Oceňovaný internetový seriál #martyisdead online na Voyo

Hraný webový seriál představuje velmi specifický žánr, který vyžaduje poměrně delikátní přístup. Za málo peněz je potřeba vytvořit hodně muziky a bohužel málokomu se v českých podmínkách podařilo vytvořit na tomto poli něco opravdu zajímavého. O to větší pozornost si zaslouží thriller #martyisdead, perla mezi českými internetovými seriály.

Seriál online - Herci - Téma
Ocenění - ČSFD

Oceňovaný internetový seriál #martyisdead online na Voyo Foto: Facebook / Bionaut

Internetový seriál #martyisdead na Voyo

Osmidílný webseriál #martyisdead inspirovaný skutečnými událostmi je napínavým krimi thrillerem stejně jako varováním o nebezpečí kyberšikany. Otevírá tak důležité téma, které ve společnosti zůstávalo dlouhou dobu tabu.

Vznikl v roce 2019 pro internetovou televizi mall.tv a zaznamenal mimořádný úspěch nejen v Čechách. Na kontě má řadu ocenění, kterým vévodí prestižní mezinárodní cena Emmy. Seriál lze v současnosti zhlédnout i na streamovací službě Voyo.

sipka Sleduj seriál #martyisdead na Voyo zdarma

O čem je #martyisdead (obsah, trailer)

Jak už název napovídá, děj seriálu #martyisdead se točí okolo tragické smrti patnáctiletého Martina přezdívaného Marty. Jeho smrt zjevně souvisela s jeho „online životem“, který zpětně odhaluje Martyho truchlící otec.

Co vedlo bezproblémového Martyho k tomu, aby se natáčel na mobil v situacích, ze kterých přebíhá mráz po zádech? Byl skutečně patologickou zrůdou, nebo se stal obětí systematického vydírání? A byla jeho smrt doopravdy nutná k tomu, aby jeho rodiče zjistili, jak úzkostné pocity a děsivé chvíle před svou smrtí zažíval?

Nezodpovězené otázky, jež přibývají s každým otevřením Martyho notebooku, donutí jeho otce pustit se do pátrání, které mu postupně skládá celistvý obrázek posledních týdnů teenegerova života.

Voyo - 2 000 filmů a seriálů bez reklam

Seriál #martyisdead a téma kyberšikany

Vzhledem ke znepokojujícímu a velmi aktuálnímu tématu kyberšikany tvůrci seriál netočili jenom tak pro zábavu, ale chtěli upozornit na nebezpečí sociálních sítí a ideálně vyvolat společenskou diskuzi. Scenáristé Jaroslav T. Miška a Jan Stehlík látku dokonce vyvíjeli ve spolupráci s odborníky na internetovou bezpečnost. Partnery seriálu jsou projekt Bezpečně na netu a česká národní doména CZ. NIC.

Proto také na webu martyisdead.mall.tv najdete mimo jiné výuková videa a další materiály k tématu kyberšikany. Dozvíte se například, na co si dát pozor při seznamování na internetu, jaké jsou nejčastější způsoby kontaktu internetových predátorů, jak poznat falešné fotografie a mnoho dalšího.

Na webu seriálu je také k dispozici osvětový seriál Jak na Internet, který připravilo sdružení CZ.NIC, správce domény CZ. Více než 100 krátkých dvouminutových videí moderovaných hercem Romanem Zachem vám přináší rady a tipy, jak obstát a bezpečně přežít ve světě internetu a technologií s ním spojených. Vybraná témata tvůrci převedli i do komiksové podoby, která osloví i mladší uživatele Internetu.

„Thriller #martyisdead nedémonizuje prostředí sociálních sítí, ukazuje ho v jeho přirozenosti, ke které patří i kyberšikana a sexting. Jeho smyslem není diváky děsit výstředními scénami, před kterými budou zavírat oči. Naopak, chceme, abychom přestali uhýbat pohledem a připustili si, že uvěřit neskutečnému je v dnešní době mimořádně snadné,“ řekl producent hrané tvorby mall.tv Milan Kuchynka pro server irozhlas.cz.

sipka Klikni SEM a zkoukni seriál #martyisdead na Voyo zdarma

Inspirace reálnými kauzami (#martyisdead)

Scénář seriálu je inspirovaný reálnými kauzami, které prý režiséra seriálu Pavla Soukupa nepřestávají šokovat. Nápad na krimi thriller, ve kterém se záhadná smrt teenagera rozkrývá skrze konverzace na sociálních sítích, je prý inspirovaný světovou mediální kauzou Modrá velryba.

„Tato sebevražedná hra odehrávající se na ruských sociálních sítích se ukázala jako hoax, tedy nepravdivá poplašná zpráva. Ale jak to u takových témat bývá, narazil jsem na ještě temnější případy, které reálné jsou. A co víc, odehrávající se možná i nyní v pokoji vašich dětí,“ řekl Soukup pro Deník.

Voyo - 2 000 filmů a seriálů bez reklam

#martyisdead: Obsazení (herci a postavy)

Seriál je trefně obsazený a herecky velmi uvěřitelný. Tvůrci prozřetelně obsadili méně známé herce, díky čemuž seriál působí autenticky, svěže a lépe než většinová televizní produkce, která si diváckou atraktivitu kupuje obsazováním známých a okoukaných tváří.

Čtyřiadvacetiletý Jakub Nemčok, který v seriálu hraje Martyho, je divákům spíše známý jako dabér. Na kontě má stovky filmů a seriálů. Jeho hlasem promlouvá například Brick v seriálu Průměrňákovi, Timothy v Neuvěřitelném životě Timothyho Greena či Sawyer ve filmu Můj přítel delfín.

Martyho tatínka si zahrál Jan Grundman, kterého diváci mohou znát spíše jako seriálového herce (objevil se třeba v seriálech Chlap, Specialisté nebo Zákony vlka).

Herečka Petra Bučková, která hraje Martyho maminku, je jednou z mála známějších tváří seriálu. Skrze její postavu je seriál propojen se souvisejícím letošním filmem #annaismissing, kde se rovněž objevuje. Nedávno jste Petru Bučkovou mohli vidět také v seriálech Sex O'Clock či Jitřní záře.

Herec Postava
Jakub Nemčok Martin Biederman / Marty
Jan Grundman Petr Biederman / Martinův otec
Petra Bučková Alena Biedermanová / Martinova matka
Sára Korbelová Kristýna / Martinova sestra
Tomáš Bambušek Kriminalista Linhart
Andrej Polák Martyho učitel
Matěj Havelka Kryštof

Seriál #martyisdead a získaná ocenění – Emmy a další

Seriál získal několik ocenění, přičemž to nejprestižnější si odnesl ze samotného New Yorku, kde jej  Mezinárodní akademie televizních umění a věd v listopadu 2020 vyhlásila jako vítěze mezinárodní ceny Emmy. Stal se tak historicky prvním českým seriálem, který si tuto cenu vysloužil.

sipka Zkoukni seriál #martyisdead online zdarma

Seriál však slavil úspěch i na dvou dalších zahraničních festivalech. Na texaském Austin Film Festivalu vyhrál cenu pro nejlepší digitální sérii a na francouzském Marseille Web Fest získal ocenění za nejlepší režii a scénář.

Na domácí půdě se stal nejlepším televizním a internetovým seriálem na festivalu Finále Plzeň a další cenu za nejlepší webový seriál střední a východní Evropy si tvůrci odnesli i z mezinárodního festivalu Serial Killer, který se každoročně koná v Brně.

Festival Cena / kategorie
International Emmy Awards ✔️ Vítěz v kategorii Short-Form Series
Austin Film Festival ✔️ Cena pro nejlepší digitální sérii
Marseille Web Fest ✔️ Cena za nejlepší režii a scénář
Finále Plzeň ✔️ Nejlepší internetový seriál
Serial Killer ✔️ Nejlepší webový seriál střední a východní Evropy

Voyo - 2 000 filmů a seriálů bez reklam

#martyisdead na ČSFD (recenze a další info)

Vysoké hodnocení (80%) a nadšené reakce si seriál vysloužil i na Česko-Slovenské filmové databázi. Najdete zde především nespočet recenzí, které vás ke sledování jistě navnadí, ale i řadu zajímavostí, které se k seriálu vážou.

„Rozhodně doporučuji nejen pro perfektní herce v hlavních rolích, vhodně zvolenému formátu, decentní míře dávkování, délce a tématu, ale především proto, že je toto ožehavé téma víc než aktuální. Přesto o něm skoro nikdo nemluví, ačkoliv si v jistých formách procházíme tím vším každý, jen co rozklikneme nějakou diskusi na libovolné doméně,“ hodnotí seriál uživatel Slartibarkfast.

„Technicky obdivuhodné, herecky velmi uvěřitelné, výborně hudebně podbarvené a hlavně, od začátku do konce fest napínavé a nepředvídatelné. Funguje to jako varování pro děcka i jako dramatický seriál. Má to tah na branku, nepůsobí to nijak zvlášť televizně (což je u českého webseriálu obdivuhodné o to víc), neplýtvá se zbytečně stopáží a ještě to má logické vyústění,“ píše recenzent JohnCZ.

sipka Sleduj seriál #martyisdead na online zdarma

Volné pokračování série #martyisdead – film #annaismissing

Režisér Pavel Soukup navázal na mimořádný úspěch seriálu celovečerním filmem #annaismissing. V tomto mrazivém thrilleru se opět vydal do světa sociálních sítí, přičemž tentokrát otevřel téma cancel culture.

V kinech měl film premiéru v srpnu (trochu nešťastně vzhledem k premiérám filmů Oppenheimer, Barbie a ONEMANSHOW: The Movie) a na streamovací službě Voyo se objeví během podzimu ve formě krátkometrážního seriálu, stejně jako #martyisdead.

Voyo - 2 000 filmů a seriálů bez reklam

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Love Island 2023: dá se v bizarní reality show najít láska?

Love Island 2024: dá se v bizarní reality show najít láska?

Máme za sebou třetí verzi světově oblíbené reality show Love Island. Přečtěte si vše o účastnících, jednotlivých dílech a další chystané...

Herci na tiskové konferenci k seriálu Zlatá labuť

Seriál Zlatá labuť: přepych v centru Prahy a okupace za dveřmi

Televize Nova představila dobový seriál Zlatá labuť. Kdo má seriál na svědomí a jaké je obsazení?

Porota ČeskoSlovensko má talent

Česko Slovensko má talent 2023 online: porota, soutěžící, výsledky

V září začala nová, v pořadí už jedenáctá řada populární soutěže Česko Slovensko má talent a my se nemůžeme dočkat, komu budeme ve finále...