Maďarská dálniční známka online - poplatky a mapa

Chystáte se navštívit Maďarsko a zajímá vás cena za využití tamních dálnic? Jak se platí maďarské mýtné a jaké jsou aktuální ceny se dozvíte v tomto článku.

Poplatky za maďarské dálnice jsou vázané na SPZ vozidla Foto: Pixabay

Cestování do Maďarska – placené dálnice v Maďarsku

Maďarsko láká svými lázněmi, památkami a dokonce i vyhlášenými kasiny. Turisté se sem sjíždějí po celý rok. Navíc se dají maďarské dálnice využít jako tranzit do vzdálenějších zemí. Ať už je cíl vaší cesty jakýkoliv, je třeba znát tamní poplatky za dálnice, abyste se vyhnuli možným problémům a drahým pokutám.

Maďarské dálnice – poplatky za mýtné

Způsoby placení mýtného se v různých zemích liší. Zatímco někde si musíte koupit dálniční známku, jinde se projíždí mýtnými branami a poplatky se platí na místě. V Maďarsku se mýtné platí výhradně elektronickou dálniční známkou. Stejný systém virtuálních dálničních známek funguje i na Slovensku.

Dálniční známka – Eznamka (Maďarsko 2024)

Povinnost koupě dálniční známky platí pro motocykly, osobní automobily, nákladní automobily do 3,5 t, karavany a autobusy. Vozidla nad 3,5 t platí mýtné podle ujetých kilometrů. Existují tři druhy dálničních známek, které se liší dobou platnosti. Nejkratší platí 10 dní, delší potom 1 měsíc1 rok.

Začátek platnosti si volíte při nákupu známky online. Můžete si ji tedy klidně koupit s předstihem, stačí si nastavit správnou dobu platnosti. Kontrola dálničních známek probíhá přes kamerový systém a SPZ vozidla.

E-známka má hned několik výhod:

  • odpadá lepení známky na čelní sklo
  • e-známku můžete koupit odkudkoliv, stačí připojení k internetu
  • snadno si zvolíte platnost dálniční známky

Kde a jak koupit maďarskou dálniční známku, autovignet hu

Virtuální dálniční známku si tedy řidiči nejsnadněji koupí online. K tomu slouží například tato stránka hu-vignette, kde se snadno zorientujete, protože je celá česky. Stačí si vybrat délku platnosti známky, zadat SPZ a datum, od kdy má známka začít platit. Poté už jen zaplatíte a můžete vyrazit na cestu.

Elektronická dálniční známka se dá samozřejmě koupit i v kamenných obchodech. V České republice si maďarskou dálniční známku koupíte u ÚAMK nebo na pobočkách směnáren Tourist Centrum. V Maďarsku si ji pak pořídíte na hraničních přechodech či benzinových pumpách.

Maďarská dálniční známka – cena za dálniční známku online 2024

Ceny dálničních známek se liší podle délky platnosti ale také podle typu vozidla. Na cenu dálniční známky se podívejte do následující tabulky.

Platnost známky Do 3,5 t max. 7 míst (D1) Do 3,5 t s více než 7 místy (D2) Autobus (B2) Návěs a přívěs (U) Motocykly (D1M)
10 dní 5 500 HUF 8 000 HUF 17 730 HUF 5 500 HUF 2 750 HUF
1 měsíc 8 900 HUF 12 600 HUF 25 150 HUF 8 900 HUF 4 450 HUF
1 rok 49 190 HUF 69 830 HUF 228 850 HUF 49 190 HUF ––

(Roční známku pro motocykly je potřeba zakoupit v kategorii D1.)

Dálnice Maďarsko – mapa

Dálniční síť Maďarska Foto: toll-charge.hu

Maximální povolená rychlost v Maďarsku

  • ve městě 50km/h
  • mimo město 90km/h
  • na dálnici 130 km/h

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

vím, že to není velký rozdíl, ale pokud DZ pro OA stojí na 10 dnů oficiálně 10 euro, proč tady stojí skoro 450 Kč ? Závěr: koupím si ji jako obvykle až na hranicích.

Super článek díky

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Dálniční známka 2023

Dálniční známka 2024: Cena a kde koupit? Platnost, pokuty a informace

Již více než dva roky lze používat elektronickou dálniční známku. Zároveň platí, že pro letošní rok ji už nekoupíte ve formě nálepky. V...

Při autonehodě se snažte zachovat chladnou hlavu, abyste byli schopní situaci řešit co nejlépe

Dopravní nehody dnes aktuálně - mapa nehodovosti

Co přesně znamená pojem dopravní nehoda? Jak se při autonehodě chovat a kdy volat policii? Odpovědi na tyto a další otázky se dozvíte v...

Srovnání internetových televizí vám pomůže vybrat si tu nejlepší!

Srovnání nejlepších internetových televizí online

Která internetová televize je nejlepší? Kolik zaplatíte měsíčně za TV přes internet? Co je to IPTV? Odpovědi na tyto a další otázky najdete...