Sám doma - všechny díly ke sledování, dabing, herci a postavy

Je jen hrstka filmů, které si nemůžeme nechat na Vánoce za žádnou cenu ujít. Jeden z nich je legendární Sám doma, u něhož se každý rok doslova popadáme za břicho. Jak tenhle fenomén vznikal a kde ho můžete sledovat?

Sam doma dum Foto: Profimedia

Hodnocení Sám doma 1: 10/10

  • Premiéra: 10. listopadu 1990
  • Zisk: 533 milionů dolarů

Sám doma 1: nejoblíbenější vánoční film

Všechno začíná, když si Kevin uvědomí, že ho rodiče i sourozenci jaksi zapomněli doma a odjeli na vánoční prázdniny bez něj. Ano, je to trochu šok, ale nakonec se s tím vyrovná podstatně lépe než jeho matka, která je už v letadle nesvá, protože má neblahý pocit, že na „něco“ zapomněli. „Na Kevina!“ přece zapomněli, ale pokud bychom měli vybrat dítě, které si poradí i bez rodičů, byl by to právě Kevin.

Sám doma v číslech
1. Macaulay Culkin za roli v Sám doma 1 inkasoval pouhých 100 000 dolarů. Za druhý díl už 4,5 milionu.
2. Role Kevina byla napsaná přímo pro Macaulaye Culkina, přesto režisér vypsal konkurz, aby se o volbě herce hlavní postavy přesvědčil. Konkurzu se zúčastnilo 100 dětí.
3. John Candy se nabídl, že si ve filmu zahraje zadarmo, ale upozornil, že bude mít na natáčení jen jeden den, štáb ho vzal za slovo a natáčelo se celých 23 hodin.
4. Scénář k filmu vznikal pouhých 9 dní. Scenárista John Hughes ho napsal po návratu z dovolené.
5. Snímek se po uvedení v amerických kinech držel po celých 12 týdnů na předních příčkách žebříčku nejnavštěvovanějších filmů.
6. Dům se dvacet let po uvedení filmu prodal za 2,4 milionu dolarů.

Sám doma 1: nejlepší scény

Nikdo asi jen tak nezapomene na scénu, kdy Marvovi spadne na hlavu žehlička. Nebo když si Kevin zpívá před zdrcadlem a následně řve jak na lesy, poté co si na tváře naplácá vodu po holení. Nebo pro arachnofobiky traumatická scéna s obří tarantulí na Marvově obličeji. Od začátku do konce je film prošpikovaný humornými scénami a právě proto Sám doma tolik milujeme, ani po letech totiž nepřestává bavit.

Zajímavost: Kevin ječící před zrcadlem údajně vůbec nebyl ve scénáři, dnes již legendární scéna byla Culkinovou improvizací.

Sám doma: postavy – otravný Buzz a Mokří banditi

O Kevinovi netřeba cokoli říkat, v jádru hodný kluk, navenek ale typický raubíř, jemuž se tato vlastnost v průběhu filmu nejednou vyplatí. Sám doma je ale plný dalších výrazných a specifických postav, bez nichž by film nebyl, čím je. Například Kevinův starší otravný bratr Buzz, nemluvě pak o dvojici lumpů Harrym a Marvovi. Zajímavá postava byl také tajemný muž s lopatou, který zpočátku Kevina děsil a jenž ve scénáři původně vůbec nebyl – přidal ji tam až režisér Chris Columbus.

Co jste možná nevěděli...
1. Může se zdát, že jeden z banditů musel během natáčení nutně přijít k úrazu. Ve skutečnosti si z natáčení odnesl jizvu Macaulay Culkin, jehož představitel Harryho kousl tak silně, až mi na prstu zůstala jizva.
3. Sám doma je úplně nejoblíbenější v Polsku.
4. Herci představující Kevina, Marva a Harryho měli na náročné scény k ruce kaskadéry. Dublérovi, který zaskakoval za Kevina, bylo v době natáčení třicet let.
5. Na roli Harryho byl původně oslovený Robert De Niro, roli však odmítl.
6. Ve filmu si zahrál i Macaulayho bratr Kieran, zvárnil roli Kevinova bratrance Fullera.
7. Herec Daniel Stern nesnáší pavouky, jeho podmínkou pro natočení scény bylo, že ji zvládnou hned napoprvé a v jednom záběru.

Sám doma 1: legendární dům McCallisterů

Ikonický dům rodiny McCallisterů skutečně existuje. Stojí ve státě Illionois a kolem něho se nachází i další lokace, které jsou ve filmu vidět, jako například kostel. Vzhledem k velkému úspěchu filmu se před domem neustále shromažďovaly davy fanoušků a stala se z něj doslova turistická atrakce. To majitele domu natolik obtěžovalo, že si prosadili smazání jeho polohy z Google Earth. I tak je ale dům neustále obklopen fanoušky s fotoaparáty.

Autentický byl dům jen zvenku. Vnitřní prostory vznikly jako kulisy na střední škole v Northfieldu, kde se natáčelo i zatopení domu, na kterou využili místní plavecký bazén.

Zaznamenali jste, že:

  • Kevin ve filmu sleduje kreslenou pohádku How the Grinch Stole Christmas! (Jak Grinch ukradl Vánoce!)? Tahle postava se u nás stala fenoménem až v roce 2000, kdy byl do kin uvedený další legendární vánoční film Grinch, s Jimem Careym v hlavní roli.
  • portrét Buzzovy dívky je ve skutečnosti chlapec? Režisér Chris Columbus nechtěl zesměšňovat dívky.
  • když se Kevinova matka dohaduje s obsluhou na letišti, stojí za ní vysoký vousatý muž? Někteří přívrženci teorerie o tom, že Elvis Presley stále žije, tvrdili, že to je on.

Sám doma: dům k pronájmu

Minulý rok současný majitel domu fanouškům nabídl úžasnou příležitost: ve spolupráci s airbnb se rozhodl dům na jednu noc pronajmout čtyřem zájemcům. Zážitkem šťastlivce provedl sám představitel Buzza McCallistera a kromě domu s výzdobou jako vystřiženou ze Sám doma je čekala i slavnostní večeře v Kevinově stylu – těstoviny se sýrem.

Sám doma 1: herci – kdo koho hrál a kdo koho mohl hrát

Jak už to tak bývá, i v případě Sám doma mohlo být všechno úplně jinak. Jak to s filmem a reakcemi diváků dopadne, bylo ve hvězdách, a tak obrovský úspěch nikdo nečekal. I možná proto někteří herci roli ve filmu nepřijali. Za největší hvězdu z castingu byl považovaný tou dobou oblíbený komediální herec John Candy, který veškeré své scény stihl natočit za jediný den.

Adepti na role, kteří byli ve hře
role herci, o nichž se uvažovalo
Kevinův otec Michael Douglas, Sylvester Stallone, John Travolta, Harrison Ford, Tom Hanks, Jack Nicholson
Padouch Harry Robert De Niro
Kevinova matka Sigourney Weaver, Jodie Foster, Jamie Lee Curtis, Michelle Pfeiffer, Sharon Stone

Macaulay Culkin 2022: další filmy a AHS

Jeho kariéra začala velmi brzy a svou nevětší slávu zažil právě po uvedení filmů Sám doma. Poté hrál v mnoha dalších rodinných komediích, které byly často postavené na jeho popularitě. V roce 1994, když odrostl dětským rolím, oznámil konec kariéry a udělal si skoro desetiletou pauzu. Avšak poté hrál spíše sporadicky. Mezi jeho nejúspěšnější role z poslední doby patří ta v hororovém fenoménu American Horror Story.

V současné době Macaulay pracuje jako DJ v jednom z neworských nočních klubů.

Culkin Foto: Profimedia

Macaulay Culkin: Mila Kunis, Brenda Song a syn

Mohlo by se zdát, že bude Macaulay podobně nestálý i v osobních vztazích, ale dlouholetý vztah s hollywoodskou herečkou Milou Kunis svědčí o opaku. Začali spolu chodit v roce 2002 a po devíti letech se rozešli.

Od roku 2017 žije Macaulay ve vztahu s Brendou Song a minulý rok v dubnu se jim narodil syn, kterého Macaulay pojmenoval po tragicky zesnulé sestře Dakota.

Macaulay rád navštěvuje hudební koncerty a sleduje wrestling.

Sám doma 1 – historky z natáčení

Spousta historek také koluje o představiteli Harryho Joeovi Pescim. Během natáčení měl prý problém vyvarovat sprostých slov a některá si časem nahradil, aby si mohl ulevovat „beztrestně“. Speciální byl prý i jeho vztah s Macaulaym Culkinem – během natáčení prvního dílu se mu prý mimo kamery vyhýbal, aby v něm pak dokázal vyvolat skutečný pocit strachu. I když už byli u natáčení druhého dílu v podstatě „staří známí“, ani tak se Joe s Macaulayem nemazlil, vyjádřil se prý, že malého Macaulaye lidé příliš rozmazlují.

Sám doma 2: Ztracen v New Yorku

Je možné jedno dítě někde nechat dvakrát? Ano, je. Důkazem toho je druhý díl z rodiny filmů Sám doma s podtitulem Ztracen v New Yorku, který byl do kin uvedený hned dva roky po jedničce. Tentokrát se ale Kevin dostane aspoň na letiště, ovšem nastoupí do jiného letadla a opět se ocitá sám a závislý jen sám na sobě. I tenhle díl určitě každý z nás viděl přinejmenším stokrát, a přesto vám leccos mohlo uniknout:

  • Ve filmu se v rychlosti mihne podnikatel a později prezident Spojených států Donald Trump, který se prý do filmu trochu vnutil, když ho filmaři oslovili kvůli natáčení v hotelu Plaza.
  • Když se Kevin konečně potká se svou matkou u vánočního stromku  v New Yorku, je za nimi vidět mimo jiné i česká vlajka.

Zajímavost: Na místě, kde se Kevin sklouzne v hotelu po podlaze, byl původně koberec, který pro tento účel odstranili, Donaldu Trumpovi se to zalíbilo a rozhodl se ho tam už nevracet.

Sám doma a bohatý

Podle názvu by se mohlo zdát, že jde o film navazující na Sám doma 1 a 2, ale není tomu tak. Jde o chytrý tah distributorů, kteří chtěli diváky nalákat na na úspěch obou zmíněných filmů. Ve skutečnosti se film v překladu jmenuje „Bohatý Richie“. Je však nutno uznat, že navzdory tomu, že film vznikl na základě komiksu, děj se v mnoha ohledech podobá filmům Sám doma 1 a 2. Vedle toho filmy samozřejmě spojuje Macaulay Culkin, který i tady ztvárnil hlavní roli.

Sám doma 3 a 4

Snaha o pokračování ale byla. John Hughs napsal scénář i ke třetímu dílu Sám doma, film se ovšem takových ohlasů jako snímky předchozí nedočkal. I do tohoto dílu se původně počítalo s Culkinem, ten ale roli odmítl. To mohlo přispět k menšímu zájmu diváků, podobně jako fakt, že je to jediný z filmů Sám doma, kde nehrají hlavní roli Vánoce. V něčem byl ale film přece jen jedinečný: šlo o první větší roli dnes již hollywoodské hvězdy Scarlett Johansson.

Úplným výstřelem naslepo byl čtvrtý díl, v němž po přečtení scénáře odmítl hrát i představitel Marva.

Zajímavost: Film Sám doma 3 režíroval Raja Gosnell, který se podílel na předchozích dvou filmech jako střihač.

Sám doma 5: Vánoční loupež

V roce 2012 se pokusili tvůrci filmu (jiní než tvůrci původního Sám doma) Home Alone: A Holiday Heist znovu těžit z oblíbené zápletky. I herec, ztvárňující hlavní roli, je nápadně podobný Culkinovi a do hry se znovu vracejí Vánoce. Přesto film neslavil ani zdaleka takový úspěch jako původní verze Sám doma.

Sám doma 2021: nepříliš povedený remake

Minulý rok se nám představila úplně nejnovější podoba filmu: Všude dobře, sám doma nejlíp, kde si hlavní roli zahrál Archie Yates, kterého můžete znát jako Yorkiho z válečného dramatu Králíček Jojo. Pokud jde o kostru příběhu, je v podstatě stejná jako v původním Sám doma: uspěchaná cesta na prázdniny, zapomenuté dítě, šílející rodiče. Liší se v tom, že dvojice zlodějíčků je tentokrát vykutálený manželský pár. Bohužel ani tato nejnovější verze příběhu neslavila žádné velké úspěchy.

Zajímavost: V tomto remakeu hraje policistu představitel Buzze Devin Ratray – na uniformě má jméno McCallister.

Sám doma: lego

Spojte dohromady dvě nejoblíbenější věci na světě a vznikne: lego Sám doma. A výrobci si dali skutečně záležet na detailech, takže v balení najdete nejen slavný McCallisterův dům, ale také postavičky Harryho, Marva s otiskem žehličky na obličeji a samozřejmě Kevina. Myslelo se i na pastičky mimo dům a tak lego umožňuje postavit si také domeček na stromě, z něhož může Kevin slaňovat do baráku.

Sám doma TV program 2022

Ani letos na Vánoce si nesmíte nechat ujít Sám doma na televizních obrazovkách. Televize Prima se chystá letos dát rodinné komedii skutečně lukrativní prostor a zařadila Sám doma do programu na Štědrý večer v hlavním vysílacím čase od 20:15. Hned další den 25. 12. budete moci na stejné stanici sledovat druhý díl Sám doma 2: Ztracený v New Yorku.

Sám doma: celý film online zdarma a Disney+

Stýská se vám někdy po Kevinovi i během roku? Jednoduše si film pusťte zdarma online. Na YouTube ho lze bezplatně sledovat celý a v českém dabingu. Stejně tak tam najdete Sám doma 2: Ztracený v New Yorku, kde najdete i videa s nejlepšími scénami či různými zajímavostmi. Celkem nedávno se rozhodla do svého portfolia zařadit film Sám doma (jedničku a dvojku) také platforma Disney+.

1️⃣Kde se nachází dům ze Sám doma?

Dům stojí ve vesnici Winnetka kousek od Chicaga. Interiéry domu jsou však kulisy, které tvůrci filmu postavili v tělocvičně střední školy, kterou měli po dobu natáčení pronajatou.

2️⃣Kolik bylo Macaulaymu Culkinovi, když natáčel Sám doma 1?

Macaulaymu Culkinovi bylo v době natáčení vánočního trháku jen deset let, přestože Kevinovi je ve filmu osm. Nejedná se však o Culkinovu první roli, jak by se mohlo zdát. S hraním začal v pouhých pěti letech.

Připomeňte si to nejlepší ze Sám doma 1:

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Streamovací platforma Disney+ je dostupná v České republice

Disney+ v ČR - registrace, cena a seznam filmů

Streamovací platforma Disney+ dorazila do Česka✔️. Podívejte se na důvody, proč si Disney+ ❤️ oblíbilo 140 milionů aktivních uživatelů po...

Srovnání internetových televizí vám pomůže vybrat si tu nejlepší!

Srovnání nejlepších internetových televizí online

Která internetová televize je nejlepší? Kolik zaplatíte měsíčně za TV přes internet? Co je to IPTV? Odpovědi na tyto a další otázky najdete...

MasterChef Česko porota

MasterChef Česko: Soutěžící a kdo vypadl

23. 8. odstartovala na Voyo 7. řada soutěže MasterChef Česko: 2023. Přečtěte si, jaké výzvy na soutěžící v dalším díle čekali a kdo vypadl.