Kdy je první adventní neděle a jak se počítá advent?

Vánoce jsou za rohem a k nim neodmyslitelně patří poklidný čas adventní. Tedy jak pro koho... Ať už se ho chystáte trávit v klidu, míru a pohodě, v duchovním rozjímání, anebo ve víru nákupní horečky, jistě vás bude zajímat, kdy ho můžeme očekávat letos a jak se od sebe jednotlivé neděle liší.

Adventní čas Foto: Profimedia

Kdy začíná advent v roce 2023? (začátek adventu)

Letos připadá první adventní neděle na ten nejpozdější možný den, a to 3. prosince. Začátek tohoto čtyřtýdenního předvánočního období nemá žádné pevně stanovené datum, rok od roku se mění a vychází na různé dny v rozmezí od 27. listopadu do 3. prosince.

Jelikož v tomto roce začíná adventní čas tak pozdě, poslední čtvrtá neděle se koná až 24. prosince, tedy na Štědrý den. Druhá neděle se přirozeně koná 10. prosince a třetí 17. prosince.

Čtyři adventní neděle v roce 2023

  • První advent (železná neděle): 3. prosince
  • Druhý advent (bronzová neděle): 10. prosince
  • Třetí advent (stříbrná neděle): 17. prosince
  • Čtvrtá adventní neděle (zlatá neděle): 24. prosince

Každý člověk tráví předvánoční týdny svým vlastním způsobem. Co je pro jednoho období klidu a pohody, případně duchovního rozjímání, může být pro druhého stresujícím časem plným chaosu, zběsilých příprav a honičky za vánočními dárky po obchodních centrech. Možná však bude nejlepší jít zlatou střední cestou?

Ať už si ten svůj advent uděláte jakýkoliv, určitě vás potěší i následující informace...

První, druhá, třetí a čtvrtá adventní neděle v roce 2023

První adventní neděle 2023 (železná)

První neděle letošního adventu připadá na 3. prosince. Jedná se o takzvanou železnou neděli, což je marketingové označení pro jednotlivé stupně nákupní horečky. V duchovním světě symbolizuje naději a začátek období, ve kterém očekáváme příchod Ježíše Krista. Na adventním věnci zapalujeme první svíčku.

Druhá adventní neděle 2023 (bronzová)

Druhá neděle letošního adventu se odehraje 10. prosince. Jde o takzvanou bronzovou neděli a v křesťanském pojetí symbolizuje mír, pokání a usebrání. Na adventním věnci zapalujeme první i druhou svíčku.

Třetí adventní neděle 2023 (stříbrná)

Třetí neděle letošního adventu se koná 17. prosince a v marketingovém světě se jí přezdívá neděle stříbrná. V křesťanském světě představuje čas radosti z příchodu Spasitele. Zapalujeme o ní první, druhou a třetí svíčku proti směru hodinových ručiček.

Čtvrtá adventní neděle 2023 (zlatá)

Čtvrtá neděle letošního adventu přichází na Štědrý den, tedy 24. prosince, a jako poslední ze čtyř se přirozeně nazývá zlatá. Pro křesťany tato neděle znamená lásku a vyvrcholení předvánočního očekávání. Na adventním věnci zapalujeme všechny čtyři svíčky, které bychom správně měli nechat dohořet.

Tradice spojené s adventem

Adventní věnec

K adventnímu času patří především věnec, který slouží k odpočítávání čtyř předvánočních nedelí. Tradičně se plete z větviček jehličnatých stromů, které se obmotají kolem pevného základu. Nicméně existuje mnoho různých alternativ, můžeme mít i věnec z nejrůznějších umělých či přírodních materiálů.

Podle staré české tradice se na adventní věnec používají svíčky čtyři, tři fialové nebo modré a jedna růžová. První tři svíčky nesou význam zklidnění a předvánočního pokání, zatímco čtvrtá růžová svíčka symbolizuje lásku.

Pokud čtvrtá adventní neděle zrovna nevychází na 24. prosince, můžeme použít ještě svíčku pátou, kterou zapálíme o Štědrém dni a na Boží hod.

  • Návod na to, jak si vyrobit adventní věnec krok za krokem najdete TADY.

Adventní kalendář

Dalším způsobem, jak se odpočítává čas, který zbývá do Štědrého dne, je adventní kalendář. Ten slouží především nedočkavým dětem jako zpestření dlouhého čekání na Ježíška a nadílku pod stromečkem. Ve své nejběžnější formě vypadá jako platíčko plné kousků čokolády, každý den po jednom dílku, a lze jej najít snad v každém supermarketu.

Nicméně adventní kalendáře se neomezují jen na dětskou kategorii. Vyrábí se také varianty pro dospělé. Oblíbený je kupříkladu adventní alkokalendář, v němž obvykle najdeme degustační sadu určitého alkoholického nápoje nebo různých druhů.

Předvánoční pečení

V týdnech předcházejících vánoční svátky se mimo jiné věnujeme také přípravě cukroví a pečení tradiční vánočky, která nechybí snad na žádném svátečně prostřeném stole. Pokud hledáte nápady na pečení cukroví, podívejte se na inspiraci v tomto článku, kde najdete recepty na pečené i nepečené, linecké, masarykovo a ještě mnohem víc.

Vánoční stromeček a výzdoba

Další nezbytnou položkou na adventním seznamu je výběr a zdobení vánočního stromečku a celková výzdoba vašeho obydlí, která je pro opravdovou atmosféru tradičních českých Vánoc poměrně zásadní. Stromeček vám sice vybrat nepomůžeme, v tomto případě raději vsaďte na svou vlastní intuici, ale možná vás bude zajímat, odkud se tato tradice vzala. Více se můžete dočíst TADY.

Nákupy vánočních dárků

K Vánocům neodmyslitelně patří nákupy dárků, které za nás bohužel Ježíšek nezařídí. Přemýšlíte, co pořídit pod stromeček svým nejbližším? Nechte se inspirovat TADY.

Mikulášské oslavy

V době adventní se také konají mikulášské oslavy, které každoročně připadají na 5. prosince, tedy na předvečer jeho svátku. Do ulic vychází čerti, andělé a mikuláši, aby vyslechli dětské koledování a tu postrašili, tu obdarovali. Inspiraci na mikulášské básničky a tradice spojené s těmito oslavami najdete TADY.

Jak se počítá advent?

První adventní neděle připadá na některý z dní mezi 27. listopadem a 3. prosincem, vždy se jedná o tu, která se vyskytuje nejblíže 30. listopadu. Proto v případě, že poslední listopadový den připadne na pondělí až středu, bude se jednat o neděli, která tomuto dni předchází, a v případě, že připadne na čtvrtek až sobotu, bude se jednat o neděli následující. Anebo se může stát, že se bude advent slavit přímo o 30. listopadu.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Vánoční trhy v Praze: Kde a kdy letos budou?

Vánoční trhy v Praze: Kde a kdy letos budou?

Přichystali jsme pro vás přehled všech důležitých vánočních trhů v Praze, kde si budete moct vychutnat tu pravou předvánoční atmosféru ❄️.

Zažijte letos slavnostní rozsvícení vánočního stromu v Brně

Zažijte letos slavnostní rozsvícení vánočního stromu v Brně

Přijďte si užít první rozsvícení vánočního stromu v Brně a poznejte dojemné tajemství této tradice. Kdy a kde se můžete na akci těšit?

Vydejte se na adventní trhy v Drážďanech a zažijte kouzlo Vánoc

Vydejte se na adventní trhy v Drážďanech a zažijte kouzlo Vánoc

Tradiční vánoční trhy v Drážďanech přilákají každý rok miliony návštěvníků, kteří zde prožijí jedinečnou vánoční atmosféru. Přečtěte si o...