Kdy je Mikuláš a kde se vzala tradice slavení tohoto svátku?

Svátek svatého Mikuláše se blíží. Přečtěte si, jak vznikla jeho tradice a kdy letos chodí. V článku najdete také básničky k recitaci nebo slavné nositele tohoto jména.

Mikuláš: tradiceMikuláš: datumMikuláš: básničkyOsobnosti

Anděl, čerti a Mikuláš Foto: Profimedia

Kdo byl svatý Mikuláš?

Svatý Mikuláš byl biskup z antického města Myra (turecká oblast). Lidé ho měli v oblibě kvůli jeho štědrosti k potřebným a zastávání se neprávem obviněných. Na jeho přímluvu se událo také mnoho zázraků. V křesťanské tradici patří mezi nejdůležitější svaté. Je patronem studentů, lékárníků a právníků.

Mikuláš: tradice a počátek slavení svátku

Mikuláš je nejčastěji zobrazován jako starý bělovlasý muž s dlouhým vousem. Mívá červený plášť a bílé roucho. Nechybí mu vysoká čepice a berla. Někdy s sebou nosí také knihu hříchů. V České republice nechodí sám, ale v doprovodu čerta a anděla. Anděl představuje dobro a chrání děti před pekelníkem. Příchod trojice může ohlašovat zvonečkem. Čert chrastí na uvítanou řetězy, mívá s sebou také pytel na ty největší hříšníky. Čert a anděl však Mikuláše nedoprovázeli odjakživa. V minulosti se po jeho boku objevoval například obecní policista.

Po celém světě se tradice slavení svátku tohoto světce liší. V Rakousku se například setkáte s Nikolem a čertem Krampusem, který je mnohem strašidelnější než ten český. V USA nemají Mikuláše, ale Santa Clause, který však rozdává dětem dárky až na Vánoce.

A jak tradice slavení svátku vznikla? Podle legendy zachránil Mikuláš tři dcery jednoho muže, který je kvůli svým vysokým dluhům poslal do veřejného domu, aby si tak vydělaly na věno. Světec však jednoho dne hodil každé z nich oknem měšec se zlaťáky. Tím mohly svou činnost ukončit a vdát se.

Kdy chodí Mikuláš v roce 2023?

Svatý Mikuláš chodí po domech tradičně každý rok 5. prosince večer, i přestože se svátek slaví až následující den. Takto se slaví kvůli našim předkům, kteří považovali za začátek dne západ slunce dne předchozího. Letos připadá 5. prosince na úterý. V Praze a dalších městech se však mikulášská nadílka koná například už v neděli 3. prosince. Podívejte se do tabulky na vybrané akce.

Kdy je Mikuláš v Praze
Datum a čas konání Místo konání
3. 12. od 13:00 Muzeum MHD ve Střešovicích
3. 12. od 15:00 Výstaviště
5. 12. od 16:00 kanál Čertovka
5. 12. od 16:00 Staroměstské náměstí

Mikuláš: básničky

5. prosinec se neúprosně blíží. Nebude proto na škodu si s dětmi připomenout nějakou mikulášskou básničku. Oblíbené jsou například následující dvě.

Mikuláš ztratil plášť

Mikuláš ztratil plášť,
Mikuláška sukni,
nejedli, nespali,
byli oba smutní.

Mikuláš ztratil plášť,
Mikuláška sukni,
hledali, nenašli,
byli oba smutní.

Mikuláš ztratil plášť,
Mikuláška sukni,
sedli si pod okno,
byli oba smutní.

Mikuláš ztratil plášť,
Mikuláška tašku,
honili se po světnici,
až rozbili flašku.

Mik, Miku, Mikuláš

Mik, Miku, Mik, Miku, Mikuláš,
přišel s čertem na koláč.
Mik, Miku, Mik, Miku, Mikuláš,
přinesl nám zimní čas.

Když Mikuláš naděluje,
čertík za ním poskakuje,
Mik, Miku, Mik, Miku, Mikuláš,
přinesl nám zimní čas.

Čerte, čerte chlupatý,
nechej pytel za vraty.
Čerte, čerte chlupatý,
nechej pytel za vraty.

Slibuju ti, slibuju,
že už zlobit nebudu.
Čerte, čerte chlupatý,
nechej pytel za vraty.

Mikuláš: nadílka

K Mikulášovi neodmyslitelně patří nadílka. Hodným dětem často rozdává sladkosti (čokoládové figurky nebo adventní kalendář), zlobivé odměňuje bramborami nebo uhlím.

Mikuláš: osobnosti

Jméno Mikuláš nosí v České republice čím dál více chlapců a mužů. Mezi současné slavné osobnosti patří například politik a vysokoškolský učitel Mikuláš Bek. Z minulosti známe astronoma Mikuláše Koperníka nebo posledního ruského cara Mikuláše II.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Coca Cola Vánoční kamion

Vánoční kamion Coca Cola 2023: historie, trasa a program

✨ Letos si budeme opět moci znovu užít nezaměnitelné kouzlo Coca Cola vánočního kamionu. Kudy povede jeho trasa a na jaký program se můžeme...

Vánoční trhy v Praze: Kde a kdy letos budou?

Vánoční trhy v Praze: Kde a kdy letos budou?

Přichystali jsme pro vás přehled všech důležitých vánočních trhů v Praze, kde si budete moct vychutnat tu pravou předvánoční atmosféru ❄️.

Zažijte letos slavnostní rozsvícení vánočního stromu v Brně

Zažijte letos slavnostní rozsvícení vánočního stromu v Brně

Přijďte si užít první rozsvícení vánočního stromu v Brně a poznejte dojemné tajemství této tradice. Kdy a kde se můžete na akci těšit?