 17 EUR
365 dní 60 EUR 60 EUR

Dálniční známka koupit: Slovensko

Nejjednodušší forma, jak koupit slovenskou dálniční známku, je na webu eznamka.sk. Čeká vás zcela stejný proces, jako v případě nákupu české dálniční známky. Zkrátka vyberete délku a začátek platnosti známky, zadáte SPZ vozidla, váš e-mail a poté zaplatíte.

Na výše zmíněných webových stránkách najdete taktéž veškeré zpoplatněné úseky slovenských dálnic a zároveň seznam kamenných prodejen, kde můžete elektronickou dálniční známku koupit.

Dálniční známka Rakousko 2023

V Rakousku musí být platnou dálniční známkou vybavena motorová vozidla na všech rakouských dálnicích a rychlostních silnicích. Lze si ji zakoupit s platností na 10 dní, 2 měsíce či na 1 rok, a to od 1. 12. 2022 do 31. 1. 2024. Desetidenní a dvouměsíční dálniční známky platí ode dne nákupu. Pokud se tedy například chystáte na čtrnáctidenní dovolenou v Rakousku, budete si muset pořídit buď dvě desetidenní nebo jednu dvouměsíční známku.

Dálniční známka na rok 2023 cena: Rakousko

Vozidla do 3,5 tuny zaplatí v Rakousku za desetidenní dálniční známku 9,90 EUR, za dvouměsíční 29 EUR a za roční potom 96,40 EUR.

A jak je to s motocykly? Řidiči jednostopých vozitel zaplatí pochopitelně méně eur. Konkrétně jejich majitelé zaplatí za desetidenní dálniční známku 5,80 EUR, za dvouměsíční 14,50 EUR a za roční dálniční známku 38,20 EUR. V Rakousku je motocykl s postranním vozíkem považován stále za motocykl a tudíž mu stačí známka pro motocykl. Tříkolky však za motocykly považovány u našich sousedů nejsou, a proto musí být opatřeny dálniční známkou pro vozidlo do 3,5 tuny.

Rakouská dálniční známka prodej

Nejlepším způsobem, jak zakoupit v Rakousku elektronickou dálniční známku, je návštěva webových stránek rakouské mýtné správy ASFINAG.at. Tam budete dotázáni, zdali nakupujete jako soukromá osoba či podnikatel. Doporučujeme vybrat možnost - podnikatel. Jako soukromý spotřebitel totiž nebudete moci koupit známku s okamžitou platností. Důvodem je 14 denní lhůta pro vrácení zboží. Pokud dálniční známku koupíte jako podnikatel, bude její platnost okamžitá.

Dálniční známky se v Rakousku prodávají rovněž na většině čerpacích stanic. Lze je sehnat i na českých příhraničních čerpacích stanicích.

Dálniční známky na rok 2023: Slovinsko

Uvažujete-li o návštěvě Slovinska, jistě se vám budou hodit informace o tamních dálničních známkách. Tady jsou! Slovinskou dálniční známku můžete zakoupit na 7 dní, 1 měsíc či na 1 rok. Stejně jako v Česku ji lze od prosince 2021 pořídit elektronicky. Důležitou zprávou je, že od 1. 2. 2022 již však nelze dálniční známku koupit ve formě nálepky.

Během nákupu známky dávejte pozor, zdali váš vůz nespadá do kategorie vysokých vozidel. V takovém případě byste si totiž museli opatřit dražší variantu dálniční známky.

Dálniční známka cena: Slovinsko

Dálniční známka 7 dní 1 měsíc 1 rok
Motocykly 7,50 EUR 30 EUR 55 EUR
Karavany a vozidla do 3,5 t 15 EUR 30 EUR 110 EUR
Vysoká vozidla do 3,5 t 30 EUR 60 EUR 220 EUR

Elektronická dálniční známka pro rok 2023: Slovinsko

Pro motocykly není možné ve Slovinsku zakoupit měsíční dálniční známku, nýbrž půlroční, a to za 30 EUR. Jako vysoká vozidla do 3,5 t jsou v této zemi brána taková vozidla, jejichž výška nad přední nápravou přesahuje 130 cm. Tato skupina tedy zahrnuje dodávky i některé SUV.

Dálniční známku můžete koupit na webu evinjeta.dars.si. Pro nákup je třeba znát SPZ vozidla, pro které chcete známku kupovat.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

benzin

Ceny benzinu a nafty – Kde natankovat levně? Aktuální ceny dnes

Ruská invaze na Ukrajinu ovlivnila mnohé, mimo jiné se odrazila na cenách pohonných hmot. Jak se měnila v průběhu roku cena benzinu a nafty...

Rodné číslo můžete najít i na řidičském průkazu

Jak zjistit rodné číslo a z čeho se skládá? Formát a datum narození

Patrně s žádnou číselnou řadou se ve svém životě nesetkáte tak často, jako s tou, která tvoří vaše rodné číslo. Přečtěte si, co jednotlivá...