Rod draka: epizody, herci, postavy, kniha a recenze

Od srpna můžeme sledovat prequel veleúspěšné fantasy série Hra o trůny. Rod draka nám v deseti epizodách ukáže začátek konce rodu Targaryenů. Jaké jsou nové postavy? A jak moc se tentokrát seriál liší od knihy?

Rod draka Foto: Profimedia

Hodnocení: 9/10

  • vizuálně povedené
  • skvělé herecké výkony
  • dostatek zvratů
  • občas šroubovitost a násilné využití prvků z GoT

Potomci draka a jejich rodokmen

Jistě si vzpomenete na toho chudáka, jemuž v hitu Hra o trůny zalili hlavu roztaveným zlatem. Viserys III. Targaryen, jenž se považoval za jediného právoplatného dědice Železného trůnu, se v rámci Martinova universa objevuje až o necelá dvě století po ději ve zbrusu nové sérii Rod draka. Příběh nás zavede do Sedmi království mytické říše Západozemí do dob, kde se roztáčí kolo osudu a událostí, které nakonec vedou k „Tanci draků“ – targaryenské občanské válce.

Rod draka: zkušení herci i nové tváře

V Rodu draka nechybí intriky a spousta kontroverzních postav. A jak že se herci ke svým rolím dostali? Casting probíhal v červenci roku 2020. Jako první byla obsazena role Viseryse I. Targaryena, kterého ztvárnil Paddy Considine, jehož filmografie se začala psát už roku 1999. Mohli jste ho zaznamenat například v několika epizodách úspěšného seriálu Gangy z Birminghamu. Roli Daemona Targaryena obsadil Matt Smith a i on má za sebou rozmanitou škálu rolí. Nedávno jsme ho například mohli vidět v magickém snímku Poslední noc v Soho. Hojně se ale objevuje i v seriálech. Jeden příklad za všechny je momentálně velmi aktuální Koruna, mapující život Alžběty II. a celé královské rodiny. Roli Rhaenyry Targaryen obsadila Milly Alcock, začínající herečka se slibnou kariérou, a Alicent Hightower ztvárnila mladičká Emily Carey, kterou jste mohli zaznamenat v komiksovém trháku Wonder Woman.

Bělovlasí intrikáni: postavy stárnoucí před očima

Většina postav si vyžádala více herců. Například vyzrálejší podobu Alicent Hightower představuje Olivia Cooke, jejíž jemné rysy vám jistě budou připadat povědomé. Mohli jsme ji vidět například ve sci-fi filmu legendárního Stevena Spielberga Ready Player One: Hra začíná. Štafetu po Milly Alcock v poslední epizodě přebírá Emma D’Arcy, jež hraje Rhaenyrynu starší verzi. Tuto herečku byste nejčastěji zastihli na divadelních prknech, ačkoli v poslední době se také objevila v akční sérii Hanna.

Oheň a krev: kniha versus seriál?

Seriál Rod draka vznikl na základě knihy Oheň a krev z pera Goerge R. R. Martina (2019, Argo). Když se HBO rozhodlo vytvořit novou sérii, odehrávající se zhruba dvě stě let před dějem ve Hře o trůny, bylo jasné, že to bude oříšek už proto, že kniha Oheň a krev mapuje události dlouhých 150 let. Proto má Rod draka o něco svižnější tempo než Hra o trůny, tvůrci byli totiž nuceni překotněji přeskakovat v čase.

Díky tomuto rozvržení série narostl i casting, protože jednu roli bylo třeba v závislosti na věku postavy obsadit více herci. Zároveň se však pomalu a velmi detailně seznamujeme s jednotlivými postavami. To by mohlo na netrpělivé diváky působit trochu rozvlekle, ovšem tvůrci slibují, že pomalejší rozjezd divákům vynahradí o to akčnější konec. Jak už to tak ale bývá, některá fakta z knihy byla pozměněna ve prospěch rychlejšího spádu děje.

Rod draka: recenze a hodnocení

Obecně si seriál Rod draka vede navzdory vysokým očekáváním dobře. Tvůrci to neměli po poslední sérii Hry o trůny jednoduché a byl na ně vyvíjen velký tlak. Určitou váhu téhle sérii však přidává už fakt, že jí byl George R. R. Martin celou dobu po boku. Vesměs pozitivní ohlasy chválí precizní vizuální propracovanost, herecké výkony a dostatek zvratů v ději. Žádné dílo, ani Rod draka, se ale nevyhne i kritice. Mnozí tvrdí, že někdy seriál působí šroubovitě, jako by se tvůrci rozhodli vsadit na jistotu a Hrou o trůny ozkoušené, spolehlivé prvky, které poněkud násilně vecpali do scénáře nové série.

5 důvodů, proč nás příběh Targaryenů tolik baví
1. Je tu spousta draků (celkem 17)
2. Vizuální efekty
3. Železný trůn se tu více přiblížil knižní předloze
4. Skvělé herecké výkony
5. Velkolepost, za níž stojí velkorysí rozpočet

Hra o trůny versus Rod draka

O to hlavní, co jsme milovali na Hře o trůny, nepřijdeme ani v Rodu draka. Čeká nás důvěrně známé intrikaření, které nejednou vyvrcholí pověstnou kudlou do zad, spousta sexu a politikaření (někdy ruku v ruce), a přesto nám tahle série nabídne v mnoha ohledech nový pohled na Targaryeny i Martinův svět jako takový. Jak už samotný název série napovídá, můžeme se například těšit na mnohem více fantasy prvků, s čímž souvisí zajímavější vizuální zpracování, a také na to, že nás provede delší epochou. Oproti Hře o trůny je Rod draka, pokud jde o postavy, uzavřenější, protože se soustředí na jednu rodinu. O to více ale divák ocení výborné obsazení.

Kde zhlédnout Rod draka online zdarma

Nový seriál o rodu Targaryenů pochází z dílny HBO, lze ho tedy sledovat na streamovací službě HBO Max. Ve snaze diváky včas nalákat a zároveň účinně konkurovat nové fantasy sérii Prsteny moci, která před nedávnem odstartovala na Amazonu, tvůrci přišli s nápadem poskytnout divákům první díl zdarma a tak epizodu Potomci draka zpřístupnili na YouTube. Pro českého diváka to ale není tak jednoduché, protože video je dostupné jen v Americe. Problém se dá však řešit VPN službou, která umožňuje přepnutí na americký server.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Streamovací platforma Disney+ je dostupná v České republice

Disney+ v ČR - registrace, cena a seznam filmů

Streamovací platforma Disney+ dorazila do Česka✔️. Podívejte se na důvody, proč si Disney+ ❤️ oblíbilo 140 milionů aktivních uživatelů po...

Srovnání internetových televizí vám pomůže vybrat si tu nejlepší!

Srovnání nejlepších internetových televizí online

Která internetová televize je nejlepší? Kolik zaplatíte měsíčně za TV přes internet? Co je to IPTV? Odpovědi na tyto a další otázky najdete...

Seriál Sluha národa vedl ke zvolení ukrajinského prezidenta

Seriál Sluha národa - kde sledovat online zdarma, české titulky

O čem je seriál Sluha národa? Jakou roli si v něm zahrál Volodymyr Zelenskyj? Kde se na seriál podívat online? Odpovědi najdete v tomto...