Kauza Feri: Kdo je Dominik Feri a jak probíhá jeho soud?

V současné chvíli sledujeme proces s bývalým poslancem a influencerem Dominikem Ferim, který byl obviněn ze sexuálního násilí a následně shledán vinným. Jak probíhá soudní proces, jaký rozsudek byl vynesen a kdo přesně je Dominik Feri?

Dominik Feri u soudu Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Dominik Feri půjde do vězení: hlavní přelíčení, soudní rozsudek, odvolání

Koncem října Dominik Feri opět předstoupil před soud a konečně byl vynesen rozsudek, a to tři roky vězení s ostrahou. Převážná část jednacího dne byla uzavřená veřejnosti. Obvodní soud pro Prahu 3, který se případem zabýval, dal za pravdu obětem a seznal obžalovaného vinným ve všech třech násilných činech. Kromě tříletého nepodmíněného trestu byl viníkovi uložen také trest peněžní. Obětem má vyplatit více než půl milionu korun.

Rozsudek však zatím není pravomocný, neboť se Feri záhy po jeho vynešení odvolal, a tak v současné chvíli případ putuje na městský soud v Praze. Obviněný se k prozatímnímu výsledku soudního řízení vyjádřil takto: "Je pro mě velkým zklamáním, že jsem odsouzený za něco, co se skutečně nestalo."

Je pochopitelné, že vzhledem k povaze a citlivosti jeho skutků, celý proces a jednotlivé případy sexuálního násilí ze strany veřejně známého Dominika Feriho vyvolávají silné emoce. Sám pachatel napjatou atmosféru přiživuje sebejistým vystupováním a agresivní strategií obhajoby. V průběhu soudního procesu se podle slov soudkyně choval nevhodně, do soudní síně prý při výpovědi svědkyň pronikal jeho hlasitý smích.

Situace se těší velké pozornosti médií i české společnosti. Případ Feriho je o to problematičtější, že ve svých násilných činech zneužíval své pozice moci a autority. Vše zlé je však pro něco dobré, a tak se díky tomu otevírá celospolečenská diskuze o povaze znásilnění a nedostatečné míře jeho trestání. Doufejme, že se k němu začne přistupovat s vážností, jakou si tento závažný přečin, který dlouhodobě poškozuje autonomii lidské bytosti, jež se stala jeho obětí, rozhodně zaslouží.

Nyní se pojďme podívat, jak to celé začalo a jak probíhal soudní proces krok za krokem...

1. jednací den: Dominik Feri stanul před soudem

Od chvíle, kdy do mediálního prostoru pronikly první zvěsti o sexuálním násilí, kterého se Dominik Feri, bývalý poslanec za TOP 09, dopustil na několika ženách, uběhly už téměř tři roky. Konečně došlo na soud, a jak se dalo očekávat, nešlo zrovna o poklidný proces. Samotný Feri všechny přítomné, a potažmo širokou veřejnost, šokoval hned první den.

U Obvodního soudu pro Prahu 3 se kromě běžných účastníků procesu sešla také spousta novinářů a řadoví občané, mezi nimiž se našla i hrstka Feriho zastánců.

Feri byl obžalovaný ze dvou znásilnění (jedna z těchto žen byla v době činu nezletilá) a jednoho pokusu o znásilnění, za což mu hrozí odnětí svobody až na deset let.
  • První případ – 25. března 2016 Feri ve svém bytě osahával nezletilou dívku, která mu dala najevo svůj nesouhlas. Feri ji dle dívčiny výpovědi omámil a pak na ní v bezvládném stavu vykonal pohlavní styk.
  • Druhý případ – V listopadu 2016 Feri znásilnil ve svém bytě ženu, přestože dle její výpovědi dávala jasně najevo odpor a nesouhlas.
  • Třetí případ – V únoru 2018 obtěžoval Feri v prostorách Poslanecké sněmovny ženu, která přišla kvůli zájmu o stáž. Nakonec se jí podařilo násilníkovi uniknout.

Kauza Dominika Feriho: Suverénní obhajoba

Dominik Feri už od počátku procesu působí velmi suverénně a skálopevně přesvědčeně o vlastní pravdě. Jak sebevědomě nakráčel před soud a novináře, tak po celou dobu hovořil a vystupoval. S chladnou sebejistotou a despektem.

Navzdory tomu, že se soud snaží brát v potaz citlivost celé kauzy, Feri a jeho obhájci zvolili taktiku, která tomu odporuje. Kromě toho, že Feri razantně odmítl svou vinu, snažil se také zpochybnit důvěryhodnost obětí a zastrašit je. Tak to vnímala i právní zástupkyně poškozených žen Adéla Hořejší: „Já to chápu jako klasický projev zastrašování. Že se pokusil ty ženy znejistit,“ vyjádřila se v rozhovoru pro iRozhlas.cz.

Feri dále opakovaně poukazoval na ty případy, které se před soud nedostaly – to podle něho dokazuje, že ženy z neprojednávaných případů lžou. Tento scénář však policie nepotvrdila. Důvody, proč se tyto konkrétní případy nedostaly před soud, byly různé, ale ani u jednoho z nich nehrály roli pochybnosti, zda se incident udál.

Feriho strategie zastrašováním a jméno jedné z poškozených

Dominik Feri médiím zcela bez skrupulí prozradil identitu ženy, jíž se týká jeden z těchto odložených případů, což odsoudil i bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten jeho jednání označil za „velkou ohavnost“.

Po vlně kritiky Feri nahodil lehkou zpátečku a hájil se tím, že jednal pod tlakem, ale v tom podstatném neustoupil: „Jistě jsem mohl mluvit šťastněji, ale stojím si za tím, že v tomto konkrétním případě, že to, že jsem zveřejnil jméno, tak se nejedná o oběť...“

Pokud by si chtěl Dominik Feri stát za tím, že oběti podaly křivé výpovědi, existují oficiální cesty, kterými by mohl údajné pochybení řešit, například trestní oznámení. Pozoruhodné však je, že takové možnosti Feri nevyužil.

Feri a jeho řeč – důvody, proč podle Feriho oběti lžou

Po výpovědích žen, jichž se celý proces týká, dostal Feri prostor k vlastnímu vyjádření. Udal několik důvodů, proč je z jeho hlediska zřejmé, že oběti lžou a argumentoval tím, že...:

  • ... je o něho ze strany žen zájem, a proto je absurdní, aby si musel sex vynucovat násilím.
  • ... psychické zdraví žen, které ho obvinily, je podlomené.
  • ... jejich motivací je touha se zviditelnit.

Jedno ze dvou znásilnění se týká ženy, která byla v době činu nezletilá a které měl dle její výpovědi Feri nabídnout pití s omamnými látkami, aby ji znehybnil a poté sexuálně zneužil. Žena si vybavuje jen útržky, ale byla v tu chvíli pod tak silným vlivem, že byla zcela neschopná se bránit.

V České republice hlásí sexuální útoky jen 7 % žen. Oběti se často setkávají s nedůvěrou a necitlivým zacházením ze stran policie, soudu či médií, i proto mají mnohdy pocit, že je jednodušší věc neřešit.

2. jednací den u soudu – Dominika Feriho napadl neznámý muž

Další jednání pokračovalo bez přítomnosti veřejnosti a médií. Proběhly zde výslechy znalců a také dvou napadených žen.

Když po ukončení soudu vyšel Dominik Feri z jednací síně, vrhl se na něj neznámý muž. Stráž ho zpacifikovala dříve, než stačil cokoli spáchat, a tak se mu podařilo do Feriho jen lehce strčit. Muž při útoku prý vykřikoval rasistické urážky a výhrůžky. Hned po incidentu si ho odvezli policisté k výslechu.

3. jednací den u soudu: Dominik Feri aktuálně – výslech znalkyň

Dominik Feri se znovu ocitl u soudu. Tentokrát bylo jednání ve znamení výslechů znalkyň, které byly dotazované za zavřenými dveřmi, podobně jako tomu bylo u svědkyň. Dopolední agenda soudu byla vyřízena rychleji, než se předpokládalo, a tak se zbylý čas využil k pročítání některých listinných důkazů. U této části jednání už mohla být přítomna i veřejnost. V druhé půlce dne soud vyslechl další svědky, kteří rovněž odpovídali za zavřenými dveřmi.

Dominik Feri a čtení svědectví

Kromě dalších listinných důkazů se četla kupříkladu výpověď jednoho ze svědků, který uvedl, že po návštěvě Cross klubu šli k Ferimu domů, kde se to dle slov svědka „spárovalo“. Druhý den mu prý akorát Dominik přiznal, že měl sex, ale víc to nerozvíjel.

Svědek dál vypověděl, že on sám nic neobvyklého ve Feriho chování nezaznamenal. „Jasně se v ní (výpovědi) podává, že k intimnímu kontaktu s poškozenou došlo za přítomnosti dalších osob a že to bylo zcela konsenzuální... Výpověď poškozené je s touto v přímém rozporu,“ okomentoval Feri.

Ke stejnému večeru se vyjádřila i další svědkyně, která uvedla, že šlo o běžný večírek a že co se stalo mezi Ferim a poškozenou ví v podstatě jen z vyprávění poškozené. „Z tohoto podání vysvětlení je podstatný rozpor mezi tím, jak o tom večeru hovoří svědkyně a jak poškozená. Zatímco poškozená o něm vypráví dramaticky a přehání, svědkyně o něm mluví, že to byl normální večírek,“ zhodnotil slova svědkyně Feri.

Feri zpochybnil výpověď matky jedné z poškozených

Četla se také výpověď matky jedné z poškozených, která uvedla, co se daného večera stalo tak, jak jí dívka tehdy popsala do telefonu. Feri to zpochybnil s tím, že ve výpovědi jsou časové nepřesnosti.

4. jednací den – Výslech psychoterapeutky jedné z poškozených

Během dalšího jednání soud vyslechl psychoterapeutku jedné z poškozených. Na otázky soudu a státní zástupkyně odpovídal i sám obžalovaný a probíraly se další listinné důkazy. Co přinese čtvrtý jednací den, se teprve ukáže, jisté ale je, že Feri očividně strategii nezměnil a trvá dál na své nevině.

Dominik Feri a jeho nový účes – ostříhaný Feri překvapil u soudu

Dominik Feri se rozhodl pro změnu image už poté, co opustil Poslaneckou sněmovnu a odešel z TOP 09. Tehdy se vyjádřil tak, že ostříhání nemá žádný velký význam a že chtěl vlasy zkrátka shodit na léto. Začalo se ovšem spekulovat, zda se tak Feri už nepřipravuje na pobyt ve vězení. Fotku sestřihu mu koneckonců olajkovala i Vězeňská služba ČR.

S touto vizáží se objevil i u soudu, kde překvapoval úsměvy od ucha k uchu a podle mnohých přehnaným sebevědomím. Známé, skoro až ikonické afro je to tam, v ruce ale svíral šedý klobouk.

Kdo je Dominik Feri? – rodiče a další základní informace

Dominik Feri se narodil v Kadani, ale jeho rodina se v jeho dvou letech přestěhovala na Teplicko. Jeho maminka pochází z východních Čech a otec má předky z Etiopie.

  • 11. 7. 1996 – narodil se v Kadani
  • 2007 – 2015 – studoval na Gymnáziu Teplice
  • 2020 – získal magisterský titul na Právnické fakultě Univerzity Karlovy
  • 2021 – získal titul JUDr.
  • květen 2021 – rezignoval na post poslance kvůli obvinění ze sexuálního násilí
  • 2023 – byl odsouzen ke třem letům ve vězení s ostrahou, odvolal se

Dominik Feri: instagram a počátky politické kariéry

Dominik Feri byl nejen historicky nejmladším radním a posléze nejmladším poslancem Parlamentu, ale také úspěšným influencerem na sociálních sítích. Veřejnost si získal obzvlášť v době koronavirové pandemie, kdy lidem zpřehledňoval jednotlivá vládní opatření. Po začátku celé kauzy se stáhnul, poté následovalo už je pár příspěvků ke covidu a později válce na Ukrajině a pak na dlouhou dobu naposledy v březnu minulého roku, kdy prohlásil, že hodlá dokázat svou nevinu.

Teď, když začal soud, se paradoxně účet choco_afro probudil znova k životu a Feri už zveřejnil několik příspěvků týkajících se jeho procesu.

Dominik Feri a jeho bývalá přítelkyně Anna Franke

V době, kdy celá aféra vyšla najevo, randil Dominik Feri s mladou politoložkou Annou Franke, která se nějakou dobu po vypuknutí kauzy schovávala doma. Zpočátku při Ferim stála, už v listopadu téhož roku však byla viděna na anketě Český slavík s novým partnerem Martinem Čechem. O zhruba pět měsíců později zamilovaná dvojice mnohé překvapila oznámením těhotenství.

Dominik Feri: video „Jsem úplně nahej, úplně.“

Před časem se také na veřejnosti objevilo prapodivné video, na němž Feri říká: „Jsi úplně retardovaná, úplně. A já jsem úplně nahej, úplně.“ Všichni si samozřejmě záhadně uniklé video okamžitě začali spojovat s Feriho kauzou a spekulovalo se, zda nebylo určené některé z poškozených žen. Feri se však hájil tím, že video bylo určené pro blízkou kamarádku a dodal, že nemá tušení, jak se tento záznam mohl dostat ven.

Feri nemocnice – Dominik Feri v nemocnici s bodnořeznými ranami

Loni v květnu obletěla českou společnost zpráva o tom, že záchranáři převezli z Kubelíkovy ulice Dominika Feriho do nemocnice s bodnořeznými poraněními. Rány měl mít na levém zápěstí a na břiše a záchrannou službu mu prý zavolal někdo druhý.

Podřezaná zápěstí nasvědčují tomu, že mohlo jít o pokus o sebevraždu, o čemž se ihned začalo spekulovat v médiích. „Přeji mu uzdravení, nejen fyzické. Zaslouží-li si trest, ať ho dostane a ať si ho odpyká. Ale také si zaslouží druhou šanci...“ vyjádřil se k události na Twitteru Miroslav Kalousek.

Dominik Feri rezignace: TOP 09 a političtí kolegové

Veřejnost samozřejmě hned zpočátku Feriho kauzy zajímal postoj politické strany TOP 09 a její předsedkyně a kolegyně Dominika Feriho Markéty Pekarové Adamové. Ta zpočátku věřila, že Feri své jméno očistí, a zdůraznila, že je velkou zastánkyní presumpce neviny. „Myslím, že tak jako každý jiný, tak i Dominik má právo na spravedlivé vyšetření v celé věci,“ vyjádřila se v roce 2021 v rozhovoru pro Blesk.

Zároveň však zdůrazňovala, že jeho obvinění rozhodně berou vážně. Feri tenkrát v podstatě hned rezignoval, a tak celou věc považovala z politického hlediska za uzavřenou. V současné době se Pekarová Adamová k celé kauze nijak nevyjadřuje.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jaromír Soukup a Agáta Hanychová

Jaromír Soukup životopis: podnikání, majetek, partnerky

Známe ho především jako mediálního magnáta, bez jehož tváře už si nedokážeme TV Barrandov představit. Kdo je Jaromír Soukup, jaké má...

Petr Fiala je předseda vlády ČR

Kde sledovat jednání Poslanecké sněmovny živě online?

Sledování přímých přenosů z Poslanecké sněmovny je velice snadné. ▶️ Podívejte se na přehledný návod k livestreamu v tomto článku.

demonstrace

Demonstrace Praha 2024: Přehled plánovaných akcí v letošním roce

Demokratický stát se vyznačuje mnoha charakteristickými prvky. Jedním z nich je možnost veřejné demonstrace. V posledních letech se u nás...