Kontroverzní herec Gérard Depardieu, jeho vzestupy a pády

Z oblíbeného herce Gérarda Depardieu, který v prosinci oslavil 75. narozeniny, se stává stále kontroverznější postava světa hvězd. S přibývajícím věkem ztrácí veškeré zábrany a chráněn aurou moci a slávy zachází příliš daleko za hranice akceptovatelného chování. Francouzi o něm tvrdí, že představuje esenci toho nejlepšího i nejhoršího, co znamená Francie...

Život v kostceFilmy
Vztah k RuskuSkandály

Gérard Depardieu Foto: Profimedia

Život Gérarda Depardieu v kostce

Celým jménem Gérard Xavier Marcel Depardieu je francouzský herec původem z městečka Châteauroux ve střední Francii. Pochází z prostého prostředí poválečné pracovní třídy společnosti. Školní docházku ukončil ve velmi nízkém věku 13 let. Další vzdělání si doplnil až v pozdějším věku.

Gérard se v dětství potýkal s chudobou. Jeho otec pracoval jako obrábeč kovů, matka byla ženou v domácnosti a společně vychovávali šest dětí v malém dvoupokojovém bytě. Ani jednomu se nedostalo dostatečné vzdělání, Gérardův otec prý uměl napsat jen dvě písmena.

Jako starší bratr pomáhal v domácnosti, odešel předčasně ze školy, aby mohl začít vydělávat. V té době byl prakticky negramotný a koktal. Místo školní docházky trávil čas na ulicích, kde se několikrát zapletl do pokoutných krádeží, za což si vysloužil podmínku.

V dospívání se snažil vydělat, kde se dalo. Pašoval alkoholcigarety, dál páchal drobné krádeže a dělal bodyguarda prostitutkám. Když mu bylo rovných dvacet, zemřel při autonehodě jeho nejlepší kamarád z dětství, což Gérardově životu udalo zcela nový směr. Tváří v tváří smrti a nahodilé pomíjivosti se rozhodl vzít od této chvíle budoucnost pevně do svých rukou.

Laškovat s herectvím začal kolem šestnáctého roku krátce poté, co se přestěhoval z Châteauroux do Paříže. Divadlo ho nadchlo natolik, že začal znovu studovat a pustil se do intenzivní terapie, aby zlepšil svou paměť a dikci.

V té době vstoupil do svého prvního manželství s herečkou Élisabeth Guignot, s níž měl dvě děti. Svazek vydržel dvaadvacet let. Skončil v roce 1992, kdy si Gérard začal s modelkou Karine Silla, s níž má dceru Roxanne. Od roku 1997 žil s herečkou Carole Bouquet, s níž se po roce oženil. Jejich vztah vydržel osm let. Po rozvodu se zapletl s francouzsko-kambodžskou herečkou Hélène Bizot, s níž má další nemanželské dítě.

Od roku 2005 je Gérard Depardieu v partnerském vztahu s francouzskou spisovatelkou Clémentine Igou. Má čtyři sídla, z nichž každé se nachází v jiné zemi – v Rusku, Turecku, Spojených arabských emirátech a Belgii, kde má registrované bydliště, aby se vyhnul placení vysokých daní v rodné Francii.

Od Francie se kromě geografického přesunu odcizil také tím, že přijal občanství cizího státu. Prve Ruské federace v roce 2013 a později v roce 2020 i občanství Spojených arabských emirátů. V současné chvíli prý vlastní celkem sedm pasů, mezi něž patří francouzský, belgický, ruský, běloruský, ukrajinský, čečenský a alžírský.

Gerárd Depardieu: Legendární filmy, které stojí za to

  • Jean od Floretty (85%)
  • Zelená karta (75%)
  • Žena od vedle (79%)
  • Danton (77%)
  • Buzíci (76%)
  • Cyrano z Bergeracu (83%)
  • 1492: Dobytí ráje (76%)
  • Pouhá formalita (80%)
  • Poslední metro (78%)
  • Drž hubu! (84%)
  • Blonďáček (73%)
  • Asterix a Obelix (70%)

Gérard Depardieu a jeho láska k Rusku (občanství)

Kromě svých hereckých úspěchů je Gérard známý také svým vřelým vztahem k Ruské federaci. V roce 2013 dokonce od prezidenta Vladimira Putina obdržel ruské občanství a později v roce 2020 konvertoval k pravoslavné církvi.

Jeho politické názory často budí údiv až pozdvižení a sklízí kritiku z různých stran. V minulosti prohlásil, že Rusko považuje za velkou demokracii, a domnívá se, že Ukrajina je na základě historického kontextu právoplatnou součástí Ruské federace. Schválil anexi Krymu v roce 2014, nicméně válku na Ukrajině odsoudil jako zbytečné prolévání bratrské krve. Na základě tohoto konfliktu začal být v Rusku skeptičtější a jeho vřelost ochladla.

Skandály Gérarda Depardieu: Kauzy sexuálního obtěžování a znásilnění

Gérard je proslulý svým bonvivánstvím na mnoha frontách. Takový řecký bůh Dionýsos z masa kostí ve francouzském provedení. S vášní sobě vlastní se oddává nejen herecké profesi, ale i nejrůznějším formám požitkářství. Je milovníkem žen a alkoholu. Jsou dny, kdy je prý dle svých slov schopen vypít i dvanáct lahví vína. Jednou ho dokonce vykázali z letadla kvůli nevhodnému chování v opilosti.

Náboženské vyznání mění jako ponožky, jednou je zarytým muslimem, jindy holduje pravoslaví. A značně přelétavý je i v politice. To všechno se mu při jeho rozverné, avšak dobrácké nátuře a mimořádném hereckém nadání odpouštělo a dalo by se i nadále odpouštět, jenže to by nesměly prosakovat skandály, které souvisí se sexuálním násilím a zcela zachází za hranu únosnosti.

V roce 2018 byl obviněn ze sexuálního obtěžování a následného znásilnění mladou herečkou a tanečnicí. Dívka o tom informovala policii, načež Gérard její výpověď popřel. Případ se stále vyšetřuje.

V březnu roku 2023 se hromadně ozvalo třináct dalších obětí sexuálního násilí ze strany slavného herce. Jedna z nich o několik měsíců později spáchala sebevraždu. Přestože vlna odporu a snaha o spravedlivé potrestání agresora je silná, existuje i strana druhá, která Gérarda hájí a usiluje o prokázání jeho neviny. Mezi jeho obhájce patří i současný francouzský prezident Emmanuel Macron, což z kauzy dělá silně politickou záležitost.

V názorech se různí i hercovi kolegové. Jedni se staví na jeho stranu a snaží se zachránit jeho pověst, druzí naopak vystupují proti němu a rozkrývají temnější stránku jeho osobnosti. Sám Gérard v roce 1978 v rámci oficiálního rozhovoru pro tisk prohlásil, že se účastnil znásilnění ještě jako malý kluk. Údajně řekl, že "těch znásilnění bylo hodně a nebylo na tom nic špatného. Šlo prostě o to, že se ta holka sama dostala do situace, kterou stejně chtěla." Později toto prohlášení rozporoval a omluvil se za něj.

Ať už jsou vznesená obvinění pravda čistá, nebo přibarvená, lze na to reagovat snad jen tak, že se postupně Gérard Depardieu sám dostal do situace, kterou stejně chtěl...

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Film Její tělo

Život Andrey Absolonové námětem na film Její tělo (2023)

Pohnutý osud nadějné sportovkyně, která se po osudném zranění vydala na dráhu pornoherečky, posloužil jako námět k natočení filmu Její tělo...

 Nedostatek testosteronu – jaké jsou jeho nejčastější důvody?  Počet znaků: 0

Nedostatek testosteronu – jaké jsou jeho nejčastější důvody?

Pozorujete na sobě zhoršenou fyzickou výkonnost, změny nálad, zhoršenou paměť, koncentraci, podrážděnost apod.? Možná i vás trápí negativní...

Dominik Feri u soudu

Kauza Feri: Kdo je Dominik Feri a jak probíhá jeho soud?

V současné chvíli sledujeme proces s bývalým politikem a influencerem Dominikem Ferim, obviněným ze znásilnění a jednoho pokusu. Jak...